Avgå


Här kommer ytterligare bevis på att vår bostadsminister Mehmet Kaplan inte är intresserad av bostäder. Eller sitt jobb.

Varför skriver jag igen?

För att jag faktiskt tycker att bostadssituationen som råder, framför allt i ljuset att vi kommer hjälpa så många flyktingar kommande åren, är minst sagt alarmerande. Vi saknar över 200 000 bostäder i landet. Och det är därför otroligt viktigt att vi har en politik som fungerar. Det har vi inte om vi har en bostadsminister som varken kan eller vill jobba med bostäder. DET är mitt största fokus här och inget annat.

Sverige förtjänar en politik och en politiker som tänker lösa bostadsproblemen. Kan jag påverka det måste jag försöka.

(och att varje förspilld chans att nita Miljöpartiet är tjänstefel)

Att Kaplan hellre reser och tar semster har vi redan rett ut. Men hur står det till med sakfrågan, bostädser? Jag har kollat upp det.

2006 kom han in i riksdagen för Miljöpartiet. Sedan dess har han skrivit 362 motioner. Vilka var de senaste motionerna har skrev innan han utsågs till bostadsminister?

Totalt skrev han 14 motioner under hela 2014, fram till valet. Ingen om bostäder. Noll.

2013 då? Då skrev han 55 motioner, det var ju inget valår. Hur många skrev han om bostäder? En. Totalt bland alla hans motioner har jag kunnat hitta 5 motioner om bostäder.

                                          1,4 %.

Det här är Mehmet Kaplans samlade intresse för bostäder. För det är andelen bostadsmotioner av totalt antal motioner han lagt sedan 2006, det vill säga två mandatperioder och 8 år.

Över lag har han under sin tid i riksdagen intresserat sig mest för vapen, rättsfrågor, Palestina-Israel, kvotering och…..kultur. För  just om kultur har han skrivit 72 motioner. Varför blev inte Kaplan kulturminister istället? Det är ju uppenbarligen något han VILL jobba med. För bostäder är inte hans grej. Uppenbarligen.

Så hur det då varit med intresset sedan han blev bostadsminister?

När jag kollat runt står det inte på någon av de stora byggbolagens hemsida att de träffat Mehmet Kaplan, eller om man googlar. Jag har mailat de stora byggbolagen och några har svarat att de inte träffat honom ännu.

Den 25 november höll NCC ett seminarium med titeln “Hur ska regeringen få fart på byggandet?”. Då kan man ju anta att just regeringen, i form av Kaplan, borde vara med och samtala. Men var Kaplan med? Nix. Istället satt Mona Sahlin där och kommenterade i egenskap av före detta partiordförande. Och talespersonen i bostadsfrågor för socialdemokraterna, Johan Löfgren. Han hade alltså inte skickat någon annan heller, exempelvi sin statssekreterare.

Den 26 november ordnade Bofrämjandet sitt årliga stora bostadseminarium och Mehmet Kaplan tackade ja.

Vad händer? Han avbokar, till många deltagares besvikelse.

Den 11 december ordnade Sveriges Byggindustrier ett seminarium som klippt och skuret för en miljöpartist: “Finns det gröna byggmaterial?”. Deltog Kaplan? Nej.

Han gjorde i själva verket bara två framträdande under hösten, om  man inte räknar Arkitekturgalan. Som är som det låter, en gala för arkitekter med finmiddag i Blå Hallen. Visst är arkitekter viktiga. När bostäderna redan är beslutade att byggas. Men Kaplans jobb är ju just det där innan och det handlade inte den här galan om. Alls. Men okej,  då blir det tre. Det ena var på Bostadsdagen den 11 november.

Det vi hittills vet om Kaplans inställning till bostäder är alltså att “han ska vara en blåslampa i baken på de som säger att det inte går att bygga på vissa ställen”. Jag har ju sammanställt hur hans parti ser på bostäder. De gillar inte bostäder. Överhuvud taget. Kan de säga nej säger de nej, just med hänvisning att “det inte GÅR att bygga just där” på grund av naturen. Oftast.

Menar Kaplan att han ska vara blåslampa i sitt eget parti är ingen mer än jag mer tacksam. Och fler som sett Miljöpartiets stora NEJ-turné landet runt sedan de bildades på 80-talet. I Stockholm röstade de som sagt nej till 30 % av de planerade byggena 2006-2010. Samtidigt satt Kaplan och….inte skrev motioner i riksdagen om just bostäder alltså. Vilket jag konstaterade inledningsvis.

Han pratade även på Building Sustainability – Norden största konferens om hållbart byggande, dagen innan.

Några som också haft svårt att få tag i Kaplan är tidningen Arkitekten.

Vad skriver då Miljöpartiet själva på sin hemsida? Ja, när man kollar där har de lyft fram endast tre saker. Och endast en av dessa handlar om bostäder – miljonprogrammen. Inte så konstigt med tanke på att han varken skrivit motioner, debattariklar eller varit med på seminarium under hösten. Förutom ett alltså.

Över lag kan man säga att den enda bostadspolitik Miljöpartiet någonsin fört fram, förutom prata om klimatsmarta bostäder, är just upprustning av miljonprogrammen. Fridolin upprepade just detta många gånger under valrörelsen, som partiets enda bostadsmantra.

Och det finns en särskild anledning till varför Fridolin är så otroligt intresserad av just miljonprogrammen tror jag. Hans fru jobbar nämligen med just det på NCC.

Jag har som ni vet kritiserat Kaplan i ett tidigare inlägg apropå hans resor.  Varför han reste till Istanbul i höst svarar hans politiska tjänsteman så här på i Dagens opinion:

Att titta ut i Europa när man har asmycket problem hemma man behöver titta på verkar onekligen som en rätt kreativ lösning på våra problem. Men som sagt, han var väl uttråkad. Hela sex veckor på nya jobbet med de urtrista bostadsfrågorna. Bäst att dra. Och ta semester.

Efter min kritik började det tydligen bli panik på Näringsdepartementet. Så den 8 januari gjorde Kaplan det här politiska utspelet tillsammans med infrastrukturministern.

2 miljarder till så kallade “stadsmiljöval”. Städer ska kunna söka medfinansiering av staten för kollektivtrafikprojekt. Ni läste rätt, utspelet handlar alltså om bussar. Främst, eftersom tåg och tunnelbana inte är det vanligaste kollektivtransportmedlet i landet vad gäller inom städer. Men om det kommer ge några bostäder vet man inte.  Man har ingen aning utan hänvisar till Trafikverket och Boverket.

Två miljarder till snömos alltså. Tack. 

Hur ser då kalendern ut för Kaplan framöver? Han kan kanske ändå ta igen lite frånvaro med att öka tempot och vara med på saker. En sak vi vet är att han inte tänker delta i bostadsseminarium i Alvesta den 16 januari. Dit skickar de istället Karin Svensson Smith från Miljöpartiet i riksdagen.

Över huvudtaget ser det rätt tunnsått ut i hans kalender på regeringens hemsida faktiskt. Ett enda arrangemang finns inbokad i januari. I februari, och resten av året, ser det ut så här:

Vilket på ett fint sätt sammanfattar Kaplans intresse för bostadsfrågor.

Så här kan vi inte ha det.

Vi kan inte ha en bostadsminister som är till 1,4 % intresserad av bostäder. Som inte deltar på arrangemang i Sverige som branschen ordnar och som avbokar de få han tackat ja till. Och istället åker utomlands tre gånger, varav minst en gång på semester på tjänsteresan.

Och vars tjänstemän när han får kritik bemöter kritiken med rasism.

Det är bara för bedrövligt.

Jag tycker Mehmet Kaplan ska avgå.

12 kommentarer till Avgå

 1. Till att börja med har du missat ett arrangemang där Mehmet Kaplan deltagit: //www.sgbc14.se/program/. Det finns säkert flera som inte dykt upp i regeringens kalendarium. Personligen väljer jag att ta din pseudo-granskning med en nypa salt eftersom du tycks vara synnerligt subjektiv i ditt urval.

 2. Om folk googlade på kaplan plus milli görus…
  Om folk googlade på turkiska tidningar plus sverige , gärna på turkiska…så finner dom märkligheter om’ nyheter om/från oss’… Se gärna tidslinjen gällande vad som händer/hänt i världen. Det sammanfaller på ett otäckt sätt.
  Om folk insåg vad det betydde att Löfven fick så många hitlervurmande judehatande kommentarer i somras och lade ihop detta med den nybildade regeringen och dess medlemmar plus nya icke- förankrade geopolitiska beslut…
  så kan man dra många slutsatser förutom de redan dragna.
  Titta på vad muslimska brödraskapet hitintills åstadkommit i landet så framkommer det ganska tydligt att eftersom Omar Mustafa inte kunde tränga in så håller dom benhårt på att Kaplan ska sitta trygg.Många muslimska röster gick till MP efter Löfvens uttalande och han har fortfarande inte återfått deras förtroende.Löfven sitter fast i deras nät och så gör fler, därav deras tystnad och deras få ageranden.
  // b

 3. Det skulle vara intressant att få ta del av hur man från Bostadsminister och hans kansli få någon indikation hur de vill att kommunerna skall hantera den allt svårare situationen med bostadsbristen. Tystnad är ingen bra strategi ! Eller är det ännu ett bevis på inkompetenta ministrar !

 4. Bra sammanställning och gott arbete utfört. Tyvärr tror jag detta kan appliceras på flera inom regeringen. Vad gör kulturminister Alice Bah Gunke??

  Att Kaplan dessutom är islamist gör honom än mer olämplig som minister. Förresten är hela MP ett mycket olämpligt parti.

 5. I en tid där bristen på bostäder är ett av de största sociala problemen vi har, väljer bostadsministern att i princip “gå under jorden” och göra sig så osynlig som möjligt. Riktigare vore ju om han valt att besöka så många entreprenörer som möjligt, delta i debatter och synas i massmedia så att medborgare får veta hur han tänkt lösa problemet. Han har nu haft ett antal månader på sig, och ingen vet vad hans intentioner är. Det duger inte – AVGÅ!! Och på samma bräde skulle jag vilja veta vad Löfven såg i denne man som gjorde honom lämpad för jobbet? För gemene man tycks det vara obefintliga kvalifikationer.

 6. Mycket bra. Kaplan bör naturligtvis avgå, han gör ingen nytta De där 5 motionerna han skrev om bostäder 2013 är inget annat än 20 års gammal utsliten skåpmat.
  Dessa evinnerliga konferenser hit och dit ger inte speciellt mycket heller, jag har varit med om en hel del och aldrig något “aha” utan mest en massa utslitna floskler och klyschor.
  Och detta tjatande om hyreslägenheter. I verkligheten så är det faktiskt så att det är få fastighetsägare som vill äga och förvalta bostadshyreslägenheter, slitaget är enormt samtidigt som de boende inte har en aning om vad det hela kostar.
  Dessutom så vill de allra flesta bo i bostadsrätt eller villa. Men så är det ju det där med religion och ränta, vilket det inte går att sticka under stolen med…

 7. Bort, bort bort…..en bedrövlig minister som sumpat det lilla förtroende han haft, om han någonsin haft något!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap