Saco = LO light


Så har den sista bastionen mot LO alltså fallit. 

Nu har vi LO, lilla LO (TCO, som alltid styrs av sossar) och LO light (SACO).

För vad ska man annars kalla detta fullständiga haveri vi kunde beskåda på DN Debatt förra veckan, när Sacos samhällspolitiska chef Robert Boije skrev under ihop med LOs chefekonom Ola Pettersson? Och de kräver höjd skatt på i princip allt, för att kunna klämma in Sacos hjärtefråga avskaffad värnskatt. 
 

LO och SACO är överens

Eh tack? Många av oss som är medlemmar har sett Saco som just en sista utpost från politiserade fackförbund – en motpol till socialdemokratiska LO, vilka inte  alls är självständiga i ens den minsta lilla fråga utan följer socialdemokraterna som en hund i koppel. Saco har alltid varit för akademiker, flit och bildning. Att det ska löna sig att utbilda sig och därför drivit avskaffandet av värnskatt i decennier. Utan framgång oförtrutet kämpat på trots att de borgerliga partierna släppte frågan. Saco har inte varit partipolitiskt. 

Men det är historia. 

Det som just nu utspelar sig framför våra ögon är inget annat här nutidshistoria. När Saco för gott lämnat sin opolitiska position och att företräda sina medlemmars intressen till att som LO främst företräda sina egna intressen som förbund.

Efter ni läst det här inlägget kommer ni precis som jag tvingas konstatera att Saco nu ser sig själva som en opinionskanon till för sina egna intressen där medlemmarnas intresse i fråga efter fråga är totalt underordnat. De har dessutom öppnat jaktsäsongen på företagare. 
 

Vad är det då som står i artikel som gjort mig och många andra medlemmar så förbannade?

Här kommer en sammanfattning: 
 

 • Återinför arvsskatt
 • Återinför gåvoskatt
 • Återinför fastighetsskatt
 • Höj all moms till 25 %
 • Minska ROT
 • Försämra 3:12 reglerna
 • Inför socker- och fettskatt
 • Inför moms på finansiella transaktioner
 • Skatteväxla grönt
 • Ta bort ränteavdrag
 • Sänk inte sociala avgifter
 • Höj skatten på privat pensionssparande
 • Ta bort investeringssparkontot
 • Höj kostnaden för att anställa unga

Allt det här godiset kan ni läsa i den rapport Saco byggde sin artikel på och som är en härlig läsning i all sköns befängdheter för att komma från “opolitiska” fackförbundet. Vilket tidigare alltså bara bevakade akademikernas intressen men som nu likt en fjäril genomgått en metamorfos till full blown LO-kostym. 

Ränteavdrag:

Här kan Sacos företagarjakt skönjas, som en liten introduktion till vad som komma skall på ett annat ställe i rapporten. 

Fastighetsskatt:
 

Så här förklarar den duktiga ekonomen Lars Wilderäng som bloggar på Cornucopia vad Sacos förslag innebär rent praktiskt: 
 

Ett helt kocko förslag med andra ord, som direkt skulle drabba just Sacos medlemmar extra hårt då de i större utsträckning äger sina bostäder. 

Höj kostnaden för att äta och bilda sig:

Sammanfattningsvis: gör mat och restaurangbesök dyrare genom att höja skatten med 48 % och höj skatten på böcker, taxiresor etc med 4 gånger. Igen, saker som deras medlemmar till högre del konsumerar än till exempel LO:s. Medlemmarna bugar och bockar. 

Utred 3:12, eller “kläm åt småföretagarna ännu mer”:
 

Att många akademiker startar egna företag torde inte vara någon hemlighet för just Saco som säkert kan hala fram snygg statistik på detta som de använder när de vill skryta.

Men företagarnas vardag verkar fackpamparna i Saco inte har någon susning om så här kommer en upplysning: vi jobbar betydligt mer än anställda, kan inte vara sjuka men får betala både vår vikarie själv (teoretiskt, i praktiken har vi inte råd med vikarie), vår egen karensdag och vår egen sjuksersättning de första två veckorna.

Vi har inte semester och helger och är vår egen HR-chef, IT-chef och assistent tills vi har råd att anställda vår första person.

Tid är pengar. Vår timpenning är ett skämt, framför allt i början av våra karriärer som företagare, för vi jobbar ju jämt. Och vår riskfaktor enorm, till skillnad från anställda som mysigt kan luta sig i famnen på någon annan. 

Ni på Saco tycker att det är en rimlig hållning att systemet “inte ska bidra till att det är väsentligt mer gynnsamt att driva företag än att vara anställd”? Systemet ska “uppmuntra till produktivt entreprenörskap inte till skattedrivet eget företagande”?

Jag baxnar faktiskt. 

Sacos förakt och klappjakt på småföretagare borde vara spiken i kistan till att i framtiden kunna hävda någon som helst roll för att vara ett fackförbund för andra än anställda. Om folk inte vill gå ur på grund av några andra skäl borde varje person som är medlem och som driver företag går ur direkt efter ha läst det här.

2011 hade Saco tydligen lite annat fokus: 
 

Hej då 65 000 personer. Hoppas jag. Saco förtjänar inte alla er egenföretagare. 

Fett- och sockerskatt, eller “när fackpampen blev moralist”:

Jag skulle kunna lägga in andra länders resultat på det här idiotförslaget, exempelvis Danmark men nej, här får Saco googla själva faktiskt. Jag har bara en sak att säga: ridå. Jag drar ner rullgardinen här för detta fullständiga moraltants-sammanbrott. 

VAD har sockerskatt med er roll att se till att akademiker har det bra i sitt yrkesliv att göra? För att akademikern blir en lite bättre akademiker av att ni snor fredagsmyset? 

Finansmoms, direkt från en LO-borg nära dig:

Nu väntar jag bara på utspelet om Tobinskatten, en bankskatt på EU-nivå, som Miljöpartiet och Vänsterpartiet länge haft som hjärtefrågor i sin jakt på kapitalister och onda företag. 

ROT ska bort (FI jublar):

Ett beröm ska de ha för den där rapporten: de lyfter fram RUT som en bra reform framför allt för jämställdheten. Sedan kommer det här. 

Dubbla kostnaden för att anställa unga (direkt från en LO-borg nära dig, och S68):
 

Jag vet inte vem Boije pratat med gällande rapporten men jag gissar att de äter tårta på Norra Bantorget över skickligheten att få Saco att driva deras fråga om att ta bort subventionerade anställningarna som gett 10 000 unga arbetslösa jobb i främst restaurangnäringen. Grattis LO. Bra jobbat. 

Inga lägre sociala avgifter, för någon:

Höj skatten på penisonssparande och ta bort investeringskontot:
 

Jag är ledsen om jag upprepar mig, men Saco verkar som sagt inte fatta att de alltså inte företräder sig själva utan medlemmarna. Och dessa medlemmar sparar alltså till sina egna pensioner men Saco bedriver opinion för att de ska få behålla ännu mindre av dessa redan beskattade pengar på ålderns höst. Jag upprepar: privat pensionssparande görs av redan skattade pengar (lön). De dubbelskattas alltså men denna dubbelbeskattning vill Saco höja. 

Epic fail. 

Här är Lars Wilderängs spontana kommentar om det här förslaget från hans blogg, som jag bara kan instämma i.

Som om insinuationerna om att folk som är företagare är det mest för att kunna fiffla runt med skatten kommer här en klubba till alla er som reser mycket i jobbet. Saco vill “minska fusket”, och ta bort reseavdraget. 

Fifflande pendlare ska klämmas åt: 
 

Även arvsskatten ska låtas bli att trixa med. Basta med det. När den återinförs. Och gåvoskatten måste givetvis också införas om arvsskatten införs, annars kommer ju människor ge bort sin egen egendom själva innan de dör, gud förbjude att inte Finansdepartementet får ha sina fingrar med i det. 

Dödsskatt, inte ens döden gör att du kommer undan Finansen:
 

Skatteväxling är också oerhört angeläget. Jag kunde inte hitta något om Göran Perssons Gröna Folkhem i Sacos rapport eller något om förnybar el, hat mot kärnkraft eller förslag om flygskatt. Inget om “vi bara en planet” heller. 

Kanske det har fallit bort i redigeringen?

Grön skatteväxling, en passage direkt från Miljöpartiets partiprogram:

Då kan man ju tycka att ens hälften av de här dumheterna vore nog. Men vad hittar man då om man surfar runt på Sacos hemsida? Ja, fler dumheter förstås. 

Som att Saco upprepar vänsterns mantra om kvinnolöner. De hänvisar visserligen inte till 3,6 miljoner från Medlingsinstitutet utan till 2,6 miljoner enligt en egen undersökning men de har inte redovisat hur de kommit fram till den siffran på hemsidan. 

Medlingsinstitutets siffra på 3,6 miljoner tar alltså inte hänsyn till ålder, utbildningsnivå, yrke eller arbetstid.  Helt väsentliga delar för att kunna jämföra lön över huvudtaget. Som att jämföra bananer och avgasrör.

Rensar man bort dessa faktorer återstår alltså 870 000 kronor oförklarlig skillnad i livslön, som alltså inte ens Medlingsinstitutet hävisar till någon strukturell diskriminering utan oförklarlig.

Saco har inte någonstans på hemsidan redovisat hur de landat i 2,6 miljoner och vad den siffran har beräknats på. Vidare har de inte redogjort för om den rensats för deltid, erfarenhet, yrke etc. Det är stor skillnad i lön mellan en deltidsarbetande 30-årig kommunalanställd bibliotekarie och en heltidsarbetande 60-årig advokat eller läkare. OM den rensats och de kommit fram till en siffra på 1,8 miljoner högre än MI är det anmärkningsvärt. MI har som sagt dessutom angett oförklarlig löneskillnad som skäl. 

Ändå sprider Saco glatt vidare detta. 

Trots att det just är deras medlemmar som alltså drar upp siffrorna för att akademiker arbetar mindre deltid, inte i lika stor omfattning som LO-kollektivet är beroende av kollektivavtal utan förhandlar själva, jobbar i privat näringsliv och inte offentlig sektor etc.
 

Saco driver också att staten ska bestämma hur många dagar varje förälder tar ut i en kvoterad föräldraförsäkring. Deras medlemmar ska inte få bestämma detta själva. 

De försöker förklara varför det här har något som helst med deras uppdrag att göra men lyckas inte alls utan nedanstående skulle snarare kunna vara en skärmdump från vilket av de partier som helst som driver just kvoterad föräldraförsäkring: Folkpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna. Eller LO, som ju inte är ett parti men ändå tror att de är det. 
 

Saco tycker också att kvotering av bolagsstyrelser för kvinnor är ett rimligt förhållningssätt, för de “ser ingen annan väg att gå än lagstiftning” om inte 40 % är kvinnor 2020.

Ingen annan väg att gå? Vad sägs om att hoppa av den här vägen ni stakat ut för er själva helt och hållet och skita i hur privata företag styr sina företag? 

De som hamnar i bolagsstyrelser är med översvallande majoritet just akademiker. Det är era kvinnliga medlemmar ni vill ska bli ifrågasatta om de sitter i styrelsen för att de jobbat hårt och är bäst på sitt jobb eller som de åkt räkmacka i kvoteringsfilen ni byggt åt dem. Trevligt. Det ser vi fram emot. 

Ja, vad ska man säga?

Det finns bara ett svar: gå ur Saco.

Vi kan inte acceptera att Saco nu förvandlats till en del av LO som inte bara driver helt aparta sakpolitiska frågor utan hänsyn till medlemmarnas intresse utan också driver just LO:s frågor och skriver debattartiklar med den jag uppfattat är Sacos motpol.

Så kan vi inte ha det. 

Jag har varit med i Civilekonomerna sedan 2000. Jag försökte gå ur i höstas utan framgång. Den här gången tänker jag därför inte vänta på bekräftelse utan nu raderar jag mitt autogiro. 
 

Ni behöver inte vara med i facket för att vara med i a-kassan. Går ni ur kan facket kan ni bara fortsätta betala avgiften till Akademikernas Erkända A-kassa. Den är separat. 

Ni mailar bara Medlemsregistret eller kansliet och begär utträde. 

Tror du att du kanske är med i ett Saco-förbund men vet inte?

Här kommer listan på samtliga förbund som är med i Saco:
 

 • Akademikerförbundet SSR
 • Civilekonomerna
 • DIK (kultur och kommunikation)
 • Fysioterapeuterna
 • Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter
 • Jusek
 • Kyrkans Akademikerförbund
 • Lärarnas Riksförbund
 • Naturvetarna
 • Officersförbundet
 • Reservofficerarna
 • Saco-förbundet Trafik och Järnväg
 • Sveriges Arkitekter
 • Sveriges Farmaceuter
 • Sveriges Ingenjörer
 • Sveriges Läkarförbund
 • Sveriges Psykologförbund
 • Sveriges Skolledarförbund
 • Sveriges Tandläkarförbund
 • Sveriges Universitetslärarförbund (SULF)
 • Sverige Veterinärförbund

Saco har 650 000 medlemmar. Hur många är kvar efter det här undrar jag. 

/ Rebecca Weidmo Uvell

Nästan omedelbart efter den här publiceringen twittrade Saco, sura som ättika, detta:

 

På två minuter kallar Saco saklig kritik för obalanserat och dålig research. Eller, det är de facto mig de kallar obalanserad. Men så är det också ett fackförbund som inte är så intresserade av hur medlemmar och andra uppfattar dem. Det har jag ju redan konstaterat. 

Min enda kommentar till deras egen undersökning om livslöner är att den måste vara bedrövligt dåligt gjord om den rensat konstaterar att kvinnor ligger 2,6 miljoner efter män när Medlingsinstitutet har siffran 870 000 kr. Men de måste ju hitta något argument för att kunna försöka motivera varför Saco valt att driva kvoterad föräldraförsäkring. 

Värt att notera är att Saco alltså jämför sig själva med en ledare Anna Dahlberg skrivit på Expressen. Det anmärksningsvärda är inte att Dahlberg förespråkar skattereform vilket hon drivit länge utan att Saco inte ens förstår den fundamentala skillnad det är mellan ett opolitiskt fackförbund som ska företräda en massa medlemmar med olika politiska preferenser och värderingar och en liberal ledarskribent, vars jobb är att just tycka. Nu förstår man lättare hur de kunnat köra i diket så kapitalt. 

14 kommentarer till Saco = LO light

 1. Detta var ett mycket upplysande inlägg om SACO:s förändrade ställningstagande. Jag är chockad!
  Kan inte förstå hur Sv tandläkarförbund kan fortsätta att vara en SACO-“medlem” när det i praktiken innebär att man inte längre är politiskt obunden utan fungerar som stöd till partier och organisationer som försvarar kontraproduktiva skatter.
  Fortsätt med att upplysa oss godtrogna medlemmar!
  Johan Segerström specialisttandläkare Uppsala

 2. Herregud, så här blir det när ansiktslösa tjänstemän med hög lön får sitta på sin egen lilla kant och fantisera ihop en grandios bild hur de tror sig kunna skapa nytta.

  Om man köper aktier på börsen och får utdelning en gång om året är det ok men om man dessutom jobbar i företaget som man äger aktier i då skall det stoppas.

  Dessa parasiter.

 3. Det känns som att det sjunkit in hos socialisterna att det inte går att ta bort jobbskatteavdragen då det inte ger några mer pengar i statskassan. I panik dammar man av alla andra skatter man kan komma på.

  Sedan är även den central frågan varför fackföreningar över huvud taget lägger sig i dessa frågor. De skall ägna sig åt arbetsmarknadspolitik och skall se till sina medlemmars intressen. Och om nu LO prompt måste så varför inte använda sina tre tankesmedjor som man betalar för? Det är väl därför de finns? Antar att strategin är att överrösta alla andra med en kakafoni av vänsterretorik.

 4. Följande fråga ställde jag till Jusek:
  Jag vill att Ni brevledes redogör för mig hur Jusek ställer sig till de skatteförslag SACO och LO enats om.
  För att underlätta, svara stödjer eller stödjer ej följande sakfrågor:
  Återinför arvsskatt
  Återinför gåvoskatt
  Återinför fastighetsskatt
  Höj all moms till 25 %
  Minska ROT
  Försämra 3:12 reglerna
  Inför socker- och fettskatt
  Inför moms på finansiella transaktioner
  Skatteväxla grönt
  Ta bort ränteavdrag
  Sänk inte sociala avgifter
  Höj skatten på privat pensionssparande
  Ta bort investeringssparkontot
  Höj kostnaden för att anställa unga

  Om Jusek stödjer något av dessa, redogör för hur det gynnar mig och min anställning.
  Mvh

 5. Bra grävt! Det börjar lukta 1970-tal med ett sluttande plan som följd.
  Märkligt att Sveriges Ingenjörer ingår i det hela när man är fullt medveten om att dess medlemmer är eftertraktade på världsmarknaden och kan få välavlönade jobb netto i princip varsom.
  2003-2008 satt jag i vår brf-styrelse. Under den förhatliga fastighetsskattetiden så låg totala skatteutgifter på plats 3 i utgiftsligan, när den avskaffades rasade den till plats 13. Detta fick tex till följd att vi kunde ta itu den uppbyggda underhållsskulden, bla utbyte av 60 år gammal grunddränering.
  När det gäller fett så är det en gammal pseudovetenskaplig myt. Det är snabba kolhydrater och socker som främst orsakar fetma enligt senaste forskning.. Animaliskt fett är enbart nyttigt för hjärnan enligt dito senaste forskning.
  Likaså gäller sk “grön” skatteväxling. Även detta bygger på gammal mytisk pseudovetenskap där de sk “klimatmodellerna” kraftigt avviker mot verkliga observationer. Den globala medeltemperaturen har varit konstant senaste 18 åren.
  Högst anmärkningsvärt att ett förbund som SACO inte är med i matchen!

 6. I Sverige ska vanliga arbetare helst beskattas till döds. När ska folk börja förstå och kasta de socialistiska lögnerna i papperskorgen? LO:s och SACO:s skattevurmande beror på att de vill sätta befolkningen i knäet på staten, inget annat.

  Hade dessa organisationer varit allvarliga med att de vill minska klyftorna i samhället så skulle de föreslå sänkt inkomstskatt till 10-15%, sänkt moms till < 10% och höjt bolagsskatten för stora bolag till den amerikanska nivån, dvs 35%.

  Att dessutom ge sig på privat pensionssparande och ISK är huvudlöst. När äntligen en vanlig arbetare getts möjligheten att bygga sitt framtida välstånd ska det bort. Det är ju en “läskig” tanke att folk kan skapa sitt eget oberoende av staten.

  En 5-åring kan räkna ut att det stora kapitalet knappast sitter med pengar på privata investeringssparkonton. Det är vanliga småsparare som gör detta. De som LO och SACO så kallat ska representera.

  Antingen ljuger LO och SACO, eller så är de för dumma för att förstå att riktigt rika lever på kapitalinkomster som ligger utanför investeringssparkonton (i exempelvis riskkapitalbolag och så kallade investmentbolag), samtidigt som vanliga duktiga arbetare redan i dag beskattas med världens högsta marginalskatter.

 7. Hej!

  Kanske ingen nyhet men dessutom har Robert Boije aktivt lobbat med ovanstående skatteförslag bl.a. mot riksdagens skatteutskott. Det rimliga hade väl varit att förorda en parlamentarisk utredning map skatterna PUNKT. Nu har man en politisk agenda som man driver stenhårt med detaljerade skarpa skatteförslag som man ger sken av att drygt 600000 medlemmar står bakom. Hoppas att medlemsförbunden får upp ögonen vad Saco håller på med och tystar R. Boije med anhang. Det verkar som om Saco har kapats av ett antal V-sympatisörer. Fy!!

 8. Bråka inte med folket!
  Bra Uvell, gillar din blåslampa i rumporna på politiker och fack!

  Sacos idiotiska förslag visar tydligt hur sjukt Sverige har blivit och hur fack och partier dragits med i synen på att medborgarna är till för staten och inte tvärtom.
  Alla skattesänkningar som gjorts i Sverige har kritiserats för att de “kostar” för mycket. Man kan då fråga sig kostar för vem? Alla pengar som det offentliga förfogar över tillhör och genereras av det arbetande folket. Det är ingen kostnad att sänka en skatt. Det är bara att medborgarna via sina valda ombud instruerar stat och kommuner att dessa får lite mindre pengar att röra sig med. De får då anpassa kostymen efter anslagen.
  Det är inget självändamål att det offentliga ska ha obegränsade resurser, man ska bara ha så mycket att man kan utföra de uppgifter medborgarna anser att de vill att de ska sköta.
  Det är ett förbannat oskick att fack och myndigheter är så förmätna att de har synpunkter på hur folk ska sköta sina liv och vill bestämma hur deras pengar och egendom ska användas.
  Acken ska slås för att deras medlemmar för så bra arbetsvillkor som möjligt. I övrigt ska de hålla sig borta rån politik, folkuppfostran och annat nonens.
  Samma ska gälla för partierna, sköt det de har mandat för och låt folk få leva sina liv i fred och ge fn i pekpinnar och överbeskattning.

 9. Rebecca – det är en ren njutning att läsa dina formidabla och verbala neddragningar av alla dessa hycklares byxor.
  Fortsätt så – jag följer dig med skräckblandad förtjusning!

 10. Ja, du… Försökte utträda ur Sveriges ingenjörer för drygt ett år sedan, kom en blankett som skulle fyllas i, som om det vore någon myndighet man försökt slippa från. Släppte det då, men nu 3220 skattade riksdaler senare får det vara bra. Förhandlar ju ändå bara med mig själv om löneutrymmet…

 11. Nu kommer notan! Sveriges budgetunderskott är på väg över 100 miljarder kronor i år. Snart klarar vi inte EU:s konvergens-
  krav på 3 %. Har man urgifter så gäller det att skaffa sig inkomster.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap