Vad gör Mehmet Kaplan?

Vår bostads- och stadsutvecklingsminister heter just nu Mehmet Kaplan och är miljöpartist.

Kaplan kom hit från Turkiet som ett-åring från Gaziantep och har vuxit upp i Skövde och Rinkeby.

Vad håller han just nu på med då?

Bostadssektorn är en av våra krissektorer.

Enligt Hyresgästföreningen saknar idag 289 000 unga vuxna bostad. Men enligt Stockholms handelskammare skulle vi behöva bygga 121 000 nya bostäder bara i Stockholm. Och bostadsbristen kommer accellerera. För på bara 4 år beräknas 340 000 flyktingar söka asyl i Sverige.  Redan nu sitter över 12 000 personer med PUT fast på förläggningar för att det inte finns bostäder att flytta till.

229 000 saknade bostäder. Då kan man ju tänka sig att Kaplan är busy, busy, busy.

Med att sätta igång och träffa exempelvis byggbolag och kommuner och diskutera hur vi snabbast löser det här. Och som miljöpartist tänker man sig att han föredrar att besöka de ställen man kan åka tåg till.

Men Kaplan har valt att fokusera på helt andra saker. 

Så här såg Kaplans första tid som minister ut enligt regeringens eget kalendarium. Ingenting inskrivet.

Inte så svettigt alltså. Även om jag gissar att han jobbade med någonting, dock tydligen inte så intressant att hans medarbetare orkat uppdaterat kalendariet. Han och regeringen tillträdde 3 oktober. Bläddrar man vidare till november börjar aktiviteterna först den 10 november. Med tre olika tal på arrangemang i Sverige. Men redan den 17 november reser Kaplan.

Till Turkiet. Ett land som inte ens är med i EU.

Jag begärde ut handlingar gällande Kaplans resor och skickade det här mailet till registratorn:

Det gick rätt fort att få svar. Fick jag då det jag begärde ut? Det går ju liksom inte att missförstå vad jag ville ha.

Såklart jag inte fick.

Dels har de suddat bort en del information, dels har jag alltså inte fått kostnader för delegationen. Eller några kostnader för representation. Eller fått hotellkvitton för alla resor. Oväntat. Eller inte. Min erfarenhet när jag har begärt ut offentliga handlingar är att myndigheter svarar fort. Men fel.

Jag har inte en enda gång fått ut det jag begärt från olika ställen under hösten trots mycket tydliga instruktioner. De maskar, förhalar och obstruerar. Så här. Att de bara struntar i att ta med vissa saker. Så man får maila igen och igen och igen. Kanske jag sammanfattar det här i ett helt eget inlägg vad det lider.

Varför Kaplan valde att redan 6 veckor han tillträtt som statsråd att åka just till Turkiet, sitt födelseland, är oklart. Det var inget speciellt som hände där. Ingen mässa eller annat arrangemang. Kanske turkarna blir alldeles till sig av lycka över att en turk blivit minister i Sverige. Jag vet inte. Men detta var inte första gången han interagerade med just Turkiet som minister. Redan 12 oktober intervjuas han i den turkiska tidningen Star Gazete.

Om bostäder? Nej. Om…..utrikespolitik. Där Kaplan lätt och ledigt uttalar sig med stort självförtroende. Den borgerliga debattören Thomas Gür, själv från Turkiet, reagerade på detta och översatte vad Kaplan bland annat sa i intervjun:

Så redan efter 6 dagar som minister har Kaplan alltså i internationell press kommenterat svensk utrikespolitik. Där ser man. Busy alltså.

Sedan flyger han själv till Ankara. Med ett gäng medarbetare. Han landar på morgonen den 17 november, träffar ambassadören Lars Wahlund lite snabbt och sen iväg till ”private location” resten av dagen. För hans delegation kommer först 19.05 till Ankara. Hmm.  Hemligt eller private som i privat? Det kommer vi nog aldrig få veta eftersom man alltså suddat bort en del information här.

Men det är ju lätt att tro att Kaplan lite grann passade på att träffa polare eller släktingar när han ändå tagit sig omaket att typ bjuda in sig själv till sitt hemland endast 6 veckor på posten. Vilket betyder att hans stab förmodligen rätt omgående fick i uppgift att efter den 3 oktober fixa ihop programmet och resan för honom. Sådant brukar ju ta en liten stund.

Var Kaplan och gänget sedan spenderade kvällen är tydligen också hemligt som ni ser. Och givetvis finns inga kvitton med heller. Att jag begärde ut det verkar alltså igen en registrator med selektiv blick ”missat”. Märkligt va?

Dagen efter tar de ett kortare besök i staden Kulu, där 40 000 människor utvandrat ifrån just till Sverige och där det därför finns en Olof Palme park (!). För Palme är verkligen det finaste det här landet har att erbjuda. Not. Men parken ska läggas ner tydligen. Sjukhuset i staden ska expandera. Synd.

Sedan har Kaplan möten i Ankara under dagen och träffar lite olika ministrar. Bland annat just bostadsministern. Den 19 november vid lunch flyger han till Istanbul. Var Kaplan bor i Ankara är höjt i dunkel. Den infon ”glömde” registratorn bort att ge mig. Men i Istanbul bor han på ett riktigt höjdarhotel, The Maramara Pera. Med utsikt mot Bosporen.

Och där bor han, och en person till ur delegationen (minst) i en sådan här enligt fakturan från resebolaget (där jag bara fått summan, inga hotellkvitton alltså:

I Istanbul kollar han faktiskt på hus och olika stadsdelar under en hel dag. Trevligt. Han är ju liksom ändå bostadsminister. Totalt är han borta 4 dagar i Turkiet.

Men Kaplan gillar att resa. Så redan 10 dagar senare åker han till Bryssel. För möte i rådet om transport, telekommunikation och energi. Gissar att det måste vara telekommunikationen då, som är anledningen till besöket. För varken tranport eller energi ingår ju i hans portfölj.

”Politiken för informationssamhället” skulle eventuellt kunnat klämmas in i telekom….. Med lite fantasi.

Enligt fakturan från resebolaget passar Kaplan på att bo på hotell i Bryssel, trots att han enligt schemat alltså deltar i ett enda möte. Har jag fått någon verifikation på denna hotellnatt? Nä. Givetvis inte. Det struntade registratorn också i.

Men han flyger alltså hem igen den 27 november för den dagen får Stockholm besök. Av EU-ministern från……..just det, Turkiet. Såklart.

Men enligt regeringens hemsida var han i Sverige för att besöka Margot Wallström och talmannen. Inte Mehmet Kaplan. Men tydligen, enligt Kaplans stab, ville EU-ministern särskilt träffa Kaplan. EU-ministern i Turkiet är även chefsförhandlare för deras förhandlingar att gå med i EU. Att han ville träffa den första svenska turkiska ministern kanske har att göra med att han gärna vill att Sverige driver på för att Turkiet ska få gå med? Who knows.

Bara veckan efter sätter sig Kaplan på flyget igen. Den här gången till Hong Kong. Och arrangemanget Business of Design week. Som ordnas i just Hong Kong sedan 2002 och är Asiens ledande designarrangemang. Sverige var för andra gången 2014 partnerland och under veckan talade 27 svenska företrädare inom design, arkitektur och branding. På deras egen hemsida framgår det tydligt att störst fokus just alltså är på design. Långt ifrån bostäder alltså.

Rent spontant känns just det här området som någon annan ministers. Igen. Lite av temat med Kaplan faktiskt. Och just här uppfattar jag att han är och vevar på kulturministerns område. Men Kaplan ville alltså åka till Hong Kong. Och tog med sig en jättestor delegation. Varför, var de bodde, var de åt etc har jag ingen aning för……..ni gissade rätt. Detta saknades i handlingarna jag fått ut.

Vad väljer han då för flygbolag att resa till Hong Kong med? Ni kan aldrig gissa. Turkish Airlines. Såklart. Och varför i hela friden åker Kaplan från……Istanbul? I Turkiet.  När biljetten han köpt är från Arlanda.

Av resehandlingarna nedan framgår det att biljetten Kaplan köpte var Arlanda-Istanbul-Istanbul-Hongkong. Det officiella programmet som ni ser nedan inleds måndagen den 1 december med att Kaplan alltså åker från Istanbul. Men inte med att han åker från Arlanda. Det är inte långsökt att gissa att Kaplan redan på helgen, kanske till och med fredag kväll, åkte till Istanbul och spenderade helgen där. För vilket annat skäl skulle det annars stå så här? Som tydligt visar att just Kaplan alltså redan VAR i Istanbul när själva resandet till Hong Kong inleddes.

Och han väljer att resa bekvämt denna gång. En resa i ekonomiklass med Turkish Airlines en måndag, som detta var, kostar 6 000 kronor till Hong Kong. Men Kaplans biljett kostade:

Reste hela delegationen då business class? Ingen aning. Ni vet varför.

Kaplan var alltså i Asien den 3 december. Ringer det några klockor? Vad hände den 3 december? Regeringskris. För då röstades regeringens, alltså även Kaplans, budget ner och på kvällen meddelade Löfven att han ämnar utlysa nyval den 29 december. Medan Kaplan kanske mumsade dumplings på en finkrog i Hong Kong. Kanske. Jag har ju som sagt inte fått några kvitton.

Så sammanfattningsvis kan man säga att Mehmet Kaplan alltså lagt ner en massa tid på……politikområden som inte är hans. Och hunnit resa en hel del faktiskt. Tre utlandsresor med övernattning mellan den 3 oktober då han tillträdde och jul. Det vill säga 2,5 månad.

Genomgående verkar Turkiet vara den röda tråden i Kaplans aktiviteter under hösten. 

Det har säkert ingenting alls att göra med att han ÄR från Turkiet själv. Det är nog bara för just Turkiet har så fantastisk bostadspolitik. Gissar jag.

Gissar också att det där hatet mot flyg Miljöpartiet generellt har inte är något Kaplan delar.
För jag har inte hittat en enda tågbiljett. Hittills.

Busy busy busy, do’in something. Alltså. 

Undrar bara när han tänker börja fokusera på just bostäder. I Sverige.
Där han alltså är minister
.

Uppdatering: I detta gräv hittade jag Kaplans kopplingar till IOGT-NTO och uppdaterade därför inlägget innan, om lobbyisterna i regeringen så kolla gärna det. 

Detta inlägg, och alla andra på den här bloggen, är skrivet av Rebecca Weidmo Uvell och ingen annan.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!