Nyanländas etablering i 5500 tecken snömos

Detta är arbetsunderlaget för den artikel regeringen publicerade på DN Debatt 19 februari 2014 gissar jag.

Etableringspaket – ett fint paket med röda och gröna snören utan innehåll presenteras idag av regeringen. Vi fokuserar på att säga så lite vi kan på så stor yta som möjligt. Egentligen ville vi att hela regeringen skulle skriva under men Mehmet svarade inte i telefonen och Kuhnke har ingen pressekreterare igen. Kristina skickade vi ett meddelande till via brevduva (hon har varken mail eller Twitter) men den verkar ha flugit vilse. 

Det som sker i vår omvärld berör oss alla, inte bara oss i regeringen och våra vänner. Ni måste förstå det. Det berör oss ALLA.  Du, och du, och du, och du där borta. Vi känner avsky mot alla onda och empati med alla offer. Och 300 andra öppna dörrar som vi roar oss med att sparka in men där kontentan är att ont är dåligt, gott är bra och vi är godast av dem alla. Vi tar emot jättefå flyktingar egentligen, fast tittar man från andra hållet tar vi emot skitmånga. Regeringen kommer konsekvent att öppna ännu fler redan öppna dörrar och stå upp för vår rätt att göra det i fler pompösa artiklar på DN som inte säger någonting.  Eftersom DN tycker att det räcker med att det är vi som skriver under så får vi vilket skräp som helst publicerat. Sjukt praktiskt.

FNs flyktingkommissarie  Antonio Gutteres lyfte nyligen fram Sverige som ett föredöme. Helt in linje med den traditionella svenska uppfattningen utrikespolitiskt att Sverige är bäst på nästan allt och vi ska i vanlig ordning sprida vår visdom i resten av världen. Stor i orden men liten på jorden. Alla länder borde vara lika bäst som Sverige. Så åker vi bara till EU och berättar hur folk ska göra kommer de förstås att göra så. Vi är ju Sverige. Och alla vill egentligen vara svenskar – den fulländade människan. Alla människor som flyr vill ha en bostad, ett jobb och skapa ett nytt liv. Alla vill vara lyckliga, alla vill ha kakor. Vår politik bygger på dessa självklarheter och hepp, har vi sparkat in ännu en öppen dörr med lite hederlig snömosretorik.

Om vi sköter mottagandet av nyanlända är det en stor möjlighet (om vi inte sköter det går det åt helvete men det skriver vi inte utan det får vara en av de få självklarheter vi inte skriver ut i texten). Under många år har folk varit oroliga och vi har kallat dem alla rasister. Det var kul. Men det gick inte så bra visar det sig. Nu tvingas vi prata om det vi inte velat prata om sedan barnen Hedenhös och vi tvingas också sluta med sporten ”kasta rasist” som vi och våra anhängare haft så kul med. Tråkigt. Extra trist tycker Aftonbladet Ledare, gänget på Alliansfritt och Politism att det här är men tough shit. Ni får hitta en ny sport. Så nu betonar vi att folk inte alls är rasister utan oroliga. Alla utom hus-ideologen i integrationsfrågor, den upphöjde forskaren Henrik Arnstad, som inte verkar ha läst vårt PM. Men Stefan försöker få tag i honom under dagen.

Många av de som kommer till Sverige har en utbildning. Mest grundskola och gymnasium men vi tänker fokusera på de 20-30 % som har någon typ av högskoleutbildning  för att blanda ihop korten lite. Vi tänker också fortsätta klumpa ihop alla de som kommer hit, till den enhetliga gruppen ”homo invandrare”. Alla som inte är födda i Sverige är EN grupp, vi som däremot är födda här är individer och inte likadana. Men har du svart hår och konstigt namn – lika som bär. Tänker man så kan man glatt jämföra nomadfolk från Somalia med akademiker från Belgrad. Samma. För vi gillar kollektivism och buntar man ihop folk med ”one size fits all” låter det ju så himla bra på papper. Dessutom blir allt så mycket enklare. För oss. Vi som håller i spakarna på det här stället.

Men allt är inte toppen så här kommer ett litet självkritiskt avsnitt för att visa hur mycket vi tar rasisternas oro på allvar. För få invandrare får ett jobb och så har det varit länge. Insatserna är för dåliga men det är också rasismens fel. Så, det där räcker.

Nu är regeringens fokus att skapa fler jobb, minska klyftorna och öka sammanhållningen i Sverige. Därför struntade vi i integrationsministerposten, vi tycker att Framtidsfrågor och Folkhälsa är oändligt mycket viktigare än det här urtråkiga området. Först måste folk sluta röka, sedan kan vi ta tag i det där med bostäder. Postfrågor är också viktigare, de har Mehmet fått och finns som en särskild beskrivning i hans uppdrag. Men integration – nix. De visar vi att vi prioriterar så mycket att vi här jobbar med telepati. Och det är Kristinas ansvar. Hennes stab har ett särskilt rum på Rosenbad där de i skift sitter och tänker hårt på integration så att nationen förstår hur viktiga de här frågorna är.

Under de senaste veckorna har oppositionen varit alldeles för pigga med konkreta förslag – här kunde vi kallat dem fascister men vi lät bli – men dessa förslag bygger inte på godhet utan vill göra livet surt för alla nyanlända och för hela samhället. Kontentan är att vi är goda, alla andra onda. Hur kan de ha lurat er så länge? Högern är ju alltid ond. Det fattade folk mycket mer förr, när vi fick börja indoktrinera medborgarna redan som små, via barnprogram och ”sagoböcker” på dagis. Och när inte internet fanns och bara förstörde vår envägskommunikation. Det var bättre förr när bara LPn fanns, så vi kunde köra in dolda ”högern är onda”-spår på Lill-Babs och Tomas Ledins alla skivor. Det går ju inte längre.

Regeringen tar nu fram ett paket med luftslott och fluff byggt av stora ord inom fyra områden. Vi har inga idéer alls ännu men vi jobbar på det. Men det har varit ett jäkla tjat att vi inte har någon integrationspolitik så nu har ni tvingat oss att skriva innehållslösa artiklar. Tills dess får ni nöja er med följande.

1. Vi upprepar: bostad, jobb, språk. Viktiga grejer.
Här radar vi upp lite självklarheter, som att ska du kunna jobba i Sverige måste du kunna svenska. Ingen förstår nämligen utrikiska här. Men vi slänger också iväg några diskrimineringsankare – mycket är fortfarande de ondas fel. Folk måste ha någonstans att bo. Har vi sagt att bostäder är viktigt? Fler bostäder måste alltså byggas. Nu har vi inga idéer på hur det ska lösas. Grodor, träd och buller är fortfarande viktigare för miljöpartisterna och det tänker de inte kompromissa med. Hyresgästföreningen är ju vår gamla polare så hyrorna tänker vi inte röra. Att det kostar nästa lika mycket att på Strandvägen för rika direktörer med kontakter är fortarande viktigare än att det är billigt att bo i en etta i Flempan. Hellre inga bostäder än att vissa är billiga eller har lite mindre lull-lull. Som inbyggd micro och golvvärme. Och parkettgolv.

2. Barn är viktiga. Utbildning är viktigt.
Även barn måste först lära sig svenska, annars kan det bli knepigt att fatta något i skolan. Som är viktigt. Har vi sagt att utbildning är viktigt? Fridolin har dessutom varit lärare.

3. Alla måste bidra
Alla ska med. De som inte vill ska få pengar.

4. Det civila samhället har en nyckelroll
Vi har redan momsbelagt ideell sektor och dessutom sett till att inga ska uppmuntras att ge bort mer av sina pengar frivilligt genom att ta bort avdragsrätten. Pengar ger man inte bort, de måste tas med tvång för att räknas. Det vill säga skatt. Men ni måste förstå att även om det verkar som om vi hatar ideell sektor och vill minska den – all vet att det bara är staten som kan göra saker ordentligt – skriver vi här att den är ooootroligt viktig. Och det vi menar med ideell sektor är det vi kallar folkrörelser – IOGT-NTO, ABF, LO, Sossarna, Unga örnar, SSU, Fältbiologerna (det tvingade Åsa oss att skriva). Så de kommer få pengar. Man måste ju se till att alla nya svenskar lär sig att uppskatta Per Albin Hansson från start. Och Earth hour (det här tvingade också Åsa oss att skriva). Hur skulle samhället annars se ut? Se hur dåligt det gått för sossarna sedan vi avskaffade tvångsanslutningen från LO. Ner, ner, ner. Det måste få ett stopp.

Det här är alltså utgångspunkterna för den snömos-kanon våra anställda på regeringskansliet just nu håller på att fylla. Det är ett vägval. Ingen annan har någonsin tidigare tyckt så här. Vi kommer inte presentera några symbolförslag. Vi kallar lösa skott något annat. ”Visioner” är det ord vi hittills kommit på under den work shop Åsa höll i, med sådana där roliga post-it lappar.

Med vänlig hälsning

Sveriges regering, a k a ”De öppna dörrarnas frontsoldater”

Stefan Löfven (S), överstekucku
Åsa Romson (MP), vice barnslighets-major
Gustav Fridolin, (MP), lärare
Ylva Johansson, (S), LO-gate-keeper

/ Rebeccca Weidmo Uvell

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!