Hej, det här är vinst

Då är det dags för andra lektionen i ”Ekonomi för socialister”. 

Idag tänkte jag att vi skulle prata om vinst. 

Jag vet att många av er tror att pengar växer på träd. Eller att det finns en kran man bara kan öppna och pengarna sprutar in i till exempel staten. Behöver man mer är det bara att skruva på ratten. Men så fungerar det alltså inte. 

I förra lektionen gick vi igenom hur pengarna kommer IN till staten – från företag och anställda i företagen som betalar skatt. På sin lön, på vinsten, på saker de köper och så vidare.  Skatten är sedan det stat, kommun och landsting kan använda för att betala skolor, vägar, tåg och sjukhus etc. 

Vad sa du där bak? Du hängde inte med sist? Nej, okej.
 

Vad är då vinst? 

Egentligen är det enkelt. Vinst är det som blir kvar när du betalat de kostnader du har. Intäkter minus kostnader alltså. 

 

Ex. Ett företag gör sylt.

Vad sa du med kepsen? Ingen sylt? Okej, ett företag gör palestinasjalar. 

De köper in tyg och syr sjalar. Varje sjal kostar 10 kronor i material och 30 kronor i löner och andra fasta kostnader, som hyra. Priset de säljer sjalen för är 50 kronor. 

Vinsten per sjal blir: 50 – 40 = 10 kronor. Detta innebär att företaget har en vinstmarginal på…..någon som kan procent här?

10/50 = 0,2. Det vill säga 20 %. 

Att ha en vinstmarginal på 20 % är väldigt bra. Många företag har inte det utan betydligt lägre. 

Ja, du där borta? Okej, du tror att sjalföretaget har det så här? De badar i pengar? Har stora skattkistor fulla? Som alla företag? Mmm. 
 

Nej, du med svarta tischan. Företagare har det alltså inte så här. Ingen kan simma i pengar. En vinstmarginal på 20 % som i exemplet är i själva verket ett mycket bra resultat, många företag har lägre. 

Vid årets slut betalar alla företag skatt på vinsten. Det kallas bolagsskatt och är 22 %. Den betalar man alltså OM man gör vinst.  

Det finns olika sätt att minska vinsten så att man slipper betala bolagsskatt, exempelvis utnyttja koncernbidrag som LO gör i alla sina verksamheter, bland annat tidningen Arbetet. Men det har jag skrivit om separat. 

Alla företag måste ha som syfte att gå med vinst enligt Skatteverket. 

Oj, nu sprängdes din hårddisk här framme alltså. Mmm. Jag ser det. Ja, du, det är inget att göra något åt tyvärr.

Jag kan blåsa på den om du vill?
 

Men det är alltså sant att man måste göra vinst för så här står det på Skatteverkets hemsida: 
 

Företag måste lägga pengarna på hög för att kunna ha om försäljningen exempelvis något år går dåligt. Då kan den gamla vinsten, från andra år, betala exempelvis löner till anställda så att företaget inte behöver avskeda folk så fort. Eller företaget har pengar att köpa ny utrustning för, så kallad ”investering”. 

Alla företags mening är alltså att göra vinst. 

Ju bättre ett företag går, ju mer vinst ett företag kan skapa, desto fler personer kan de anställa. 

Nej, folk som arbetar åt företag är alltså inte sådana här:
 

I en marknadsekonomi, vilket bland annat Sverige är, kan folk välja arbetsgivare precis när de vill. Och rösta med fötterna. Att arbetstagarna har fler än en arbetsgivare att välja mellan gör att de kan välja bort dåliga bolag och detta skapar press på företagen att inte bara ha nöjda kunder utan också nöjda anställda. 

Hur gör man då vinst? Någon som vet?

Ja, du med hatten? 

 

Du tror att företagare har det så här? Driva företag är enkelt, göra vinst ännu enklare?
 

 I själva verket är det mer regel än undantag att du få ta låg eller ingen lön företagets första år. Om pengarna tar slut går lönerna till dina anställda först, det är olagligt att inte betala folks lön. Men det är inte olagligt att inte betala din egen.

Du står alltid sist på lönelistan alltså. Det är också dina helger, kvällar och semestrar som ryker om det händer något. Du jobbar mer än du någonsin gjort, för mindre pengar än som anställd. Framför allt i början.

Faller du har du inget skyddsnät. Vilket dina anställda har. 

Den här bilden är närmare verkligheten. 
 

Ibland har du inte råd att betala din egen lön, eller ge dig själv löneförhöjning utan du får helt enkelt vänta till slutet av året och se om det blir någon vinst. Har du gjort bra ifrån dig och det finns vinst kan du då få något som kallas ”utdelning”. I media kallas detta vinstdelning. 

Vad håller ni på med? Varför reser ni er upp? Hallå, lugna ner er. Lugn! Nu sätter sig alla ner igen. Okej?
 

Jag vet att ni hatar vinstdelning men ingen av er fattar ju vad det är. Vi tar det långsamt. 

Vinst uppstår när man lyckats sälja mer saker än man har kostnader att betala. Okej? Det har vi ju nyss rett ut.  Som egenföretagare jobbar man mycket mer än som anställd, faktiskt jämt. Om du gör vinst kan du få tillbaka lite av de saknade lönerna och/eller kompensation för att du jobbat på helger, på semestrar etc för i egenföretagarens värld finns inte ordet ”OB-tillägg”. (tillägg på lönen för obekväm arbetstid)

Du kan få aktieutdelning vid årets slut. Men bara en viss procent på företagets totala lönesumma och eget kapital och det krävs att du gick med vinst. 

Har du andra som investerat i ditt företag – exempelvis om din farmor köpt 10 % av dina 1000 aktier – måste du dela med dig av den utdelning du får göra enligt reglerna, till henne. 

Lagen reglerar alltså hur mycket utdelning du kan ta. Det gör du inte själv. 
 

Så en gång om året kan dina investerare, de som tror på ditt företag och vill hjälpa dig med kapital så att du kan investera,  få ”ränta” på den investeringen. Pengarna har de ju satsat i ditt företag och sitter alltså där och inte på banken, där man får faktiskt ränta. Istället har du lånat pengarna. En gång om året ger man därför investerare ränta på sina pengar, i form av aktieutdelning. Om man aldrig någonsin ger någon utdelning – varför skulle då folk låna ut pengarna till dig istället för exempelvis till banken eller köpa aktier någon annanstans? Och utan andras pengar är det svårt att ha råd med att investera. 

Det är många gånger enklare att helt enkelt sälja delar av företaget (aktier) än att gå till banken och låna när du behöver pengar. 

Att dela ut vinst – aktieutdelning – är ränta till de som lånat ut pengar till dig. Eller kompensation till dig själv för saknade löner och semestrar. 

Oj, behöver du kräkas? Toaletten finns utanför dörren till höger.
 

Jag förstår att det är lite mycket att smälta just nu. Ni har ju alla trott att alla företagare ser ut så här: 
 

Att de bor så här: 
 

Och har det så här: 
 

Men i själva verket har majoriteten det så här: 
 

Vet ni hur stora de flesta företagen är i Sverige? Ni tror industrier? Ja, det kan man kanske tro när man hör politiker prata.

Men i själva verket har 99,4 % av alla företag 0-49 anställda. Hela 74 % av företagen är enmansföretag. 

Det är alltså dessa som måste strunta i sin egen lön. Och som måste jobba jämt och lösa alla problem. 
 

Vinst är alltså något BRA

Och när vi ändå är igång är det lika bra att ta upp elefanten i rummet: vinst i välfärden. För det är alltså ingen skillnad mellan de företagen och andra företag. Skatteverket kräver att de också ska ha vinst som syfte. Även kommunerna avkrävs överskott av sina verksamheter. Det står nämligen i lagen.

Enligt Kommunallagen måste alla kommuner lägga budgetar som ger överskott på minst 2 %. 
 

När privata företag konkurrerar med det offentliga vad gäller skolor, vårdcentraler, hemtjänst och så vidare så ska de göra det på samma villkor. En friskola får exempelvis exakt samma ersättning per elev som en kommunal och ingen av dem får ta en enda krona i extra avgift, inte ens för en utflykt eller ett biobesök. Allt ska skolan klara på skolpengen. Friskolor kostar alltså inte en enda krona mer i skattepengar än en kommunal. 

Eller vänta, de kostar ibland mindre. För många kommuner ger sina egna skolor extra pengar om de gör förlust. Även om de då måste kompensera friskolorna är det många kommuner som helt enkelt struntar i det. Många kommuner låter också egna skolorna slippa olika kostnader, exempelvis kan man lägga fastigheterna i ett annat bolag och via ett annat konto och skolan slipper då kostnaderna för det. Men det händer aldrig det omvända, att friskolor får mer pengar av kommunerna är de kommunala skolorna. 
 

Det finns en rad kostnader i olika välfärdsföretag. Här har jag gjort enkla tabeller med de vanligaste kostnaderna för att ni lätt ska kunna se. 
 

Hänger ni med? Du med rött hår, är det solklart?
 

Kostnader och intäkter igen alltså. I tabellerna ser ni intäkterna för en skola respektive ett äldreboende. När kostnaderna är betalade blir det som finns kvar alltså vinst. 

Hur mycket vinstmarginal har då exempelvis friskolorna i snitt? Eftersom det ju pratas så otroligt mycket om dem och deras vinst. 
 

3 % i snitt, alltså en procentenhet högre än vad kommunallagen kräver att kommunala skolor måste ha. Det är det vi bråkar om. Vårdföretag har i genomsnitt 7 %. Inga 20 % alltså som i exemplet med palestinasjalen. Och av vårdföretagen är 93,3 % små företag med 0-19 anställda. 

En del kritiker menar att de företag inom välfärden som gör vinst bara gör det genom att ge medborgarna sämre service, ha färre anställda etc. 

Men som ni ser finns det alltså många rattar att skruva på. Och vanliga sätt att spara pengar är till exempel att göra saker EFFEKTIVARE.

Bättre schemaläggning, en centraliserat IT-avdelning för massa enheter, samma med personalavdelning, bättre förhandlare när man gör inköp så att man får lägre priser på mat, lakan etc. Och så vidare. 

För när kunder har flera olika alternativ att välja på kommer folk välja det bästa.

Så de som inte kan leverera något bra kommer inte få några kunder.

Låg kvalitet = få kunder. Och vad händer när kunderna blir för få och intäkterna blir så låga att kostnaderna är större?

Jo. Detta. 
 

Man KAN inte göra vinst om man inte levererar något som folk vill ha. Det är omöjligt. Då gör man till slut förlust och när tidigare års vinster, som man sparat, är borta blir det till slut konkurs. Företaget kan inte betala sina räkningar. 

Att ett företag gör vinst är alltså ett BRA BETYG. De sköter sin ekonomi och de har en produkt eller tjänst som folk vill köpa. De levererar kvalitet. Gör de inte vinst kommer de till slut att gå i konkurs. Folk blir av med jobbet, företaget försvinner. Inte bra. 

Börjar det bli mycket nu?
 

Slutsatserna här är alltså att även i välfärden är vinst ett krav och är något bra. Överskottet behövs för oväntade händelser och att kunna investera. Aktieutdelning är en typ av ränta för att folk ska vilja låna ut pengar till företaget för bland annat investeringar – ger man ingen ränta kommer ingen vilja sätta in sina pengar där helt enkelt. Det finns en risk med att låna ut pengar till företag för de kan alltså gå i konkurs och då försvinner dina pengar. Borta. För den risken vill du ju ha betalt och det är aktieutdelningen varje år. Det dåliga är låg kvalitet. Och att verksamheter gör underskott för DÅ blir det dyrare för skattebetalarna – kommunala verksamheter som inte gör överskott måste få pengar nämligen. 

Så förbjuder man aktieutdelning kommer alltså företaget ha jättesvårt att hitta nya pengar för investeringar.

Och ägarna som skjutit upp sin lön, inte tagit semestrar etc kommer alltså ha jobbat gratis för ingen möjlighet kommer att finnas att vid slutet av året få kompensation.

Tough shit. You loose. 

Då tror jag att vi rundar av här. Till nästa lektion. 

/ Rebecca Weidmo Uvell

Den genomsnittliga utdelningen i friskoleföretag är 0,76 %. Och det i hela välfärdssektorn de små företagen som har aktieutdelning. De stora företagen, koncernerna som får mest kritik, ägs av riskkapitalbolag. De har NOLL i utdelning år efter år. Deras affärsidé är att aldrig ta utdelning från sina bolag. Istället organiserar man dem bättre än innan man köpte och efter ca 10 år säljer man vidare och då är förhoppningsvis företaget värt mer pengar än innan man köpte. Det är då man gör sin vinst. Att sälja och köpa företag kan inte ens den mest stalinistiska politiker förbjuda, det är omöjligt. Så genom att förbjuda vinstutdelning straffar man egentligen inte de stora bjässarna man vill åt utan istället alla de små företag med företagare som ibland går på knäna av allt jobb och som får strunta i sin egen lön. 
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!