En svart dag för yttrandefriheten

Idag dog 12 människor och många sårades. För att de praktiserade sin yttrandefrihet.

Att få tycka och säga vad du vill, kritisera makthavare, religioner och annat i samhället är själva fundamentet all demokrati vilar på. Bristen därav är ett skäl varför många flyr från sina hemländer. Många invandrare, bland annat muslimer i Sverige, har flytt från sina hemländer bland annat för att de vill leva i ett land där man får tycka som man vill utan risk för hot och våld. 

Ingen har hittills tagit på sig dådet. Om det är muslimska extremister eller inte kommer visa sig. Jag väntar med att dra slutsatser här innan det är avgjort vem som faktiskt ligger bakom. 

Men oavsett det så måste det vara slut med flatheten gentemot religiös extremism. För militant islamism ÄR ett hot mot yttrandefriheten alldels oavsett om de ligger bakom just dagens attentat. Dags för regering och riksdag att ta kraftfulla tag mot radikaliseringen. Nu.  Ett första steg borde vara att återkalla pass och hindra de som åkt för att kriga med terrorstämplade organisationer, som Daesh, att komma hem igen. Oavsett ålder. Och att göra det brottsligt att rekrytera individer i landet, med fängelse och livstids utvisning som påföljd. 

För det VET vi är ett reellt problem alldels oavsett vem som visar sig i slutändan ligga bakom dådet i Paris. Och man måste vara försiktig med att dra slutsatser innan fakta, det visar inte minst moskébränderna i Sverige. 

Militant radial islamism rekryterar svenskar för strider. Det vet vi också. 

Jag tror också att det är viktigt att media slutar låta Islamiska förbundet, Sverige Unga muslimer etc företräda alla muslimer i alla sammanhang. De företräder i själva verket en mycket liten del av de muslimer som bor i Sverige och snedvrider bilden av hur muslimer i Sverige är och lever. Mest av allt företräder de sig själva och har ett egenintesse att få så mycket uppmärksamhet och resurser till just sina föreningar. Hitta andra personer. Personer som mycket mer överensstämmer med verkligheten, där den största majoriteten faktiskt är sekulära. 

Attacker som idag och den som planerades på Jyllandsposten, som vi däremot vet gjordses av en radikal islamistisk grupp, och de som gjort att konstnären Lars Wilks har ständigt skydd är ett stort hot mot demokratier. Attacker på yttrandefrihet. Vi måste markera kraftfullt och här har varje individ också ett ansvar.

Så det här inlägget är en hyllning till det fria ordet.

Och ett upprop till att fler, med sina bloggar och sociala medier-kanaler, delar bilderna. 

Det här en hyllning till de döda

 

Jag inleder min hyllning med Mohammedkarikatyrerna, som ledde till attacken på Jyllandsposten som tack och lov kunde stoppas i tid.  De publicerades i Jyllandsposten 2006.

Bilden ovan är New Yorkers svar på hoten mot Jyllandsposten 2006. 

Nedan ser ni Lars Wilks rondellhund som föranlett både att flera attentat planerats mot honom och att han lever under ständigt hot. 
 

Följande serie av bilder kommer från Charlie Hebdos eget Twitterkonto. Jag har medvetet inte beskurit dem för att ni ska kunna se hur många RT de fått via Twitter. 

Den översta är den senaste de publicerat. Den föreställer Al-Baghadi, ledare för Daesh. Eller IS, som de också kallas. Det är den som påstås ha föranlett attentatet, även om det inte finns några bekräftelser på detta. 
 

Länge leve yttrandefriheten!

/ Rebecca Weidmo Uvell

Sanna Rayman på Svenska Dagbladets ledarsida skrev en jättebra krönika 7 februari 2014 apropå Wilks och flatheten som råder kring just hans dödshot, som om Wilks yttrandefrihet skulle vara mindre värd än någon annans. Läs den här
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!