Socialistmatte i verkligheten


Mitt inlägg om Socialistmatte har hittills lästs av över 35 000 unika besökare. Stort intresse alltså. 

Och som av en händelse fick jag idag bevis på varför jag har en poäng.

May I present, socialistfeministnätverket Rebella. Roligt nog två “c” mindre än min namn. 

Det är som ni ser, sossar och feminister och jag upptäckte idag på Twitter att de lanserat en kampanj precis. 

Det verkar vara en del av en större kampanj om “8 krav för 8 mars” som är internationella kvinnodagen. Den första är alltså det här: gratis mensskydd. Jag ser verkligen fram emot de övriga 7. 
 

Eftersom jag skrivit just blogginlägget om socialistmatte samt idag både debatterat i sociala medier och skrivit en krönika (som snart ska in) om just prioriteringar av budget, mot bakgrund av att både Försvarsmakten och Migrationsverket nu kräver många miljarder mer per år, frågade jag Rebella vart pengarna ska komma ifrån. 

Min poäng var att jag hellre betalar 18 miljarder mer för migration än gratis tamponger åt alla kvinnor i Sverige. Vi har begränsade resurser. 
 

Hon förstod inte frågan. 

Okej. Då redde vi i alla fall ut en sak – alla kvinnor ska få gratis “menskoppar”. Eftersom jag har begränsad erfarenhet av just menskoppar (ja, i det här fallet är jag mycket riktigt konservativ, hur kunde hon veta?) googlade jag och hittade denna. 
 

De kostar minst 300 kronor och påstås hålla 5 år. Och ja, det är den stora delen som ska in i kvinnokroppen alltså. Inte i min, jag säger nej tack. 

Dessa tycker Rebella att staten ska dela ut gratis alltså. Jag undrade hur detta ska finansieras. 

Jag hann aldrig fråga hur de ska distribueras och vad budgeten är för detta i så fall. Ska de skickas ut, ska man hämta en själv på valfritt apotek eller vad?

Slår an hos de allra flesta? Jag skulle nog säga att de allra flesta 1) inte ens vet vad en menskopp är och 2) tycker att det är naturligt att betala sina egna mensskydd. Men jag fick inga belägg för påståendet så jag antar att “de allra flesta” var en så kallad “höftning” från Rebellas sida. 

Jag fortsatte att ställa frågan: HUR ska detta finansieras då? Vad ska vi prioritera bort, för resurserna är ju inte oändliga som sagt och vi måste prioritera i en budget?

Bingo. Jag fick ett svar: landstinget ska finansera det.
 

Jag frågade henne vad som i så fall ska prioriteras om i landstinget – akutsjukvård, BB, kollektivtrafik? Så att vi har råd med menskoppar till alla, och till tamponger till resten eftersom hon ju medgav att man ändå måste få ha det mensskydd man föredrar. 

Inget svar. Givetvis. Prioritering?

Jag roade mig med att även göra en liten överslagsräkning. Med 9,7 miljoner svenskar och 4,7 miljoner kvinnor skulle kostnaden årligen bli 7 miljarder (snittid man har mens ca 37 år, kostnad per år 1500 kr/person och 4,7 M personer). Men vi kan säga hälften så här i början då ju alla innan 13 och över 50 inte har mens. 

Som ni ser fick jag sedan svaret “det blir billigare om vi sprider ut kostnaden på alla”. 

Att jag påpekade att det blir visserligen billigare för dig som invidid när/om du har mens men kostnaden försvinner ju inte utan flyttas helt sonika alltså över till landstinget och därmed uppstår där och måste finansieras, nådde inte fram. Och givetvis inte hellre frågan jag ställde örtifjorton gånger – vad ska då prioriteras ner?

Faktum är att inga av mina frågor om hur detta ska finansieras (vad det kostar, och vad som i så fall ska prioriteras bort) fick svar utan hon blev helt enkelt sur istället och la på. 

Men först påstod hon att en besparing kommer av att reningsverket får mindre avfall i form av tamponger (om alla nu alltså kör mensskopp). Nu är de flesta reningsverk alltså inte landstingsägda utan ofta, som i Stockholm, kommunala fristående bolag. 

Så här blir det alltså när man försöker diskutera ekonomi med en socialist

Syntax Error. 

Samma dag hade jag en konversation med en annan person på Twitter som påstod att ekonomin börjar med bankerna. Trots att jag och fellow debattör till slut försökte med “om vi tre startar ett land och det finns noll pengar, vad börjar vi med?” var hans svar “bank”. 

Ridå

/ Rebecca Weidmo Uvell
 

8 kommentarer till Socialistmatte i verkligheten

 1. Det jag egentligen undrar över är om du har något emot att vi överför prägligen av SEK till Riksbanken som då kommer att finnas i två former. Sedlar och mynt men naturligtvis till över 90? “digitala kontanter”. Detta i motsats mot de “digitala krediter/bankpengar(skulder) som nu cirkulerar.

  Det skulle då inte bli några problem med det grundläggande för vårt land såsom skola, vård omsorg och så vidare eftersom Riksbanken helt enkelt producerade dessa pengar räntefritt och gratis till löner och material. Dessa pengar letar sig naturligtvis ut i samhället så småningom. Du kan se lite på Positive Moneys arbete runt detta i UK. Försöker länka dit, länkar har strulat för mig sista tiden. I övrigt så anser jag inte att man skall dra in höger eller vänster i det här. Ingen av dessa tycks förstå det här så vidare bra .. //www.positivemoney.org/
  En svensk sida även här men den har jag tittat för lite på för att säga något ..
  //positivapengar.weebly.com/

 2. Epic fail av sossen. Men tyvärr kommer media att mörka detta för allt feministsossar säger är rätt och får aldrig ifrågasättas!

 3. dina fantastiska matematikförklaringar verkar ge hjärnsläpp åt alla naiva vänstermänniskor och övertygar mig om att du har rätt
  i denna grymma värld måste nån och inte inte någon annan betala och nån det är vi

 4. Intressant som alltid Rebecca!
  Det jag inte förstår är varför man ska skattesubventionera just mensskydd? Hela idén med skattefinansiering är att tillhandahålla nyttigheter till personer, där kostnaden per person är för hög för att man som enskild ska kunna ha råd med det – skola, vägnät, elnät, skolor, sjukhus och vårdcentraler etc. Skatt kan också, som du visade i ditt tidigare inlägg användas för att styra människors beteende (mot – högre skatt, för – skattesubvention). Att använda skattesystemet till medborgarnas (eller ungefär hälften av dem) hygienartiklar är inte i linje med skattens syfte. Det är tråkigt när Vänstern slutar tänka och kommer med hittepå-saker att slåss för. Vad blir nästa steg? Gratis tvål till alla (det är viktigt att vara ren)? Gratis tandkräm (med socialistlogik blir det färre hål, vilket torde bli en vinst för tandvården – alltså plus minus noll).

  Kvinnofrågan är för viktig för att kidnappas av dylika tokstollar. Syntax Error!

 5. Nu är ju jag man, men finns det kvinnor som fortfarande inte lärt sig att man inte skall spola ner bindor/tamponger?

  De har inte på något reningsverk att göra, så att räkna med en besparing där för att några kvinnor i ett nätverk inte lärt sig detta känns konstigt.

  Men visst kan sopberget minska lite.

  Fast det kan det ju göra om man helt enkelt förbjuder bindor/tamponger och baralåter folk köpa menskoppar för sina egna pengar.

 6. Som har konstaterats så många gånger förut så är vänsterflum renons i matematik och real ekonomi. Albert Einstein sade en gång klurigt :
  “Det finns ting som är oändliga; universum och mänsklig dumhet, men när det gäller universum så är jag ändå inte helt säker”

 7. Om vi antar att inget ska prioriteras bort kommer skatten höjas med de där 54000. Det kommer fördelas på alla, dvs 27000 per person efter som hälften är män. Så hur de än räknar kan det inte bli mer än det mer i plånboken. Alltså 27000 att lägga till den nettoskattemiljon som varje genomsnittsman betalar varje genomsnittskvinna redan.
  FÖ så kostar mensskydd mellan 1-2 kr st på apoteket i storpack. Det ger 15000-30000/liv om man använder 4 per dag var fjärde vecka i 40 år. 1-2 kronor om dagen under halva livet! Det lägger nog genomsnittsmannen ner på ansiktsrakning varje dag också, hela livet. Skattesubvention nu! Så kan vi alla betala våra tamponger och rakhyvlar via skattsedeln. Skatt är ett bra sätt för samhället att föra över resurser från de många som kan till de få som behöver (sjukvård, skola), samt finansiera gemensamma projekt som infrastruktur. Det är ett korkat sätt att finansiera något vi alla behöver, t ex 1000 kr matbidrag till alla varje månad, eftersom alla skulle behöva betala in denna tusenlapp också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap