Big business


Inlägget är uppdaterat med regeringsbeslutet längst ner.

När inte regeringen är upptagen med att skicka en armé av hjälp till Irak på mäktiga 35 personer (wow) har de bland annat möten. 

Och på ett av dessa regeringssammanträdens föredragningslista hittade jag något väldigt intressant. Åsa Regnér vill att avgiften till Hyresgästföreningen ska ingå i socialbidragsnormen.

För vad behöver man inte vid sidan om pengar till mat, hyra, el och TV, om inte…..medlemsskap i just Hyresgästföreningen? Jag kan inte heller tänka mig något rimligare faktiskt. 
 

Hyresgästföreningen är alltså en frivillig förening att vara med i. Om man bor i hyresrätt och gillar det som föreningen pysslar med kan man göra som 525 000 andra hushåll och gå med. Om man vill. De förhandlar hyror centralt med fastighetsägarna samt jobbar med opinionsbildning.
 

Det finns ca 1,5 miljoner hyresrätter i Sverige så 2/3 är alltså inte med i Hyresgästföreningen. För några år sedan hade de 535 000 så medlemsantalet sjunker.  Men det här verkar regeringen vilja hjälpa till att ändra på och vill därför alltså att socialbidragen från och med nu höjs med motsvarande deras avgift så att socialbidragstagare i landet uppmuntras att gå med. Avgiften är 80 kronor per hushåll per månad.

Nedan ser ni listan för socialbidragets riksnorm, som alltså snart förmodligen kommer att kompletteras med “Avgift Hyresgästföreningen”. I klartext innebär det här att landets skattebetalare kan komma att få betala dessa personers medlemsskap. Vi tackar. 
 

Då kan man ju fråga sig varför just Hyresgästföreningen kanske får denna fina present av den socialdemokratiska regeringen? Det finns ju en massa andra föreningar att vara med i, Naturskyddsföreningen (som jag har ett särskilt gott öga till som ni vet) till exempel. Det beror på att “partipolitiskt obunden” som de hävdar på sin hemsida inte stämmer. Överhuvud taget. 
 

Det här är Hyresgästföreningens nuvarande styrelse
 

Ordförande fram till nyligen var Barbro Engman, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot. Hon efterträdde Jan Danneman, som kallades “partimegafon för socialdemokraterna” av arga moderater på DN Debatt på 90-talet
 

Den nya ordföranden Marie Linder kom direkt från posten som kommunikationschef på LO och har även själv varit aktiv i just socialdemokraterna. 

Marie Dahlin är socialdemokratiskt kommunalråd i Vänersborg för närvarande. 
 

Hans Eklund är inte socialdemokratisk politiker men däremot engagerad i KF:s styrelse, som ju ligger mycket nära socialdemokraterna. Konsum ni vet.  
 

Samma sak med Terje Gunnarsson. Han är revisor i Folkets Hus i Rågsved, och Folkets hus är också en del av socialdemokratin. 
 

Carina Hultberg i Helsingborg stod på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige senaste valet. 

Mursal Ismail Isa är däremot inte socialdemokrat men landstingsråd för Miljöpartiet i Dalarna. 
 

Clara Lindblom är inte heller socialdemokrat. Hon är äldreborgarråd  i Stockholm för Vänsterpartiet. 
 

Bo Nilsson är sedan länge aktiv i socialdemokraterna i Malmö
 

Även de två ersättarna i förbundsstyrelsen är givetvis aktiva politiskt. Alaa Idris arbetar som politisk sekreterare för socialdemokraterna och Egon Frid är tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Mest känd är Frid för att det i Kalla Fakta blev känt att han skrivit på en namninsamling från Sanningsrörelsen om en granskning om 9/11. De tror alltså att George W Busch iscensatte terrordådet, a k a knäppgökar. Jag vet inte om detta påverkade att han inte omvaldes 2010.
 

Som ni ser är det med några få undantag bara dels politiskt mycket aktiva personer, dels kommer samtliga från den samlade vänstern i Sverige, med störst bas hos socialdemokraterna. Det verkar vara ett krav för att få bli invald i den där styrelsen – att du har en gedigen socialdemokratisk bakgrund helst.

Så nej, Hyresgästföreningen är ingalunda partipolitiskt obunden i praktiken. Det är lite snygga ord de valt att skriva på sin hemsida för att inte skrämma bort fler medlemmar. 

Men nu kommer föreningen alltså få fler medlemmar med hjälp av självaste regeringen

Hur står det då till med ekonomin i föreningen? Går det dåligt? Inte så värst. Om man inte tycker 800 miljoner i omsättning är dåligt. 
 

De har 730 anställda. Detta är alltså en gigantisk organisation. Det är lönsamt att vara ordförande där tydligen, för hon har en lön på 1,3 miljoner kronor per år.  Det sitter 11 personer i styrelsen nu när Barbro Engman avgått och dessa har fått dela på 440 000 i arvode under 2013, vilket i snitt blir 40 000 kr per person.   
 

En av riskerna de i sin årsredovisning ser är just medlemsminskningar. Jag antar att Åsa Regnér läst detta, blivit bekymrad och därför nu lagt förslaget att alla socialbidragstagare ska uppmuntras att gå med i föreningen. 
 

Men Hyresgästföreningen tjänar inte bara pengar på frivilliga medlemmar. Utan även på ofrivilliga.

För de har enligt staten rätt att ta ut en “förhandlingsavgift” av samtliga hyresgäster i hela Sverige.

Idag är den på 12 kronor per månad och hyresgäst. Den här avgiften kan man tro var en socialdemokratisk politiker som införde men nix. Birgit Friggebo var nämligen folkpartist. Bara nästan sosse alltså. 

Den här avgiften är orsak till ganska stor irritation hos Fastighetsägarna, som då och då säger upp de centrala avtalen bland annat på grund av dessa. 
 

Men du måste inte betala den här avgiften om du verkligen inte vill.

Talar du om för din hyresvärd att du inte vill det drar värden av 12 kronor per månad på din hyra. Däremot vet många inte ens om att de betalar pengar till en förening de inte gått med i. Gissar jag. 

Nu vet ni. 
 

De har även en framgångsrik ungdomsorganisation. För 2001 tog Hyresgästföreningen initiativet till nätverket www.jagvillhabostad.nu och finansierade projektet.

Nu har det funnits i 10 år och har som affärsidé att få bidrag från inte bara Hyresgästföreningen, som fortfarande ger pengar, utan framför allt får de pengar från Myndigheten för Civilsamhälle- och ungdomsfrågor (Ungdomsstyrelsen) och Allmänna arvsfonden. 
 

Det är big business att “företräda alla hyresrätter” i Sverige, som de alltså i någon mening gör i och med att nästan alla tvingas finansiera deras verksamhet.

Och eftersom föreningen ÄR socialdemokratisk är det nu lördag hela veckan för verksamheten.

Ett litet fint paket med röda snören har förmodligen redan anlänt från Rosenbad. 

Kommer regeringen på nästa regeringssammanträde föreslå att medlemsavgiften till socialdemokratiska partiet också ska ingå i socialbidragsnormen undrar man ju stilla. 

/ Rebecca Weidmo Uvell

En kollega i branschen försöker få ut beslutsunderlaget från regeringen för att få veta om detta förslag bifölls men än så länge vill inte regeringen samarbeta. Bloggen kommer uppdateras när vi fått ut materialet. 

12-04-2015

Överraskande nog tog faktiskt inte regeringen ett positivt beslut i frågan utan avslog. Mycket glädjande att inte en till regeringen närstående organisation lyckas skaffa sig särskilda förmåner. Det ger ändå visst hopp. 
 

10 kommentarer till Big business

 1. Bra granskning av kotteriet HGF. Skrev själv en kandidatuppsats om Hyresregleringen och där ingick granskning av HGF. Deras föreställning är, som bekant (?), att all sanning utgår ifrån dem.

  När dessa möten ägde rum tvingades vi inta en mycket försiktigt position, allt för att inte riskera uppsatsens innehål. Genom denna linje lyckades vi bland annat få en representant att konstatera att det enda Fastighetsägarna gör är att dricka champagne.

  Genom exemplifierandet av dessa siffror Rebecca nyanseras bilden, och även den mest oinsatte läsaren förstår att de egentliga tjuvarna är de med makten på sin sida.

 2. Bra research. Ju mer man får veta desto mer framstår socialdemokratin med alla sina förgreningar som en försörjning för odugliga partikamrater. Med sina många anställda så kan man erbjuda jobb till vänner och bekanta med rätt partibok. Inte bara högarvoderade chefsposter utan vanliga tjänstemannajobb, där inga kvalifikationer krävs, ända ner till sommarjobb för ungarna.

  Det är skamlöst. Vår korruptionslagstiftning borde uppdateras så att denna typ av oegentligheter går att lagföra.

 3. Finns det några andra konsekvenser/risker för att säga upp och “skippa förhandlingsklausulen”? Tänker mest på framtida hyresförhandlingar, där man som enskild individ inte har så myckat att sätta emot ett stort hyresbolag, speciellt med situationen på bostadsmarknaden.

 4. Dryga 700 anställda jämfört med ca. 150 på Konsumentverket, som dessutom fått anslagen minskade. Det är humor det. Vad är viktigast?
  Men det är klart. Det påminner om kollektivanslutningen förr i tiden. Vänstern måste ju sko sig på något sätt. Skulle jag bli förvånad om de dessutom har huvudkontoret på något flashigt ställe? Det får du gärna inkludera i dina framtida blogginlägg. Det är min erfarenhet i alla fall, att alla dessa “tiggarorganisationer” alltid sitter på Sveavägen, Vasagatan, Strandvägen, Norrmälarstrand och liknande i svindyra lokaler och dessutom har de inte alltid billigaste styrelseproffsen. Sen har de mage att mjölka vanligt hederligt folk. Själv är jag jurist och har det stora nöjet att ibland få brev där olika “välgörande” organisationer ber mig att försöka övertala klienter (som jag inte har) att testamentera sina surt förvärvade tillgångar till dem. Självfallet kollar jag upp var de sitter, vilka som sitter i styrelsen och omsättningen. Blir jag förvånad när oegentligheter som nämns i den här bloggen ALLTID dyker upp?
  Resultatet av efterforskningarna brukar vara hur kul som helst. Jag stoppar i en tegelsten i en kartong, tejpar på brevet på kartongen med texten “åter avsändaren” (ej frankerat så klart) och lämnar in på första bästa utlämningsställe. Sedan hör jag aldrig mer av dem och kan sova bra, vetandes att jag har gjort en god gärning 🙂

 5. *SUCK*
  “Upp trälar uti alla stater,
  som hungern bojor lagt uppå.
  Det dånar uti rättens krater,
  snart ska utbrottets timma slå.
  Störtas skall det gamla snart i gruset.
  Slav stig upp för att slå dig fri!
  Från mörkret stiga vi mot ljuset,
  från intet allt vi vilja bli.”

  Deras egen sång kan lika väl användas emot dem.

 6. Jag skickade precis ett mail till min hyresvärd för att få hyressättningsavgiften uppsagd, dock hyr jag av ett kommunalt fastighetsbolag där dom i regel inte har någon koll.
  Jag antar på förhand att min hyresvärd inte kommer vara behjälplig till 5 öre med detta (som med allt annat).

 7. Som vanligt ett gediget undersökningsarbete. Gillar inte när Du benämner en folkpartist för “nästan sosse”. Jag är som medlem i Folkpartiet liberal i mitt politiska synsätt och skulle inte gilla om någon klassade mig som “nästan sosse”.

 8. Att HGF är en sosseklubb är ingen nyhet men 730 anställda? Sanslöst! Vad GÖR dom?
  Känns som en gammal relik från 30-talet som spelat ut sin roll för länge sedan. Arbetarklassen är numera välutbildad medelklass och kan stå upp för sig själva.

  Det är verkligen obehagligt att man tar sig rätten att ta betalt för att representera de som inte ens är medlemmar. Samma som när facket tog ut ackordkontrollavgift (0,5% på lönen) från de som inte ville vara medlemar.

  Även detta att man vill tvinga in kollektivavtal i offentliga upphandlingar är i samma linje. Gränsen mellan socialisternas intresseorganisationer (eller “Civilsamhället” som det skall heta numera) och det offentliga luckras upp. Resultatet är ett stadigt regn av skattepengar över de rättrogna.

 9. Intressant att få detaljer vad gäller sossefieringen av Sverige.

  Hur kan man intellektuellt försvara socialbidrag till hyresgästföreningen?
  Att ta upp en skrivelse på ett regeringssammanträde- vilken status har detta? Vem har författat skrivelsen? Betyder det att ministern biträder förslaget?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap