Fusk


Undantagstillståndet i svensk politik som varit är nu brutet i och med att nyvalet, tyvärr, är inställt. 70 % av väljarna ville rösta igen men eftersom konsenus mellan partierna verkar vara att de är för trötta, för panka och inte vågar riskera att ett dåligt valresultat blir ännu sämre är de nu överens om att backa.

Och så hällde de ner ännu lite mer bensin på politikerföraktbrasan.

Som om givna läge, orsakad av främst Sverigedemokrater och Stefan Löfven, liksom inte är nog.

Men det vi istället fått är något av ett demokratiskt krisläge faktiskt. För nu har opposisitionen förhandlat bort en del av sin makt.

I utbyte mot några få saker direkt på bordet, som en kontantinsats alltså, (överenskommelser i olika frågor och att inte bryta ut saker Lex Löfven), det vill säga saker som redan ändå var på gång,  men framför allt i framtiden inteckna tillgångarna. Att Alliansen gynnas om de vinner. Någon gång igen.  Som alla förhandlingar där båda parter är nöjda ingår det att offentligt direkt framhäva alla de fördelar egna laget ska ha fått, alldeles oavsett om det verkligen är en riktig fördel. Nu är alla parter (partiföreträdarna) nöjda med att slippa valet. Alltså förhöjer man nu resultatet av förhandlingarna så mycket man kan.

Det är så spelet ser ut.

Att inte köra nyval gynnar dem själva. Att runda de demokratiska reglerna med uppgörelse om praxis gynnar dem själva. Att framstå som “ansvarstagande” gynnar de själva.

Vi är en konsensuskultur i Sverige, något jag pratade om i premiäravsnittet av min podcast Borgarbrackor. Och en sak har samtliga politiker utom SD varit överens om hela hösten. De orkar inte ett till val. De. Orkar. Inte. En. Till. Valrörelse. Och de har inga pengar heller. Alltså har incitamentet att runda nyvalet funnits hela tiden. Ett val en överväldigande majoritet av svenskarna välkomnade. 

Redan i december gick Alliansen ut via en gemensam debattartikel på DN Debatt och föreslog att man skulle komma överens om sätt med regeringen att göra det lättare för minoritetsregeringar att regera genom att ändra röstningsreglerna för budgeten. Läs hindra Sverigedemokraterna att rösta som de vill.

Det här är ett solklart exempel på att det råder ett demokratisk underskott i politiken just nu.

Man föreslår på allvar om att ändra reglerna för att hindra ett specifikt parti från att kunna använda de demokratiska verktyg de valts för att använda. För att det just nu inte ”passar” de övriga partierna. Detta är ett mycket märkligt och faktiskt rätt unket sätt att se på demokratin tycker jag. Men för man inte kan ändra i de faktiska reglerna demokratin vilar på väljer man en “överenskommelse”. Man inför ny “praxis”. Då kan reglerna vara vilka som helst, om alla är överens om att inte följa dem spelar det ingen roll.

I sporten kallas detta doping. Och fixade matcher.

.

Borgerligheten är alltså beredd att släppa igenom vilken skadlig vänsterbudget som helst, med massiva skattehöjningar, förbud mot privata företag, kvoteringar, ja vad som helst, bara inte SD får dra i de parlamentariska spakarna de enligt konstitutionen har rätt till?

Och med andra ord, ni väljare som valt ett av de borgerliga partierna kan i framtiden se er blåa efter att era partier driver era frågor offensivt.

De kommer lägga sig platt. Hellre socialism än att en borgerlig budget röstas fram av någon annan än just de fyra borgerliga partierna. Visst handlar uppgörelsen “bara” om budgeten. Alla motioner och propositioner som går att röstas ner kommer givetvis att röstas ner. Men budgeten är och förblir det absolut viktigaste för att styra landet och här har Alliansen, i utbyte mot att själva i framtiden gynnas, sålt ut möjligheten att stoppa styråran när de kan. Gissar att Vänsterpartiet, som ju är regeringens Svarte Petter, ler i mjugg nu. Trots att de inte fick vara med och förhandla. För de avgör om regeringen kommande fyra år kommer få igenom sina budgetar och därför kan de säkra att samtliga blir ordentligt socialistiska. Utan att Alliansen kommer att röra ett finger.

Jag tror faktiskt inte riktigt att det är sant, så absurd är den här situationen.

Om inte det här skapar mer politikerförakt än vi redan har så vet jag inte vad som skulle göra det. För något annat detta säger är att vissa väljares röster inte är lika mycket värda som andras.

Jag förstår att politikerna är chockade över att saker inte är som de alltid varit. Det kanske kommer som en överraskning, men saker förändras alltså ibland. Det betyder inte att ni ska ändra reglerna när nya oväntade lägen uppstår utan det är just i dessa situationer vi vill att ni använder det förtroende ni fått, som i förtroendevald, att reda ut dem. Det är i skarpa lägen er förmåga verkligen testas. Nu beter ni er som fuskande kortspelare. Men kan man inte vinna ärligt ska man faktiskt inte spela alls.

Och just nu har ni bara visat att allt är tillåtet. Även fusk

45 kommentarer till Fusk

 1. Bra skriver… En Moderat som kämpar för vänsterpartiets ekonomiska politik.. vad fan håller dom på med!!

 2. Strålande artikel liksom dina tidigare. Dessutom bra kommentarer av Fredrik m fl . Vårt största demokratiproblem är att en vänsterpopulistisk faktaföraktande och extremt självgod journalistkår ( undantag finns men de är alltför få….) har ett alldeles för stort inflytande över debatten. De sätter upp en åsiktskorridor med stolpar mellan vänster och extrem vänster, mörkar vänstervåld,vänsterkorruption och- hyckleri. De representerar en minoritet bland folket men dominerar bl a alla kulturredaktioner, nyhetsjournalistik även på ” borgerliga ” tidningar osv. Ta t ex teaterpjäsen som förhärligade våld mot polisen och bilbränning och gymnasieungdomarna som stämplades som rasister när de kritiserade den, osv osv.

  Du gör nu ett viktigt arbete i yttrandefrihetens och demokratins tjänst, lycka till!!!

 3. Fredrik
  Om det är så att samtliga riksdagspartier (utom SD) omfamnar den nu förda immigrationspolitiken, som ju är ganska extrem sett i ett större perspektiv, så kan man ju ändå undra hur man så till den milda grad lyckats släta ut all skillnader som borde finnas med tanke på hur olika tex M och V ser på frågan om ekonomi. Ekonomiskt tänkande genomsyrar ju med nödvändighet nästan alla politiska beslut, inte minst de som rör invandring. Det måste finnas en överideologi, något annat som bedöms vara viktigare. Är det iden om att Sverige skall bli ett mångkulturellt samhälle, eller är det missuppfattningen att de flesta väljarna vill att det skall bli så, och så anpassar man sig för att få röster?

  Reinfeldts uttalande nyligen i TV (?) om vem Sverige tillhör ger kanske en hint om att det är starka och ganska extrema ideologiska krafter som ligger i bakgrunden och påverkar. Reinfeldts och vänsterns olika intressen kan paradoxalt nog göra att de båda föredrar en kraftig invandring: Reinfeldt vill skapa ett samhälle av nordamerikanskt slag där marknaden erbjuds ett överflöd av billig och desperat arbetskraft som jobbar för låga löner då skyddssystemen med nödvändighet till slut kommer att minimeras och folkhemmet slutligen krossas till förmån för en individernas kamp.
  Vänstern å andra sidan drivs av en slags missriktad godhet där man i vanlig vänsteranda är generös med även andras tillgångar och kanske också hoppas man dessutom på att de problem som med tiden uppstår pga en dåligt skött immigrationspolitik, även genererar valboskap som ser socialismen som räddningen från fattigdom (bidrag) på kort sikt, och lånsiktigt bereder väg för en kanske oblodig revolution för att ta det sista definitiva steget bort från demokrati och mot kommunism.

  I båda fallen handlar det om ett slags revoöutionärt tänkande där man vill stressa sönder det vi har idag tills det rasar, för att man sedan på spillrorna skall kunna bygga upp sin version av den sköna nya världen.

  Konspiratoriskt? Kanske det, jag kan inte se in i huvudet på sjuklöverns poliyiket, men jag kan åtminstone fundera ut hypoteser som beskriver var det kommer att landa om det fortsätter som nu.

 4. @Alfons. Vi fattar. Att oppositionen just avskaffat sig själv genom DÖ.Och alltså inte längre får(!)föra sina väljares talan i den viktiga budgetfrågan.Samt förbundit sig att släppa igenom lagändringar som behövs pga budgeten.Jodå vi förstår. Vi glömmer inte.

 5. Roland jag tror inte det är SDs fel faktiskt. De här frågorna var tabu långt innan SD kom in i riksdagen. Socialdemokraten Johan Westerholm skriver att S under nittiotalet kidnappades av något som han benämner Sahlinismen dvs. att Sahlin under sin tid som partiordförande belade alla i partiet med munkavle men dessutom inledde en storoffensiv för att propagera för mångkulturen.

  En annan faktor är kulturmarxisterna på Södermalm och den vänstervridna journalistkåren (ibland samma personer) som både höger och vänsterblocket hukar sig i skräck för men som varit lite mildare mot vänsterblocket och vars gullegris varit mp.

  Alla partier utom mp och v (som tillhör kulturmarxisterna) har gjort misstaget att tro att en liten skara verklighetsfrånvända skränfockar på Södermalm representerar svenska folket och att deras värderingar är folkets värderingar. Ingen har vågat sätta ned foten utan likt bortskämda barn har de fått härja fritt och skaffa sig tolkningsföreträde inom en mängd områden och där är vi idag.

 6. Det som är så svårt att förstå är att det, åtminstone för en normalintresserad, simpel väljare, inte verkar finnas några gråskalor inom politiken då det gäller SDs huvudfråga – antingen är man för invandring (sjuklövern), eller emot (SD). Det är som att inga nyanser finns.

  Är det media som är ovilliga att analysera och beskriva eventuella skillnader, eller är det partierna själva som inte vill vara tydliga? Varje utspel i frågan som trots allt dyker upp ibland leder ofelbart till en osaklig diskussion om SD, rasism, främlingsfientlighet och en massa annat som inte har något med frågan att göra.

  Kan det helt enkelt vara så att det är SDs “fel” att det blivit så? En föreställning om SD som ondskan manifesterad (denna bild har förmodligen målats upp till stor del av SDs gamla ärkefiender, den extrema vänstern) gör att deras profilfråga i sig blir något som är omöjlig att diskutera utan att man smutsas ned.

 7. Trodde ändå att folk skulle förstå lite bättre vad det är som har hänt, men överallt ser man bara hur folk tolkar detta för att passa in i historien man vill berätta. Inget i denna överenskommelse har på något sätt inskränkt på demokratin, och inga uppgörelser som politiska sakfrågor har gjorts. Efter SD’s kidnappning av alla framtida budgetomröstningar, där man sagt att man vägrar släppa igenom någon budget som inte tycker exakt som SD, krävdes att man enades om ett sätt att låta minoritetsregeringar styra (vilket är brukligt i Sverige) utan att tvingas böja sig fram och låta SD diktera varenda villkor.

  Sen att alliansväljare har väldigt svårt att lita på det rödgröna blocket är en annan sak, och i grunden erat eget problem, snarare än ett problem för politiken i dagsläget. Jag tror att man givetvis kommer hålla överenskommelsen och släppa fram en Alliansregering om valet 2018 utmynnar på ett sådant sätt att det skulle vara aktuellt.

  Oroa er inte, allt kommer rulla på som vanligt med blockpolitik och SD som inofficiellt stödparti till Alliansen.

 8. Hej Uvell, kloka ord, bravo.

  Radera gärna
  Jag håller på att starta en egen blogg med minimala kunskaper. Om du vill inbädda något från SVT eller liknande, hur bär du dig åt då? Använder du kopiera bildadress eller spara länk? Fortsätt med ditt bloggande, har upptäckt dig nu.

 9. Du skriver så bra och sätter verkligen rätt ord för de tankar jag har kring decemberöverenskommelsen. Längtar till nästa poddavsnitt!

 10. Geza Csikaszs inlägg gör mig mörkrädd. SD är inget antidemokratiskt parti, de har valts in på samma sätt som andra partier. Nu kan man ju förvisso tycka att deras politik är osmaklig men det är en annan sak.

  Vad Geza säger är att det är ok att göra våld på demokratin för att försvara den. Sedan fortsätter han/hon med “desperate times…” vilket bara är ett finare sätt att säga att ändamålen helgar medlen. Det tragiska är att han/hon inte inser att tankegångar som dessa utgör ett större hot mot demokratin än SD någonsin kommer att göra även om vi leker med tanken på att SD verkligen skulle vara odemokratiskt.

 11. Alliansen ger alltså bort inflytandet över budgeten till V.
  Alliansen skapar en stark majoritetsregering av det som var en minoritet.Kan bara bero på att de inte begrep bättre.Dessutom är de beroende av SD för att driva övriga frågor……

 12. Något som alliansen knappast tänkt igenom är att de är helt beroende av SD i 3,5 år för att få igenom en enda sak! SD kan med lätthet skippa att hjälpa alliansen när de försöker vinna över regeringen i någon enskild fråga. Är SD smarta så kommer de framföra egna förslag och helt enkelt säga: “Vill ni få igenom något under dessa 3,5 åren, så sker det genom att ni röstar på VÅRT förslag. Då det är vi som är den enda oppositionen i landet”.

  Utan SDs stöd så har alliansen ingen som helst funktion de närmaste 3,5 åren.

 13. En sorglig tid för sveriges demokrati. Hur har Aliansen kunnat läsa opinionen så fel…
  Hur kunde man man bara lägga sig platt på marken, abdikera, lämna walk over, släppa ratten och hoppa bak i bilens bagageutrymme?
  De enda som förlorar på överenskommelsen är aliansen. Kommer aliansens väljare att kunna glömma detta svek till om 4år? Jag tror för min del inte det utan vi får räkna med 8 år av aliansenstödd vänsterdiktatur med sd som enda opponent.

 14. Vem kunde tro att det skulle gå så här? Jag sa själv för en period sen att 7-8 partier att rösta på är för mycket och visar på folkets missnöje. Men att alla partier skulle bli ett hade hade jag inte vågat gissa på. Undrar vad man är så överens om? Måste ju vara allt.(tänker då inte på xx och yy och andra jag inte nämnt.) Jag känner mig inte överflödig, jag känner mig överkörd, bortkastad och uppbränd. Jag känner mig lätt vilse i en djungel som inte var djungel och önskar djupt att jag skall skulle startat det där partiet som jag talade om redan på 70-talet. Nu vete katten om jag vill ge mig in i detta dårhus. För att få ett hjul att snurra behöver man en hel del, för att få en regering att fungera behöver man inget alls. Med andra ord xxxxx åt regeringen och de som säger sig sitta på makten. Jag tror att dom nu startat något mycket värre än vad dom pekar ut som sin fiende. utan att nämna alla partier så vet några vilka jag menar. Min mor lärde mig tidigt att ta hand om det som sker och red ut det, sparka det inte under mattan, det lär börja lukta illa, skada mer än du anar och definitivt bli värre att ta hand om när det spritt sig.

 15. Mycket skarpa slutsatser, och jag känner precis samma frustration som du: “Jag tror faktiskt inte riktigt att det är sant, så absurd är den här situationen”

  Dessutom, vad säger att inte mer och mer av politiska beslut kommer in i budgeten? Då går ju allt automatiskt igenom.

  Detta är skandal och konstruktören bakom detta är Fredrik Reinfeldt, svenskhataren över alla andra. Hoppas fler inser att alliansen är bluff och att ni måste rösta SD nästa val, om ni inte vill ha vänsterstyre förstås.

 16. Du skriver bättre än vad jag tänker. Vilken fantastiskt kvinna du måste vara. Snubblade in på din sida idag. Har sparat den som bokmärke och kommer länka till från min FB sida. Så klockrent skrivet. Kunde man skicka en bakelse till dig via nätet hade jag gjort det nu på en gång. <3 <3 Hoppas du får ett riktigt Gott Nytt år 😉

 17. “Men budgeten är och förblir det absolut viktigaste för att styra landet och här har Alliansen, i utbyte mot att själva i framtiden gynnas, sålt ut möjligheten att stoppa styråran när de kan.”

  Det är värre än så. De har gjort det i utbyte mot möjligheten att gynnas i framtiden, ingen garanti. För att detta ska hända så förutsätter man A: att man vinner valet 2018, och B: att vänstern håller sitt ord.

  Alliansen verkar gilla att gambla, men jag tycker det där är dåliga odds.

 18. För att inte förvirra väljarna så kommer Riksdagens nästa steg bli att förenkla vallprocessen, Ja eller Nej och genomskinligt kuvert så vi alla kan se att vi valt rätt, tack Alliansen…

 19. Jag tillhör väl en av de få som faktiskt tycker att draget från partierna i “decemberöverenskommelsen” både var befogat och bra.

  Skälet är att jag också tillhör dem som uppfattar SD som ett “anti-demokratiskt” parti. De är öppna med att de vill skilja på folk och folk, att de vill bestämma vad (och vem) som är svenskt, med mera. Vad skall dessa indelningar och regler användas till om inte att inskränka demokratin för de som hamnar utanför? Som t.ex. Zlatan skulle göra eftersom man ser på hans rörelsemönster att han inte är svensk…

  Läget är allvarligt, och det handlar inte om fortsatt hög eller minskad invandring. Det är i sig en fråga där etablerade partier har misslyckats kapitalt och bara lämnat över initiativet till SD. Att det är en hjärtefråga för SD handlar lika mycket om “idelogiska” som praktiska skäl, och det är det som oroar. Tyvärr har det nästan blivit det bland det politiska etablissemanget också (men från motsatt håll, så att säga), och det har bäddat för dagens situation. SD hade inte kunnat få så stora framgångar om inte övriga partier agerat så korkat. Denna artikel förklarar det på ett strålande sätt: //www.dn.se/ledare/kolumner/richard-swartz-infor-en-forundrad-omvarld/

  Tillbaka till decemberöverenskommelsen då. Den är viktig för den markerar faktiskt den viktigaste skiljelinjen i dagens politiska landskap, och inte bara i Sverige. Höger-vänster är överspelat (annars hade inte partierna kunnat enas som de har gjort nu).

  Däremot finns det krafter som vill utnyttja “nationalromantik” och anspelningar på “gamla goda tider” med “kulturell homogenitet”, för att komma åt makten. Det enkla knepet att peka ut “andra” som ansvariga för i stort sett alla problem borde inte fungera så bra som det har gjort under 2000-talet. Och jag tillhör dem som inte gärna ser att demokratin utnyttjas för att lämna över makten till uttalade anti-demokrater.

  “Desperate times require desperate measures”, och enligt min uppfattning är detta en mörk tid för både Sverige, Europa, och inte minst demokratin i sig. Förhoppningsvis hittar man bättre lösningar framöver, men jag ser inget fel i att en demokrati aktivt motarbetar anti-demokrater, oavsett vad de för övrigt vill.

 20. “Enade för demokrati” står det på GPs förstasida idag. Det vill man trycka ned i halsen på gemene man. “Lugn, ni behöver inte besvära er med att rösta i mars 2015.” Vad skönt! Tack skall ni ha!
  Nu har den parlamentariska demokratin i Sverige ytterligare blivit inskränkt. Jag, som har jobbat för demokratin som tex röstmottagare i 2014 års val, känner mig bedrövad. Vi som jobbade “på golvet” kände glädje i det höga valdeltagandet, som verkligen märktes i vallokalen. Nu står sex av Riksdagens partier och “tar ansvar för Sverige” genom att dribbla med policies för att försöka att helt utesluta ett parti, Sverigedemokraterna, från allt inflytande i Riksdagen.
  Slutresultatet blir bara att dessa partier driver alla svikna väljare i armarna på SD. Inga problem blir lösta. Vi har problem med skolan, jobben, bostäderna, försvaret, integrationen, innovation och företagsamhet och nu skall inga väsentliga frågor ens diskuteras i Riksdagen under åtta år! Det är som med kvinnorna. När de tar sig in i styrelserummen, så visar det sig att besluten fattas i någon bastu någonstans. När SD växer i Riksdagen, så fattas besluten någon annanstans.

 21. Bra blogg! Trevligt med ärlighet och intelligent civilkurage, som kontrast till så mycket annat i det här landet.

 22. En gammal sanning visar sig åter: Det spelar ingen roll hur man röstar i det här landet, man får “sosseregering” ändå.

 23. Det vore en befrielse att få ordning på sjukförsäkringen och utförsäkringarna och få stopp på självmordsförsöken …..

 24. Jag trodde själv ett tag att SD skulle kunna vara en stark kopp kaffe för Sverige.
  Under alla år som det lilla Svenska folket suttit i sina röda stugor med nagelsaxklippta gräsmattor och oroat sig för Moskeer och att Sverige är en av Europas största mottagare av invandrare och flyktingar kontra skattebetalare. Den blyge Svensken är inte sällan en minoritet på vissa kommunala färdsträckor vilket skrämt och skapat åsikter vilket i sig är ganska begripligt. Integrationen som ord har bytt betydelse och det beror på den ganska tafatta politik som drivits av ALLA partier under lång tid. Ett gammalt Svenskt missförstånd efter kriget är att “En Svensk Tiger” och sitter ingjutet i Svensken sedan Martin Luthers självplågerifilosofi. Som att det inte räckte går vi och drar på en annan deprimerande störning kallad Jantelagen. Ekvationen blir lätt, sätt en självspäkande Lutheran med avklippt tunga och självförnekande komplex i ett gäng med självuttryckta ganska högljudda debatterande Turkar, Greker, Irakier, diverse Araber och den komplexoida Lutheranen löper stor risk för hjärtattack av den obegripliga stressen han upplever.
  En tomteblosslysande frånvaro av ekonomisk redovisning av integrationen har stört Sveriges Lutheraner och här kommer SD in och vill sköta den funktionen. Problemet med en miniräknare är att den inte räknar av sig själv, du måste fortfarande kunna tänka för att använda den, inte “känna”. (Någon myntade uttrycket “Känn med dina känslor och tänk med dina tankar men tänk inte med dina känslor.” )
  Så nu sitter det ett parti och räknar med sina känslor och dom bara växer med fler och fler väljare och vad gör de etablerade partierna? Jo, dom försöker dölja sitt misstag genom att sopa SD under mattan. Smart? Nej, för att den blyge Lutheranen i sin röda stuga ville bara se lite fakta, inte rösta fram en ny Hitler. Svensken är snäll och generös i botten, men när han blir överkörd och förnedrad av lögner och översitteri är han skolad i att tyst jobba sig större i gräsrotsnivå för att nå tillräckligt mandat för att få makt att ändra på saken. Det är i tystnad SD vinner, det är bara med hjälp av de andra partierna SD kommer vinna valet om 16 år. Är det det S&M vill? Isåfall kan dom slå ihop sig och ta det redan passande namnet, S&M.

  Klart att vi inte ska få rösta, det skulle ju vara ett bevis på intelligens hos Svensk politik.

 25. Bara hoppas att partierna årsstämmor sätter stopp för detta. Annars har vi vänsterstyre till 2022. Vi har borgerlig majoritet i landet (alliansen+SD) men kommer ha vänsterregering. Tror SD är större än alliansen till nästa val.

 26. Vilken bra blogg!! Jag blir mörkrädd när jag tänker på att vänsterpartierna nu fått carte blanche 2016-20

 27. Bra! Betyder att liberala och konservativa partier utgör regeringsunderlag de facto för socialister och kommunister utan möjlighet påverka innehållet i budgeten. Beklämmande och knappast vad liberala och konservativa väljare röstade för.

 28. Tja vad säger man? Din analys av decemberöverenskommelsens politiska effekter verkar ligga rätt nära min initiala analys på genusdebatten.se

 29. Strålande analys. Frågan är väl om M kommer att välja Batra till Partiledare efter detta debacle. Tänk vilka möjligheter för V att påverka budgeten i ren socialistisk riktning. Utgifter kan ju inte Alliansen bromsa i budgeten. Ett skattehöjarparti som V och även S får ju carte blance att höja skattetrycket för att omfördela i ineffektiv riktning!!

 30. Du träffar helt rätt i din analys. Alliansen har salt ut sig för en vattvälling. I utbyte mot att nagon gang i framtiden kunna fa regera pa samma premisser som den nuvarande lägger man sig helt platt nu. Värst är att Göran Hägglund verkar vara huvudarkitekten bakom detta fusk. Visst, partiet hängde pa gärdsgardskanten och hade slut pa pengarna, men med det senaste utspelet i migrationsdebatten tror jag kd hade hängt sigkvar i riksdagen. Hur det gar i nästa val 2018 är en helt annan fraga, och det gäller samtliga allianspartier. Det är sa sjukt daligt spelat av alliansen att man blir helt mallös. Om de bara tagit med sd i laget hade de haft regeringsmakten som i en ask. Men jag förstod redan i kommentarerna efter sd:s presskonferens att alliansen hade dessa tankar, bl.a. Hägglund yttrade sig att han kunde tänka sig ändrad praxis för att runda sd, förutsatt att de var demokratiskt godtagbara. Nej alliansen, detta är inte demokratiskt godtagbart. Ni valde att sitta säkert pa era riksdagsmandat i fyra ar till hellre än att ta hänsyn till folkopinionen. Ge mig ett ärligt svar, varför ska man rösta pa nagon av er om man ända far sv(a)mp-politik?

 31. Nå kunne Sverige på grunnlag av majoriteten i Riksdagen hatt sin første kvinnelige statsminister, bare 34 år etter at Norge fikk det for første gang. Men det er tydeligvis viktigere å ha høy innvandring, i den grad at det trumfer absolutt alt annet i politikken, inkludert prinsippet om at flertallet blant folkets representanter skal styre landet.

  Men Sverige har i alle fall fått en anti-fascistisk front som er garantert regjeringsmakt. Hm – hvor har jeg hørt om det der før?

 32. Sverigedemokraterna har ingen som helst skuld i detta att regeringens budget föll. Dåligt underbyggda budgetar faller, och det var SD:s plikt mot sina väljare att rösta för den budget som var minst skadlig för landet, när egna budgeten föll.

 33. Nix på dig själv. Varför kalla dig idiot, du skriver ju sanningar. Det behövs fler av din kaliber.

 34. Har du några tankar rörande regeringens energiöverenskommelse (föll med budgeten) och de eventuella möjligheter som uppstår nu när Centern öppnat upp för diskussioner?

  Får klimatförändringarna vara med och bestämma fokus när du riktar blicken?

 35. Vilket värde skulle ligga i att först blockera Löfven, eventuellt vinna ett nyval och sedan sitta i samma sits som han. Att i alla lägen riskera att bli blockerad av Sverigedemokrater och rödgröna?
  Jag tycker att den politik som bara blockerar, river ner och förstör, förstör möjligheten att fatta och genomföra beslut är förödande. Mer förödande än att rödgrönas politik genomförs. Jag föredrar att beslut fattas och att den politik som förs får verka. Min tro är att Löfven med flera kommer att regera sönder sig, samtidigt som alliansen vitaliserar sin politik och får en stark situation efter 2018.

 36. De är fullkomligt maktgalna. Skulle inte förvåna mig om de innan 2018,proklamerar officiellt(vilket de gjort lite mer inofficiellt nu)att de är det enda och sanna styrande partiet. Sedan lagstadgar det snabbt på något diffust sätt i grundlagen,och avlyser allah framtida val.Sen är det inte så långt till Myrdals,Arnstads och andra dubiösa figurers våta dröm,internerings och omskolningsläger.

 37. Jag har aldrig varit så irriterad över valutgången som nu efter senaste valet. Förr, innan Alliansen visat sig regeringsduglig fanns inget eg. alternativ till en S regering, Fälldin o co var i princip sossar även de. Åtminstone hade de inte kurage nog att föra en borgerlig politik, men med Alliansen förändrades det politiska landskapet. Då fanns det efter många årtionden en borgerlighet som var värd namnet. När de nu lägger sig platt för S är besvikelsen mycket stor hos mig, tack för att du bekräftar mina egna tankar. Jag brukar säga att Sverige är ett land av socialdemokrater, i alla fall har inte den personliga mognaden hos svenska folket i allmänhet kommit så långt att man kan diskutera politik i folkhemmet. Jfr integrationsdebatten m.fl. frågor stämplar gärna dem som bara vill prata om dem, som rasister. Det gäller också om man hävdar borgerliga åsikter, det är som om svenska folket är så indoktrinerade efter 70 år + av S regeringar och deras image av att ha byggt upp Sverige?! Jag är dock glad över den livliga debatten där i alla fall några vågar hävda en annan uppfattning än den gängse markanadsförd av mediaskocken.

 38. Nej, det är inte bra, när man ordnar till det, för att det skall passa just den situation som är idag! Är det någon som tror att detta kommer att bestå i åtta år? Åtta år är en lång tid i en föränderlig värld.

  Ett av de borgerliga partierna bryter sig loss från uppgörelsen – eller ett nytt borgerligt parti bildas. Kan få ihop kanske 15 procent. Partiet tar stöd från SD, som nu har 15 procent. Släpps den minoritetsregeringen fram?
  Så kan det bli – eller också inte. Men en sak är säker: åtta år är en lång tid i en föränderlig värld!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap