LO planerar bort 17 Mkr


Min princip är att har man hög svansföring i en fråga ska man hålla rent framför egen dörr först. 

Mitt inlägg om LO-tidningen Arbetets egen skattemoral har genererat över 50 000 unika besök hittills. Det visar sig att fler har samma filosofi som jag. 

Det här tvingade tidningen Arbetet att fundera en dag, krishantera och sedan svara mitt blogginlägg. De tycker inte LO och de själva gjort något fel utan förklarar skatteplaneringen med att de “betalar tillbaka till LO”. 
 

Av flera upprörda röster på Twitter hördes sossarnas omvärldsanalytiker högst, han jobbar på högkvarteret. Och tycker inte koncernbidrag är skatteplanering alls. 

Även sossarna försvarar alltså koncernbidrag med att det inte är skatteplanering alls. För att det är lagligt. Om man är välfärdsbolag däremot, då är det skatteplanering. Mmm.

Men nu är det så att all skatteplanering som INTE är lagligt kallas skattebrott och inte skatteplanering. Det är själva poängen med skatteplanering, att man inom lagen planerar för att betala så lite skatt som möjligt. Det kan man bland annat göra med just koncernbidrag. 

Vad är då ett koncernbidrag?
 

Ni kan själva läsa att själva syftet med koncernbidrag är att minska skattebelastningen. Lämnade koncernbidrag minskar vinsten i ena bolaget och det bolag som tar emot bidraget måset skatta för bidraget.  Syftet är att utjämna resultatet. Det ger en möjlighet att alltså planera mellan sina bolag så att den totala skatten blir så låg som möjligt. Skatteplanera alltså. 

Men tongångarna om att minska sitt företags skatt är råa, från vänster. 

Magdalena Andersson tycker att det är “stötande” att inte vilja betala så mycket bolagsskatt som möjligt. Framför allt tycker om hon det om verksamheter som finansieras av skattemedel. 

Håll den åsikten i minne, för vi ska återkomma till det snart. 
 

Aftonbladet, sossarnas partitidning, har drivit den här frågan extra hårt. Bland annat har de beskrivit hur koncernbidrag fungerar i en artikel om välfärdsbolag, med det här citatet från Skatteverket. Och Karin Pettersson tycker att det är bra att de som smiter från bolagsskatten hängs ut. De hotar välfärden. 
 

En av de största kritikerna mot skatteplanering och mot att verksamheter som får skattebidrag kan göra vinst är LO.
 

Men hur är det då med LO:s egen gård? Har de städat där först innan de höjde tonläget i debatten? Vad tror ni?

När man läser deras årsredovisning från 2013 hittar man direkt det här. 
 

Hälften av LO:s intäkter är bidrag. Exakt hur mycket som kommer från staten och hur mycket som kommer från ex AFA försäkring framgår fiffigt nog inte men eftersom summan är på 216 miljoner kronor är det lätt att se att alldeles oavsett AFA Försäkrings bidrag är en betydande summa……skattepengar. I det avseendet är alltså LO precis som vilken verksamhet som helst som finansieras av skattemedel. 

Den springande frågan här är varför. 

Varför ska en organisation som har 1,3 MILJARDER i eget kapital, både bundet och fritt och som 71 miljoner i kassaflöde, överhuvud taget få en enda krona i bidrag av mina skattepengar?

En politiker ansvarig för det här får gärna ringa mig och förklara. 
 

 
Så, hur står det till med skattemoralen på Norra Bantorget då?

LO är en avancerad apparat med mängder med aktiebolag och till och med ett utländskt bolag. Som av naturliga skäl inte är så lätt att få insyn i. Man undrar ju vad “utländskt bolag” är för något. Det har säkert ingenting alls att göra med skatteplanering. 
 

LO är alltså moderbolaget i den här företagsstrukturen. Och de får bidrag i form av skattepengar. Börjar man sedan kika på deras alla bolag hittar man en röd tråd: koncernbidrag och aktieutdelning. Båda kritiserar LO och S andra bolag i mycket högt tonläge. Pengarna ska inte gå till vare sig koncernbidrag eller aktieutdelning (vinstdelning i debatten). 

Men ska man betala maximalt med skatt ska man alltså hålla sig borta från både koncernbidrag och aktieutdelning, för båda är valfritt. Man måste inte. Men LO vill.

Alltså har de till exempel i sitt dotterbolag Bantorget Förvaltning AB gett sig själva en utdelning på nästan 2 miljoner kronor.   
 

Bantorget gav också LO (modern) hela 27 miljoner i koncernbidrag. Totalt kunde de, efter erhållna koncernbidrag, dra av vinsten de gjorde med hela 24 miljoner. Och skaffa sig…..NOLL kronor i skatt. Året innan drog de ner vinsten med 40 miljoner och betalade därför bara 659 000 kronor i skatt. 

Vad skulle de då ha betalat i skatt om de inte gjort koncernbidrag?

2013 sparade de 5,2 miljoner. Och 2012 sparade de 8,8 miljoner. Totalt 14 miljoner kronor alltså. På bara två år som LOs eget bolag slapp ge till staten och som därmed inte gick till välfärden. 

Även i det helägda dotterbolaget Spaden AB lämnade man 2013 koncernbidrag till LO, på 3,7 miljoner kronor. Och hepp, så slapp Spaden skatten helt och hållet. Även 2012 lämnades koncernbidrag, vilket trollade bort skatten.

Där sparade de 1,3 miljoner i skatteutbetalningar som annars kunde gått tillbaka till staten och betalat välfärd. 
 

Även LO Service gav 2013 LO koncernbidrag. År 2013 uppgick de till 1,4 miljoner och 2012 till 1 miljon.

Det blir 528 000 kronor som inte gått till bolagsskatt i det bolaget och som kunde gått till välfärd. 

De omsätter över 14 miljoner men lyckas ändå göra mycket liten vinst och därmed betala mycket lite skatt. 
 

Plötsligt dyker ett holdingbolag upp, vars enda verksamhet är att förvalta fast och lös egendom och har noll anställda. Men aktieutdelning har de. 20 miljoner kronor för 2013 delades det ut och LO äger 68 % av bolaget. Holdingbolaget äger alltså alla aktier i Lagern 11 AB, som äger och förvaltar tre fastigheter. Det är därifrån utdelningen kommer. Inte konstigt i sig, man får ta utdelning. Men som ni ser är LO:s koncernstruktur avancerad. 
 

Dotterbolaget Örenäs Slott och Egendom, som äger fastigheterna som Örenäs Slott sedan hyr ut som hotell och konferens lämnar också koncernbidrag. På två år hade de lämnat 4,6 miljoner till LO. Skatten 2012 blev därför noll och förra året bara 116 000. 

Där har ni ytterligare 1 miljon LO kunde betalat in i skatt och som kunde gått till välfärden. 
 

Nedan ser ni tidningen Arbetets koncernbidrag 2009 och 2008 som jag tog med igen för att visa hur allt hänger ihop.

De lämnade då 1,2 miljoner i bidrag på två år och minskade därmed skatten med 300 000 kronor. Som kunde gått till välfärd istället. 
 

Folkets hus är ett annat av LO:s företag men där äger de inte 100 % utan 32 %. De skickade 2013 hela 3 miljoner i koncernbidrag till sina ägare.

Gissningsvis gick i alla fall 32 % till LO så där är en miljon kronor och därmed 220 000 som inte betalades i bolagsskatt
 

Koncernbidragen, de som finns under Not 10 nedan, har sedan använts för att balansera förlusterna i moderbolaget. Som LO gör varje år. 

Detta här alltså syftet med koncernbidrag – att totalt sett minska skatten. Det är fullt lagligt. Men något LO själva inte tycker andra ska få syssla med, främst de som likt LO, tar emot skattepengar. 
 

Bara de två senaste åren har alltså LO med avancerad skatteplanering och bolagsstruktur, med diverse olika dotterbolag och även utländskt bolag samt en stiftelse, som båda alltså erbjuder noll insyn för oss som vill kika in, undvikit många miljoner i skatt. 

LO tar emot enorma skattebidrag varje år. Magdalena Andersson, vår finansminister, tycker att de som gör det ska betala bolagsskatt och inte ägna sig åt skatteplanering. 

Ändå har LO sparat 17 348 000 kronor på sin planering. Pengar som kunde gått till välfärd. 

Det är häftigt när andra betalar skatt. 
 

16 kommentarer till LO planerar bort 17 Mkr

 1. Bra artikel…Tråkigt när de inte kan stå för vad de gör – Är Sverige i gungning? Känns inte som vi har en regering att lita på.. och LO njae – synd.

  Fortsätt det goda- jobbet! //M

 2. Hahahaha!!! Läste kommentarerna på Arbetet. Det var ingen av dem som höll med om all skatteplanerande är ok bara ibland. Svarskommemtarerna från tidningen var snudd på oförskämda.

 3. Texterna på den här bloggen får en att fundera på att återta sitt beslut att ge upp tron på förnuft och saklighet i den motbjudande svenska åsiktskorridoren och dess företrädare. Att åsikterna sen länge snävat in i vänsterpressen får man väl köpa, men cancern mot kritiskt tänkande har spridit sig långt in i DN och andra f.d. någorlunda sakliga organ. Oklart om rimligt förnuft och saklighet kan segra men lite hopp får man. Tack!

 4. Absolut brilliant! Tack för att du orkar gräva vidare i detta riktigt snuskiga träsk av självgodhet och traditionell sosse-retorik. Kasta sten i glashus…. Skall bli spännande att se hur många “gammel media” som plockar upp detta och stöttar dig med vidare gräv. Min gissning = 0. Fortsätt kämpa, jag re-postar allt du skriver.

 5. Enligt LO kan du inte läsa bokslut, jag trodde att du var företagsekonom? Keep the good work up, ser fram emot nästa Borgarbrackor.

 6. Det är som vanligt vänsterns dubbelmoral som är det intressanta här. Jag tycker i sak inte att LO gör fel – precis som du klippt in ovan så är syftet med koncernbidrag att jämna ut resultatet i en koncern, så att staten håller sig neutral inför val av bolagsform (jättebolag eller koncern) och möjliggör konglomerat. Det som skaver i LO:s hantering är deras höga tonläge – det är helt okej när LO har upplägg så att skattebelastningen minimeras (för skattepengar och medlemmarnas bidrag) men det är HELT FEL när ett privat företag gör det. Allt enligt principen “Gärna för mig, men inte för dig”.

 7. Mycket bra inlägg! Lyfter ytterligare en av många frågor inom Socialdemokratin som hanteras med en enorm och sprudlande dubbelmoral.

 8. För att förstå hela det här resonemanget som jag tagit del av ,så behöver jag ca 10 bra advokater minst frågan blir kan våra skate planerare verkligen det här som sitter i riksdagen.?

 9. Grandiost!
  Socialisthyckleriet visar inga som helst gränser, samtidigt som ett stort slöseri med skattebetalarnas pengar uppdagas.
  Pinsamt!

 10. För min förståelse, bara för att man skjutsar pengarna vidare så försvinner väl inte skatteansvaret? Om de skall slippa skatt dit koncernbidraget skickas så borde det finnas en förlust att kvitta mot? Och finns inte det så åker man på skatten där istället, möjligen till en lägre skattesats?

 11. Du är helt suverän Rebecca! Sätter fingret rakt på…varför gräver inte fler i “de godas” verksamhet….är du den enda? Är glad att jag hittade dig som serverar en sån intressant läsning!!

 12. Ditt arbete gör mig tårögd! Det finns hopp när någon verkligen gräver där det behövs! Bra jobbat som vanligt!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap