Statsråd på vift

För vill jag bara säga mitt förra inlägg om Mehmet Kaplan genererade 50 000 unika besök på bara det inlägget och har gjort att bloggen nu ligger stadigt på över 100 000 unika besökare per månad. Beröm strömmar in på mailen. Jag är överväldigad. Tack!

Sedan, på förekommen anledning, vill jag rikta en särskild kommentar till Miljöpartiet: om ni inte hade mörklagt, obstruerat och reagerat så barnsligt utan bara lagt korten på bordet hade jag släppt det här och gått vidare. Men det är omöjligt nu. Ni har kallat ett enskilt inlägg ”kampanj”. Då har ni inte sett mycket.

Håll i hatten, nu åker vi.

Jag tänkte inleda med just några av barnsligheterna. För Miljöpartiet har bemött min kritik som…….rasism.

Låter det absurt? Se själva. Följande skrev Jakop Dalunde, riksdagsledamot och ledamot i Försvarsutskottet, på sin blogg bara dagen efter mitt inlägg publicerades. Jag väljer att inte länka till bloggen utan vill ni läsa hela inlägget får ni bara googla. Dumparna kommer från den.

Och Mehmet Kaplans politiska sakkunniga, som mailade mig redan dagen efter inlägget publicerades, sa så här i en intervju med Dagens Opinion så sent som förra veckan, med den här jätteroliga rubriken (eftersom hon ägnar hela sidan åt att just ge mig uppmärksamhet).

Jag är alltså bara intresserad av minister Kaplan för att han är född i Turkiet.

Mmm. Den här responsen säger mycket om mognadsnivån i partiet som också hela hösten demonstrerat just den i en rad uttalanden och utspel. Vad tyckte jag om intervjun? Tja, den gav mig en hel sida själv i Dagens Opinion, inklusive en intervju. Så tack för det. 🙂

Att ens insinuera rasism är…….jag vet inte vad. Jag kunde inte bry mig mindre om folks hudfärg, religion eller födelseland. Jag är intresserad av politik.

Så till sakfrågan: vad gjorde egentligen Kaplan i Turkiet?

Jag har ju försökt att få reda på detta sedan den 17 december, då jag först mailade in min begäran om att få se statsrådets förehavanden under hösten. Hur väl detta gick vet ni ju redan men nedan ser ni alltså när jag fick första svaret från registratorn på Näringsdepartementet.

Och mycket riktigt, i dokumentet som medföljde är saker borttagna. Med hänvsing till ”rikets säkerhet”. Bland annat det här:

De hänvisar till sekretessen enligt 15 kap 2 § i Offentlighet- och sekretesslagen (2009:400). Nedan ser ni vad detta innebär. De hänvisar alltså till rikets säkerhet och försvarssekretess (!) gällande vår bostadsminister och hans resande.

Ni förstår varför jag blev nyfiken? Här flyger statsrådet på morgonen, när hans crew kommer först på kvällen. Och förutom ett kort möte med ambassadören spenderar han hela dagen med……blank. Hemligt. Även vad de gjorde på kvällen, när hans folk kommit, är sekretessmärkt.

Vad händer sedan? Jo, mitt blogginlägg rusar runt i sociala medier. Miljöpartiet kommenterar tjurigt på Twitter, mailar, skriver blogginlägg. Och fortsätter i Dagens Opinion 2 veckor senare, vilket var förra veckan. Jag har fortsatt kommunicera med departementet. Och vad händer efter min intervju i Dagens opinion?

Jag får detta, hela 3 veckor efter mitt första mail och otaliga påtryckningar senare:

Nu är det plötsligt inte sekretess ”med hänvisning till rikets säkerhet” längre. Utan nu är informationen offentlig.

Och vad skriver han?

Jo, att Mehmet Kaplan, som alltså blev utsedd till bostadsminister bara 6 veckor tidigare, passar på att ta en dags SEMESTER i Ankara. På en officiell resa när han representerar Sverige väljer han att lägga 12-24 timmar (oklart, eftersom kvällen också är sekretessmärkt) på att ”träffa släktingar”.

Vi saknar 230 000 bostäder ungefär i Sverige, och bostadsministen tar semester?

Vad är då Miljöpartiets officiella inställning till detta med semester på arbetstid? Ni vet, partiet som gjort till sitt varumärke att få vara mer ledig (friår, medborgarlön, 35 h-arbetsvecka etc). Och som dansade fuldans till Melodifestivalen-hiten ”Busy do’in nothing” på EU-valvakan. Ingen låt kunde vara mer passande för övrigt.

Så här kommenterar deras riksdagsledamot detta officiellt. För så här skriver han i sitt blogghuvud – han bloggar alltså just som representant för Miljöpartiet och inte privatperson. Alltså måste detta kunna betraktas som partiets officiella inställning också, annars vore det klädsamt om Dalunde skriver det.

Det är alltså bättre för ”statskassan och miljön” om våra statsråd, som har ca 120 000 kronor per månad i lön alltså ”passar på att ta semester” när de är på tjänsteresor.

Eftersom blogginlägget är skrivet innan de till slut erkände att Kaplan faktiskt tog semester i Ankara handlar det inte om det. Utan om hans resa till Hong Kong, där det fortfarande återstår frågetecken. För enligt programmet reste han från Istanbul. Fast biljetten bokades från Arlanda. Ni kan se själva det enda jag fått ut gällande hans flygande – fakturan från regeringskansliets resebolag och det officiella programmet.

Så NÄR reste då Kaplan till Istanbul inför den resan? 

Det är mycket lätt att tro, med nu Ankara-semestern utredd, att Kaplan även här passade på att åka i förväg.

Det vore kanonlätt för dem att reda ut det här frågetecknet genom att bara ge mig avgångstiderna genom den specifikation som numera också är själva biljetten och som resebolaget måste ha skickat ut innan resan.

Men om det vore så att han tog semester över helgen, även denna flygbiljett betalad av skattebetalarna, är det alltså bara bra, tycker Miljöpartiet.

Det tycker inte jag. I själva verket tycker jag att folk ska jobba på jobbresor. Och får betala sina semestrar själva istället för att skicka notan till skattebetalarna.

Även om det inte inneburit merkostnader är det omoraliskt. För detta innebär att statsrådet sparar sina egna pengar för sina semesterar. Detta visar också på en rätt flexibel inställning till vad skattepengar ska gå till från deras sida, anser jag, som dessutom är Slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarna och har som uppdrag att granska just missbruk med skattpengar.

Men tydligast säger detta inte att Kaplan var utarbetad och behövde vila.

Utan att han helt enkelt inte är speciellt intresserad av sitt jobb – bostäder.

Vet ni vad detta också visar?

Att granskningen av Mehmet Kaplan är rättfärdig och rimlig. Och att etablerad media borde haka på, för här finns garanterat mer.

// Rebecca Weidmo Uvell

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!