Lögn, förbannad lögn och statistik


LO har släppt en rapport om jämställdhet som de döpt till “Jämställdhetsbarometer”. 

Rapporter släpps hela tiden av olika aktörer i syfte att påverka politiker men kikar man in på regeringens hemsida hittar man en direkt kommentar av ansvarig minister Åsa Regnér. Ni vet, hon från fackförbundet Vision? Att en minister med egen facklig bakgrund och som dessutom ansvarar för just jämställdhet kommenterar en rapport är i och för sig inte så himla märkligt. 

MEN så tittar man längst ner på sidan. Och vad ser man där?

Texten i blått. 

En länk. Regeringen har lagt upp en direktlänk till rapporten, det vill säga, de har lagt upp LO:s pressmeddelande på regeringens hemsida. Fräscht. Inte alls att blanda ihop den folkvalda demokratin med egenintressen. Inte alls. Poff, så skickar regeringen sina undersåtars trafik till sina polares hemsidor. Varsågod. 

Men så har vi också en statsminister som tar regeringsplanet till LO-förbunds egna kongresser. 

Vad säger då den här rapporten? Ja, klickar man alltså på direktlänken kommer man direkt till LO:s hemsida och kan läsa slutsatserna av rapporten. 
 

Det låter onekligen mycket spännande. “Dags att avslöja myten om kvinnors arbetsliv“. Som kvinna och just med ett arbetsliv tänkte jag att jag skulle hitta mycket kul i den där rapporten så jag läste den. 

Myten visade sig vara…..att kvinnor jobbar deltid. Well, det har åtminstone jag har hört förut. Eller okej, myten är inte ATT de jobbar deltid utan att……de jobbar deltid och därför tjänar mindre pengar. Wow. Den dörren var inte alls öppen.

Rapporten inleds med en sida om tid. Nedan ser ni rubriken och första stycket. Det verkar ju vettigt. Vem kan inte relatera till livspussel som småbarnsförälder?
  

Sedan fortsätten den alltså fokusera på deltidsarbete. Och livspussel för småbarnsföräldrar. Man får intrycket att deltid är medelålders kvinnors största problem, landets största jämställdhetsproblem och rapporten landar till slut i att rätt till heltid måste införas och de av LO så förhatliga visstidsanställningarna ska förbjudas samt att föräldraförsäkringen måste kvoteras. 

Men givetvis belyser den inte den aspekt av deltid som skulle ge läsaren hela bilden. Det vore ju att förstöra det roliga. Eftersom jag ju är en nyfiken jobbig person surfade jag in på SCB istället (Statistiska Centralbyrån), för att ha något att jämföra med.

Jag vill veta vilka dessa kvinnor är som jobbar deltid, för LO har helt ignorerat att ta med exempelvis ålder. Något som är väldigt relevant om man i nästa andetag ska prata livspussel och föräldraförsäkring. 

Och på SCBs hemsida kan man läsa en lite annan sanning. 
 

För det första är det alltså bara ca 16 % av de som jobbar deltid som vill jobba mer. Och de motsvarar 4 % av alla som jobbar

Detta är dock inte det allra mest intressanta. Utan det är just kvinnornas ålder.

För av de som jobbar deltid och vill jobba mer är alltså en överväldigande majoritet under 24 år.

Det handlar alltså om ungdomar, utan familj och förmodligen till stor del studerande då man går i gymnasiet till 19 års ålder. Hälften går vidare till eftergymnasiala studier av 19-åringarna. 

Så att skriva en rapport om 4 % av alla som arbetar och dessutom dra slutsatsen att deltidsarbete till största del är ett problem för livspusslande småbarnsföräldrar är alltså att beskriva verkligheten mycket skevt.

Bara för att flika in en kommentar om LO:s slutsats av rapporten att kräva kvotering av föräldraförsäkringen för att “komma till rätta med kvinnors ojämställdhet”: Försäkringskassan gjorde en rapport för några år sedan om hur uttaget ser ut. Det visar sig att en femtedel av papporna idag, alltså 20 %,  inte tar ut någon föräldraledighet alls. De når man alltså inte med ytterligare kvotering. Och hälften av papporna tar inte ens ut de befintliga kvoterade 2 månaderna. Majoriteten av de som inte tar ut några dagar har låg utbildning, många är arbetslösa eller har socialbidrag och män med utländsk bakgrund är överrepresenterade. Flest dagar tar högutbildare tjänstemän ut. 

Bara för att vi ska veta vad egentligen “deltid” innebär har jag här tagit med en definition. Det kan alltså var allt från 25 % jobb till 75 %. Men skillnaden mellan dessa är ju enorm. Antingen jobbar du 30 timmar per vecka eller 10 timmar. 
 

Nu ska vi gå vidare mot den egentliga nyheten. Och det är hur LO har räknat. De gillar nämligen inte SCBs sätt att räkna så de har helt enkelt kommit på ett helt eget sätt att räkna. Så kan man ju också göra om inte verkligheten passar – man hittar på allt eftersom. 

SCB gillar nämligen att jämföra äpplen med äpplen och jämför därför heltidslöner med andra heltidslöner. Men det är detta LO inte gillar. 
 

LO tycker istället mycket bättre om äpplen och päron. 

Nedan ser ni diagrammet som LO alltså inte tycker visar tillräckligt stora skillnader, även om de har med det i rapporten. 

De som är tjänstemän har till en överväldigande majoritet eftergymnasial utbildning. De ligger alltså minst 800 000 kr i livslön efter personerna som tjänar 22 200 när de börjar jobba. Utöver detta har de studieskulder och betalar minst 1000 kr/månad skattade pengar per månad till CSN av sin lön. Detta motsvarar 1500 kr/mån i lön som alltså ska räknas bort från bruttolönerna ni ser nedan.

Om vi hade velat komma ännu närmare verkligheten, Men för enkelhetens skull gör vi som LO – vi struntar i den. Verkligheten alltså. 
 

Här ser ni hur de istället har tänkt att man ska räkna – för eftersom deltidslöner är LÄGRE (för att de…..inte är heltid) vill LO jämföra dem med….. heltidslöner.  
 

Ni ser själv att helt otippat, när man inte tar hänsyn till arbetstid alltså, så ökar ju skillnaderna. Precis det LO vill. 

Personligen är jag överväldigad av den här finurliga kreativiteten så jag har gjort några egna diagram. Det här till exempel. 
 

Ni ser ju själva vad jag bevisar med det. Att arbetare inte alls har mindre lön än tjänstemän, tvärtom. Här kommer rubriken på mitt kommande pressmeddelande:

“Uvell: Dags att avslöja myten om klass – arbetare tjänar mer än tjänstemän”

Vill ni veta hur jag räknat?

Tänkte väl det. Jo, jag har alltså tagit gruvarbetares löner som är 270,60 kronor i timmer inklusive extra tillägg och jämfört med snittet för tjänstemän. Voila! Så ser ni ju att arbetare alltså tjänar mer. Bevisat med statistik så det är sant. 

Här är ett annat diagram som visar att LO har helt fel.

För nedan ser ni det ju svart på vitt – det skiljer praktiskt taget ingenting mellan arbetare och tjänstemäns löner uppdelat per kön. Kvinnor som är tjänstemän tjänar dessutom mindre än män i arbetaryrken. 
 

Det pressmeddelandet skulle vara så här: 

“Uvell: Chockerande – nu avslöjas myten. Arbetare vinnare i löneligan”

Nu vill ni veta hur jag räknat gissar jag. 

Eftersom LO inte tycker arbetstid är viktigt och man alltså får jämföra som man vill har jag helt enkelt gjort om tjänstemännens löner till just deltidslöner på 75 % och jämfört dem med heltidslöner för arbetare. Samma som LO fast tvärtom alltså. 

Hepp! Så har jag bevisat något helt annat än LO. 

När kommer regeringen att kommentera mina slutsatser undrar man ju nu. 

Hallå? Åsa Regnér? Om jag ringer dig nu, svarar du då?

/ Rebecca Weidmo Uvell
 

10 kommentarer till Lögn, förbannad lögn och statistik

 1. Du är grym.
  Och hur någon kan gå på LOs siffror om faktisk lön…. Utan hänsyn till att 5/6 valt att arbeta deltid…. Det övergår mitt förstånd.

 2. Underbar och läsvärd analys. Jag blir förskräckt varje gång jag inser hur utbredd förljugenheten är inom makteliten. Du kommer inte heller att få din text publicerad i någon tidning eller uppmärksammad i radio/tv eftersom media och maktelit är allierade med varandra.

 3. Mycket bra!
  Ur dina faktiska utgrävningar kan man även starkt misstänka en av anledningarna till disasterPisa, nämnligen att det i många fall inte är ekonomiskt lönsamt med vidareutbildning.

 4. Kul att läsa något genomtänkt! Etablerad media har helt reducerats till hålögda predikanter av religös feminism.

 5. Det mest pinsamma är att de stora mediadrakarna okritiskt agerar som megafoner utan minsta ifrågasättande av LO-statistiken. Svensk journalistik är död och ersatt av bloggare som Uvell.

 6. Jo, de vill ju visa att kvinnor har mindre att röra sig med, eftersom de både jobbar i mindre lönsamma sektorer och arbetar mindre lönebetalt.
  Men den stora elefanten i rummet är varför manliga yrken är heltidsarbeten och kvinnliga yrken är deltidsarbeten. De vill ju ha det till att de blir deltidsarbeten för att det är kvinnor som söker sig dit, men jag anser det vara tvärt om. En man som vill komma till behöver inkomst och visa sig som en god försörjare. Det blir viktigt att söka sig till yrken som ger bra betalt. Det får man för heltid, för obekvämt, riskfyllt arbete, för provisionsbaserat, för ansvar, för resor borta från familjen. Han offrar kontroll över hemmet och barnen för att kunna försörja bättre. Kvinnor vill i högre utsträckning ha kontroll över hem och barn. Det går inte att få ihop med heltid, så de arbetar deltid. Söker sig till yrken efter intresse eller där man uppnår en högre mening före lön. Gott så, men då har man också gjort val som syns i plånboken. Man kan inte kräva att alla arbeten i alla branscher ger lika mycket betalt. Vi gör val efter vad vi tycker är viktigt i livet och får ta konsekvenserna. För den kvinna som vill ha högre totallön är det bara att sikta på branscher som ger högre lön och heltid. Samt släppa kontrollen över hem och barn. Ok, en viss effekt får vi nog av att det är män som söker sig till en bransch. Säg att man har ett arbete som är riskfyllt och obekvämt. Det är inte så många som skulle göra jobbet för att de tycker det är kul eller givande. Redan där har de flesta kvinnor valt bort det jobbet. Ok, hur får vi männen att göra det? Genom lön och heltid. Annars hoppar de också av. Vi har nu ett vårdjobb. Det är skattefinansierat, så vi kan inte betala hur mycket som helst. Men det ger en mening i livet. Det står kvinnor i kö för att jobba där och eftersom många VILL gå ner i tid för att kombinera med makt över hem och familj, kan man erbjuda deltider och delade turer. De kvinnor och män som ändå vill ha en heltid hamnar i kläm, eftersom arbetsgivaren får sökande till deltidstjänsterna. Den kvinna som vill garantera en heltid ska söka sig till arbeten där många män har krävt heltid för att ens fundera på att jobba där. Det kräver såklart att man är beredd att göra de andra uppoffringar som män generellt är mer villig att göra.

 7. Intressant! Det mest frapperande är här hur LO och Åsa Regnér verkar köra med ngn sorts dubbel bokföring: först slår man fast att kvinnor tjänar mindre än män (baserat på..?) och därefter diskonterar man den lägre lönen med deltidsarbete.För mig låter det som om man försöker använda statistik för att underbygga sin egen käpphäst om rätt till heltid, vilket är ett fult sätt att driva opinion. Det är bra att någon granskar dem så att vi får veta mer fakta i målet! Fortsätt så!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap