Hycklare på utflykt

Det är visst lite olika det där med att “sätta ner foten”, visa “moralisk kompass” och stå upp för mänskliga rättigheter i utrikespolitiken. 

För knappt hann Saudiarabiens kung tvätta sin vita thobe han hade på sig när han skickade hem Margot med skammen från Arabförbundet förrän Löfven tar statsplanet till Kina för att hälsa på världens största diktatur. 

Fast det vill varken Löfven eller Wallström kalla dem
 

Etiketten medeltida är alltså ingen etikett men det är att kalla ett land som själva säger att de är en diktatur för…..diktatur är tydligen det. För så här står det i Kinas konstitution.
 

Artikel 1 i deras konstitution beskriver alltså Kina som en “socialistisk stat omfattas av folkets demokratiska diktatur“. 

Kineserna har rätt och åtminstone den goda smaken att vara ärliga för Nationalencyklopedin definierar just diktatur som “utrustad med demokratins formella struktur ex parlament och val” men med bara ett parti, styrd yttrandefrihet etc. Precis som det är i Kina. 
 

Wallström hade alltså, som vi vet, inga problem med att kalla diktaturen Saudiarabien diktatur och hänvisade då till att “det är viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter”
 

Anledningen till att Wallström valde att gå full frontal i utrikespolitiken, en “plattan-i-mattan-utan-säkerhetsbälte-strategi, var enligt egen utsago mänskliga rättigheter, som ju saudierna inte riktigt har stora A i.
 

“Det kommer vi fortsätta stå upp för”. Okej, bra att veta. 

Efter att Margot klafsat runt i de för stora feministiska stövlarna som en full cowboy och rivit ner porslin i den diplomatiska porslinsfabriken fick Sverige kalla in förstärkning. 
 

Den feministiska utrikespolitiken kallade in sina Navy Seals, insatsstyrkan. Kungen – från en kung till en annan – inledde och von Sydow avslutade Operation Smörja-sura-araber. Känns varken supermordernt eller feministiskt med detta Swot Team men så är som sagt utrikespolitik inte heller samma sak som kolumner i Nyheter24, vilket nuvarande UD-chef verkar ha trott. 
 

Bingo. Det funkade och Saudiarabien skickar nu tillbaka sin ambassadör. Case closed. Det här kan tolkas som att von Sydow bad om ursäkt, vilket har snurrat runt i medierna men läser man tweeten ordentligt ser man att han har bett om ursäkt för att de blev förolämpade. Förlåt för att du blev ledsen. Inte förlåt för att vi sa något dumt. Viss skillnad men någon typ av ursäkt var det ändå. 
 

Hur står det då till med de mänskliga rättigheterna i Kina då, som vi som hökar bevakar från fortet på Gustav Adolfs Torg?

Vår utrikesminister har ju tagit på sig sin finanste superhjältekostym och utsett Sverige till globala godhetsväktare, redo att rycka ut till vilken kostnad som helst bara väkteriets syfte uppnås. Blir det kacko kan vi dessutom alltid skicka ut kungen. Som nu går under benämningen Plan B på Arvfurstens palats. Plan C har redan fått ett eget rum bredvid Margot, och ett Eurobonus-kort. Lika bra, det kommer nog bli en del resande för Björn.

Enligt Amnesty leder Kina dödsstraffsligan och slår medeltida Saudi med bokstavligt talat tusentals.  

Personligen tycker jag dödstraff är medeltida, för att använda något ur utrikesministerns egna favoritvokabulär. 
 

De har som alla diktaturer inklusive Saudi stryptag på yttrandefriheten, i synnerhet nätet, och om dina tweets eller inlägg delas mer än 500 gånger eller visas mer än 5 000 gånger kan du arresteras. Jag hade suttit i finkan i Kina om jag bott där. 
 

Margots eget departement har en bra rapport om Kina jag undrar om hon ens bläddrat i eller informerat Stefan om. Flygningen till Kina är ju lång och Löfven kan ju inte bara spela Sudoko på vägen dit. 
 

Enpartistat = diplomatiska för diktatur.

För övrigt borde Wallström gå grundkurs A-nivå i Diplomatiska så att hon förstår sina kollegor men chansen är väl slim to none för en person med bara gymnasial utbildning i bagaget och endast 3 år erfarenhet sedan 1974 av något annat än politik.  

Sannolikt avrättas fler människor i Kina är resten av världen sammanlagt. 
 

Vad gäller kvinnors rättigheter finns en del att önska även i Kina även om kinesiska kvinnor får köra bil.

De diskrimineras och staten håller på med storskaliga steriliseringar och aborter, båda otroliga övergrepp mot kvinnor. 
 

Kommer då landet som bär “Försvarare av mänskliga rättigheter-capen” stoltast av alla fortsätta enträget berätta för världens länder hur de borde leva och vad de måste sluta med? Vi har ju ändå 9,7 miljoner av de typ 7 miljarder invånare som befolkar planeten och ÄR ju världens bästa land. 

Nä. Det verkar som om sannolikheten till det är lika stor som att Stefan byter recept på Kung Pao chicken med Xi Jinping.

Så mycket för “vi kommer fortsätta stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati”. Det kanske bara är muslimer de har lust att förolämpa och inte en av världens supernationer? För att förolämpa Kina kommer med en heeelt annan prislapp än några länder i Mellanöstern.
 

“Vi själva tycker inte om dödsstraffet”. Fick han inte ont i foten av att sparka in den öppna dörren, undrar man ju stilla.

Antingen tycker regeringen Löfven att den här kamikaze-linjen inom utrikespolitik inte är så kul i praktiken.

“Hi, I’m Bjorn, like in ABBA you know – Bjorn and Benny? Bjorn means Bear in Swedish. Anyhow – I solve problems”

Winston Wolf är The Fixer i filmen Pulp Fiction. Ni vet, han de ringer när något måste städas bort. Som ett lik. 

Eller så är det helt enkelt bara vanligt 

hyckleri

/ Rebecca Weidmo Uvell

 

4 kommentarer
 1. Kina har i alla fall den goda smaken att inte försöka överföra sitt statsskick till oss. Det är länge sedan Mao ledde världsrevolutionen.
  Hur är det med Saudiarabien och dess sponsring av moskéer särskilt i Sverige? Vill vi ha sharialag i Sverige? Är vi mer utsatta nu efter Margot Wallströms debacle?
  Eliten i Sverige inklusive MW anser ju att sharia inte har med islam att göra. Fråga valfri islamisk stat om den tolkningen är riktig!
  Civilingenjör Bo Adolfsson

 2. Utrikesministern kallar du för Margot och statsministerns för Löfven. På regerings-medlemmar använder man väl efternamn oavsett kön?

 3. Superbra text, tack!
  Helt ofattbart att denna inkompetenta hycklarregering får sitta kvar, och vi tvingas betala deras höga löner för uselt utfört arbete . Vilket företag skulle tolerera och ha råd med denna inkompetens?
  Det kanske är Sverige som är medeltida? Eller är vi trötta? Snart visar Löfven tydligt sitt rätta diktaturansikte!
  Varför är han annars ute ständigt o samlar info o sympatier! Dags att vakna Sverige .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *