En svart dag för yttrandefriheten


Idag dog 12 människor och många sårades. För att de praktiserade sin yttrandefrihet.

Att få tycka och säga vad du vill, kritisera makthavare, religioner och annat i samhället är själva fundamentet all demokrati vilar på. Bristen därav är ett skäl varför många flyr från sina hemländer. Många invandrare, bland annat muslimer i Sverige, har flytt från sina hemländer bland annat för att de vill leva i ett land där man får tycka som man vill utan risk för hot och våld. 

Ingen har hittills tagit på sig dådet. Om det är muslimska extremister eller inte kommer visa sig. Jag väntar med att dra slutsatser här innan det är avgjort vem som faktiskt ligger bakom. 

Men oavsett det så måste det vara slut med flatheten gentemot religiös extremism. För militant islamism ÄR ett hot mot yttrandefriheten alldels oavsett om de ligger bakom just dagens attentat. Dags för regering och riksdag att ta kraftfulla tag mot radikaliseringen. Nu.  Ett första steg borde vara att återkalla pass och hindra de som åkt för att kriga med terrorstämplade organisationer, som Daesh, att komma hem igen. Oavsett ålder. Och att göra det brottsligt att rekrytera individer i landet, med fängelse och livstids utvisning som påföljd. 

För det VET vi är ett reellt problem alldels oavsett vem som visar sig i slutändan ligga bakom dådet i Paris. Och man måste vara försiktig med att dra slutsatser innan fakta, det visar inte minst moskébränderna i Sverige. 

Militant radial islamism rekryterar svenskar för strider. Det vet vi också. 

Jag tror också att det är viktigt att media slutar låta Islamiska förbundet, Sverige Unga muslimer etc företräda alla muslimer i alla sammanhang. De företräder i själva verket en mycket liten del av de muslimer som bor i Sverige och snedvrider bilden av hur muslimer i Sverige är och lever. Mest av allt företräder de sig själva och har ett egenintesse att få så mycket uppmärksamhet och resurser till just sina föreningar. Hitta andra personer. Personer som mycket mer överensstämmer med verkligheten, där den största majoriteten faktiskt är sekulära. 

Attacker som idag och den som planerades på Jyllandsposten, som vi däremot vet gjordses av en radikal islamistisk grupp, och de som gjort att konstnären Lars Wilks har ständigt skydd är ett stort hot mot demokratier. Attacker på yttrandefrihet. Vi måste markera kraftfullt och här har varje individ också ett ansvar.

Så det här inlägget är en hyllning till det fria ordet.

Och ett upprop till att fler, med sina bloggar och sociala medier-kanaler, delar bilderna. 

Det här en hyllning till de döda

Jag inleder min hyllning med Mohammedkarikatyrerna, som ledde till attacken på Jyllandsposten som tack och lov kunde stoppas i tid.  De publicerades i Jyllandsposten 2006.

Bilden ovan är New Yorkers svar på hoten mot Jyllandsposten 2006. 

Nedan ser ni Lars Wilks rondellhund som föranlett både att flera attentat planerats mot honom och att han lever under ständigt hot. 
 

Följande serie av bilder kommer från Charlie Hebdos eget Twitterkonto. Jag har medvetet inte beskurit dem för att ni ska kunna se hur många RT de fått via Twitter. 

Den översta är den senaste de publicerat. Den föreställer Al-Baghadi, ledare för Daesh. Eller IS, som de också kallas. Det är den som påstås ha föranlett attentatet, även om det inte finns några bekräftelser på detta. 
 

Länge leve yttrandefriheten!

/ Rebecca Weidmo Uvell

Sanna Rayman på Svenska Dagbladets ledarsida skrev en jättebra krönika 7 februari 2014 apropå Wilks och flatheten som råder kring just hans dödshot, som om Wilks yttrandefrihet skulle vara mindre värd än någon annans. Läs den här
 

12 kommentarer till En svart dag för yttrandefriheten

 1. Hej!
  Du behöver inte publicera detta under just den här artikeln, eller over huvud taget inte.
  Det är mer fråga om allmänt beröm. Du skriver bra & gör bra! Snyggt!
  “En flitig flicka” om nu en något övermogen yngling får uttrycka sig så utan att vara oartig.

  Sen har jag grunnat på om ingen mer verbal & stringent än jag skulle kunna utreda lite om UD-s “Mary Poppins”. AKA Wallström.
  Hon tyx segla runt på ett antal bananskal till olika glassiga befattningar där IAF jag aldrig någonsin ser något resultat.
  Bara en idé.
  Ha det så bra hälsar Erik

 2. Gillar din blogg om Kaplan! Fortsätt gärna gräv!!
  Stavfel i din blogg 7 januari “Militant radial islamism”
  Iofs ganska lustigt hihi…

  Har du läst tanja bergqvist blogg?
  Om inte gör det…

  Martin

 3. -Alice Petrén SR, efter dådet i Paris:
  “Det är ju inte oskyldiga människor som har attackerats”
  Que? Hur usel får Public Service egentligen bli? Betalar vi för detta?
  -Adlai Stevenson, USA-ambassadör för ett drygt halvsekel sedan:
  “Min definition av ett fritt samhälle är ett samhälle där det är ofarligt att vara impopulär”
  Uppenbarligen så har de senaste 50 åren gått i ledsam negativ riktning.

 4. Att kunna förverka det svenska medborgarskapet eller uppehållstillståndet vore sannolikt den mest effektiva eller bästa åtgärden för att skydda samhället från terror.
  Jihadister som eftersträvar ett teokratiskt statsskick gör sig bättre i annan miljö än en västerländsk liberal demokrati. För allas trevnad.

 5. Tack för det du skriver om det fria ordet och demokrati
  Det fria ordet är just grunden får vår demokrati och vår rätt att leva som fria människor och kunna andras fritt utan begränsningar i ett civiliserat land. Det är något som Sveriges politiker och media numer allvarligt bör begrunda.
  MVH Birgus5

 6. I svenska medier finns en tendens att skuldbelägga offren ungefär som när man söker förstå förstå våldtäktsmän och hustrumisshandlare när det inte finns något att förstå. Det gör att rapporteringen blir väldigt obehaglig närmast stötande att läsa eller lyssna på. Hur poliser som gör sitt jobb eller hur människor som söker det fria ordet kan bli till annat än renodlade offer i detta vill jag inte förstå. Jag vill bara inte låta sådana tankar få tillträde i mig.
  Din blogg är en befriande oas i svensk media. Du ger kunskap och insikter på ett sätt jag bara kan gratulera till.

 7. Google translate för de som inte kan franska.

  Bör tilläggas att tidningen inte bara gör karikatyrer av Islam, utan även kristendomen och bland annat politikerna i Frankrike. De driver med alla alltså och inte bara Islam.

 8. Oooops, behöver jag säga att det blev liiiiiite fel med ett “oskyldiga” som skulle ha varit ett “skyldiga istället? 🙂

 9. Tur att det fortfarande finns skribenter med civilkurage när landets s.k. “journalistkår” består av en pajasklubb boende på hornstull. Borde inte dessa s.k. “journalister” granska extremisterna – även om de råkar vara muslimer…?

 10. I sverige fängslar vi satiriker som går in på ämnet muslimer och islam, alternativt fryser ut dem som rasister. Hade satirtidningen Charlie Hebdon funnits i Stockholm hade garanterat alla suttit bakom lås och bom.

  Så jag förstår inte varför tidningarna nu ska vakna, lika bra de hade fortsatt sova. Monty Pythons Life of Brian skulle inte kunna göras om Islam, helt sjukt.

 11. Outsägligt trevligt att läsa det du skriver, hur du skriver det. Jag är inte heller säker på någonting angående vilka attentatsmännen representerade och helt automatiskt skulle jag då inte drömma om att anklaga åt höger eller vänster lika lite som att gå i ställningsförsvar för något. Jag vet ju inte.

  Däremot kan man ju tolka trender, statistik och göra en kvalificerad gissning …. Vilket uppenbarligen media och många politiker samt för ovanlighetens skull även tydligen många imamer, de går i försvarsställning.

  Om man nu så hårt hyllar demokratin och yttrandefriheten, oavsett grupptillhörighet på de oskyldiga, så skulle jag jag vilja se varenda tidning i minst Europa ta in satirteckningarna, politikerna lägga upp dem på respektive bloggar och twitter. DET vore ett ställningstagande för yttrandefriheten som heter duga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap