LO-regeringen

Den här regeringen har, som jag tidigare konstaterat, en kärleksfull relation med lobbyister. Och en flexibel inställning till demokrati. 

De har suttit 3 månader men redan hunnit skriva debattartiklar med Byggnads och IOGT-NTO. Och hållit presskonferens tillsammans med LO

Men LOs fingrar är långa. De tar sig ända in i den lagstiftande församlingen. Utsedd i allmänna val vart fjärde år. Val som LO däremot inte ställer upp i. De släpps in först när S vunnit makten och låser direkt upp bakdörren. 

Här har tidningen Arbetet sammanställt sin egen lista över vilka fackliga som finns representerade i riksdagen. Ni ser vem som står överst. En riktig trofé för Norra Bantorget.

För ni ser ju hur LO själva ser på det här. Det står uttryckligen ”LO-medlemmar i riksdagen”. Här sitter våra gubbar och gummor och jobbar för oss, LO. Alltså. 
 

Och kikar man lite närmare dyker LO upp lite överallt faktiskt. Till exempel i riksdagens Arbetsmarknadsutskott, AU. Där sitter följande sossar: 
 

Till och med suppleanterna i AU för sossarna är…….från LO. Ingen idé att byta ett vinnande koncept. Alla har alltså dubbla mandat. Ett från LO och det förbund de är medlem i, och ett från partiet. Får det plats lojalitet med de som röstat, det vill säga oss väljare? Svårt att tro, det är redan trångt på huvudet med så många olika hattar. 
 

När en utredning startas får varje varje parti utse sina egna representanter. Alla partier väljer då oftast folk som är riksdagsledamöter eller har varit. Vilka väljer S? Jo, folk från LO. 
Det är Janne Rudén kunde hamna i Utstationeringskommittén.
 

Ni vet inte vem Janne Rudén är? Han jobbar till vardags som förbundsordförande för SEKO. Gammal kollega med Löfven själv alltså.  
 

En annan snubbe från LO som just nu sitter på S-mandat i en statlig utredning är Lars-Anders Hägglund. Han avgick som förbundsordförande för Handelsanställdas förbund i juli 2014. Ytterligare en av Löfvens tidigare kollegor alltså.  Han sitter för sossarna i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. 

Visst är det konstigt att partierna får välja vem som helst på sina platser?

Att det inte är ett krav att man till exempel ska sitta i riksdagen. Hoppas någon skriver en motion om det här snart så det kan bli ändring. Gissar att även SD skulle vilja stoppa sossarnas LO-dominans faktiskt. 

Men förutom att sitta och hålla handen med LO så har regeringen passat på att utse lite gamla polare till utredare. En flitens lampa som har lyst är på Ylva Johanssons kontor. För först la hon ner utredningen om Arbetsförmedlingen, som tillsattes 6 februari 2014.  Utredningen hade 4-5 personer heltidsarvoderade. Som nu lagt ner jobb förgäves ett helt år. De var även i Almedalen och pratade. Också bortkastat. De skulle ha presenterat sina förslag i januari 2016. Så här har en massa skattepengar alltså bara slängts i sjön av en politisk nyck. 

För är det någon som tycker att Arbetsförmedlingen fungerar? De som förmedlar i genomsnitt 1 jobb per förmedlare i månaden? Nej, jag tänkte väl det. 
 

Men det ligger ju in linje med regeringens övriga inställning. För så fort de kunde tog de bort SCBs uppdrag att mäta sysselsättningsmål. Regeringen tillträde den 4 oktober. Den 16 oktober tog de beslutet. Första veckan på jobbet alltså. 

Och marschen att åter gömma och glömma folk i siffror och åtgärdsprogram med klipp-och-klistra-tema har alltså inletts. 

När Johansson gjort det här passar hon på att starta några nya utredningar. Och utser först sin gamla statssekreterare Lil Ljunggren Lönnberg till utredare. Hon har förutom det bland annat varit direktör för AMS och suttit i styrelsen för Bah Kuhnkes gamla kneg Ungdomsstyrelsen. Hon jobbar nu som PR-konsult på sossebyrån Rådhusgruppen. Intressant nog har ett av hennes uppdrag varit att jobba just med privatisering av Arbetsförmedlingen. Gissar att hon får sluta med det nu när hon giggar för Ylva. Hon har även haft Ylva sittande i sin egen bolagsstyrelse, för ett företag som just haft en massa departement som kunder. 

Nu jobbar alltså Ylva gamla polare Ljunggren Lönnberg som ordförande i delegationen för att minska ungdomsarbetslösheten. Fast den ska ju inte minska genom att Arbetsförmedlingen görs om, den utredningen lades ner. Och det ska alltså bli lättare att gömma dem i SCB-s statistik. Alltid en början alltså. 

En annan person Ylva Johansson hunnit utse är Marie Granlund som ny ordförande i Utstationeringskommitén. Den förra ordföranden, Elisabeth Svantesson fd arbetsmarknadsminister för M, sparkades. Granlund har länge drivit LOs frågor i riksdagen och är vän med Ylva sedan länge.  
 

En till grej de håller på med att skapa en ny myndighet. Såklart, vi har ju inte många nog. Och med en ny myndighet, vips, öppnar sig nya möjligheter att utnämna gamla polare. Till GD men också till utredare. En person som är gammal vän till partiet, Hans-Eric Holmqvist, får nu utredningsuppdraget för att utreda Uppphandlingsmyndigheten. Holmqvist har jobbat åt både regeringen Carlsson och regeringen Persson tidigare. 
 

Shekarabi hade ju presskonferens ihop med Byggnads om att tvinga all offentlig upphandling att kräva kollektivavtal, något LO och deras internationella gren ILO krävt sedan 50-talet. Det är detta den nya myndigheten ska pyssla med. 

Klippet från DI kommer från en artikel fd arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin skrev nyss just med anledning av detta. En annan som älskar ILO är Ylva Johansson. De pratade väl om just det som hände nu kan jag tänka, på det där mötet i maj 2015. Att äntligen skulle ILO94 införas i Sverige. Om Ylva blev minister, vilket hon blev den 4 oktober. 
 

En annan sosse som gillar ILO är Mona Sahlin. Den förra regeringen nominerade faktiskt henne till ordförande när ny skulle utses. Hon blev inte vald. 
 

Det är ett demokratiunderskott att vi har landets största lobby-organisation som bokstavligen sitter med makten i Sverige, genom att de både sitter med dubbla lojaliteter och genom direkta och öppna samarbeten. 

Det är Sverige 2014. 

LO sitter och bestämmer i den demokrati de inte ställt upp att väljas till. För LO är inget parti och väljarna kan inte rösta på dem. Det innebär att inget ansvar heller kan utkrävas av dem. De har ryggen fri och full handlingsfrihet. 

Att en enskild intresseorganisation, som historiskt kunna beställa lagstiftning direkt av socialdemokraterna, sitter i statliga utredningar om just socialförsäkringar och arbetsmarknad. Med sina ordföranden. Och alltid sitter i mäktiga AU i riksdagen. För där hamnar du inte om du inte har LO-bakgrund, så har det alltid sett ut. 

De håller presskonferenser och utser sina polare, lägger ner utredningar och bygger system för att dölja statistik. 

Alla i sossarna försvarar det här uppläget med ”det har alltid varit så” och ”det sker öppet”. Som om korruption inte är korruption för att det sker framför ögonen på folk. För jag tycker faktiskt att det är en form av det. LO har ett egenintresse att viss typ av lagstiftning och regler införs, till exempel lag på kollektivavtal i offentlig upphandling. Som då utesluter alla företag som de inte har kontroll över. Fiffigt. Och det egentinresse de har får de alltså använda för direkt påverkan genom att bland annat sitta i statliga utredningar. 

Det är bara att gratulera LO till kommande 3 år. Ni kommer hinna få mycket gjort. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!