Legitimering


Som ni vet har jag i några inlägg kritiserat bostadsminister Mehmet Kaplan, det första inlägget publicerades den 26 december. Den mest framträdande kritiken har varit påståenden att jag bara är intresserad av Kaplan för att han är invandrare och muslim. Om det vill jag säga det här.

Vi är många som strävar efter ett samhälle där kön, sexuell läggning, härkomst och utseende inte ska spela någon roll. Det är kärnan i många liberalers engagemang, även mitt. Jag vill att alla människor ska ses som de individer de är. Och dömas på grundval av sina handlingar, inget annat. Det är det samhälle jag vill ha och tror är möjligt. 

Det är därför beklämmande att upptäcka att det anses som en acceptabel argumentationslinje även från företrädare för regeringen i form av politiska tjänstemän och företrädare för riksdagen att beskylla seriös kritik som rasism. De sätter sig gladeligen och utan eftertanke i samma domarstol som tokiga bloggare och anonyma twittertroll och pekar med stora intoleransfingret. 

Förstår ni inte att det är ni som förfular och fördummar debatten?

Inte de. Det är ni.

Förstår ni inte att varje gång ni tar denna enkla och förädiska genväg och rundar det demokratiska samtalet helt, häller ni en flaska bensin till på brasan? Den brasa som de verkliga rasisterna värmer sig vid. 

För det ni gör är att ni legtimera deras uppfattning att folk tystas.

Att man inte får kritisera invandrare just för att de är invandrare och att de ska ha någon typ av demokratisk gräddfil, oavsett om de har de högsta ämbetet ett land kan erbjuda. Det vill säga minister. Att en person alltid är invandrare främst även när de styr landet. Alltid främst det. Att det krävs att man idkar självcensur för att inte hängas ut själv. 

Genom att ni behandlar seriösa debattörer på exakt samma sätt som anonyma troll, vars enda livsgnista bygger på hat, och främst hat mot invandrare och muslimer, säger ni till dem att deras åsikter är okej nu.

Ni säger att det är sanning. Ni säger att det inte är okej att kritisera en person som inte är född i Sverige oavsett.  Bara för att de är invandrare. Ni visar att gör man det fulas man ut med ett av de lägsta tricken i boken. Ni bekräftar att det spelar roll var folk kommer ifrån. Hur de ser ut. Vad de tror på. Det är ni som ger rasisterna grönt kort med tyngden av era ämbeten och positioner i samhället.

Det är ni som springer rasisternas ärenden. Marken är full med minor ni grävt ner. Ni. Förstår ni inte det? Det är ni som som viftar med vit intoleransflagg: 

“Kom ut från era hålor. Ni har rätt”. 

Vi som inte är anonyma hatare utan verkar i det demokratiska samtalet kan kräva mer. Ska kräva mer. Av varandra.  Än att hoppa ner i en träskretorik värdig endast kommentatorsfälten. 

Det är vi som måste föregå med gott exempel. Visa vägen. Vi som har som yrke att debattera och jobbar i demokratins och yttrandefrihetens tjänst. Vi måste visa att det är just så här, genom demokratiska samtal, vi kan lösa problem. Och att vi kan hålla diskussionen saklig och levande utan personangrepp och ful retorik oavsett om vi har vitt skilda åsikter. Att vi kan hålla två saker i huvudet samtidigt. Kritik ska bemötas med argument. Inte en klubba i huvudet. 

Det är vi som har ljuset i åsiktskorridoren. 

Det är vi som ska efterleva de stora orden, som är så lätta att säga men så svåra att praktisera. Men det är vi som ska visa att det går. För det går. Det är vi som gemensamt inte ska acceptera att nivån i det offentliga samtalet är så låg att det är okej att trampa på den. 

Det är vi som måste gå före. 

En människa är en människa är en människa. 

Det vet jag. Vet du?

/ Rebecca Weidmo Uvell

8 kommentarer till Legitimering

 1. Håller med Mats L nedan. Att framställa alla som är en gnutta mer invandringskritiska än man själv som onda rasister, medan man själv bara är en “ärlig liberal”, är inte snyggt.

 2. Din penna glöder i ett för oss medborgare angeläget ärende.

  Keep on beeing a pain in the ass of the people who prefers silencio, the people who actually ought to bee concerned.

  Fortsatt trevlig helg.
  Michael

 3. De som skriver anonymt har naturligtvis tidigare fatt samma reaktioner som du nu far. Sa de har valt att skriva anonymt, eftersom de inte kan leva normalt i samhallet om de gjorde sina synpunkter horda. Skulle nog tro att mer an 90% av de anonyma ar rekordeliga manniskor. Att som du kalla dem alla rasistiska, hatfyllda troll ar inte ett dugg battre.

 4. Jag kan inte komma fram till något annat är att du har rätt.
  För åtta år sedan när jag skulle rösta mailade jag till de största partierna och frågade om dom tänkte föra en öppet redovisad integrationspolitik. Då SD tydligt växte tyckte jag att, precis som du resonerar, att censur i integrationen är lika med fler röster till SD eller ännu värre partier.
  Jag fick ETT svar… KD svarade som en av de tre aporna, troligt vis han med händerna för öronen. – Vi förstår inte din fråga men vi håller oss väldigt neutrala i frågan…

  Slutsats:
  Det politiskt korrekta är demokratisk undergång. Politiskt korrekt är direkt bränsle åt SD´s kommande väljare för att det är en tydlig form av censur som ingen vill ha. I just Sverige är det extra farligt att ha censur då vi ofta tiger när vi blir illa berörda, dock slutar vi inte tänka och så smygröstar vi på partier som står för ännu värre åsikter.
  Skulle Politik och Väljare gå i parterapi hade en skiljsmässa varit oundviklig eftersom en insiktsfull kommunikation saknas hos de båda.

  Men jag är inte bitter…

 5. Jag mailade en del i mp och gav dig stöd i just den debatten som du vet.

  Man bör också konstatera att Kaplan själv låtit sitt etniska ursprung påverka både hur han vid ett tillfälle röstade i riksdagen och gjort intervjuer i turkiska tidningar även som minister.

  Vid omröstningen om Turkiets folkmord på assyrier på 1910-talet borde betraktas just som folkmord svek tyvärr hela Alliansen (4 modiga borgerliga ledamöter gick dock emot partilinjerna på den sidan vilket gjorde förslaget fick majoritet) Det hedrar Röd-gröna att de stod upp för beslutet. Men det fanns ett undantag – Kaplan som avstod i omröstningen. Det är väl enkelt att konstatera att Kaplan där påverkats av den turkiska propagandan.

 6. “If Liberty means anything at all,
  it also means the right to tell people what they don´t want to hear”
  George Orwell

 7. Vad får dig att tro att vänsterns debatthuliganer skulle vara intresserade av ett sansat samtal. De är bara intresserade av att slå ner folk – bildligt och bokstavligen. När du vädjar om ett civiliserat samtal kommer du tyvärr aldrig vidare i den riktningen. Motparten delar nämligen inte din syn på det anständiga samhället. Det är beklagligt, men våra medier sitter helt i famnen på dessa det offentliga samtalets vandaler, så argumentation i sak är mer eller mindre en omöjlighet i dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap