Den rosa elefanten i Rosenbad


Något som så tydligt lyser med sin frånvaro hos regeringen men som samtidigt är alldeles för stort för att inte synas är integrationspolitiken.

Det är den rosa elefanten.

Vad gör integrationsministern? Oj, förlåt. Jag glömde att den posten är avskaffad av Löfven.

För det första han gjorde var att skicka integrationsposten till…..dit det är lite varmare…. Redan i regeringsförklaringen. Integrationen är en angelägenhet för alla. Fin tanke.  Det kan alla ställa upp på. Men att det skulle vara alla MINISTRARS angelägenhet är däremot lite nytt.

Ni vet det gamla “ordspråket”:

“Allas ansvar är ingens ansvar”

Så hur har det då blivit med den “feministiska regeringens” gemensamma ansvar över integrationen? Jag har kikat in på regeringens hemsida. Först sökte jag på “integration” och fick upp det här:

Jag klickade på länken. Och fick detta.

Ett stort ingenting. Kanske regeringen vill visa att integrationen är ett oskrivet blad? Hur som helst var ju den här starten inte så imponerande.

Jag kollade vidare. Läser man exempelvis på Näringsdepartementets hemsida, vars ministrar är infrastruktur, bostäder och näring, hittar man inte en rad om integration.

Så statsministerns prat om att integration är alla minstrars ansvar gäller såldes inte dessa ministrar. Inte ens bostadsministern. Trots att alltså alla asylsökandens primära behov när de kommer är att……ha någonstans att bo. Istället för integration inom Näringsdepartementets ansvar infrastruktur, bostäder och företagande prioriterar den här regeringen att ge Post-frågor ett helt eget avsnitt.

“Postfrågor handlar om villkor och förutsättningar för postoperatörer på marknaden”

Jajamensan. Vad kan liksom vara viktigare än Postens varande och framkomlighet 2014, några decennier in i informationsåldern? 

Jag är besviken över att regeringen inte ägnar en enda rad åt faxen. Och personsökaren.

Enligt en ny undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av DN är nu integration den näst viktigaste frågan för väljarna efter skolan. Ändå satsar regeringen alltså mer på politik för Posten…..

Men det här “allas ansvar” innebär tydligen i praktiken inte allas. Utan det är ändå två ministrars ansvar. Morgan Johanssons, som ansvarar för migration, och Ylva Johansson, som ansvarar för integration. Varför regeringen envisas med att kalla det allas ansvar är en gåta. Det finns ju två utsedda statsråd.

För det står alltså bara så här på Ylvas presentation och inte på någon annan minsisters. Att integration är ett av ansvaren. En så kallad fintning av Löfven alltså. Ylva Johansson, som bekant är arbetsmarknadsminister, har varit oerhört flitig. Faktum är att hon är flitigast i regeringen och har sprutat ur sig pressmeddelanden, utredningar och förslag.

Samtliga saker som LO beställt. För är det några Ylva har ett extra gott öga till så är det just LO. Hon la ner utredningen om arbetsförmedlingen, startat nya utredningar om utstationeringsdirektivet (LO-baby), höjd ersättning i a-kassan (LO-baby), ny arbetsmiljöstrategi (LO-baby) och 90-dagarsgarantin. Hon har även skrivit 4 debattartiklar och åker runt på mängder med möten. Lite skillnad mot bostadsministern alltså, vars flitighet lyser med sin frånvaro.

Har hon gjort ett enda, ens litet, utspel om integration? Nix. Noll.

Några andra som däremot fått eld i baken är Alliansen. På kort tid har parti efter parti presenterat sina skarpa förslag för en bättre integration. Först ut var Kristdemokraterna.

Sedan kom Centern och Folkpartiet med sina förslag.

Hur svarar vänstern på det här? Jag syftar på debattörerna. Jo, de klagar. På allt. De har till och med gått så långt att de kallat det att ” stå emot de bruna vindarna”. Brun syftar alltså inte på hudfärg utan på nazister. Trevlig argumentation. Men väntat.

Killen nedan jobbar på LO.

Bland annat upprörs de över att Folkpartiet dammat av sitt gamla förslag från 2002 med språktest för medborgarskap. Men kollar på exvis vad det socialistiska Frankrike har för krav på medborgarskap hittar man det här:

Eller USA.

Många länder har både kunskapstest och språktester för att få bli medborgare. Man får inte enligt franska regler inte vara lojal mot något annat land än Frankrike och i USA måste man svara på 100 frågor om historia och kultur och klara 60 %. Annars är det dörren. Oerhört kontroversiellt förslag av Fp alltså, att kräva att man kan svenska.

Verkar vara fler länder som kör en nazistisk approach till det här med medborgarskap.

Vad tycker då vänsterns eget gäng? Som ju råkar vara regering.
Jo, där hittar man fluff rom “en politik som skapar rättvisa”, “allas lika rättigheter” och “migration är positivt”. 

Ho ho? Politiken? Var är du?

Ja, den finns i alla fall inte i Rosenbad. Eller på regeringens hemsida. Allas ansvar är ingens ansvar.

Och medan ansvarig minister fortsätter sitt friarstråt till gubbarna i LO-borgen på Norra Bantorget kommer det fram fler nyheter.

Till exempel att Sverige har OECDs lägsta antal lågkvalificerade jobb. Det här kan man hitta på Ekonomifaktas hemsida.

Och varför är det relevant med enkla jobb?

Jo, om man sätter det här relation till statistiken kring dels vilka grupper som är på väg hit nu, och utbildningsnivån på de som hittills kommit från de grupperna. Diagrammen är hämtade från Migrationsverket sam från SCB.

70-80 % av de som kommer hit har inte längre utbildning än gymnasiet. I bästa fall. Men nästan 40 % av dem har bara förgymnasial utbildning och det kan innebära allt från 1 år till 9 år i grundskola. Eller att de är analfabeter. Validering av högskoleexamen i all ära men de människorna som är på väg hit nu behöver inte det i majoritet. De behöver jobb man kan fixa utan större utbildning.

Och här är alltså Sverige sämst i klassen.

Vi behöver fler enkla jobb med låg lön. Vet ni vilka som inte alls vill ha det? LO. Deras policy har alltid varit att alla är välkomna hit som inte vill jobba. För vill de jobba konkurrerar de med infödda svenskar, medlemmar i LO. Och så kan vi inte ha det. Fiffigt att LO nu har en arbetsmarknadsminister som tycker exakt som de.

Samtidigt har vi alltså en regering som tycker integration är så viktigt att det inte finns en enda person som jobbar med det. Smart.

Så min fråga till regeringen är: när får vi se något annat är snömos i er politik? När kommer era sakpolitiska förslag på hur vi ska sätta fart på integrationen?

Tills dessa kommer säger jag – lycka till med luftpastejerna.

// Rebecca Weidmo Uvell

12 kommentarer till Den rosa elefanten i Rosenbad

 1. Rebecca. Jag läser din blogg och dina inlägg regelbundet, men har aldrig kommenterat. Du är verkligen en eldsjäl i det du gor. Du har ett tålamod som jag verkligen skulle vilja ha. Ibland ger jag mej in i mailkorrespondens, och nu vet jag att jag också kan ställa krav och skriva fler gånger, for många gånger blir jag behandlad precis som du du blivit ang Kaplan. Njuter när jag läser och det känns som om jag deltar i ditt arbete på det sätt du skriver. Underbart att läsa. Hoppas du får vila lite ibland, då det verkar som om du arbetar dygnet runt. Hälsningar från en utvandrad svensk till Thailand, sedan 13 år tillbaka. Ångrar dock inte ett ögonblick.

 2. “Din mamma jobbar inte här…” svar från anonym “Näe men min fru” dvs “Någon annan gör jobbet”!

 3. Det där med enkla jobb…
  Man kan ju genom diverse politiska åtgärder öppna för att en tjänstesektor med enkla och lågbetalda jobb utvecklas i Sverige, liknande de jag tror man har i USA. Frågan jag ställer mig inför detta är – vill vänstern det? Det låter osanmolikt.

  Vad återstår då för vänstern att göra? Förmodligen kommer de att tjata om utbildning, men då detgäller de högre utbildningarna är det inte alla som är skickade att ta sig an dem. Det gäller svenskar såväl som invandrare, men det borde rimligtvis vara än svårare för merparten av de som kommer hit idag pga hur invandringen ser ut idag.

  Återstår då volymerna och den frågan verkar ju vara helt låst från höger till vänster med ett undantag. Man blir lite uppgiven…

 4. Det där med 100 frågor för USA stämmer ju inte, det står i texten du själv klistrat in att det är ett frågebatteri på 100 frågor varav tio väljs ut, och man måste svara rätt på sex stycken av dem. Klar skillnad!

 5. Grande research!
  När man läser regeringens text om invandring/integration och jämför med tex den kanadensiska motsvarigheten så får man ett lättsinnigt och naivt intryck. Som om ingen politiskt ansvarig tar något ansvar, det får andra göra,
  Politkerna har onekligen satt sig själva i en egen rävsax. De “enkla jobben” kommer att bli allt färre och färre, från en redan låg nivå, i takt med automatisering och robotisering. Världsledande robotforskare och robottekniker är idag tämligen övertygade om att intelligenta robotar kan ta över “enkla och halvenkla” arbetsuppgifter inom 20 år, dessutom dygnet runt om man så vill. Dvs allt färre människor producerar allt mer.
  Medborgarna i Sverige anser att skolpolitiken och invandring/integrationspolitiken är de viktigaste frågorna.
  Eftersom de ansvariga politikerna bevisligen inte klarar av det hela så får man väl kopiera andra länder rakt av som har lyckats väl med detta.
  Således blir det åtskilliga studieresor till Finland, som tydligen har en bra skolpolitik, och Kanada som har lyckats väl med invandring/integration.

 6. Har just varit på Regeringskansliet och samtalat med handläggare.
  De kommer förmodligen att skapa “Ett batteri av åtgärder”, med nya regelverk och krav på byggandet. Vi alla vet erfarenhetsmässigt att detta INTE leder till snabbare byggnation av olika bostäder och olika prislägen på bostäder, endast tvärt om.

  Det finns också många utredningar, som säger annat, t ex att man skall ta bort det, som är den enda orsaken till att Sverige har denna bostadssituation. “Det Kommunala Planmonopolet”.
  Har vi kvar det kommer debatten och regelverket att ta längre tid och lite mer komplicerat regelvek varje månad.
  Det är bara att välja, Herr Bostadsminister M Kaplan.
  W allin

 7. Är det något alla är överens om så är det att jobb är nyckeln till integration.

  Det som nog skiljer de som röstar på SD och de som inte gör det, är att de antingen inte bryr sig i tillräckligt frågan Invandring, eller tror något parti, ensamt eller allihopa, kan fixa det där med jobben….

  Så … om man inte tror att det går, hur mycket pengar än öses fram, hur mycket än löner dumpas, att bättre validering av utbildningar (på runt 90% som kommit utan ID?) som troligtvis ändå gör att det behöver pluggas in några år med tanke på vart många ska ha gått sina utbildningar och olika lagar och regler.

  Det är helt enkelt förkylt, det kommer inte att lyfta asylsökandes jobbsiffror särskilt mycket vad än något parti får igenom som inte har med att minska asyltrycket att göra. Endast genom att färre, med anhöriga, kommer, kan något förbättras.

  Till LOs försvar kan man säga att de där låglönejobben, de lär inte komma igen i brådrasket även om LO körs över. Det finns redan en rejäl och etablerad svart marknad som inte låga löner råder bot på och Sverige är inget billigt land att leva i. Det 80%a stödet som finns att få från AF inte har lett till massiv tillkomst av enkla jobb, hur ska då sänkta minimilöner fungera?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap