De tomma löftenas kung


Det finns ett gammal ordspråk som säger:

“Tomma tunnor skramlar mest”

Och aldrig har väl det stämt bättre överens på utbildningsminister Gustav Fridolin än någon annan svensk politiker. För finns det något enda exempel på när han faktiskt gjort som han sagt?

Vi börjar med det roligaste tycker jag. Att han lovade att fixa skolan på 100 dagar i en artikel 3 mars 2014 på Aftonbladet Debatt. Det har många hört men kommer ni ihåg vad han lovade?

Har han genomfört en enda sak på listan? Nix.

Läser man den första punkten om lärarlöner har detta varit ett ämne den gode Fridolin återkommit till många gånger. Till exempel i den här artikeln på DN Debatt från 14 augusti 2014 då han lovade lärarna 10 000 kr mer per månad.

Bidde det 10 000 kr då? Nä, det bidde 3 miljarder. Vet ni hur jag vet att detta inte är 10 000 kr per månad för lärare?

Låt mig komma med ett räkneexempel:

Vi antar att vi gör en lönehöjning för samtliga lärare med 1000 kr i månaden. 
1000 kr i bruttolön kostar arbetsgivaren 1314,20kr plus semester och pensionsavsättningar men låt oss för enkelhetens skull skippa de två sistnämnda faktorerna och räkna i underkant.

Det finns idag 250 000 inom lärarkåren i Sverige.

250 000 x 1314,20 = 328 550 000 kr. Detta är per månad.

Årskostnaden för den blygsamma höjningen 1000 kr per månad är 3,9 miljarder per år.

Låt oss säga att Fridolin med sina 10 000 kr menar före löneskatt, plus arbetsgivararvgifter. Då blir kostnaden 42 miljarder. Varje år. ((10 000 x 1,4) x 12)). Nu förstår man varför han backade. För läraren skulle det inte heller betyda 7 000 mer i kuvertet för med 10 000 hamnar alla lärare över den gräns för statlig skatt Fridolin tyckte det var så viktigt att stoppa från att höjas att han glatt samarbetade med SD hösten 2013.  

Dessutom säger han så här om själva införandet:

Vad är hans nya påhitt då?

Jo, att han ska besöka alla Sveriges kommuner under våren. Alltså mellan 1 januari och 30 juni, som jag tolkar det. Det sa han på Miljöpartiets kommundagar.

Vi har alltså som det står 290 kommuner i landet. Om han hade satt igång den 1 januari hade det krävts 1,9 kommuner per dag. Men nu har han alltså inte besökt en enda kommun på hela januari. Så ska han hinna med det han lovat måste han nu besöka 2,5 kommuner per dag. Varje dag. Inte varje arbetsdag. Räknar vi bara med mån-fre handlar det 3 kommuner per dag.

Kommer bli svettigt.

Så hur ser hans schema ut då? Tja, när man kikar in på regeringens kalendarium finns inte en enda kommun inlagd ännu. För så här ser hans kalender ut hela våren.

Vi kan alltså sammanfatta Gustav Fridolins löftes-bonanza med ett enda ord – bullshit.

Politik bygger på förtroende. Det verkar Fridolin missat helt. Utan han verkar tro att 1) väljarna är lite dumma så man kan säga vad som helst 2) anything goes för att få uppmärksamhet.

Han fick mycket kritik för sina tomma löften om skolan. Nu tycker jag vi alla följer upp det här löftet om kommunbesök.

Håll utkik.

5 kommentarer till De tomma löftenas kung

 1. Tyvärr kan vi inte vänta oss någon förbättring från lågprocentpolitiker, som tror sig om mer inflytande än vad de har.

 2. Jag trodde faktiskt en del på Fridolin. Han har ju varit ute i verkligheten och jobbat inom skolan och är inte politikerbroiler. Men som sagt han har inte åstadkommit någonting av det han lovat. Det gäller även resten av Mp.

 3. Suverän research !
  Borde det inte finnas någon form av licens inklusive certifierat behörighetsprov för politiker. Varenda hiss måste ju vara godkänd av en certifierad hissbesiktningsman, annars sätts hissen ur drift. Så varför inte något motsvarande för politiker? Detta skulle i alla fall minimera politiskt bluffmakeri såsom i fallet Fridolin.

 4. Det framkom ju nu under hösten att om alla väljare var lika politiskt kunniga som den mest kunniga tredjedelen så skulle MP inte komma in i riksdagen, så självfallet kan Gustav göra antagandet att väljarna är okunniga då de mest okunniga röstar på just honom.
  MP gynnas alltså av okunnighet.
  Vilka som missgynnas? Ironiskt nog Gustavs antagonister i FP.

 5. Gustav Fridolin var det barn som högt upp i åldrarna skrev den längsta önskelistan till min pappa Jultomten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap