Hej Innovationsrådet!

Då har alltså Stefan Löfven utsett sitt efterlängtade innovationsråd.

Idag samlas hela gänget på Harpsund för sitt första möte. Pressmeddelandet om vilka som ingår skickades igår.  Löfven måste vara överlycklig, han har ju tjatat om det där rådet (och Industrikanslern) sedan 2012. Det och traineejobben verkade i valrörelsen vara hans främsta idéer. Förutom att sträcka ut en hand då.

Här är gänget som ska sitta och tänka med Stefan:

Jag spanade ju lite om Innovationsrådet i mitt inlägg om Industrikansler. Att en av de som ingår skulle vara IF Metall. Bingo till mig. Jag gissade på Anders Ferbe själv (ordföranden) men han skickade en av sina chefekonomer, Ola Asplund istället.

Vissa av dem som ingår verkar bara komma just från näringslivet utan politisk koppling och ha intressanta, framgångsrika bakgrunder för att spana om innovationer, även om jag är otroligt skeptisk till hela projektet. Att staten ska sitta uppifrån och försöka skapa innovationsklimat och på så sätt skapa nya jobb vittnar om en otroligt gammalmodig syn på politik och näringsliv. Det gick an på 80-talet när vi inte visste bättre. Nu vet vi att jobben skapas av företagen, även de nya idéerna och innovationerna. Det enda politiken ska och kan göra är att se till att reglerna är så lite krångliga, skatterna gynnsamma etc för att detta ska kunna uppstå.

Man kan inte beställa jobb och innovationer från ett rum på Rosenbad.

Jag har surfat runt för att lära känna rådets medlemmar bättre och på plussidan rent kompetensmässigt finns Jane Walerud (framgångsrik IT-entreprenör), Mengmeng Du (affärsmässigt underbarn), Darja Isaksson (IT-entreprenör) och Carola Öberg (entreprenör från framgångsrika Gnosjö-regionen). Pam Fredman som representerar högskolevärlden är också mycket kompetent. Ingen verkar ha politisk koppling, vilket måste vara poängen med ett sådant här gäng. Att de kommer med opolitiska glasögon.

Att storföretagen skulle ha representanter är inte heller otippat. Ericsons VD Hans Vestberg tycker att om regeringen kallar, kommer man.

Han tycker till och med att det är trevligt att en socialdemokratisk regering vill lyssna på fler än en part, vet inte om han syftar på parten fackförbund här. De har ju en historia av att BARA vilja lyssna på LO menar jag. Eller om han menar part i ett större sammanhang, som industri, akademi etc. Hur som helst är han tacksam. Inte lika tacksamma var hans branschkollegor när de tillfrågades om Industrikansler-jobbet.

Lite olika det där. Här har ingen alls lust att komma när Löfven kallar. Ax:son Johnson sågar till och med idén helt med orden:

”Efter 25 år som politiker och 35 som företagare har jag lärt mig att blandar man ihop en politikers roll och en företagares blir det dyrt och dåligt”

Kanske är detta skälet till varför de inte är fler än Vestberg? Förutom industrins representant såklart. För vad vore väl en Löfven-råd utan en gubbe från metallindustrin? Not much. Så Stora Ensos VD hoppade också av glädje när det hedersamma samtalet kom från landets statsminister. Hej, det är Stefan. Vill du komma och hänga på Harpsund?

Men vilka är de andra då? För ni har redan anat att jag har lite synpunkter på resten.

Ja, Ola Asplund. Kan jag ju börja med. Eftersom jag älskar LO. Jag inledde med att spana på hans Facebook.

Titta där. En idé han kan ta med sig till Harpsund. En helkväll i SVT från Betonggalan. Kommer sitta som en smäck i SVT:s redan så fantastiska programutbud.

Det fanns även lite bilder. Här till exempel, när han refererar till statsministern som metallarbetare. Vilket han själv verkar göra. Lojaliteterna är lite dubbla kan man säga. Sveriges väl eller IF Metalls? Vad välja? Inte så lätt.

Fackpamparna klär sig bättre nu för tiden är tidigare i alla fall. Kul att han kallar Karin Wanngård metallarbetare. Hemlig bakgrund?

Det är fint att jobba på LO. Man blir bjuden på många fester. En annan fest han gick på i höstas var IVAs middag. Där valde Sveriges talman Urban Ahlin Breznjev som tema för sitt tacktal (ja, Ola, det stavas med ”z”). Gamla Sovjet-kramandet går visst aldrig ur hur lång tid som än förflyter.

Leonid Breznev tog över som generalsekreterare för kommunistiska partiet efter Chrusjtjov 1964, och som chef över supermakten Sovjet, och behöll makten till 1982. Mest känd är han nog för Breznev-doktrinen som innebar att Sovjet ansåg sig ha rätt att ingripa militärt i alla länder där det kommunistiska styret var hotat. Han invaderade både Tjeckoslovakien och Afganistan. Påminner om en annan nu aktuell rysk ledares inställning till omvärlden.

Ahlin och Apslund tyckte den referensen var skoj. Jag tycker bara det är osmakligt. Framför allt mot bakgrund av vad Putin håller på med.

Det här pamp-beteendet går lite grann som en röd tråd i Asplunds attityd faktiskt. För i en intervju i Arbetetet kallar han högskolestudenter i ekonomi för ”spolingar” och ”konstiga typer som hade attityden att de skulle bli något”.

Lite klassiskt bildningsförakt alltså.

Kommer bli intressant hur Asplund kommer överens med exempelvis Pam Fredman med den attityden.

Det är heller ingen slump att IF Metall håller på att ta över allt.

Ni ser, man behöver inte vara konspirationsteoretiker. Verkligheten överträffar dikten jämt ändå. Tidningen Fokus konstaterar i en artikel att för första gången har IF Metall både två partiledare och en LO-ordförande.

Även vänstertidningen ETC konstaterar att IF Metall är överallt. Så tog Metall över S, är rubriken. På artikeln och på verkligheten. Och det finns en medveten strategi.

”Att vi har lyckats öka antalet IF Metall-medlemmar som är ordinarie riksdagsledamöter ska vi känna oss väldigt stolta över” säger den fackpolitiska chefen på IF Metall.

Stefan Löfven hjälper alltså till så gott han kan genom att bjuda in Metall var helst det går, som i sitt innovationsråd. Där nu Asplund kan sitta och bevaka just sina medlemmars intresse, som en lobbyorgansiation har som uppgift. Sveriges väl och ve är ointressant här, på Asplunds första plats står metallarbetarna. Det är just därför det är en sådan dålig idé att ha med lobbyister överallt i politiska sammanhang. Men S har ju sin lojalitet främst hos sig själv och LO, och i andra hand alla oss övriga som inte är med i LO.

Vi som utgör den absoluta majoriteten av Sverige. Det är vi som är 96,5 %. 

Känns tryggt tycker jag.

IF Metall har 340 000 medlemmar. Sverige har 9 750 000 invånare. Ola Asplund och Stefan Löfven sätter alltså 3,4 % av landets befolkning före resten. 

På motsvarande sätt verkar Johan Rockström fått sitt gig. För han är solklart Åsa Romsons motsvarande kandidat. Inget innovationsråd utan en miljöforskare. Miljöpartiet är först och främst ett enfrågeparti nämligen, även om de försöker låtsas som något annat. Speciellt nu. Eller låtsas, det går så där med det tycker jag.

Rockström är en av de här ”vi har bara ett jordklot!!”-alarmisterna.

Ja, ni vet vilka jag pratar om.  Han skriver gärna artiklar i på just det temat.

Googlar man på Rockström är det nästan svårt av välja bland alla alarmistiska artiklar men en sak har de gemensamt – innovation är inget Johan är expert på. Inte så märkligt, han forskar ju om miljö. Och är alltså Romsons miljö-alibi i gruppen. Antar att hans roll kommer vara att säga nej? Och varna om klimatet. Vi har bara ett jordklot!!!!

Man skulle vilja vara en fluga på väggen när han pratar med industrin om att Sverige 2030 inte ska använda någon bensin eller olja ALLS. Om 15 år alltså.

Han tänker väl kanske som Yvonne Ruwaida att allt kan ske med tunnelbana? Och där det inte finns T-bana (resten av Sverige utanför Stockholm), med tåg. Inga båtar ska heller gå på diesel utan lastfartygen ska köra via segel? Eller batteri?  Och basindustrin (och alla tåg som nu finns då alla lastbilar är avskaffade) ska bara gå på vindkraft, eftersom Rockström som alla miljöpartister är helt emot kärnkraft.

Extra kul med artikeln tycker jag är att han liksom jämställer ”trossamfund” och ”miljöorganisationer” (Naturskyddsföreningen, Greenpeace och Miljöpartiet antar jag?) med näringsliv, kommuner och människor i allmänhet. Nu vet jag att just miljö är som en religion men jag har aldrig sett det erkännas av miljörörelsen förut faktiskt. Vad Pingstkyrkan och Judiska församlingen ska göra exakt är oklart – be aftonbön för planetens framtid? Eller tänker han sig att de ska ta över predikandet om planeten och att vi bara har ett jordlot? Oklart. De ska hjälpa till i alla fall. I världens mest sekulariserade land.

Rockström är också, som de flesta inom miljö, tillväxtkritisk. Vi har alltså bara en planet om ni inte fattat det. Tillväxt är dåligt. Vad händer när en miljard indier vill ha bil?

DET GÅR JU INTE!!

En annan fribiljett för att bli vald till snofsiga innovationsråd är att helt sonika föreslå det själv. Inte att bli vald men föreslå själva rådet. Som innovationsforskaren Charles Edquist gjort på DN Debatt den 26 mars 2013.

Edquist har även en annan åsikt som faller Löfven och hans polare i LO på läppen, förutom att han också älskar idén om von-oben-perspektivet från 80-talet – låga löner är dåligt. Det har han bland annat skrivit i en gemensam debattartikel i Ny Teknik med socialdemokraternas  näringspolitiska talesperson . Där hela hans idé verkar vara att referera till Socialdemokraternas innovationspolitik.

Ja, varför gå över ån efter vatten?

Varför försöka hitta de bästa personerna till ett innovationsråd när man kan ”hitta” folk som redan sympatiserar med partierna som sitter i regeringen? Då blir det ju så mycket lättare att styra gruppen menar jag. Och mycket lättare att få igenom sina idéer och få gruppen att skriva under på dem så att det ser ut som de kommer från näringslivet och inte regeringen.

För kikar man nu på sammansättningen, när vi vet var folk har sina sympatier, kan vi se följande mönster:

Sossar och industrikramande: 

  • Stefan Löfven, IF Metall
  • Mikael Damberg, S
  • Magdalena Andersson, S
  • Helene Hellmark Knutson, S
  • Ola Asplund, IF Metall
  • Karl-Henrik Sundström, VD för stålindustriföretag
  • Charles Edquist, forskare och gillar S innovationspolitik

Miljö och tillväxtnegativa, kärnkraftsmotståndare etc:

  • Åsa Romson, MP
  • Johan Rockström, miljöforskare

Rådet har 14 medlemmar. Av dem har 50 % industrin som främsta intresse, framför allt metallindustrin. Och 14 % kan ingenting om innovationer utan kan bara miljö.

Då återstår det alltså bara 36 % av rådet som faktiskt inte har politiska glasögon eller särintressen. Dessa 36 % är de som har egen erfarenhet av företagande och innovationer. 

Så här går det när politiken ska försöka göra sådant företagen gör bäst själva.
Men innan man kritiserar Stefan Löfven för mycket får man hålla i åtanke att innovationsrådet inte ska resultera i något.

Varken rapporter eller några fler jobb. Utan det är egentligen bara till för att ge de idédränerade sossarna lite ny politik eftersom de inte orkar tänka ut en egen. Och ett sätt för Stefan att få vara ordförande för lite fler saker. Den hatten är ju så kul att ta på sig. Ordförandehatten.

Och kommer de inte fram till något kan de alltid köra plan B, också direkt från 80-talet: LO-polarna fixar biffen. För de har också på sina ”drömmar-om-Palme-tiden-då-S-var-lika-med-stat-jobb-och-alla-annat-glasögon”. Så det fackliga bolaget 6 F tycker att vi ska låna 280 miljarder.

Tvåhundraåttio miljarder. För att fixa nya jobb.

Ja, man kan inte bromsa sig upp för en uppförstbacke, som Sally sa.

Men man kan låna och låtsas att det är på riktigt. Och att skattepengar kommer från himlen.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!