FI bygger propagandaråd

Feministiskt Initiativ får vara med och styra Stockholms kommun till 2018 men fick inga borgarrådsposter. Tack och lov.

Däremot lovade de rödgröna FI att få ett kommunalt råd för mänskliga rättigheter, där FI:s frontfigur Sissela Nordling Blanco skulle få bli ordförande.

Det ingick i budgeten som togs innan jul men det var på mötet förra veckan som det officiella beslutet skulle fattas.

De lyfter alltså särskilt fram migration, hbtq-frågor, våld i nära relationer, nationella minoriteter, funktionshinder, förortsorganisationer, diskriminering, rasism, konst- och kultur, genus och normkritik.

Är detta då representativt för just de mänskliga rättigheterna? De officiella, enligt FN?

Till och med människor med rätt livlig fantasi kan se att FI gjort en förhållandevis…..hrm, bred tolkning av begreppet ”mänskliga rättigheter”. Var finns kulturfrågor här till exempel? Eller normkritik? Eller förortsorganisationer?

Jag antar att de syftar på organisationer som Pantrarna i Biskopsgården och Megafonen i Husby. Men deras syn på polis, våld och stenkastning gissar jag FN tycker har väldigt lite med just mänskliga rättigheter att göra.

Båda organisationerna tar inte avstånd från våld, tycker att våld mot polisen är okej och att stenkastning och bränna bilar är ett rimligt sätt att uttrycka ”frustration” på. Vad FI tänker att Stockholm stad ska göra här är oklart. Hjälpa Megafonen att kasta sten på polisen nästa gång en förort brinner?

Nu är FN:s råd för mänskliga rättigheter en bisarr form av skämt som inte åstadkommer ett enda skvatt och som inte direkt är något att hänga i den medmänskliga granen alls men jag måste ju dra paralleller till något för att sätta FI:s tolkning i perspektiv. 

En av de för demokratin grundläggande mänskliga rättigheterna är yttrandefrihet.

Men det här är inget FI väljer att lyfta fram inför beslutet och det kanske beror på att de har en ganska relativ syn just på det här med yttrandefrihet.

I en genomgång tidningen Journalisten gjorde vid valet föreslog nämligen FI att det skulle instiftas ett nationellt ”medieråd”. Vi har för mycket genusbaserat medievåld (?) nämligen. Detta ska lösas genom att detta statliga råd helt sonika delar ut böter till publicister som utövat det rådet anser vara ”medievåld”. Staten ska bestämma vad tidningar får och inte får skriva alltså. Jag gissar att Lotten Sunna här dessutom tänker sig att en genuscertifierad partist från FI skulle passa som handen i handsken att ratta just en sådant medieråd á la Argentina.

Mer ingrepp på yttrandefriheten i ett demokratiskt I-land får man nog leta efter.

Tur att FI inte har någon möjlighet att ens lägga förslaget i riksdagen då de inte sitter där men detta illustrerar tydligt partiets inställning till yttrandefrihet tycker jag. En mänsklig rättighet.

Tittar man sedan på HUR det här kommunala rådet för mänskliga rättigheter i Stockholm ska utses så hittar man det här: rådet ska bestå av rådande majoritet i kommunstyrelsen (S, MP, V och FI alltså), som jag tolkar det i alla fall, samt experter sakpolitiskt, det vill säga experter på mänskliga rättigheter, som politikerna utser. Alltså S, MP, V och FI.

Eftersom FI ska ha ordförandeposten har de alltså delegerat ansvaret att ha ”rätt personer med rätt åsikter” till sig själva. Mycket smart.

Men inte demokratiskt.

Det här har tack och lov den borgerliga oppositionen i Stockholm en del synpunkter på och folkpartisten Lotta Edholm skrev därför en debattartikel i Svenska Dagbladet.

FI och de rödgröna drog märkligt och plötsligt tillbaka förslaget på mötet när det skulle klubbas. Utan att någon förklaring gavs.

Trots detta ligger en annons ute på ett jobb för just det här rådet. Som alltså ännu inte är beslutat men kommer vara helt politiskt tillsatt. Eventuellt. Jobbet har sista ansökningsdag 20 mars så annonsen har alltså redan gått ut.

Nej, antisemitism är inte något fokus FI har faktiskt så det är väl förklaringen till att det inte finns med ordentligt. När Charlie Hebdo inträffade den 7 januari, där 4 judar sköts ihjäl av en militant islamist bara för att de var judar, såg det ut så här i Sissela Nordling Blancos twitterfeed.

Inte. Ett. Ord. Alltså.

Söker man på FI:s hemsida hittar man…..ingenting

FI skrev heller ingen debattartikel, gjorde något officiellt uttalande eller något annat för att markera mot antisemitismen.

Natten till den 15 februari genomfördes en antisemitisk attack i Köpenhamn, då en vakt sköts ihjäl utanför Köpenhamns synagoga. Islamisten var på väg in till en bar mitzva verkar det som, och förmodligen skjuta de judiska barn som var där inne men stoppades av polis.

Vad gör då Blanco? Jo, hon hyllar sig själv på Twitter.

Men visst, hon skrev också om barnen i Stockholm som fått polisbeskydd. Som hon håller….nazismen ansvarig för. Trots att skälet till polisbeskyddet är attacker i vår geografiska närhet av militanta islamister, allts muslimer, och den abosluta majoriteten av antisemitiska brotten begås just av folk från Mellanöstern, enligt Brå.

En sak som hon däremot twittrar om är bidrag till hbtq-organisationer, där hon passar på att kalla att Moderaterna och Folkpartiet får stöd för sitt hbtq-arbete för ”att råna RFSL”.

För att borgerliga satsar på hbtq-frågor går ju liksom inte för sig. Nix.

Ett av de få uttalandena FI gjort officiellt i samband med de saker som hänt senaste månaderna är i samband med moskébranden i Eskilstuna. Där var de minsann snabba och gick direkt ut och fördömde islamofobin. Nu vet ingen hur den där branden uppstod, varken då eller nu, men däremot är polisen säkra på att den uppstått naturligt för inga som helst spår finns för mordbrand. Så något angrepp mot muslimer var det alltså inte och inte heller något uttryck för islamofobi.

Ändå spände alltså Blanco och FI hanen direkt och avlossade ett skott. Ingen dog eller skadades heller i den av ”icke attentantsskäl” brända moskén ska tilläggas.

Söker man på FI:s hemsida på antirasism har de definieras sin inställning som ”vi ifrågasätter den svenskhet som baseras på ett vitt, västerländskt kristet arv”.

Då kanske man kan anta att alla religioner är i skottgluggen men icke. För samtidigt som det kristna, förhatliga vita arvet alltså ska bekämpas skriver de glatt debattartiklar som försvarar muslimers rätt att inte ta kvinnor i hand. Fräscht.

De vill som bekant också sätta jämställdheten i fokus. Men när de själva väljer styrelse ser den ut så här:

Ser ni någon person äldre än typ 40 (förutom Gudrun)? Nej, solklart fall av åldersdiskriminiering. FI verkar hata äldre personer. Ser ni någon asiat? Nix. Någon same? Nix. Någon funktionshindrad? Svårt att se på bilderna faktiskt. Det verkar finnas minst en transperson. Eller, jag vet inte. Det här att bedöma folk efter utseende är mer deras grej, jag är inte så bra på det.

Feministiskt Initiativ är full av sådana här motsägelser, inte färdigtänkta tankar och en relativ syn på det mesta, vilket orsakar just förslag om statlig kontroll och ingrepp i yttrandefrihet, kulturrelativism etc.

De påstår att rådet ska syssla med mänskliga rättigheter men det är solklart att det FI kallar ”mänskliga rättigheter” är ett hemsnickrat hopkok av deras politik (ex vurm för förortsorganisationer, kultur, normkritik etc) och faktiskta mänskliga rättigheter (ex hbtq, rasism etc).

Vissa saker vad gäller mänskliga rättigheter har de helt sonika valt bort. 
Rådet för mänskliga rättigheter kommer FI har 100 % kontroll över själva och som för skattebetalarnas pengar kommer föra fram Feministiskt Initiativs partiprogram, kanalserat genom ett antal ”experter”. Noga utvalda för att passa de i förväg uppsatta partikriterierna.

En propaganda-apparat som Edholm kallar det. Finansierat av dig och mig. Och med Nordling Blanco som håller i ”styråran”. 

Man måste vara kreativ i spelet om makten så på det här sättet kommer partiet med minst resurser tillskansa sig en avsevärd partimegafon, förklätt till någon allmän offentlig kommunal anrättning. Fiffigt.

Vita svenska heterosexuella medelålders män med kristen värdegrund – be afraid.

/ Rebecca Weidmo Uvell

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!