Fusk

Undantagstillståndet i svensk politik som varit är nu brutet i och med att nyvalet, tyvärr, är inställt. 70 % av väljarna ville rösta igen men eftersom konsenus mellan partierna verkar vara att de är för trötta, för panka och inte vågar riskera att ett dåligt valresultat blir ännu sämre är de nu överens om att backa.

Och så hällde de ner ännu lite mer bensin på politikerföraktbrasan.

Som om givna läge, orsakad av främst Sverigedemokrater och Stefan Löfven, liksom inte är nog.

Men det vi istället fått är något av ett demokratiskt krisläge faktiskt. För nu har opposisitionen förhandlat bort en del av sin makt.

I utbyte mot några få saker direkt på bordet, som en kontantinsats alltså, (överenskommelser i olika frågor och att inte bryta ut saker Lex Löfven), det vill säga saker som redan ändå var på gång,  men framför allt i framtiden inteckna tillgångarna. Att Alliansen gynnas om de vinner. Någon gång igen.  Som alla förhandlingar där båda parter är nöjda ingår det att offentligt direkt framhäva alla de fördelar egna laget ska ha fått, alldeles oavsett om det verkligen är en riktig fördel. Nu är alla parter (partiföreträdarna) nöjda med att slippa valet. Alltså förhöjer man nu resultatet av förhandlingarna så mycket man kan.

Det är så spelet ser ut.

Att inte köra nyval gynnar dem själva. Att runda de demokratiska reglerna med uppgörelse om praxis gynnar dem själva. Att framstå som ”ansvarstagande” gynnar de själva.

Vi är en konsensuskultur i Sverige, något jag pratade om i premiäravsnittet av min podcast Borgarbrackor. Och en sak har samtliga politiker utom SD varit överens om hela hösten. De orkar inte ett till val. De. Orkar. Inte. En. Till. Valrörelse. Och de har inga pengar heller. Alltså har incitamentet att runda nyvalet funnits hela tiden. Ett val en överväldigande majoritet av svenskarna välkomnade. 

Redan i december gick Alliansen ut via en gemensam debattartikel på DN Debatt och föreslog att man skulle komma överens om sätt med regeringen att göra det lättare för minoritetsregeringar att regera genom att ändra röstningsreglerna för budgeten. Läs hindra Sverigedemokraterna att rösta som de vill.

Det här är ett solklart exempel på att det råder ett demokratisk underskott i politiken just nu.

Man föreslår på allvar om att ändra reglerna för att hindra ett specifikt parti från att kunna använda de demokratiska verktyg de valts för att använda. För att det just nu inte ”passar” de övriga partierna. Detta är ett mycket märkligt och faktiskt rätt unket sätt att se på demokratin tycker jag. Men för man inte kan ändra i de faktiska reglerna demokratin vilar på väljer man en ”överenskommelse”. Man inför ny ”praxis”. Då kan reglerna vara vilka som helst, om alla är överens om att inte följa dem spelar det ingen roll.

I sporten kallas detta doping. Och fixade matcher.

.

Borgerligheten är alltså beredd att släppa igenom vilken skadlig vänsterbudget som helst, med massiva skattehöjningar, förbud mot privata företag, kvoteringar, ja vad som helst, bara inte SD får dra i de parlamentariska spakarna de enligt konstitutionen har rätt till?

Och med andra ord, ni väljare som valt ett av de borgerliga partierna kan i framtiden se er blåa efter att era partier driver era frågor offensivt.

De kommer lägga sig platt. Hellre socialism än att en borgerlig budget röstas fram av någon annan än just de fyra borgerliga partierna. Visst handlar uppgörelsen ”bara” om budgeten. Alla motioner och propositioner som går att röstas ner kommer givetvis att röstas ner. Men budgeten är och förblir det absolut viktigaste för att styra landet och här har Alliansen, i utbyte mot att själva i framtiden gynnas, sålt ut möjligheten att stoppa styråran när de kan. Gissar att Vänsterpartiet, som ju är regeringens Svarte Petter, ler i mjugg nu. Trots att de inte fick vara med och förhandla. För de avgör om regeringen kommande fyra år kommer få igenom sina budgetar och därför kan de säkra att samtliga blir ordentligt socialistiska. Utan att Alliansen kommer att röra ett finger.

Jag tror faktiskt inte riktigt att det är sant, så absurd är den här situationen.

Om inte det här skapar mer politikerförakt än vi redan har så vet jag inte vad som skulle göra det. För något annat detta säger är att vissa väljares röster inte är lika mycket värda som andras.

Jag förstår att politikerna är chockade över att saker inte är som de alltid varit. Det kanske kommer som en överraskning, men saker förändras alltså ibland. Det betyder inte att ni ska ändra reglerna när nya oväntade lägen uppstår utan det är just i dessa situationer vi vill att ni använder det förtroende ni fått, som i förtroendevald, att reda ut dem. Det är i skarpa lägen er förmåga verkligen testas. Nu beter ni er som fuskande kortspelare. Men kan man inte vinna ärligt ska man faktiskt inte spela alls.

Och just nu har ni bara visat att allt är tillåtet. Även fusk

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!