Statsråd på vift


För vill jag bara säga mitt förra inlägg om Mehmet Kaplan genererade 50 000 unika besök på bara det inlägget och har gjort att bloggen nu ligger stadigt på över 100 000 unika besökare per månad. Beröm strömmar in på mailen. Jag är överväldigad. Tack!

Sedan, på förekommen anledning, vill jag rikta en särskild kommentar till Miljöpartiet: om ni inte hade mörklagt, obstruerat och reagerat så barnsligt utan bara lagt korten på bordet hade jag släppt det här och gått vidare. Men det är omöjligt nu. Ni har kallat ett enskilt inlägg “kampanj”. Då har ni inte sett mycket.

Håll i hatten, nu åker vi.

Jag tänkte inleda med just några av barnsligheterna. För Miljöpartiet har bemött min kritik som…….rasism.

Låter det absurt? Se själva. Följande skrev Jakop Dalunde, riksdagsledamot och ledamot i Försvarsutskottet, på sin blogg bara dagen efter mitt inlägg publicerades. Jag väljer att inte länka till bloggen utan vill ni läsa hela inlägget får ni bara googla. Dumparna kommer från den.

Och Mehmet Kaplans politiska sakkunniga, som mailade mig redan dagen efter inlägget publicerades, sa så här i en intervju med Dagens Opinion så sent som förra veckan, med den här jätteroliga rubriken (eftersom hon ägnar hela sidan åt att just ge mig uppmärksamhet).

Jag är alltså bara intresserad av minister Kaplan för att han är född i Turkiet.

Mmm. Den här responsen säger mycket om mognadsnivån i partiet som också hela hösten demonstrerat just den i en rad uttalanden och utspel. Vad tyckte jag om intervjun? Tja, den gav mig en hel sida själv i Dagens Opinion, inklusive en intervju. Så tack för det. 🙂

Att ens insinuera rasism är…….jag vet inte vad. Jag kunde inte bry mig mindre om folks hudfärg, religion eller födelseland. Jag är intresserad av politik.

Så till sakfrågan: vad gjorde egentligen Kaplan i Turkiet?

Jag har ju försökt att få reda på detta sedan den 17 december, då jag först mailade in min begäran om att få se statsrådets förehavanden under hösten. Hur väl detta gick vet ni ju redan men nedan ser ni alltså när jag fick första svaret från registratorn på Näringsdepartementet.

Och mycket riktigt, i dokumentet som medföljde är saker borttagna. Med hänvsing till “rikets säkerhet”. Bland annat det här:

De hänvisar till sekretessen enligt 15 kap 2 § i Offentlighet- och sekretesslagen (2009:400). Nedan ser ni vad detta innebär. De hänvisar alltså till rikets säkerhet och försvarssekretess (!) gällande vår bostadsminister och hans resande.

Ni förstår varför jag blev nyfiken? Här flyger statsrådet på morgonen, när hans crew kommer först på kvällen. Och förutom ett kort möte med ambassadören spenderar han hela dagen med……blank. Hemligt. Även vad de gjorde på kvällen, när hans folk kommit, är sekretessmärkt.

Vad händer sedan? Jo, mitt blogginlägg rusar runt i sociala medier. Miljöpartiet kommenterar tjurigt på Twitter, mailar, skriver blogginlägg. Och fortsätter i Dagens Opinion 2 veckor senare, vilket var förra veckan. Jag har fortsatt kommunicera med departementet. Och vad händer efter min intervju i Dagens opinion?

Jag får detta, hela 3 veckor efter mitt första mail och otaliga påtryckningar senare:

Nu är det plötsligt inte sekretess “med hänvisning till rikets säkerhet” längre. Utan nu är informationen offentlig.

Och vad skriver han?

Jo, att Mehmet Kaplan, som alltså blev utsedd till bostadsminister bara 6 veckor tidigare, passar på att ta en dags SEMESTER i Ankara. På en officiell resa när han representerar Sverige väljer han att lägga 12-24 timmar (oklart, eftersom kvällen också är sekretessmärkt) på att “träffa släktingar”.

Vi saknar 230 000 bostäder ungefär i Sverige, och bostadsministen tar semester?

Vad är då Miljöpartiets officiella inställning till detta med semester på arbetstid? Ni vet, partiet som gjort till sitt varumärke att få vara mer ledig (friår, medborgarlön, 35 h-arbetsvecka etc). Och som dansade fuldans till Melodifestivalen-hiten “Busy do’in nothing” på EU-valvakan. Ingen låt kunde vara mer passande för övrigt.

Så här kommenterar deras riksdagsledamot detta officiellt. För så här skriver han i sitt blogghuvud – han bloggar alltså just som representant för Miljöpartiet och inte privatperson. Alltså måste detta kunna betraktas som partiets officiella inställning också, annars vore det klädsamt om Dalunde skriver det.

Det är alltså bättre för “statskassan och miljön” om våra statsråd, som har ca 120 000 kronor per månad i lön alltså “passar på att ta semester” när de är på tjänsteresor.

Eftersom blogginlägget är skrivet innan de till slut erkände att Kaplan faktiskt tog semester i Ankara handlar det inte om det. Utan om hans resa till Hong Kong, där det fortfarande återstår frågetecken. För enligt programmet reste han från Istanbul. Fast biljetten bokades från Arlanda. Ni kan se själva det enda jag fått ut gällande hans flygande – fakturan från regeringskansliets resebolag och det officiella programmet.

Så NÄR reste då Kaplan till Istanbul inför den resan? 

Det är mycket lätt att tro, med nu Ankara-semestern utredd, att Kaplan även här passade på att åka i förväg.

Det vore kanonlätt för dem att reda ut det här frågetecknet genom att bara ge mig avgångstiderna genom den specifikation som numera också är själva biljetten och som resebolaget måste ha skickat ut innan resan.

Men om det vore så att han tog semester över helgen, även denna flygbiljett betalad av skattebetalarna, är det alltså bara bra, tycker Miljöpartiet.

Det tycker inte jag. I själva verket tycker jag att folk ska jobba på jobbresor. Och får betala sina semestrar själva istället för att skicka notan till skattebetalarna.

Även om det inte inneburit merkostnader är det omoraliskt. För detta innebär att statsrådet sparar sina egna pengar för sina semesterar. Detta visar också på en rätt flexibel inställning till vad skattepengar ska gå till från deras sida, anser jag, som dessutom är Slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarna och har som uppdrag att granska just missbruk med skattpengar.

Men tydligast säger detta inte att Kaplan var utarbetad och behövde vila.

Utan att han helt enkelt inte är speciellt intresserad av sitt jobb – bostäder.

Vet ni vad detta också visar?

Att granskningen av Mehmet Kaplan är rättfärdig och rimlig. Och att etablerad media borde haka på, för här finns garanterat mer.

// Rebecca Weidmo Uvell

44 kommentarer till Statsråd på vift

 1. Till slut kommer vi till den slutsatsen att ingen absolut ingen är oskyldig till något här i världen..vad kan man kräva av en människa i exempelvis offentligheten?

  Ska det få finnas någon form av rörelsefrihet typ frihet under ansvar eller ska vi skrämma bort kloka begåvade människor från politikens värld där kraven snart är orimliga, varje ord varje rörelse vägs stöps och blöts tills vi alla drunknar i någon slags analytisk misär. Vill vi fortsättningsvis sätta världen i brand är vi på god väg att lyckas i en värld där många tydligen inte längre goda nog och ingen längre duger.

  Vi har alla fel och brister men hur långt ska vi gå med att förödmjuka varandra i denna sjuka sociala mediepsykos som pågår just nu?

  Det är dags att släppa lite på hanen och börja fira livet istället annar går det åt..
  tror..

 2. Avdrag för resor med bil mellan hem och jobb i storstäderna, där har jag själv erfarenhet av en mycket släpphänt granskning. Hur många är berättigade till detta avdrag med tanke på den mycket väl utbyggda kollektivtrafiken..hundratals miljoner ‘återbetalas’ garanterat ut utan djupare granskning.

 3. Är skattebrott den vanligaste förekommande kriminella handling som förekommer i Sverige av i dag?
  Med en individualism som uppmuntrar oss att se till våra egna intressen och bortse från det gemensamma kan vi förvänta oss en ökning av ekobrotten.

  I det lilla lokalsamhället byggde relationer på tillit, men i dagens internationalisering där olika kulturer möts ökar misstänksamheten. Idag krävs en enorm dokumentation av ingångna avtal, men ingen dokumentation i världen kan ersätta en förtroendefull relation.
  Har du Rebecca med din erfarenhet något att tillföra i detta spörsmål? Ett blogginlägg i ämnet kanske? Vore bra för att få balans bland alla dina ‘blogg granskningar’..

 4. Skattepengar ja men börjar det inte dags att granska dom som kan och har den största möjligheten till skattebrott nämligen dom egna företagarna. Hur ser skattemoralen ut i dessa dagar, hur många miljarder når aldrig statskassan tack vare skattebrott. Det är väl också en form av slöseri att inte granska den/dom som sviker samhället mest när det handlar om pengar.

  Med vänlig hälsning, M.Andersson

 5. Hej,

  Jag tycker du gör ett bra granskningsjobb. Din granskning är helt motiverad oavsett vilket statråd elle riksdagsman det är fråga om. Det är ett himla flummande på vissa av utskottens resor.

  Lycka till

  Hälsningar
  Alf Larsson
  Finspång

 6. Ni vill lägga ner Bromma flygplats för att bygga bostäder, Ni har skamligt nog utsett en bostadsminister Mehmet Kaplan som är islamister och jihadist och vill bygga en moské i varje kommun i Sverige. Vill han bygga den största moskén på Bromma flygplats? Ni hindrar vår företagsamheten i Sverige!

 7. Vi medborgare är väldigt tacksamma för ditt politiskt grävande. Miljömupparna har alldeles på tok för länge levt på en räckmacka utan att bli ordentligt synade i sömmarna.
  Hur är det egentligen med Maria Wetterstrands otaliga flygresor tor Finland?
  Hur värms Åsa Romsons beramade giftbåt? Med momsbefriad diesel?
  Är miljömupparnas företrädare “walk the talk” för partiets egen miljöpolitik?

 8. tack, fortsätt gräva! hycklare är vad många miljöpartister är, de borde gå och cykla eller i värsta fall åka tåg och inte kosta dyra flygresor, speciellt inte en bostadsminister

 9. Stort tack till dig Rebecca för denna granskning !..kommer från en som läser mkt men kommenterar sällan..

 10. Politiker är den ny adeln och dom sitter på sina höga hästar och ser ner på vanliga människor med förakt .
  Bra jobbat

 11. Hmm men med tanke på den alltmera framskridande avkristningen, även på regeringsnivå, kanske det vore bra med fler än bara en kaplan i regeringen??
  Kan man belägga kaplaner med reseförbud? Ja frågorna som väcks är många…

 12. Mycket intressant läsning, och det är symptomatiskt för Ny-vänstern att dra fram rasistkortet när sakliga argument saknas. Det är bra att granska statsråd, och viktigt att granska statsråd från partier som tidigare saknar regeringsvana. Det blir så uppenbart med de miljöpartistiska statsråden och partiets reaktion på ifrågasättande. Fortsätt i samma stil!

 13. Tack för din granskning.
  Ditt engamang inspirerar och ger hopp om att kanske kommer MP att granskas som alla andra en vacker dag.

 14. Tack Rebecca för ditt granskande.

  Tydligen så börjar det gå upp för MP att det är en katt bland hermelinerna. Att Kaplan är en skum figur är nog ganska klart för många men vad som gör det värre är att man ifrån departementet försöker att mörka genom att hänvisa till sekretess. Det är inte tillåtet att använda sekretess på handlingar för att skydda, gömma undan uppenbarliga personligen besvärliga handlingar för en minister. Att gömma sig bakom att vad som görs i en representation skall vara sekretessbelagt är rent nonsens. Skit samma om han träffade sina släktingar och åt middag men erkänn detta i stället för att mörka som man gjort så är det ingen som gnäller eller bråkar, nä kanske någon nitisk en men det är inget att bry sig om. Jag förstår att din granskning är mycket besvärlig för MP förts men i förlängningen även för regeringen men hitills har man i denna minoritetsregering inte lyckats att hålla demokratins fana uppe utan det börjar mer och mer likna det gamla Sovjetunionen och det är väl inte att undra på när man har släppt in de gröna kommunisterna då MP är avfällingar från gamla Vänsterpartiet.

 15. Som sagt..Detta är inte förvånande. Det här är nästan urtypiskt för en del miljöpartister,om det så gäller onödigt nyttjande av flyg/taxiresor eller om de privat inte lever som de lär.. Fortsätt med din granskning..

 16. Ditt oerhört ambitiösa arbete får inte gå till spillo. Jag har kollat om man som privatperson kan anmäla honom för KU. Det kan man inte. Lösningen är väl att fä ngn riksdagsledamot att göra anmälan för tjänstefel. Alternativt kan man kanske anmäla honom för polisen för missbruk/stöld av skattemedel. På ngt vis måste hans missbruk beivras. Vad händer härnäst? Varför tar inte massmedia upp detta. Det går bra att sätta dit ngn för en Toblerone. Uppmärksammas detta i pressen blir det säkert stämplat som rasism.

 17. Allt mitt stöd för fortsatt granskning av denne herres resvanor och semesterdagar på
  utländsk mark.

 18. Jag är fortfarande helt ställd, och ärligt talat rätt förbannad på, att man så lättvindigt använder sig av sekretess för rikets säkerhet, när de inte vill svara på frågor från allmänheten.
  Det är ju fanimej helt barockt och ett oerhört ansvarslöst utnyttjande av den lagstiftningen. Vem är ansvarig för att det hänvisas till den paragrafen när man vill dölja att Kaplan i stället tar semester? Den personen borde åtalas, eller åtminstone ställas till svars!

  Nä, jag vet inte hur jag skall beskriva min vrede inför detta. Jag är helt mållös.
  …och media-Sverige hakar inte på? *suck*
  O tempora, o mores!

 19. Det här var intressant men inget som förvånade mig. Många politiker har sina fingrar i syltburken så ofta de kan och att arbeta för riksdagen och Sverige är i de flestas ögon inte så eftertraktat. Politikerföraktet sprider sig och man skäms över de folkvalda som tappat både sans och vett.

 20. Släpp inte … Kapplan… Kör på ….jag själv, Svensk född i Turkiet (Istanbul) 1951, känner till “Typen”, bra jobbat och för f-n ge inte upp.

 21. Bra! Regular media vill nog inte gärna Peta i detta då mp är deras kelgris. Men tur att såna som du finns då den granskande makten haltar i Sverige!

 22. Jag begärde också ut handlingar om resor, med speciellt krav på att få redovisat om bostadsministern åkt tåg. Men det hade han inte gjort framgick det utan bara flugit.

 23. Gräv vidare. Det är sannolikt en ej sinande brunn då politiker har i hög grad bristande respekt för sina uppdragsgivare., mellan valen.

 24. Helt ärligt det är under all kritik!!
  Borde finnas något sätt att avsätta denna person.. Med hänvisning till misskötsamhet grovt missbrukande av makt och förtroende mot arbetsgivare!! Vad fan som helst.. En sak är säker han bör stoppas och granskas ut i fingertopparna.. Någon paragraf måste kunna sätta stopp på detta ???????

 25. Det är märkligt att där inte finns en fungerande kontroll för sådana här tilltag, jag tycker att det är sjukt att folk som har en bra lön inte kan betala sin egen semester. Du gör ett mycke bra jobb när du granskar dessa, vad jag jämför med tjuvar som i ett normalt yrkesliv hade fått sparken för sina tilltag.. Fortsätt som du gör, du har min beundran när du för fram dessa i ljuset

 26. Härligt att det finns sådana som du som tar dig tid att granska ordentligt för allas bästa.Jag håller med till 100% att man ganska enkelt kan misstänka att vissa resor planeras för att maximera privat nytta på bekostnad av skattebetalare. Kanske utnyttjas även Frequent Flyer programmen för privat syfte? Jag håller också med om att när man får 100+ kkr per månad i lön av skattebetalarna SKA man ställa extra höga krav!

 27. Mycket bra! fortsätt med det. Ju fler som gräver och synar politikerna desto mer skit kommer upp.
  Att etablerad media borde haka på, för här finns garanterat mer kommer inte ske.
  Det vet vi nog båda två.
  Själv är jag inblandad i Granskning Sverige. Tyvärr inte blivit så mycket eftersom jag befinner mig i Spanien, och GS bygger på samtal till personer och frågar besvärande frågor.

 28. Vill enbart sända ett stort tack
  för att du orkar detta för Sverige och oss som bryr sig om vår framtid …

 29. En bra granskning. Fortsätt med det. F ö borde Kaplan som god Miljöpartist ha tagit tåget eller hellre cyklat!

 30. Tack för att du finns! Jobb ock semester samtidigt? Då har han ju för lite att göra? Eller tar han inte sitt jobb på allvar? Ett tydligt fall av missbruk med skattebetalarnas pengar!

 31. Bra med granskning av riksdagsledamöter! Dock tycker jag det kvittar om han förlagt resorna så att hans privata tid spenderades i Turkiet. Det viktiga är
  1. Att det inte kostar skattebetalarna något
  2. Att syftet med resan är viktigt för hans uppdrag.
  3. Att han hade tid att ta semester.

  En granskning av syftet med resan hade varit avgörande för om det var rimligt eller ej.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap