Åsa ”Fritt fall” Romson

Bilden är hämtad från Rödgrön röra

Får jag presentera, landets minst populära minister – …..trumvirvel… – Åååsa Romson!

*tyst applåd 

Hon har varit minister i 6 månader och har lyckats få fantastiskt usla 14 % i senaste mätningen. Hon har 6 %-enheter lägre förtroende än tvåan på listan, SD-vikarien Mattias Karlsson. Bra jobbat, Åsa.

Den här personen är landets vice statsminister.

Om Stefan Löfven skulle blir allvarligt sjuk eller avlida är det alltså Åsa Romson som tar över tills en ny statsminister kunnat utses. Lek med den tanken lite för ett ögonblick.

Det kan kanske bland annat ha att göra med att hon är så blek att inte ens de egna väljarna känner till henne.

33 % av Miljöpartiets väljare vet inte vem hon är enligt Göteborgs Universitet 2011.

Att jämföra med bland annat Göran Hägglund, Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson där samtliga av egna väljarna känner till dem.  Även i den undersökningen var Romson alltså…..sämst.

Sannolikt är siffran högre nu när hon inte är nyvald längre men faktum kvarstår att hon  förtroendemätning efter förtroendemätning är sämst

I boken ”Innerst inne- vad svensken egentligen tycker” (Timbro Förlag 2014) som min man Markus Uvell skrivit tillsammans med Carl Melin frågade de bland annat miljöpartisternas egna väljare vem de vill se som statsminister. 38 % svarade någon av Miljöpartiets språkrör.

Gissa vilken siffra Åsa fick?

Av de 38 % ville 34 % se Fridolin som statsminister och resten, 4 %, ville se Romson.

Vi tar det igen: bara 4 % av hennes egna väljare skulle vilja se hennes som statsminister. Nu är hon vice statsminister. Även här var hon sämst alltså.

Själv blir jag ännu mer orolig över att 34 % av MPs väljare vill se Fridolin som statsminister (!) medan bara 14 % av KDs tyckte Hägglund skulle bli statsminister. WTF?

Detta kan också ha att göra med att hon inte direkt inlett starkt som minister. Milt uttryckt.

Det började med Jens Kiil. Det är en båt Åsa och hennes sambo Fredrik äger och faktiskt delvis bor på.

Först blev det känt att hon köpt diesel men inte skattat för den, vilket hon skulle. Den skattesubventionerade dieseln hon använt skulle hon ha betalat 1,3 kronor i skatt per liter för men det struntade hon i.

Eller, först ljög hon om att över huvudtaget ha köpt den subventionerade dieseln. Hon blev ertappad på bild med en grönfärgad tank, den subventionerade dieseln är nämligen grönfärgad.

Men nej, då var det ”smuts”.

Sedan blev det känt att hon målat samma båt med förbjuden färg. Enligt lag förbjuden alltså. Men den går tydligen att köpa lite ”under disk” hos vissa målaraffärer, för ingen annan färg fungerar. Som ju Åsa vet och alltså struntar i de tillåtna färgerna. Eftersom de inte….funkar.

Ah. Så andra ska tvätta sina båtar oavsett storlek men inte Åsa? Då förstår jag.

Det kom också fram att Åsa släpper ut så kallat ”gråvatten” direkt ut i Östersjön ibland. Och det har hon heller inga problem med. Hon har till och med gott samvete.

Hon hänvisar bland annat till att hon inte har någon bil och ”det är väl meningen att man ska kunna ha ett aktivt fritidsliv”. Jo, Åsa. Det är meningen men vissa av oss tycker bil ger oss detta. Och att flyga flygplan, bland annat från Bromma.

Det håller dock inte forskarna vid Stockholms Universitet med om, hennes tidigare kollegor då Åsa Romson själv forskat vid SU fast i miljörätt och inte miljövetenskap.  Gråvatten bidrar till överjödning av Östersjön.

Faktum är att Åsa själv bara månader innan det här blev känt, i Almedalen, pratade mycket bekymrat om just övergödning. Så mycket att hon och Gustav lovade 200 miljoner till att att stoppa övergödningen av Östersjön.

Kort minne. Eller så är det bara ett klassiskt fall av dina regler, mina regler.

Samma Almedalstal som hon för övrigt sa briljanta saker som att män är lata, att köttätande män dödar somaliska kvinnor och att det bara är män som åker bil. Allra värst är de vita medelålders heterosexuella männen.

En annan grej hon pysslar med på sin båt är att mata sin papegoja med chips och portvin. Jag är inte säker på att alkohol är en basföda i en papegojas kost men Åsa vet väl bäst, hon är ju ändå chef i det mest miljövänliga och djurvänliga partiet.

En full papegoja är säkert ännu roligare än en nykter. Fråga Åsa, hon vet. 

Det står inte vilken sorts papegoja hon har men jag har försökt artbestämma den efter bilden och det ser åtminstone ut som en brunpannad dvärgara. Den är enligt Romsons egen uppgift vildfångad, det vill säga den är född i naturen och har tagits från sin naturliga miljö i Braslilien för att få bo med Åsa på hennes båt i Sverige.

Hur moraliskt det är att köpa vildfångade djur och inte djur uppfödda i fångenskap kan man verkligen diskutera, särskilt som hon samtidigt bossar över det parti i Sverige som har högst svansföring när det gäller just djur och djurskydd. Papegojan lever dessutom själv och inte i par, som Jordbruksverket sedan 2007 säger att de ska.

Vad gäller Åsas relation till diverse berusningsmedel verkar hon generellt sett ha en avslappnad relation. Hon har ju själv rökt på en del tidigare och djur har också rättigheter menar jag.

En av de första personerna hon anställde var en person som tidigare dömts för att ha smugglat skojiga svampar.

Och därmed infriades alla fördomar folk har om Miljöpartister och hur deras partiprogram skrivs. Tack för det.

En av de mest kända miljöpartisterna vad gäller dåligt omdöme är annars Yvonne Ruwaida som gjort sig vida känd för att hon inte en utan tre gånger åkt fast för ekonomiska oegentligheter med riksdagskort, taxi och höga telefonräkningar.  Hon har inte bara åkt taxi för hisnande 5 000 kronor per månad utan också ringt för 44 000 kronor på mindre än två år.

Då kan man tänka sig att det här snillet förpassats till någon ointressant post i periferin. Nej då. Det här är nämligen inte ett vanligt parti. Det här är Miljöpartiet.

Så givetvis är det första Romson, som vice statsminister gör, är att anställa denna stjärna till statssekreterare, som är det finaste politiska tjänstemannajobbet du kan ha i det här landet. Signalen vi får är ”fiffla så mycket du kan med skattebetalarnas pengar, försök att sko dig så mycket som möjligt på andra och bli sedan befordrad”.

Enligt uppgift är Ruwaidas roll att samordna mellan Åsa Romson och Gustav Fridolin. Men det här är en partiintern uppgift som inte ska bekostas som en tjänst på regeringskansliet. Det tycker åtminstone som Folkpartiet, som föredömligt KU-anmält anställningen av Ruwaida. Det strider mot regeringsförordningen. Statssekreterare får inte ha någon partiintern roll alls.

Men det är väl en partikulturell grej i Miljöpartiet att få andra att betala, för så fort Åsa Romson hade chansen fixade hon en middag för staben och skickade notan till skattebetalarna. Efter avslöjandet i Expressen fick hon betala tillbaka pengarna, som alltså från början skulle tagits från partiet och inte från regeringskansliets budget. Man får inte belasta regeringskansliet för internrepresentation nämligen.

Mina regler, dina regler, skitregler-jag-gör-väl-som-jag-vill.

En annan statssekreterare Åsa Romson anställt är Göran Enander, som varit ordförande för Naturskyddsföreningen. Det är en organisation Åsa gillar för den förra ordföranden Mikael Karlsson, som jobbat där ända fram till nu egentligen, gav hon så fort hon bara kunde ett nytt jobb. Som ledamot i regeringens rådgivande organ för kärnfallsfrågor, Kärnavfallsrådet.

Grattis Naturskyddsföreningen till att ni nu sitter i Rosenbad och dessutom får vara med och bestämma om ert favorit-hat-objekt kärnkraft.

Förutom att välja knarkdömda och fifflare som medarbetare samt se till att Naturskyddsföreningen har så mycket som möjligt att säga till om är det en annan sak som gjort Åsa vida berömd – sin förmåga att välja sina strider.

Denna Don Quijote av politiker som aldrig tycker en väderkvarn är för stor eller för liten att mucka med har bland annat vevat i debatten om surströmming. Detta ständigt aktuella ämne menar jag.

Gruvor är också ett område hon fäktats inom. Enligt en motion från 2010 kräver hon att alla gruvor i Sverige som bryter kol, gas och olja (det finns inte i Sverige men lika bra att förbjuda även det) ska förbjudas.

Okej, det påstås att det eventuellt finns lite olja på Gotland eller utanför men ingen har ännu försökt att ta upp den. 

En annan väderkvarn Romson gett sig på är anonymitet på nätet och anonyma bloggar, som hon ville förbjuda men tvingades backa på när kritikerstormen inte lät vänta på sig.

Den största väderkvarnen Åsa gett sig på är ekonomisk tillväxt.

Hon verkar egentligen inte veta vad det innebär men det har aldrig hindrat henne förut. Full av självförtroende försöker hon gång på gång rikta en rak vänster direkt i magen på kapitalet.

I motion från 2011 skriver hon bland annat att tillväxt i redan rika samhällen inte är nödvändigt. Det är inte ”lösningen på fattigdom”.  Att FN säger att världsfattigdomen halverats på 20 år tack vare just ekonomisk tillväxt, frihandel och ekonomisk liberalisering är inte viktigt. Romson vet bätte, hon är ju doktor i miljörätt och har läst svenska på universitetet.

Fast tydligen är det ändå det. I en intervju i tidningen Dagen från 2 juli 2014 säger hon nämligen något annat.

Då gäller detta inte alls fattiga länder, där behövs tillväxt. Men när ett land är rikt slutar tillväxten behövas tydligen. Kruxet är att veta NÄR detta sker, detta vet alltså inte hon utan där behöver politiker vara mer ”komplexa kring”. Vad betyder det, att politiker måste vara med komplexa kring? Kan man ens säga så på svenska?

Jag skulle sammanfatta det med det mer kända ”goddag yxskaft”.

I en chatt i på Sveriges Radios hemsida tycker Romson att välfärden ska fixas utan tillväxt. Hon sätter sin tilltro till miljöteknik som ska lösa biffen. Hela välfärdens ökade kostnader och vår ökande befolkning ska finansieras av miljöteknik. Rimligt.  Målet måste vara bättre livskvalitet.

Hur detta ska uppnås utan tillväxt behöver hon inte reda ut närmare. I den chatten. I verkligheten där vi andra bor är det många som vill veta exakt hur hon tänker.

Ett konkret politisk förslag i detta korståg mot tillväxt är kraven på arbetstidsförkorting till 35 h/vecka, som varit en av Miljöpartiets allra käraste frågor. På senare tid har detta tonats ner men frågan spräckte till exempel samarbetet med socialdemokraterna på 90-talet då Romson satt i partistyrelsen och var en av de fem som krävde avbrutet samarbete eller 35 h/vecka. Se det här klippet från ca 1.30

Personligen tror jag inte ens Romson vet vad tillväxt är faktiskt.

Det är när man lyckas göra något snabbare och bättre än igår. I en globaliserad värld är tillväxt en förutsättning för att kunna konkurrera på världsmarknaden. Att hela tiden skapa ett överskott är också förutsättningen för att kunna få fler skatteintäkter och kunna exempelvis satsa på välfärd, ta emot många invandrare, ha högt bistånd – samtliga saker som Miljöpartiet har i sitt partiprogram alltså.

Att hon inte riktigt förstår vad tillväxt är blev rätt tydligt när Agenda pressade henne i valrörelsen. Liksom tidigare kunde hon inte svara på om vi ska ha det eller inte.

Men om man känner till Åsas bakgrund och sympatier ännu lite mer är hennes motstånd mot tillväxt egentligen inte så konstigt. För hon är eller åtminstone har varit medlem i Attac. Ni vet, vänsterrörelsen som bildades i samma period som huliganer slog sönder Göteborg under EU-toppmötet.

När hon arbetade med bistånd på Forum Syd ordnade hon ”företagsdomstolar” ihop med Attack och Jordens Vänner.

Jag vet inte exakt hur de här ”domstolarna” gick till men de syftade till att på något sätt lajva domstol för skattebetalarnas pengar för att ”ställa dem till svars” för olika påstådda miljööverträdelser tror jag. Behöver jag säga att de fick våra pengar för det här? Givetvis, det här är ju Sverige.

Bidragsentreprenörernas paradis.

Under sin tid på Forum Syd var hon flera gånger moderator och annat i Attac-sammanhang, vilket man kan läsa på deras hemsida.

Vad Attac tycker om tillväxt illustreras fint i den här…..hrm…..kreativa lilla anti-tillväxtfilm som de har på sin hemsida. Den omöjliga hamstern. Genialiskt namn förresten.
Få tror jag vet vad Attac egentligen betyder. Organisationen bildades 1998 i Frankrike och betyder just ”Föreningen för beskattning av kapitaltransaktioner för medborgarnas bästa”. Inte alls lika coolt som Attack – som det alltså låter som på svenska. Men det har alltså ingenting alls att göra med att attackera.

Hela syftet med föreningen var alltså anti-globalisering och anti-tillväxt men främst genom att införa den s k ”Tobin-skatten”, som är en skatt nobelpristagaren och ekonomen James Tobin föreslog redan 1978 men inte i något vänster-anti-tillväxt-syfte utan för att stävja valutaspekulationer och fluktuationer på världsmarknaden. På sin hemsida beklagar Attac att James Tobin, som dog 2002 vid en ålder av 84 år, inte var med i Attac.

Men James Tobin var inte alls nöjd med att hans idé kidnappats av vänstern och tog också avstånd från Attac innan han dog. Kan förklara varför han aldrig gick med.

Fler” kreativa” sätt att lösa problem illustrerar Romson när hon ganska nyligen föreslog att Sverige skulle skapa fred mellan Israel och Palestina genom att vi ordnar en miljökonferens i Stockholm och några miljöprojekt lokalt. En konflikt som pågått i 50 år men rent tekniskt har konflikten mellan muslimer och judar i Mellanöstern pågått sedan islam uppfanns på 600-talet ungefär.

Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

En röd tråd i Romsons politiska gärning är den här inställningen att det är ett helt okej förhållningssätt att kräva att andra människor rättar sig efter regler och moral som hon själv struntar i. Det är inte bara det här med dieselskatt, bottenfärg etc utan även exempelvis detta med flyget.

Det finns få saker jämte bilen och kärnkraft (och tillväxt) som retar gallfeber på miljöpartisterna så mycket som just flyget. I valrörelsen krävde Miljöpartiet att Bromma flygplats ska stängas och detta höll de envetet fast vid under hösten. Ändå var en av de första sakerna Romson gjorde efter valet var just att åka……flyg från Bromma.

Så sent som 2008 krävde Miljöpartiet att allt flyg söder om Sundsvall förbjuds senast 2020. I en artikel i Sydsvenskan från 2010 tycker de att alla borde åka tåg, exempelvis till Malmö. Och ändå väljer konstigt nog Romson inte alls tåget när hon skulle på möte i Köpenhamn, som ju alla vet nästan praktiskt taget ligger i själva Malmö, om man får tro Malmöborna själva. Utan hon väljer att flyga denna korta sträcka.

Faktum är att som statsråd har Åsa Romson åkt mycket lite tåg. Mest av allt har hon faktiskt flugit, inte helt sällan just från den flygplats hon tycker vi borde lägga ner för att alla lika gärna kan flyga från Arlanda.

Varför flyger hon inte själv enbart från Arlanda då? Om nu Bromma och närheten denna flygplats ger inte spelar någon som helst roll. Det går exempelvis massa flyg från Bryssel till just Arlanda, ändå valde hon alltså att ta ett flyg som landar på stadsnära Bromma.

Men det verkar onekligen som om Brommas mycket praktiska Brysselflyg ändå överväger miljösamvetet för miljöministern.

Till Peking den 7 april valde Åsa att flyga reguljär business class.

Men hon verkar inte tagit reguljärflyg av ideologiska skäl för när hon skulle till Milano åkte hon gärna privatjet från just Bromma.

Vilka som följde med till Milano i statplanet med Åsa kan man läsa här. Men så har registratorn valt att mörklägga någonting i marginalen med en post-it-lapp (kreativt). Varför och vad det står där under får vi alltså gissa men tydligen är det hemligt alltså.

Till Luxenburg hade hon heller inga problem att flyga privatjet trots att reguljärflyg orsakar många gånger mindre koldioxidutsläpp än just privatjet gör, vilket statsplanet är.

Det ser också ut som om vår miljöminister gav Nordens samtliga miljöministrar gratis skjuts med vårt statsplan tillbaka hem från Miljörådsmötet i oktober. Snällt.

Där sitter de i en dag och spånar ihop om hur de kan begränsa alla andra människors liv så mycket som möjligt med hänvisning till klimatet och så åker de alla miljöbovs-transport-medel hem med väskan full av inskränkningar. 
Det här sådant här som bygger politikerförakt.

En av de frågor Åsa bryr sig allra mest om men som många svenskar bryr sig otroligt lite om är vargfrågan, sett till hela landets befolkning. Där det finns varg är givetvis frågan stor, och bland surdegsbakande Earth-hour-släckande urban medelklass på Södermalm som röstar på Åsas parti. Men den kvalar inte direkt in på svenskens 10-i-topp viktigaste politiska frågor.

Innan hon blev miljöminister påstod hon att vargforskare var köpta av regeringen. När hon sedan tillträtt kallade hon vargen utrotningshotad. Vilken hennes socialdemokratiska ministerkollegor inte alls höll med om. Eller forskningen.  Detta skapade ett öppet bråk inom regeringen efter bara någon månad. Romson hade väl missat grundkursen i ”Så här styr du landet” att en regeringen alltså fattar beslut kollektivt och är därmed också kollektivt ansvariga. Därför håller man också en endad front.

Don Åsa Romson slogs istället fritt med väderkvarnen för dagen, landsbygsminister Sven-Erik Bucht, i media om vargen och menade att beslutet om licensjakt borde upphävas.

Förvaltningsrätten i Karlstad försökte stoppa den av Länsstyrelserna i Karlstad och Örebor beslutade licensjakten på varg.

Om Romson eller hennes stab haft någon kontakt med just Förvaltningsrätten i Karlstad försökte en driftig kille på Naturbrukarna ta reda på genom att begäran ut Romson mailtrafik, och hennes anställdas. Men tji, det gick inte. Regeringen valde att hemligstämpla mailtrafiken med ”hänvisning till rikets säkerhet”. 

Om nu Romson inte utövat något ministerstyre här borde det ju inte vara några problem att lämna ut mailen tänker jag.

Kammarätten i Göteborg avslog sedan Förvaltningsrättens rätt att ens pröva överklagandet så något stopp på licensjakt av varg blev det alltså inte i Örebro och Karlstad men Romsom anklagas ändå för ministerstyre genom att Alliansen KU-anmälde henne. Här orsakade bara hennes uttalande en anmälan alltså. Huruvida någon hos henne haft en mailkonversation med Förvaltningsrätten i Karlstad är alltså hemligt.

Hon är alltså både själv KU-anmäld, och hennes anställning av Yvonne Ruwaida är också KU-anmält. Allt detta på ynka 6 månader.

Till båthaveri, varghaveri och flyghaveri kan vi lägga till EU-nämndshaveriet.

Monty Pyton hade inte kunnat gjort det bättre.

Det här är vår vice statsminister.

Det Åsa Romson verkar vara bra på är att leva efter en uppsättning regler själv och kräva något helt av alla andra.

Det hon verkar vara allra bäst på är att vara sämst.

/ Rebecca Weidmo Uvell

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!