Vad gör Mehmet Kaplan?


Vår bostads- och stadsutvecklingsminister heter just nu Mehmet Kaplan och är miljöpartist.

Kaplan kom hit från Turkiet som ett-åring från Gaziantep och har vuxit upp i Skövde och Rinkeby.

Vad håller han just nu på med då?

Bostadssektorn är en av våra krissektorer.

Enligt Hyresgästföreningen saknar idag 289 000 unga vuxna bostad. Men enligt Stockholms handelskammare skulle vi behöva bygga 121 000 nya bostäder bara i Stockholm. Och bostadsbristen kommer accellerera. För på bara 4 år beräknas 340 000 flyktingar söka asyl i Sverige.  Redan nu sitter över 12 000 personer med PUT fast på förläggningar för att det inte finns bostäder att flytta till.

229 000 saknade bostäder. Då kan man ju tänka sig att Kaplan är busy, busy, busy.

Med att sätta igång och träffa exempelvis byggbolag och kommuner och diskutera hur vi snabbast löser det här. Och som miljöpartist tänker man sig att han föredrar att besöka de ställen man kan åka tåg till.

Men Kaplan har valt att fokusera på helt andra saker. 

Så här såg Kaplans första tid som minister ut enligt regeringens eget kalendarium. Ingenting inskrivet.

Inte så svettigt alltså. Även om jag gissar att han jobbade med någonting, dock tydligen inte så intressant att hans medarbetare orkat uppdaterat kalendariet. Han och regeringen tillträdde 3 oktober. Bläddrar man vidare till november börjar aktiviteterna först den 10 november. Med tre olika tal på arrangemang i Sverige. Men redan den 17 november reser Kaplan.

Till Turkiet. Ett land som inte ens är med i EU.

Jag begärde ut handlingar gällande Kaplans resor och skickade det här mailet till registratorn:

Det gick rätt fort att få svar. Fick jag då det jag begärde ut? Det går ju liksom inte att missförstå vad jag ville ha.

Såklart jag inte fick.

Dels har de suddat bort en del information, dels har jag alltså inte fått kostnader för delegationen. Eller några kostnader för representation. Eller fått hotellkvitton för alla resor. Oväntat. Eller inte. Min erfarenhet när jag har begärt ut offentliga handlingar är att myndigheter svarar fort. Men fel.

Jag har inte en enda gång fått ut det jag begärt från olika ställen under hösten trots mycket tydliga instruktioner. De maskar, förhalar och obstruerar. Så här. Att de bara struntar i att ta med vissa saker. Så man får maila igen och igen och igen. Kanske jag sammanfattar det här i ett helt eget inlägg vad det lider.

Varför Kaplan valde att redan 6 veckor han tillträtt som statsråd att åka just till Turkiet, sitt födelseland, är oklart. Det var inget speciellt som hände där. Ingen mässa eller annat arrangemang. Kanske turkarna blir alldeles till sig av lycka över att en turk blivit minister i Sverige. Jag vet inte. Men detta var inte första gången han interagerade med just Turkiet som minister. Redan 12 oktober intervjuas han i den turkiska tidningen Star Gazete.

Om bostäder? Nej. Om…..utrikespolitik. Där Kaplan lätt och ledigt uttalar sig med stort självförtroende. Den borgerliga debattören Thomas Gür, själv från Turkiet, reagerade på detta och översatte vad Kaplan bland annat sa i intervjun:

Så redan efter 6 dagar som minister har Kaplan alltså i internationell press kommenterat svensk utrikespolitik. Där ser man. Busy alltså.

Sedan flyger han själv till Ankara. Med ett gäng medarbetare. Han landar på morgonen den 17 november, träffar ambassadören Lars Wahlund lite snabbt och sen iväg till “private location” resten av dagen. För hans delegation kommer först 19.05 till Ankara. Hmm.  Hemligt eller private som i privat? Det kommer vi nog aldrig få veta eftersom man alltså suddat bort en del information här.

Men det är ju lätt att tro att Kaplan lite grann passade på att träffa polare eller släktingar när han ändå tagit sig omaket att typ bjuda in sig själv till sitt hemland endast 6 veckor på posten. Vilket betyder att hans stab förmodligen rätt omgående fick i uppgift att efter den 3 oktober fixa ihop programmet och resan för honom. Sådant brukar ju ta en liten stund.

Var Kaplan och gänget sedan spenderade kvällen är tydligen också hemligt som ni ser. Och givetvis finns inga kvitton med heller. Att jag begärde ut det verkar alltså igen en registrator med selektiv blick “missat”. Märkligt va?

Dagen efter tar de ett kortare besök i staden Kulu, där 40 000 människor utvandrat ifrån just till Sverige och där det därför finns en Olof Palme park (!). För Palme är verkligen det finaste det här landet har att erbjuda. Not. Men parken ska läggas ner tydligen. Sjukhuset i staden ska expandera. Synd.

Sedan har Kaplan möten i Ankara under dagen och träffar lite olika ministrar. Bland annat just bostadsministern. Den 19 november vid lunch flyger han till Istanbul. Var Kaplan bor i Ankara är höjt i dunkel. Den infon “glömde” registratorn bort att ge mig. Men i Istanbul bor han på ett riktigt höjdarhotel, The Maramara Pera. Med utsikt mot Bosporen.

Och där bor han, och en person till ur delegationen (minst) i en sådan här enligt fakturan från resebolaget (där jag bara fått summan, inga hotellkvitton alltså:

I Istanbul kollar han faktiskt på hus och olika stadsdelar under en hel dag. Trevligt. Han är ju liksom ändå bostadsminister. Totalt är han borta 4 dagar i Turkiet.

Men Kaplan gillar att resa. Så redan 10 dagar senare åker han till Bryssel. För möte i rådet om transport, telekommunikation och energi. Gissar att det måste vara telekommunikationen då, som är anledningen till besöket. För varken tranport eller energi ingår ju i hans portfölj.

“Politiken för informationssamhället” skulle eventuellt kunnat klämmas in i telekom….. Med lite fantasi.

Enligt fakturan från resebolaget passar Kaplan på att bo på hotell i Bryssel, trots att han enligt schemat alltså deltar i ett enda möte. Har jag fått någon verifikation på denna hotellnatt? Nä. Givetvis inte. Det struntade registratorn också i.

Men han flyger alltså hem igen den 27 november för den dagen får Stockholm besök. Av EU-ministern från……..just det, Turkiet. Såklart.

Men enligt regeringens hemsida var han i Sverige för att besöka Margot Wallström och talmannen. Inte Mehmet Kaplan. Men tydligen, enligt Kaplans stab, ville EU-ministern särskilt träffa Kaplan. EU-ministern i Turkiet är även chefsförhandlare för deras förhandlingar att gå med i EU. Att han ville träffa den första svenska turkiska ministern kanske har att göra med att han gärna vill att Sverige driver på för att Turkiet ska få gå med? Who knows.

Bara veckan efter sätter sig Kaplan på flyget igen. Den här gången till Hong Kong. Och arrangemanget Business of Design week. Som ordnas i just Hong Kong sedan 2002 och är Asiens ledande designarrangemang. Sverige var för andra gången 2014 partnerland och under veckan talade 27 svenska företrädare inom design, arkitektur och branding. På deras egen hemsida framgår det tydligt att störst fokus just alltså är på design. Långt ifrån bostäder alltså.

Rent spontant känns just det här området som någon annan ministers. Igen. Lite av temat med Kaplan faktiskt. Och just här uppfattar jag att han är och vevar på kulturministerns område. Men Kaplan ville alltså åka till Hong Kong. Och tog med sig en jättestor delegation. Varför, var de bodde, var de åt etc har jag ingen aning för……..ni gissade rätt. Detta saknades i handlingarna jag fått ut.

Vad väljer han då för flygbolag att resa till Hong Kong med? Ni kan aldrig gissa. Turkish Airlines. Såklart. Och varför i hela friden åker Kaplan från……Istanbul? I Turkiet.  När biljetten han köpt är från Arlanda.

Av resehandlingarna nedan framgår det att biljetten Kaplan köpte var Arlanda-Istanbul-Istanbul-Hongkong. Det officiella programmet som ni ser nedan inleds måndagen den 1 december med att Kaplan alltså åker från Istanbul. Men inte med att han åker från Arlanda. Det är inte långsökt att gissa att Kaplan redan på helgen, kanske till och med fredag kväll, åkte till Istanbul och spenderade helgen där. För vilket annat skäl skulle det annars stå så här? Som tydligt visar att just Kaplan alltså redan VAR i Istanbul när själva resandet till Hong Kong inleddes.

Och han väljer att resa bekvämt denna gång. En resa i ekonomiklass med Turkish Airlines en måndag, som detta var, kostar 6 000 kronor till Hong Kong. Men Kaplans biljett kostade:

Reste hela delegationen då business class? Ingen aning. Ni vet varför.

Kaplan var alltså i Asien den 3 december. Ringer det några klockor? Vad hände den 3 december? Regeringskris. För då röstades regeringens, alltså även Kaplans, budget ner och på kvällen meddelade Löfven att han ämnar utlysa nyval den 29 december. Medan Kaplan kanske mumsade dumplings på en finkrog i Hong Kong. Kanske. Jag har ju som sagt inte fått några kvitton.

Så sammanfattningsvis kan man säga att Mehmet Kaplan alltså lagt ner en massa tid på……politikområden som inte är hans. Och hunnit resa en hel del faktiskt. Tre utlandsresor med övernattning mellan den 3 oktober då han tillträdde och jul. Det vill säga 2,5 månad.

Genomgående verkar Turkiet vara den röda tråden i Kaplans aktiviteter under hösten. 

Det har säkert ingenting alls att göra med att han ÄR från Turkiet själv. Det är nog bara för just Turkiet har så fantastisk bostadspolitik. Gissar jag.

Gissar också att det där hatet mot flyg Miljöpartiet generellt har inte är något Kaplan delar.
För jag har inte hittat en enda tågbiljett. Hittills.

Busy busy busy, do’in something. Alltså. 

Undrar bara när han tänker börja fokusera på just bostäder. I Sverige.
Där han alltså är minister
.

Uppdatering: I detta gräv hittade jag Kaplans kopplingar till IOGT-NTO och uppdaterade därför inlägget innan, om lobbyisterna i regeringen så kolla gärna det. 

Detta inlägg, och alla andra på den här bloggen, är skrivet av Rebecca Weidmo Uvell och ingen annan.

171 kommentarer till Vad gör Mehmet Kaplan?

 1. Otroligt har detta kommit fram till gammelmedia? Har aldrig hört talas om detta konstiga förfarandet med flyg och vistelser. Det ska vara offentligt med resor och kvitton. Så vad är det som sker? Vilket vansinne! Snacka om dold agenda!

 2. I lke this article,one of thousands from around the world,corruption as usual,and media is told to stay away,well, welcome to club international, have a good day!

 3. Hej! Ett riktigt bra grävande reportage, tack! Jag ser fram emot att se detaljerna om hur de slingrar sig innan resten av dokumenten kommer fram. Men korrekturläs gärna texterna igen före publicering, det skulle ge dem ännu mer tyngd.

  Med vänlig hälsning /Magnus 🙂

 4. Fantastiskt bra artikel, belyser bad våra,politiker håller på med, eller mer vad de inte håller på,med. Keep up the good work, fantastiskt bra.

  //Pelle

 5. Mycket bra granskat!!!
  Är så tragiskt att det blir roligt, han har ju helt klart en annan agenda än miljön. Miljöpartiet förväntar jag mig inte mycket av men hur törs Stefan ha han som mennister?

 6. Gillar att läsa dina rader, alltid välskrivna och relevanta. Går det att granska Veronica Palms tillträde i Rädda barnen? Stämmer lönen på straxt under 50Kkr/mån eller tillkommer det övriga ersättningar som pensioner/fallskärmar/etc från riksdag/socialdemokraterna?

 7. Det är tur att det inte är luktdator, för då hade skitdoften från Kapland,s agerande spridit sig runt landet. Det är för j–ligt att skattepengarna används på ett så utstuderat och slösaktigt sätt. Jag tycker även att det är synd om de invandrare som vill och gör väl, drabbas av Kapland,s beteende. FORTSÄTT GRANSKA MYGLARNA.

 8. Du borde få något slags pris för ditt suveräna grävande. Diamantspaden kanske? Mina “favoritgräv” bland de jag tagit del av är : Avslöjandet av hycklaren Jason Timbuktu Diakité och skatte(smitar)planeraren Alexandra Pascalidou. Kaplans resor för att stärka sina islamistiska värderingar och strunta i den svenska bostadspolitik han ansvarar för är ytterligare en journalistisk juvel. Tack för den!

 9. Heja Rebecca!
  Du borde hålla en kurs i grävande journalistik för murvlarna på DN och AB bl.a…..
  Har länge tyckt att det är något mysko med denne “bostadsminister”

 10. Enligt vad jag erfarit har regeringen och Sveriges muslimer kommit överens om att muslimer ska få tillgång till högre befattningar inom statsapparaten. Detta är uppenbarligen ett resultat av denna uppgörelse. Då frågar sig vän av ordning: Borde inte denne man, som har helt skilda värderingar jämfört med svenskars värderingar, övervakas och kontrolleras innan man helt blint litar på honom? Vi har ju tidigare haft fall med invandrare inom politiken som slutat med katastrof! Dessutom undrar jag om alla medlemmar av regeringen har dessa återkommande utgifter, då förstår jag att man behöver höja skatterna!
  Beträffande själva förfarandet att låta muslimer få arbeten inom regeringen har jag starka invändningar mot detta, jag vill fortsätta leva i ett kristet land!

 11. Jättebra granskat!

  Men såhär lite över ett år efter kan jag inte låta bli att fundera; vad gör Mehmet Kaplan nuförtiden?

 12. Sveriges Radio har sökt Kaplan med anledning av att Boverket föreslår att staten ska ta ansvar för att bygga bostäder till låginkomsttagare. Trångboddheten är värre än på hundra år och nyanlända köper kontrakt på svarta marknaden.Kaplan vill inte uttala sig. Han behöver inte eftersom regeringskansliet i ny lag för mottagande av flyktingar skriver att socialtjänstlagen är ena basen i bostadsförsörjningen vilket innebär att 14000 nyanlända och 4000 anhöriga till ensamkommande snart kan hämta sina bostäder på landets socialkontor. Vad överraskade de kommer att bli när det inte finns några bostäder. Var gör landets bostadsminister.

 13. Mycket bra att du granskar Kaplan. Jag har endast uppfattat bitar av vad du berättar. Som första resan till Turkiet, vilken fick nackhåren att resa sig på mig.
  Jag kan inte tänka mig annat än att Statsminister Löfven känner till det du berättar och förhoppningsvis mer. Så dant fall måste det betraktas att Löfven godkänt alltihopa.
  Återigen. Tack för att du granskar denne Kapland.

 14. Om detta inte vore så fruktansvärt och graverande skulle jag ha skrattat högt. Skamlöst och tyvärr inte helt oväntat. Jag undrar allvarligt över på vilka premisser denne man lyckats tillskansa sig en ministerpost. Det osar skumrask lång väg.

 15. Mycket bra att du Rebecca tar dig tid att gräva i detta. Hoppas att du skickar dina upptäckter till statsministern i ett brev med snigelposten och följer upp om brevet diarieförts. Dessutom vore det bra om du ordnar stora plakat om detta och sätter upp i tunnelbanan i Stockholm. En facebook-grupp med titeln Bostadslösministern Mehmet Kaplan, där allt du gräver fram samlas. Den gruppen borde också samla in pengar till en upplysningskampanj på diverse reklamplatser mm., t.ex. på bussar.
  Flygblad riktade till riksdagsledamöterna om dettta skulle vara bra.

 16. Tack snälla. Äntligen någon som tar tag i skiten. Det är inte underligt att som Svensk man mår dåligt och är besviken på allt. Fy faan säger jag bara. Tänk bara om jag kunde göra något, känns bara som jag befinner mig i en kastrull och far runt runt och inte vet vad jag ska gör åt helvetet. Är så jävla besviken, inte undra på att det mördas i det här landet.

 17. bra jobbat !……tack att du engagerar dig för Sverige…. o felaktigt agerande…..kan man inte anmäla sådant handlande till jo?? var vänlig fortsätt granska svindleri…..

 18. Ja, jag undrar jag med, när ska Kaplan skrida till verket? Eller blir det som med Attefall?
  Bara en massa populistiska utspel för att ge sken av att man gör något?

 19. Bra att du går igenom Kaplans förehavande.
  Jag vill bara tillägga att hans företrädare, Attefall, heller inte var så inne på bostadsbyggande – enligt branschen föll bostadsbyggandet med 74,4 % under Alliansåren …
  Staten och kapitalet …

 20. Det MÅSTE väl få dem att lämna ut uppgifterna.det finns väl lite utav Sverige kvar eller har det blivit korruptionens högborg.

 21. Jag vet hur kan man sänka bostadsbyggnadskostnaderna. jag vill gärna informera den ansvarige minister..Jag kan meddela honom att mitt arbete kan hjälpa andra länder ikl Turkiet med sina bostadsbyggande
  .
  Statsrådet Kaplan bör veta att UNIDO (United Nations Industrial Development Organisation) khar granskat mitt förslag och godtog det.

  Vänligen:Ervin Schömer ark SAR Tek Dr

 22. Rätt så. Det är helt orimligt att en minister lever loppan på skattemedel- Bostadsministern har tillräckligt att gör med att sköta sin uppgifter. Och då menar jag inte att bygga moskéer i varje svensk kommun.

 23. Hmm. intressant. Men det är väl offentliga handlingar och alltså ska dom lämnas ut. Jobba vidare

 24. Hej..
  Det är intressant att läsa, det du har lagt ut. Vad kan man förvänta sig av en islamist det är väl inte bostadspolitik? Det är skandal att han har får bli minister ens.

 25. Allt med Kaplan är dolt – hemlig agenda. Han åker till Turkiet direkt eller indirekt i flera avseenden. Denna artikel, väl skriven samt mkt bra detektiv arbete, bevisar Kaplans oduglighet i samtliga avseenden. Men kanske inte i alla. Min åsikt är att han slösar våra skattepengar på sin egen “islamistiska” agenda. Bläddra tillbaks i Kaplans bakgrund så vet ni vad jag talar om. Att han struntar fullständigt i miljön återbevisas i artikeln ovan. Vad håller Löfven på med som involverar IS anhängare med i hans regering. För ni vet väl att Turkiet är IS skapare samt anhängare nummer ett. De har öppnat landsgränsen för dessa islamister för fritt inträde till Syrien för för fler massmord, våldtäkt på kvinnor, barn, flickor och pojkar. Turkiets Erdogan tränar dessa på Turkiets marker samt “skickar” i väg dessa IS terrorister på självmords uppdrag. Titta på de olika utländska tv-kanalerna, de svenska censurerar mkt, där finnes verklighetens fakta. Dessa islamister dödar folk i olika länder oavsett religion. Turkiet tillät inte den amerikanska millitärmakten att flyga från ett turkiskt/amerikansk millitärbas, på Turkiets mark, för att angripa IS terrorister i Syrien och Irak. Så behöver vi verkligen fråga oss vad vår käre “bostadsminister” är bra på???
  Så tillbaka till frågan ovan: Löfven vad håller du på med?

 26. Intressant. Min fråga är dock om detta är relativt sett normalt beteende för en minister. Hur har schemat sett ut för andra ministrar? Anledningen till att jag frågar är för att jag alldeles för gärna vill se honom dingla för att vara objektiv.

 27. Om inte UG vågar ta upp detta så borde väl Slöseriombudsmannen eller några av våra tidningar ta tag i detta. Kanonjobb!

 28. Mehmet Kaplan har en egen islamistisk agenda som egentligen är mer besvärande än att han inte gör sitt jobb!

 29. Det är dags att någon hör av sig till tidningarna och begär att de granskar Kaplan hårdare. Varför åkte han till Turkiet och besökte deras IT-minister Lütfi Elvan som har stängt ner kurdiska Twitter-konton? Turkiet stöder indirekt ISIS på många vis. Detta är fruktansvärt.

 30. Vilket fantastiskt arbete du lagt ner. Tack för det. Vad säger lagen om offentliga handlingar egentligen? Har man rätt att begära ut resekostnader, anledning till resan etc? Att han måste avsättas är vi nog många som tycker, i synnerhet med tanke på hans kopplingar till extremistiska islamistiska organisationer.

 31. Detta måste ut till alla svenskar. Vi kan inte ha oseriösa människor som leker bort vårt land och dess ekonomi!!

 32. hallelujah! Vilken tur att vi har dig när gammelmedia slutat fungera! Är det Konstitutionsutskottet som jobbar med kontroll av våra kära folkvalda? Eller kan man överlämna den kompletta utredningen som du gjort till en annan riksdagspolitiker som kan lämna in en missförtroendeförklaring? Denna människan kan inte få sitta kvar, dags att folket säger sitt!

 33. Man blir mörkrädd! Mehmet verkar helt sakna moral. Använder sig av skattebetalarnas pengar och utger sig för att vara minister för något han inte är. Utrikesminister? Kulturminister? Är det ingen ansvarig som ställer honom till svars för detta? Han måste göra sitt jobb som BOSTADSMINISTER! Annars avsätt/byt ut honom!

 34. Du har gjort ett imponerande arbete. Tycker du borde anmäla detta till JO där du utvecklar hur myndighetskontakten skett. Verkar uppenbart att offentlighetsprincipen allvarligt försummats.

  Allt gott!

 35. Tack för bra research! Hoppas bara att han blir granskad av sin chef nu också. Så här kan det väl inte vara tänkt att man ska jobba som minister?

 36. Tack för informationen – hoppas att den leder till diskussion bland miljöpartiets gräsrötter!
  Jag har ofta undrat vad M.K gör i miljöpartiet, han verkar inte dela partiets grundläggande värderingar… De miljövänner jag känner lever under små ekonomiska omständigheter, i små hus på landet och lägger varje extra krona på att mata fåglar och stötta djurskyddsorganisationer. De skäms när de kör sin bensinslukande gamla volvo till mataffären en gång i veckan, och reser inte med flyg över huvud taget… Miljöpartiets hycklande ledning borde skämmas!

 37. Bra grävt !!!
  Men, tyvärr är det nog så att detta nog inte är ett undantag. Jag tror det är ett typiskt beteende för väldigt många som har möjlighet att leva på andras bekostnad.

 38. Utmärkt granskning! Tack för att du gör det du gör, så att vi förhoppningsvis kan använda skattepengarna till det de ska!

 39. Varför finns det inga konkreta anvisningar och regler för ministrar hur de kan resa för skattepengar? Är det så att dessa resor bekostas av oss, så ska det ju rimligen vara förenat med den roll och ministerpost som Mehmet Kaplan har. Jag tycker inte det ska riktas till miljöpartiet – där jag är medlem i. Jag tycker det är mycket bra att alla politiker granskas, har en slags bevakning på sig. Vi andra vanliga människor lever ett vanligt liv, med vanliga inkomster, semesterresor nån gång per år och då det är tjänsteresa så är det tjänst som gäller. Inga utrymmen för andra saker när det bekostas av arbetsgivaren.

  Vill inte leva i ett land där politiker, oavsett partitillhörighet – nyttjar sin ställning och kommer undan med det. Finns det inget uppenbart skäl till en resa, middag, andra kostsamma saker – som bekostas av skattepengar: Då skall de sägas upp och lämna sina uppdrag DIREKT. Alla resor skall utan strykningar, dold info, eller försök att döljas – som bekostas av skattepengar = skall öppet kunna visa alla detaljer.
  Registratorer som inte gör detta bör inte ha kvar sin anställning.

  Man tappar en bit av förtroendet varje gång något sånt här inträffar.

 40. Han är en orm och jag om någon vet vad denne går för, sparka denne islamist hela vägen tillbaka till Turkiet innan han gör mer skada en redan!!!

 41. Hej, finns det inte någon process för missbruk i tjänsten för politiker? OM det du skriver är sant så borde det rimligtvis finnas någon som man kan anmäla detta till för det låter ju som missbruk att skattemedel för egen sak i mina öron om man är bostadsminister. Eller?

 42. Man blir så förbannad, en normal människa skulle skämmas ihjäl för ett sådant beteende. Det verkar inte finnas någon ärlig person kvar i politiken, bara klippare.
  Inte konstigt att folk proteströstar. Det slutar med en Hitler som styr Sverige om inte politikerna skärper sig / byts ut.

 43. Bra granskning i sig! Tyvärr kommer detta att tystas ned av massmedia. En stor del av journalistkåren är ju miljöpartister, så det är locket på här. När Åsa Romson använt förbjuden bottenfärg på sin husbåt, skrevs nästan ingenting om detta i massmedia.

 44. Bra artikel och ser fram emot granskningar av alla ministrar och jämförelse med denna förra regeringen.

  Undrar dock var du inte lyfter fram att SAS inte har direktflyg till Hong Kong? Känns som en viktigt detalj.

  Du trycker på att Kaplan är från turkiet och säkert besöker vänner och släkt där. Men han var ju ett år gammal när han kom hit, så han har nog mer vänner här än där?
  Antagligen är de han anser vara släkt här också.

  Du har som sagt gjort en bra undersökning som är värt att lyftas fram i de stora tidningar och som alla bör läsa oberoende politisk åsikt. Vi behöver mer sådant efter lagarna som gör det svårare att granska politikerna.

  Men faktum är att Kaplans ursprung inte är nödvändig för att se att han har begått massa fel och hållit på med sådant som inte har med hans uppgift att göra.
  Kan väl säga att jag knappast tror vi kommer få en bättre bostadssituation eller it sådant under hans ministertid…

 45. Vidarebefodra detta till samtliga tidningar,Tack. Kopia till Statsministern. Kaplan bör få sparken snarast han har totalt missuppfattat sin uppgift som minister och bör få sparken utan att passera gå.

 46. Intressant artikel. Det intressantaste tycker jag nästan är det faktum att registrator inte lämnar ut handlingar. Känns som en metod som testades i samband med Toblerone, och som kommer att fallera om journalister och andra personer bara fortsätter knacka på utan att ge sig, till den dag Sverige är en fulländad bananrepublik (hoppas inga bananer tar illa upp över detta uttryck som härstammar från gamla fördomar). Mailade precis justitiedepartementet och frågade vem som har ansvar för att departementens registrator försvarar offentlighetesprincipen.

  Ska tilläggas att jag inte är särskilt kunnig på hur det här är tänkt att fungera, utan bara besviken på att jag inte kunde informera mig bättre om bostadsministerns uträttelser.

 47. Varför hör man inget om detta på nyheterna? Ett fall för uppdrag granskning. Har för mej att dom brukar “snurra” upp det mesta i kritik av det offentliga. Det du beskriver om uteblivna efterfrågade offentliga uppgifter är ju skrämmande. Vem vill ha Turkiet med i EU?

 48. Tack för att du tar dig tid till att granska detta. Mkt välskrivet! Hoppas även någon i media reagerar på det här…

 49. Imponerad av att “någon”, du, orkat göra detta! Mycket bra jobbat, och tja.. “intressant” läsning eller snarare lite förutsägbar efter första raderna. Tack för detta!

 50. Vad kan man vänta av en “väl förberedd regering”. Jag skäms över att vara Svensk när en del bara roffar åt sig och ser till det egna med exceptionella fördelar/förmåner. Fy f-n säger jag. Skattebetalare sedan 1964, med en pension på 9363 sek. Sverigedemokraten Leif Aronsson.

 51. Fantastisk artikel, mer av detta tack! Blir dock illamående av denna totala respektlöshet för VÅRA skattepengar. Skulle vilja kalla detta för “trolöshet mot huvudman” då vi som skattebetalare definitivt är att anse som “huvudman” då det är vi som finansierar detta. Straffskalan för “trolöshet mot huvudman” innefattar fängelse upp till 6-år, då det kan anses vara grovt.
  Definition av trolöshet mot nedan:
  //sv.m.wikipedia.org/wiki/Trolöshet_mot_huvudman

 52. Det enda som Kaplan har kommit fram med är att satsa på energieffektivisering för 1960-talshusen. Ett förslag som funnits i ca 20 års tid.
  Hur genomskinlig får man egentligen vara som ansvarig minister?

 53. det ligger nog i miljömupparnas ideologi att vissa är mer jämlika än andra och följaktligen inte berörs uttalade policies. Det fanns/finns en kärring Ruwaida i stadshuset här i staden som enligt trovärdiga källor var stockholm taxis bästa kund – trots tunnelbanor och bussar i överflöd.

 54. Utmärkt jobbat !
  Vår regering är en absolut katastrof. Men vi har bara sett början.
  Som ngn sammanfattade : Och vi som hade det så bra.

 55. har du någonsin funderat på vad det kostar att statens, kommunens eller landstingets medarbetare ska plocka fram dessa uppgifter åt dig?? Troligen inte, vi kanske skulle ha råd med nån extra lärare, underskötare eller kanske tom en extra läkare någonstans.

 56. Kanske ska man granska Kaplans förehavande i Husby Islamic center – det går rykten om att han ev förskingratt 3 mkr där. ?
  Kaplan träffade företrädare för turkiets islamister ..

 57. Intressant och magnifikt gjord undersoekning. Enligt spansk dagstidning har Sverige
  vad gaeller oeppenhet halkat ned paa.40:e plats i vaerldssamfundet. Det betyder
  att den vaerldsberoemda svenska politiska oeppenheten har kraftigt foersaemrats och
  moejligheten foer den enskilde medborgaren att faa adekvat information har reducerats

 58. Hjärtligt tack till alla modiga människor som granskar och informerar via alternativa medier; vi skulle aldrig få veta något.
  Med all beundran och tacksamhet
  cris

 59. Riktigt bra! Låter som ett fall för JO med de vissa uppgifter som blivit sekretess på utan besvärshänvisning. Blir illamående av hur vissa politiker behandlar skattemedel. Speciellt som man tillhör ett parti som tycker skatterna behöver höjas!?

 60. Strålande artikel. Är det inte så att detta var mannen som jämförde IS krigare med Finlandsfrivilliga strax innan han blev minister. Kan du inte JO anmäla tjänstemännen som inte lyder offentlighetsprincipen för att lämna ut fakta?

  Lycka till med ditt grävande. Finns säkert mera att göra på Romson också utöver skattefri diesel och nedsmutsning i vattnet från sin skuta(?)

 61. “En tjänsteman som vägrar att lämna ut en allmän handling ska samtidigt ge en besvärshänvisning, det vill säga spontant tala om hur man kan överklaga myndighetens vägran i förvaltningsdomstol. Tjänstemannen ska alltså alltid kunna visa exakt vilken paragraf i offentlighets- och sekretesslagen man hänvisar till. Brott mot offentlighetsprincipen kan anmälas till Justitieombudsmannen, JO. Att vägra följa offentlighetsprincipen kan innebära att man gör sig skyldig till tjänstefel.”

  (//sv.wikipedia.org/wiki/Offentlighetsprincipen, 30-12-2014)

 62. Tack!! Roligt att se att någon orkar granska “våra” kära politiker på detta sätt och underbyggda med fakta framförallt! Det är vi inte bortskämda med i dagens Sverige tyvärr. Tror tyvärr bara du snuddat toppen på isberget. Om jag skall vara kritisk så tycker jag dock att du är lite raljerande ibland och det försämrar kvalitén på inlägget när det känns som dina känslor lyser igenom. Dock kan jag förstå att det måste vara som att jobba i motvind i en bajsstorm med alla dessa tjänstemän som missköter sitt jobb och skyddar politikerna och twittrande osäkra unga män som saknar kontakt med verkligheten (läs Henrik Johansson tex) Hoppas även att du orkar fortsätta bemöta deras “fakta” på twitter som du hittills gjort suveränt! Stå på dig och ännu en gång, STORT TACK!!

 63. Tack för att det finns sådana som du som orkar gräva och granska det våra skattepengar går till, en sån här skandal gör att man har lust att ge sig in i politiken på allvar och börja rensa upp i röran.

 64. Hoppas du har ork att fortsätta granska.
  Det behövs att någon försöker att tala om sanningen.

 65. man blir så besviken över att de folkvalda sätter sig själva, sitt ego och sin karriär i första rum.
  Magdalena Ribbing var är du?

 66. Hej
  Var snäll och fortsätt begära ut ALLA handlingar i Kaplans fall och uppdatera
  på din blogg. Detta är ju faktiskt oerhört intressant, Känns som ett stort förakt
  mot oss väljare. Snälla,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 67. Mycket bra grävande journalistik. Föredömligt, rent av. Jag misstänker att detta skulle kunna vara intressant stoff för kvällstidningarna samt Uppdrag granskning, trots att, eller just på grund av, att Kaplan är miljöpartist. Media gick ju ut rätt hårt med Romson och hennes bottenfärg på båten, så förutsättningar finns att de även skulle vilja ta upp detta till ytan. Keep up the good work!

 68. Tack för din utmärkta lägeskoll. Var finns protokollen och motiveringarna att han skall medverka i dessa möten inklusive sammanfattningar och åtgärder?

  Jag har svårt att undvika invektiven. Den svenska bostadsmarknaden torde vara ett mera passande att fördjupa sig i som punkt no 1. på agendan.
  Hans förehavande att resa till HK med ett stort följe får något av löjets skimmer över sig. Och de övriga resorna samt uttalanden om Palestina/Israel får säkert många att ifrågasätta Statsministerns utnämningsomdöme.
  Att rata SAS som svenska staten är stor delägare i för THY gör saken ännu mer patetisk.
  M. Kaplans uppförande spär på politikerföraktet än mer vilket också de “återhållsamma” rapporterna Du begärt in är friserade.

 69. Vem är förvånad? Våra “moderna” politiker anser, oavsett partifärg, att deras uppdrag inte är att tjäna de väljare som röstat fram deras parti. De anser att de lyckats skaffa sig ett välbetalt jobb med delikata förmåner och en god pension om de lyckas hålla sig kvar vid grytorna tillräckligt länge. Därför är sådan granskning som du gör viktig! Hoppas att tillräckligt många läser den så att folk får klart för sig vad politik numera handlar om! Gott Nytt År till dig!

  Hälsningar
  Marianne Lönnqvist

 70. Jaha – vet inte om man skall skratta eller gråta. Och dessutom verkar han ju vara “fridlyst i klass A” eftersom granskare och kritiker per automatik anses vara rasister.

 71. Fantastisk granskning och bra skrivet. Bästa jag läst på hela veckan.
  Kaplan har för mig alltid framstått som mycket osympatisk. Nackhåren reser sig bara jag ser hans sura min. Denna artikel bekräftar min magkänsla jag haft om den mannen. Det finns många Facebook sidor med rubriker som “vi som vill att person xxx skall avgå” o så skall man klicka på gilla knappen på dessa sidor. Jag har altid stått över att klicka på dessa nyskapade sidor. Men nu skall jag verkligen leta upp den där sidan om att man står för att Kaplan skall avsättas o entledigats från sin tjänst. Han passar bättre som tunnelbana chaufför där han inte behöver så mycket direkt kontakt med människor.

 72. Bra jobbat!
  Passa på att granska moderaternas nya finansansvarige Ulf Kristerssons resor till Kina också.

 73. Tänk att detta egentligen relativt dåligt skrivna blogginlägg skall betraktas som ett hjältedåd! Grävande journalistik skall ju vara sysselsättning för envar som kallar sig journalist varje dag. Om så hade varit fallet, så skulle till slut ingen politiker eller tjänsteman våga göra någonting tveksamt för skattebetalarnas pengar.
  Men det är klart att Mehmet Kaplan är ett bra spår. Jag ryckte direkt till när jag såg hans namn i ministerlistan. Vad har han med bostäder att göra? Det är klart att de var tvungna att fylla vissa kvoter: kvinnor, invandrare, muslimer, så att alla skulle känna sig representerade i regeringen.
  Jag såg att en Henrik Johansson, fackligpolitisk ombudsman hos Socialdemokraterna i Dalarna, hade kallat blogginlägget rasistiskt. Det är pinsamt. När man inte kan bemöta fakta, så drar man rasistkortet.
  Däremot finns det vissa brister i bloggen, där Rebecca i stället för granskande inte kan låta bli att skjuta onödiga pikar som inte är relevanta i sammanhanget. Flera städer i världen uppkallade gator och platser efter Olof Palme efter statsministermordet 1986. Oavsett vad man tycker om Palme, så har väl inte detta med granskningen av Kaplan att göra?

 74. Det är väl inget att bli upprörd över,, ungefär som inspark på skolor,, stoj å glam ett tag innan verkligheten hinner i kapp dom (hoppas jag) och det är viktigt att dom får reda på att vem som helst kan kolla upp vad dom pysslar med, men kolla upp om ett halvår , så får vi se, då borde dom (nybörjarna) skärpt sig

 75. Det är väl inte osannolikt att Mehet Kaplan förbereder sig på en politisk karriär i sitt forna hemland. Bostadsministerjobbet är en praktikplats i hans ögon; en språngbräda mot nya högre mål.

 76. Mycket intressant – men inte helt förvånande artikel. Bra arbetat – jobba på och “röj i dyngan”.. Som Svensk skattebetalare med ganska stor insikt i de olika ministrarnas ansvarsområden kan jag inte på något sätt se att de resor som granskas här har något annat än “privata/personliga” syften, dvs. trevliga resmål och förnöjelser! Eftersom vissa tycks fokusera på resan med Turkish via Istanbul till Hong Kong, kan jag upplysa om att avtalspriserna som Amex förmodligen har till regeringskansliet med Finnair, SAS och förhoppningsvis Turkish troligen ligger på mellan 15-20K (i C-klass) och inte 31K. Alla större byråer har specialpriser med Turkish som ligger under 15K Netto, så det är helt uppenbart att han gjort ett privat och för Svenska skattebetalare mycket dyrt familjebesök i Turkiet. Så är det när pöbeln kommer till köttgrytorna…

 77. Hej.
  Efter att i ett flertal år rest på Kina via Hong Kong, kan jag bara konstatera att den tveklöst bästa förbindelsen är via Helsingfors och Finnair. Jag avstår att ta ställning
  till resklass, men business är otroligt bekvämt och effektivt då man kommer fram utvilad och kan ta en arbetsdag på direkten.

 78. det är väll vad vi jan förvänta oss av en nya regeringen!!!!! Korruption genom hela leden!!! Och ingen gör nåt !!!

 79. jag har noterat även flitigt resande från statsministerhållet innan ens det var säkert att han förblir statsminister för om extravalet hade blivit av ….

 80. Den här formen av “aktivitetsgranskning” är exakt hur jag vill att våra folkvaldas förehavanden ska redovisas, alltid. Något händer när människan får spelrum i skuggorna och det måste motarbetas med transparens och belysas när tveksamheter uppstår. “Makt” korrumperar och det enda hjälpmedlet vi har är just total redovisningsskyldighet.

 81. Dom är folkvalda och fått ett ansvar av oss medborgare och ta hand om våra skatterna, och det verkar dom förvalta väl?

 82. Jag inser att skribenten troligen är mer intresserad av sänkta skatter och mindre statlig verksamhet, men det här var bra. Det påminner bara alltför mycket om hur diarieföringen och snabbheten hos tjänstemännen/kanslierna sackade efter otroligt i förra mandatperioden. Så mycket att man ådrog sig kritik. Undrar hur många tjänstemän som arbetar kvar? Och… får… nuvarande… regering… att… framstå… i … dålig… dager…

 83. Tackar dig för all denna gedigna journalistik ! Men vad tjänar det till? Vi i Sverige är så flata att vi aldrig skulle kunna tänka oss att anmäla, sätta dit, eller kräva en ministers avgång. Vad vi behöver i daggs läget är en massiv strejk av hela Svenska folket, vad angår Politiker, Banker, och försäkringsbolag… de tre största tjuvarna i vårt samhälle. Tyvärr, och med stor sorg kommer detta aldrig ske, och som Fransmännen säger “Var och en för sig själv och Gud för alla”.

 84. Triangeln mellan Turkiet , Hongkong och Muslimiska fundametlistiska Brotherhood har jag bemött flera gånger i Sverige. Du är på den rätta vägen till sanningen . Fortsätt

 85. Tack för ett br ajobb, särskilt när “grävande journalistik” idag mest förknippas med att man gräver NER problemen, inte UPP…
  Ser att Kaplan tituleras H.E. dvs excellens.. Är det korrekt, i inom diplomatina kanske men det är i Sverige endast stats- och utrikesministrarna som tituleras “excellenser”.
  Har vi här kanske en ny Hr “Skinkmackan” Malik???? Han var på besök nånstans i Asien där han med råge överdrev sin position, som varandes bara vanlig riksdagsman?

 86. Mycket bra skrivet, roligt och träffsäkert. om en typisk representant för våra folkvalda. Speciellt Miljöpartister representerar väl det ultimata hyckleriet. Kunde vara kul att få lite uppdatering om kostnaderna och miljötänket för tex Rosanna Dinamarcas resor mellan Sthlm-Göteborg? //www.aftonbladet.se/nyheter/article13700454.ab

 87. Certainly it is sad what Kaplan is doing thus he is just part of system. He is doing exact what Carl Bildt, Göran Persson and other were doing. The System is focused how to keep going as Kingdom not as democratic State. State and Kingdom are two different things. Massive imigration occures between these two terms. There is limbo in which people try rob as much as possible and get heavy bribes for nobody knows what new day will bring. Huge international companies need new markets and immigrants are door to it. Time of fair tales about Kingdoms are over. Kaplan went to Turkey base on large population which is here. Large companies need sell furniture, electonis, clothes in Arab World as well in Turkey, Somalia and so on. Was Kaplan as a Muslim telling on Israeli city as capital of Arab migrants I do not know. One must ask him.
  System is going to crash out of two differente States, large analfabetic migration and that is upseting.

 88. Idag kostar en nybyggd hyresrätt mycket mer än vad en nybyggd bostadsrätt gör. Rättvisa skatter och villkor borde vara en självklarhet.
  Hade jag köpt en bostadsrätt för 30 år sedan hade jag fått betalt för mitt boende.
  Marknadskrafter i all ära men nån jävla ordning borde man ändå kunna förvänta
  sig vad gäller det mest basala av alla behov – en plats med fyra väggar att bo i.
  Nu dags att tvinga stat och kommuner att göra nått åt bostadseländet!

 89. Mehmet är ju dessutom IT-minister. När, var och hur skall han uppdatera sig i dessa viktiga frågor?

 90. Tack Rebecca för ditt gedigna jobb och din rakryggade attityd!
  Invandrare har blivit heliga kor och får härja fritt numera. Skönt att du vågar trotsa tabun.

  Svensk mentalitet innebär att göra rätt för sig, att inte sko sig på andra. Detta ska vi vara rädda om. För 20 år sedan kunde en minister mista posten för en fullt laglig men etiskt tvivelaktig aktieaffär eller bostadsaffär (tänker främst på Ove Rainer-affären). Nu rinner det från dessa skamlösa politiker som vatten från en gås. Lägg till att mellanösterns traditioner innefattar mycket mer korruption och nepotism än den nordeuropeiska kulturen så är jag inte alls förvånad över Kaplans tilltag.
  Jo minsann, dyrt flyg och sviten med utsikt över Bosporen, det är precis det man väntar sig av en miljöpartist 🙂

  Släpp inte taget, Rebecca. Låt dessa hycklande politiker vrida sig som maskar!

 91. Alltså. Nu begriper jag ingenting. Hur kan det vara kontroversiellt att en svensk bostadsminister besöker en konferens om Arkitektur och Design? Det låter ju ganska exakt som vad en svensk bostadsminister ska försöka sätta sig in i.

 92. Mycket bra att du Rebecca försöker kartlägga hur inkomententa vissa ministrar är och hur lite de arbetar.Det är märkligt att denne Mehmet sätter sina egna intressen före oss skattebetalare och miljön.

 93. Krister Nilsson (nedan) är en liten människa.
  Han vill göra detta till en fråga om ursprung och hudfärg.
  Krister Nilsson (nedan) förstår inte texten bättre än så.
  Han är en person som försöker ta den enklaste vägen genom ett problem.
  Krister Nilsson (nedan) är en liten människa
  ..han ser inte skogen för alla träd som står i vägen framför honom *suck*

 94. Begär ut rubbet igen. Varenda kvitto. JO anmäl om du inte får ut allt. Offentlighetsprincipen har väl regering och allians inte hunnit ta bort ännu.

 95. Jaaa, vad ska fingret vara om inte i syltburke…En invandrare som pratar Svenska, är ju inte detsamma som hur en Svensk tänker och gör…

 96. “De döda språken kallas så på grund av den gravlika stämma, varmed de framsägas av den erfarne översättaren. Det dödaste och således viktigaste av dem alla är latinet, som uppfanns av gudinnan Latona. Känner du icke till detta språk, är du beklagansvärd och otjänlig att beträda mången viktig förtroendepost. Jag vill därför ge dig anvisning att på kort tid fullständigt inlära det.” citat Falstaff Fakir.
  Kan det månne vara så att Kaplan inte behäskar latin och därför inte är värdig denna förtroendepost?

 97. Mycket bra att någon intresserar sig för vad folkets företrädare ägnar sig åt under tjänstgöringstid. Att politikerna ger sig själva orimliga förmåner i form av skyhöga löner och arvoden är inget nytt. Att dom dessutom passar på att berika sig med upptäcksresor runt om i världen med boende och traktering på förstklassigt sätt är tyvärr inte heller detta en nyhet.
  En verklig nyhet skulle däremot vara om svenska folket reagerade mot detta genom att demonstrera på gator och torg och på valdagen visade lite jävlar anamma. Men det är väl att hoppas på för mycket. Den svenska mesiga låtgåmentaliteten har väl rotat sig för hårt för att brytas upp.

 98. Kan vi göra samma sak när vi blir beordrade av skattemyndigheten att visa våra papper…bara stryka det vi inte vill att de ska se eller inte tycker de inte har något att göra med?

 99. Gräv lite i Mehmet Kaplans tidigare förehavande så hittar du mycket värre saker än det här.

 100. Han håller på att sy ihop en lobbygrupp för att trycka in Turkiet i EU. En s k “Trojansk Häst” för radikal Islam.
  Skulle gissa att de ledande ligorna för människosmuggling för att ta in “flyktingar” i Europa/Sverige är turkiska, så får Turkiet tillgång till Schengenavtalet, så kommer flyktingströmmarna att mångfaldigas. Människosmuggling till Europa har ju genom EU politik utvecklats till en mångmiljardindustri, så Turkiets politiker har stora, kanske privata, ekonomiska intressen att bevaka här.
  Helt i linje med svenska minoritétsregeringens officiella politik

 101. Tack för den här informationen! Sprider vidare och hoppas på att det motiverar fler till att gräva och granska våra politiker

 102. helt suveränt jobbat, kommer att följa din hemsida framöver
  miljöpartist???? de tänker nog mest på sig själva

 103. Får man göra såhär i regeringen, resa “vind-för-våg” på skattebetalarnas pengar?

  Visst vi känner ju till Mona Sahlins kreditkortssvindlerier sedan tidigare, finns säkert flera fall … men finns det INGEN revision som granskar missbrukande politiker?

  Det här är INTE ok.

 104. Ja han kanske åker till Turkiet för att se hur Sverige kan spendera pengar för att bygga bättre bostäder åt Turkarna på svenska skattemedel….

 105. Varför så upprörda? Detta är väl inget nytt att ministrar gör lite som dom vill. Det är ju deras rättigheter. Vi har ingen aning om hur arbetssamt dom har det. I tjänst dygnet runt. Det är vi medborgare som inte förstår.

 106. Tänk, att det finns åtminstone en riktigt grävande journalist i svenska PK-media! Varmt tack! Regeringsmakten i vårt land är ockuperad av krafter som saknar respekt för våra grundlagar. Kaplans ministerpost går över huvudtaget inte att försvara. Hans bindningar till islamism går utmärkt att studera på nätet och dessa värderingar går inte att förena med svenska begrepp om humanism och demokrati. Nu ska extravalet inte tillåtas, då “man” befarar att fel parti ska visa sig ha folkets förtroende. Hur svenskarna ska kunna återerövra sin demokratiska standard och åter kunna räknas in bland pålitliga västländer, återstår att se.

 107. Bra arbetat med att finna ut saker som inte är som vi tänkt de skall vara. Har press och andra som kan vara med och undersöka detta blivit informerade?

 108. Det är tyvärr med all sannolikhet så här även med alla regeringar vi har oavsett färg. Vi hade t ex en utrikesminister som for världen runt (nåja, kanske inte så mycket Asien där det hade varit bra för Sveriges affärer jmf med alla öst-länder) i regeringsplan och i C-klass. Det hade varit intressant att få veta vad regeringen ger för förklaring till Kaplans resor.

  Något jag dock stör mig på i inlägget och som riskerar att sänka trovärdigheten på skribenten är att man påstår att det går direktflyg mellan Arlanda och Hong Kong, det gör det inte. Först nästa höst, 2015, kommer SAS börja flyga direkt. Ska man flyga till HKG måste man mellanlanda och det finns flera alternativ men rätt vanliga är Finland (Finnair), Tyskland (Lufthansa + ev något asiatiskt bolag) och Turkiet. Biljettpriset är rätt högt men det beror på när det bokades i förhållande till resan. Sedan är det igen ett faktafel, Turkish har inte första klass, de har ekonomi, comfort (som är lite bättre ekonomiklass) och business.

  Att en minister åker någon dag innan om det är helg är egentligen inte ett problem så länge ev extra kostnader och boende inte betalas av staten.

  Det som egentligen är mest intressant, förutom syftet med resan och Kaplans arbetsområden, är om det är kostnaderna man tittar på vad de andra som åkte med honom på statens kostnader åkte. Att en minister på långresor åker business har jag inte något direkt emot så länge man gör det till vettiga priser och inte onödiga omvägar.

  Det är en intressant artikel men när man gör sådana här enkla faktafel tappar man i trovärdighet och som läsare blir man osäker på om resten är sant eller lite mycket spekulation.

 109. Stiligt! Hur pinsamt är detta för Kaplan? Så att han kommenterar eller absolut INTE kommenterar. Hur pinsamt är detta för regeringsadminstrationen, som i hanteringen av resehandlingarna dessutom bryter mot tydliga lagar?

 110. Skall svenska skattebetalarna tolerera sådant här!Regeringen tycks vara full av narrer!Tack för infot,detta stärkte min uppfattning om regeringens inkopetens!

 111. måste va skönt å leka kung å glida omkring med andra mäniskors pengar, skrämande å oansvarigt, gräv vidare, det tråkiga är att man blir uppriktigt ledsen av skattemedel används för lyxkonsumtion å inte Sveriges bästa, tjänstemannaansvar bör återinföras omedelbart.

 112. När jag läser igenom detta blir man bedrövad. Det verkar ju som om resandet sker helt utan mål. Detta är för djävligt och späder bara på politikerföraktet.

 113. Kapland bör utredda vad en familj måste ha i bruttoinkomst för att kunna hyra en nyproducerad två-, tre-, fyra och femrumslägenhet utan bostadsbidrag.

  En annan fråga utredningen bör besvara, är vilken standard en bostad kan byggas med för att kunna betalas av en tvåbarnsfamilj där båda vuxna har lön som undersköterskor.

  Med allt fler lågutbildade i landet bör Kapland låta göra en prognos på hur många som behöver bostadsbidrag om om tio år.

 114. Dags att det tillträder en regering i Sverige som bryr sig om vad vi svenska behöver och inte en massa förvirrade s.k. politiker spm springer omkring och spelar viktiga.
  Bara synd att vi har s.k.politiker i riksdagshuset som springer omkring och gör saker och ting som är roligt och som inte gör det dom är tillsatta för, shame, shame, shame.
  Tacka vet jag Gunnar Nilsson, CH Hermansson, Gunnar Emanuel Sträng, Gunnar Helen, Olof Palme, Karin Söder, m m m, visst gjorde dessa politiker också fel ibland, men gemförd med dagens politiker, som intresserar sig mera för saker och ting runt omkring oss, än det som sker på hemmaplan shame, shame, shame, om det nu mot all förmodan skulle bli omval, ja då mina kära medborgare så blir det SD som får min röst, och hoppas på att det dyker upp en riktig svensk politiker som kan tänkas att ta debatten med SD, och inte bara lägger en massa energi och pengar på att kasta sand i sandlådan./Warlock Culain

 115. När alliansregeringen tillträdde 2006 var det journalister på de stora medieföretagen som gjorde den här typen av granskning. Nu är det bloggarna det hänger på..

 116. Intressant med Kaplan i IOGT NTO. De tankarna hade han nog inte när han försåg oss minderåriga med systembolagsdrycker när han bodde i Avesta.

 117. Eftersom han med förkärlek tycks ägna sig åt allt annat än bostadspolitik, kunde han kanske förklara varför Turkiet är det land i världen, med mest fängslade journalister. Fler än i Kina. Och passa på att förklara för sina turkiska vänner, att något medlemsskap i EU inte är och aldrig kommer att bli aktuellt. Efter massivt polistillslag för några få veckor sedan – mediafolk och andra häktade – så protesterade både USA och EU mot detta icke-demokratiska förfarande. Svar (från president Erdogan): “Sköt era egna affärer, jag bryr mig inte ett dugg om vad EU tycker”. Ett exempel till: en turkisk sextonåring har “förolämpat” president Erdogan, via några rader funna i Facebook. Denne sextonåring hotas nu av fyra (4!) års fängelse för denna ‘förseelse’. Med den demokratisynen passar Turkiet bäst utanför EU, vilket man också börjat inse, islamiseringen tilltar, och EU fjärmas, bäst så för båda parter.

 118. Först av allt, Mycket bra jobbat, att ta reda på de fakta som gick att få fram!
  Sedan är det ynkligt-bedrövligt-missbruk av ämbete-bedrägeri, ja listan kan göras lång. Hoppas detta kommer fram i alla media. Fortsätt att bevaka denne man och fler om det finns. Inte undra på att SD ökar!!

 119. Hatten av! Så ska ett gräv gå till. Men det är beklämmande att registrator struntar i att ge all efterfrågad information kring resorna. I övrigt håller jag med tidigare kommentarer. Det finns all anledning att att följa denne turk i hasorna, då han tyck ha en annan agenda, som mörkats via medlemskap i Miljöpartiet de gröna och en allmän portfölj som bostadsfrågor… bäva månde skattebetalarna och s.k. otrogna …
  Inte minst de unga i Sverige kommer förmodligen att känna ett stort svek med tanke på avslöjandet av Kaplans agerande efter den s.k. “smekmånaden” i en SAP-ledd regering … Har verkligen Stefan Löfven, arbetargrabb, sanktionerat detta beteende???

 120. Ytterligare en elefant i rummet. Kaplan är untouchable pga sin invandrarbakgrund. Att han är islamist är närmast en tillgång för honom.
  Sjukt

 121. Bra med granskning, och huruvida Kaplan följer statsrådens resepolicy känner jag inte till. Men texten ger uttryck för en mycket snäv syn på vilka frågor som berör bostads- och stadsbyggande. Såväl energifrågan som arkitektur (och design, som i formgivning) är grundläggande beståndsdelar i bostadsbyggande och utveckling av städer. Energi- och arkitekturfrågor utgör också politikområden som det vore olyckligt att snäva in till en enskild minister. Bostadsbyggande utan arkitektur? Stadsutveckling utan att hantera energifrågan? Kaplan tycks också, enligt din redogörelse, ha träffat MTR i Hong Kong – en aktör som, kanske tydligast i världen, kopplar samman bostadsbyggande och finansiering av utbyggd kollektivtrafik, och som den av den förra regeringen tillsatta Stockholmsförhandlingen om tunnelbane- och bostadsutbyggnad i Stockholm intresserat sig för. Res, lär och inspireras! säger jag. Vårt stadsbyggande är i starkt behov av mer integrativa processer, och med tanke på hur arkitekturpolitiken lyst med sin frånvaro under senare år, och med tanke på hur illa ställt det är med produktivitetsutveckling och konkurrens i den svenska byggbranschen så finns det nog mycket att lära av andra länder.

 122. Alltid bra med sådan granskning.. Själv så har jag försökt att få ut uppgifter från UD om vem som har betalat Niklas Svenssons (Exp) semester till Ukraina tillsammans med Margot Wallström(S).. Men har ännu inte fått något har inte ens fått bekräftat att dom mottagit min förfrågan.. Det jag villa ha reda på var om det var vi skattebetalare som stog för kalaset el om Exp själva hade betalat allt från lön,boende,resa dit som hem (satt i regeringsplanet), mat osv…

 123. Marmara Pera är ett fint hotell, faktiskt bästa uppe i Beyouglu-distriktet. Att han mellanlandar ständigt i Istanbul är väl OK iofs, värre är hans ringa -om ens- anknytning till bostäder.
  Snart kommer nog en plan över hur skaffa fram mer bostäder i Sverige……..eller i Turkiet.

 124. Du har säkert rätt om det mesta i inlägget. Men, det finns ingen direktflight Stockholm-Hongkong ännu (kommer i september). Och Turkish via Istanbul är inte en särskilt märklig rutt till HKG.
  Att få fakta som är lätta att kolla upp fel är tyvärr dåligt för trovärdigheten. Dessutom hade informationen i inlägget inte varit mindre upprörande även utan dessa kommentarer.

 125. Tack för denna information!! Grymt begåvat och bra gjort! den tar jag till mig. Vem forsätter detta arbete ok kollar upp detta??

 126. Bra artikkel. Men etter det jeg kan se, er det alltid mellomlanding i Istanbul på Turkish sin rute Stockholm-Hong kong. Men neste år starter SAS direkterute, så da kan jo Kaplan ta den ….

 127. Ett mycket bra gräv, Rebecca. Återstår att se nu hur detta kommer att utveckla sig. Kommer vår övriga MP-kramande journalistkår att titta bort när bostadsdepartementetes chef verkar missköta sitt uppdrag? Kommer vi någonsin att få se verifikationer från dessa utsvävningar? Kommer bostadsministern ställas till svars om han missköter sitt uppdrag framöver? Hur kommer det att sluta när vi har en skriande bostadsbrist som de ansvariga inte gör något åt, samtidigt som vi får över 100 000 nybyggare varje år de närmaste åren? Kaos, katastrof?!

 128. Tack för att du lyfter fram sanningen ! Tycker det är fruktansvärt att dom får höra så här våra folkvalda

 129. Här ser vi en av anledningarna till att USA ej tillåter utlandsfödda att bli president, ej ens om de invandrade som 1-åring – dubbla stolar & intressekonflikter. Många där vill annars ändra konstitutionen så att Arnold Swartzenegger och Madelaine Albright skulle kunna kampanja mot varandra.

  Man kan ju hoppas att Kaplan passar på att lära sig så mycket som möjligt om hur Turkiet bar sig åt för att inom loppet av några veckor skaffa bostad åt den kvarts miljon flyktingar som kom dit i augusti-september, utöver de enorma mängder som kommit tidigare. Gör han det, är Turkiet-resan värd varenda spänn.

 130. Herr Kaplan är mest intresserad av att resa på skattebetalarnas bekostnad Bostäder vad är det ???

 131. Kaplan verkar dessutom inte ha någon bakgrund från fastigheter, samhällsbyggande eller liknande. Därför känns det förtröstfullt att få veta att han tagit en statssekreterare från en organisation som vet vad bostäder är till för och vilken verksamhet man skall bedriva där, RFSU!

 132. För vems pengar reser han runt hit och dit när det inte gäller hans ministerpost och bor han på 5 stjärniga hotell och åker på första klass på flyg inte undra på att allt går minus han jobbar inte för lönen slösar pengar på resor som inte gynnar Sverige
  EN ARG SKATTEBETALARE

 133. Jag undrar vad Kemal Atatürk hade gjort om han hade läst denne korrupte turks äventyr i svenska regeringen. Kaplan borde skämmas och borde granskas mycket noggrant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap