Den feministiska ballongen


Ja, vad har hänt med FI egentligen?

Den rosa revolutionen. För efter EU-valet blev det tämligen dött och efter riksdagsvalet, när det stod klart att FI bara landade på 3,1 % har det varit tvärtyst. Inte ett ljud.

För så här självsäkra var FI innan valet. De skulle minsann skriva historia.

Soraya Post är som Feministiskt Initiativs Alice Bah Kuhnke. Hon blev helt enkelt värvad till partiet. Post var vänsterpartist och människorättsaktivist, eller snarare främst romsk aktivist, och drev 4 korvkiosker i Göteborg när Kristin Tran, en av grundarna av FI, började tjata på henne att gå med. Till slut gick hon med. I november 2013. Ni läste rätt, bara 6 månader före EU-valet. Det var också då hon läste deras partiprogram för första gången.

Klippet nedan kommer från en intervju i Jusektidningen.

Hon belönade Kristin Tran med att ta med henne till Bryssel när FI i valet fick ett eget mandat.

Direkt efter att Post blev vald kom det fram att hon lät sin dotter sluta skolan som 11-åring på 90-talet och gifte bort henne som 16-åring. Och anmärkningsvärt nog – hon fick inte en enda följdfråga av Niklas Orrenius som gjorde intervjun i DN där detta kom fram.

Så mycket för den feminismen. Men då satt alltså Post redan säkert. Att detta inte kom fram före EU-valet får vi tacka etablerad media för som helt sonika struntade i den kritiska granskningen utan lät sig charmas av “det rosa tåget”. Om det har något med att göra att de bland media har många anhängare privat låter jag vara osagt. Faktum kvarstår att de inte granskades en millimeter.

Klippet är hämtat från intervjun i DN

Vad har hon då pysslat med sedan dess?

Ja, hon inledde starkt med att nästan direkt göra alla besvikna genom att rösta FÖR den nya ordföranden för EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, en kristdemokrat som röstat nej ny jämställdhetsstrategi och nej till EU-lagstiftning mot våld mot kvinnor. Något som alltså FI tycker är otroligt viktigt. Men Post motiverade beslutet att inte protestera med:

“Jag har inget intresse av att bara sitta i opposition”

Det blev ramaskri i de rosa leden.

Klippen nedan är hämtade från Feministiskt Perspektiv.

Vad har då Post gjort sedan hon klev in genom dörrarna i Bryssel och inledde så här starkt?

Jag kollade in på Europaparlamentets svenska hemsida. Hon har inte medverkat i några förslag till resolutioner före den 16 december, de övriga är som ni ser för 2015.

Hon har yttrat sig fyra gånger i parlamentet enligt sin egen hemsida. Den 18 september om EUs årsrapport om mänskliga rättigheter och demokrati, två gånger den 22 oktober – om kommissionens brist på jämställdhet och om den gemensamma polisinsatsen “Mos Maiorium” samt den 13 januari om människosmuggling.

Post sitter faktiskt inte ens i Jämställdhetsutskottet. Utan hon sitter istället i Utskottet för medborgarnas fri-och rättigheter, Underutskottet för mänskliga rättigheter och i Delegationen för förbindelserna med länderna i Centralamerika. Hon har inte heller skrivit några debattartiklar mer än en gemensam med Fredrick Federley och Cecilia Malmström. Om man vill kolla vad Post själv skriver kan man kika in på hennes Facebooksida.

Till exempel kan man läsa att hon vill spela teater. Rock n roll, för att citera henne själv.

Man kan också läsa att en redovisning om vad hon pysslar med kommer att läggas upp. Detta skrev hon den 19 juli. Den stora redovisningen lyser fortfarande med sin frånvaro. Vi får väl alltså helt enkelt återkomma till feministen som egentligen är vänsterpartist och som driver i huvudsak romska frågor i EU , röstar på, enligt partiet hon företräder, kvinnofientliga gubbar och inte ens sitter i jämställdhetsutskottet.

Vad pysslar då resten av FI med kan man undra? Ja, de kom ju tack och lov inte in i riksdagen. Men däremot kom de in i Stockholm stad. FI jobbar ju för jämställdhet och på deras hemsida kan man läsa att givetvis är även män välkomna.

Det låter ju kanon. Men när man kollar närmare på vilka som faktiskt jobbat åt FI tornar en liten annan bild fram. På partikansliets kontaktinformation för press hittar jag…..bara kvinnor.

Och kollar man just i Stockholm stad kommunfullmäktige hittar man……kvinnor.
nbsp;

I höstas utlyste man fyra tjänster för att jobba som tjänstemän med FIs politiker i Stockholm stad. När rekryteringsprocessen var över hittade man följande personer:

Kvinnor.

Nu kanske jag har missförstått något men om man säger sig jobba för ett mer jämställt samhälle jobbar man för ett samhälle där kön inte ska spela någon roll. FI i synnerhet pratar ofta om exempelvis kvotering som en lösning på mer jämställd representation. Men har alltså 100 % kvinnor som representanter och anställda. Detta visar rätt tydligt tycker jag att FI inte riktigt “walk the talk”, som man brukar säga. Och pratet om män ekar tomt. De är ett parti av kvinnor för kvinnor. Punkt. Män – go fuck yourself.

Nu har alltså FI tre personer i Stockholm stadshus. Tre kvinnor. Vad vill då FI i Stockholm driva för politik? Jag har som bekant redan tidigare intresserat mig för FIs politik, då den nationella politiken. FI Stockholm har en egen hemsida och där kan man läsa följande översikt.

Där kan man direkt konstatera att de inte har ett enda avsnitt om företag eller tillväxt. De skriver också att höger-vänsterskalan är inget de förhåller sig. Men på ett annat ställe står det att de stödjer en röd-grön regering. Och de stödjer således fackpampen Löfven, en vit medelålders heterosexuell man (deras favoritgrupp i samhället) och inte den unga kvinnan Batra (gift med den “rasifierade” David Batra, en utsatt grupp i samhället enligt FI) i kampen om statsministerposten 2018. Bra att veta hur deras feminism praktiseras tycker jag som väljare.

Det finns faktiskt ingenting om ekonomi heller. Något som däremot finns med är att alla dagis ska utgå från genus och HBTQ-perspektiv bl a och genomsyras av normkritik. Genuspedagoger for everyone alltså. Hurra!

Alla ungdomar upp till 21 år, antar att spannet är ca 14 – 21 år eller något liknande, ska erbjudas sommarjobb. Alla. I hela Stockholm. Det blir några hundra tusen sommarjobb alltså.

Staden ska också fixa praktikplatser till ungdomar upp till 25 år. Nu kallar jag 25-åringar för unga vuxna och inte ungdomar men okej.

Rätt till heltid och 6 h arbetsdag – här kommer de gamla socialistiska idéerna fram. Som även Miljöpartiet har.

Alla skolor ska ha feministiskt självförsvar, en heltidsanställd (det är ju ett krav, se ovan) som jobbar bara med diskriminering och all utbildning ska vara könsmakts- genus- hbtq etc. Baserad på normkritik. Inte en rad om….tja….kunskapskrav.

Alla barn på dagis ska lära sig om samlevnad. Ordet sex är struket tydligen, det står i det officiella programmet men helt otippat fick de kritik för det, bland annat i en intervju med Schyman i Aktuellt inför valet.

Jag har två 3-åringar. Mitt fokus är att de ska lära sig att inte äta snor, vakna när de är kissnödiga, äta med bestick och sluta säga dumma bajsmamma. Lära sig om relationer och samlevnad – nej tack. Rita, måla och lära sig bokstäver – ja tack.

FI vill också tydligen avskaffa maxtaxan och göra dagis helt gratis. För alla. Även miljonärer. Mmm. En dagisplats kostar idag 10 000 kr per barn och månad ungefär i verklig kostnad. Föräldrar betalar ca 1000 kr. Och det är alltså för mycket.

Inte en enda läxa ska någonsin delas ut i Stockholm från nollan till nian. Se där, lite gammal politik från Vänsterpartiet har dammats av. Igen.

Alla barn i hela staden ska också få åka gratis till skolan. Även om man bor på gångavstånd.

Alla idrottshallar i hela staden ska ha HBTQ-omklädningsrum.

Alla idrottsföreningar ska också, förutom ett tredje omklädningsrum, betala resa till alla barn som deltar. Oklart hur detta ska gå till. Om de ska tvingas köpa in bussar, ge föräldrarna bensinpengar eller helt sonika ta sin egen bil och åka runt stan och plocka upp alla som ska spela fotboll eller dansa framgår inte.

FI Stockholm har även valt att ta med några andra av mina favoriter från sitt partiprogram. Till exempel den här, att alla äldre ska få bo centralt så att de har nära till allt. Ja, vem vill inte bo centralt liksom?

De vill också tvinga alla barn med särskilda behov, allt från autistiska barn till utvecklingsstörda, att gå i vanliga skolor istället för de specialskolor och trygga miljöer med mindre klasser och specialutformade lokaler de går i nu. Gissar att deras föräldrar, som kämpat för att få rätt utbildning till sina speciella barn, hoppar av glädje av detta.

Här kommer en annan favorit – 15-minutersstaden. Vi bor i landets största stad. Men FIs politik är att alla ska ha 15 minuter till allt. Fullständig service, jobbet, dagis, skolor, rubbet. Låter det som en dröm? Det är det. Det ironiska är att det finns mer än gott om ställen i landet där det, utan någon FI-politisk intervention, redan är 15 minuter till allt. Kallas landsbygd. Sex miljoner människor idag bor utanför storstäderna. De flesta just i små och medelstora städer. Men nix, nu ska vi modellera Stockholm till småstadslivet.

Förbjud byggandet av gallerior och köpcentrum och alla centrum ska ägas “av det offentliga”. Ännu lite mer av Vänsterpartiets gamla politik alltså, här en skärva planekonomi.

Nu älskar jag i och för sig att odla. Men återigen, vi bor i landets största stad. Menar FI att vi ska odla potatis i Vasaparken? Ska man tvinga fastigheter att fräsa upp den lilla gården och odla bönor, eller hur ska vi göra det här då?

Alla bussar, T-bana, tvärbana och pendeltåg ska vara gratis. Det finns det faktiskt en till grupp som driver. Planka.nu. Det är en jättebillig reform. Som inte skapar ett enda problem. Och kollektivtrafiken är redan dimensionerad för att 900 000 boende i Stockholm stad alla ska kunna åka med den samtidigt.

Och hur ska det gå med alla bilar, tänker ni då kanske? Det har FI redan löst genom att förbjuda alla bilar i hela stan. Vad stadskärnan innebär är lite oklart men antingen menar de Sergelstorg och Stureplan eller så menar de helt sonika allt innanför tullarna. Vilket blir mer logiskt om alla ska cykla eller åka buss. Kommer bli trångt annars.

Några andra kul grejer de slängde med i sin Stockholmspolitik är att förbjuda alla djur på Cirkus. Och att djurrätt ska ingå i undervisningen på dagis.

Hur ska då alla dessa önskningar finansieras? Ja, som jag nämnde ägnas alltså inte så mycket text till det. Eller tanke. I vanlig ordning är ekonomi inte intressant. FI verkar tycka att sådant löser sig. Faktum är att jag bara på ett enda ställe hittar en mening om kostnader. Och det är det här meningen:

Enda tolkningen jag kan ge är att ingenting annat än mäns våld kostar något i samhället.

Nu har det alltså gått snart ett halvår sedan alla dessa kvinnor, för det är ju bara kvinnor, installerade sig i Stockholm stadshus. Vad har de åtstadkommit hittills? Ja, en sak som de kanske fått vara med och bestämma om är den feministiska snöröjningen vi Stockholmare har att se fram emot den här vintern.

En annan sak de säkert är glada för men tyvärr inte fått vara med och bestämma om är landets första HBTQ-certifierade simhall. Den ligger nämligen i Sundbyberg och det är en annan kommun. Men FI i Stadshuset kämpar säkert på med målet att införa detta även på Eriksdalsbadet. Kämpa.

Något annat verkar de inte hunnit med. Men jag är säkert inte ensam om att se fram emot dem driva några av de fantastiska förslag de har i sitt kommunalpolitiska program.

Vi får helt enkelt hålla kontakten och se hur det går med den rosa revolutionen.

/ Rebecca Weidmo Uvell

15 kommentarer till Den feministiska ballongen

 1. Jag försökte googla lite om kommunpolitiken i Stockholm men jag hittar inget vettigt om vad den nya tokigmajoriteten infört för intressanta förändringar.

  Vad har klubbats hittills?

 2. Heja Rebecca! Du måtte ha Sveriges vassaste penna just nu, och dessutom skriver du underhållande. Men samtidigt vet jag inte om man ska skratta eller gråta för det är så sorgligt och patetiskt, vad ÄR det här för stolligheter som får passera närmast obemärkt? Jag börjar bli allt mer övertygad om vad andra här påpekat, journalisterna gör inte sitt jobb, i alla fall granskar de inte de som jag misstänker att de själva röstat på.

 3. Fantastiskt underhållande läsning. Det är ett läskigt samhälle vi lever i där man tycker att diskriminering är ok, så länge det är åt rätt håll. Det talas ofta om att t ex SD-väljare är oinformerade “bönner”, speciellt från fi:s håll. Efter att ha pratat och debatterat med några av deras sympatisörer, så kan jag lugnt konstatera att mer inskränkta, ointelligenta och verklighetsfrånvarande personer får man leta efter. Det är som stora barn som sitter på sitt rum och skriker om att allting är orättvist utan några konkreta eller rationella lösningar. Att detta pajasparti fick ett sådant massivt mediestöd förvånar mig inte tyvärr. Att det inte påverkade resultatet mer än det gjorde i slutändan farmville vara oändligt tacksamma över. Känns skönt att känna att jag inte bidrar till bl a svt:s vansinne genom att slänga ut tv-mottagaren.

 4. Att de bara är kvinnor brukar de rättfärdiga med att män dominerar alla andra arenor, så det jämnar ut sig. Den gamla vanliga, det är ok när vi gör det.
  Förslaget om att erbjuda ungdomar offentliga sommarjobb är egentligen inte fel. För att komma in på arbetsmarknaden behöver man några första meriter. Det kan vara från praktikplatser och praoplatser, men ett första betalt jobb som man utfört väl slår högre. Att se till att alla får sina första meriter är samhällsekonomiskt lönsamt. Om man ser till att alla får någon månads sommarjobb före studenten, är det mycket större chans att man inte hamnar i lång ungdomsarbetslöshet som ung vuxen. Och då kostar man verkligen samhället pengar. Lite gungorna och karusellen. Och samhället får ju ett jobb tillbaka för pengarna, istället för ingenting för försörjningsstöd. Jag är mer inne på att alla borde göra ett halvårs samhällstjänst efter gymnasiet. Speciellt nu när vi inte har militärtjänst längre. Samhället har betalat förskola, skola, sjukvård, tandläkare, kultur etc för dig i 19 år. Man ligger alltså ganska back. Att då för fickpengar, kost och logi arbeta av lite av det för vår gemensamma infrastruktur, vård, skola skulle inte skada. Skulle också ge en större förståelse för vårt gemensamma samhälle och det arbete/resurser som krävs för att hålla det uppe. Om Israel kräver två år av alla sina medborgare i militären skulle vi nog kunna kräva 6 månader av våra.

 5. Superbt jobbat!
  Hur naivt och enfaldigt får det egentligen bli? Det är onekligen svårt att inte ta sig för pannan.
  Betalar vi för det hela? Personligen är jag inte villig att lägga en enda krona på flummeriet!

 6. Mycket välgjord research. Det är viktiga punkter du belyser, tråkigt bara att du är tvungen att göra jobbet åt Sveriges hjärntvättade journalistkår.

 7. Fantastiskt bra jobb du gör med att belysa alla stolligheter inom politiken. Låt inte flumpolitikerna slippa undan. Fortsätt grävandet!
  /Thomas

 8. Man blir bara så TRÖTT!! Ibland undrar jag om det inte borde införas ett ikrav på de som har rösträtt att alltid oavsett åsikt kolla upp vad det är partierna har för åsikter och inte bara “lalla med” ” Erk du, Maja du, var ska vi ta´t”?! Alla dessa galna krav som inte fyller någon rimlig funktion i smahället måste ju i rimlighetens namn finansierars?! Så man får ju hoppas attdet snart kommer en revision över vad dessa partier vill av riktiga journalister som kan ställa följdfrågor och inte bara agerar mikrofonstång för så kallade pratminus / soudbites!

 9. Hej, bra genomgång, viktigt trots allt.
  Jag kan nämna för dig, att när Fi bildades så hyllade MP:s språkrör Peter Eriksson detta med orden: “En spark i baken på övriga partier!” ) Några år senare, och kanske för 3-4 år sedan, så kollade jag upp om Fi:s ev. miljöintresse bland deras artiklar på hemsidan. Jag hittade en enda: “Klimatproblemen männen fel!” Mp är ju ett parti som kommit allt närmare Fi:s ideologi Det är ju möjligt att fler nu har tillkommit, möjligen alla med fokus på “männens fel”, något annats köns fel är väl otänkbart?

 10. Jag gillar också FI Malmös förslag om att förbjuda akvariefiskar och att socialtjänsten arbetsbörda ska öka ännu mer genom att de ska tvingas utreda djurens förhållanden i ett hem. Anmälningarna om misshandlade barn får vänta, vi måste utreda marsvinen med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap