Hycklar-regeringen


Filippa Reinfeldt får nytt jobb. När någon får nytt jobb brukar man antingen säga grattis, eller om man är lite småsint, hålla tyst.

Vad gör regeringen?

De kallar till PRESSKONFERENS.

Ardalan Shekarabi, en av de yngsta i regeringen, tycker att det här är en lämplig reaktion. För att fd politiker fått nytt jobb. För är det några regler som brutits?

Nej. Men folk – läs sossar – rasar. Argast är helt otippat Aftonbladet. “Bottenlöst dåligt”, kallar de nya jobbet. Jonas Sjöstedt är inte mycket för överraskningar utan levererar “Moderaterna och kapitalet sitter i samma båt”.

Han borde verkligen uppdatera sin repertoar.

Indignationen når inga gränser idag. Men kruxet är att vi å ena sidan kritiserar politiker för alldeles för generösa avgångspensioner. De ska jobba som alla andra. Men å andra sidan, när de får jobb, framför allt inom ett område som de KAN, då ska de alltså inte jobba. För det är fel. Den andra Reinfeldt har ju fått åtskilligt med sura kommentarer att han checkat ut och “inte jobbar”. Och ska han verkligen skriva bok på skattebetalarnas bekostnad från den 10 januari när han avgår från även riksdagen?

Och det HELT orimliga i att kalla till presskonferens när personer följt reglerna. För det finns inga regler idag om karantän. Det vet sossarna mycket väl. För de hänvisar flitigt till detta själv när det bland annat gäller pension.

Detta är episkt hyckleri.

Vet ni varför? För att sossarna är de som innehar Svenskt Mästerskap i att sno åt sig schyssta positioner i näringslivet, post politiken.

De är även stora i sporten “Svågerpolitik”.

Jag tänker därför idag uppmärksamma sossarna särskilt i den unika begåvning de själva besitter att utnyttja reglerna.
För är det någonting de själva utvecklat till en konstform så är det just att skaffa sig toppositioner i näringslivet efter politiken, oftast dessutom inom det politikområde de själva haft. Och då kallas det minsann inte till några presskonferenser.

Eller var det någon som var på presskonferensen när exempelvis Thomas Östros blev VD för bankföreningen? Inte det? Er inbjudan från Reinfeldt kanske kom bort i cyberspace.

Framför allt älskar sossarna bank och finans. Apropå Sjöstedt klassiska kommentar om staten och kapitalet. Och båtar. 

De har även svart bälte i grenen Svågerpolitik.

1. Göran Persson – statsminister 1996 – 2006

Några månader efter att han förlorade valet och sedan avgick som partiledare började han jobba med politisk rådgivning på PR-byrån JKL. Där hans f d presschef Anna Hellsén jobbade. Numera är hon presschef på SEB. Persson flyttade även in i sin herrgård och driver där en gård. 2008 utsågs han till styrelseordförande för statliga företaget Sveaskog.

Han gav en av sina bästa kompisar, Claes Ljungh, chefsjobbet på Kammarkollegiet samt fixade styrelseplatser i olika statliga bolag.

Ljunghs kommentar? “Jag är alldeles utsökt för det här jobbet”

Persson gav en annan polare toppjobb. Anders L Johansson utsågs som GD för Statskontoret. Och Perssons egen kusin Mikael Sjöberg fick chefsjobbet på Arbetslivsinstitutet. Numera är Sjöberg chef över Arbetsförmedlingen. Bo Bylund, generaldirektören för AMS (arbetsmarknadsstyrelsen) är gift med f d statsrådet Berit Andnor och också vän med Persson

2. Margot Wallström, utrikesminister

Jag dedikerade i oktober ett helt eget inlägg åt Margot på bloggen. Hon tjänade 30 miljoner med minimalt med skatt under 14 år. Och när hon fick jobb på FN fick skattebetalarna betala hennes stora lön via SIDA. 6,6 miljoner kronor fick vi punga ut för att Wallström skulle “bevaka våld mot kvinnor” i två år. När hon var klar med det fick hon jobb som Mångfaldsdirektör på Postkodlotteriet. Ni vet, det där holländska företaget som tjänar asmycket pengar på lotterier och har läskiga Richard Sjöberg som sektledare i TV.

Som motivering till varför hon tog jobbet sa Margot: “Jag måste ju försörja mig”. Jo, vi förstår att 30 nästan skattefria miljoner inte riktigt räcker faktiskt. Direkt från politiken in i…..lotteriverksamheter alltså. Hon satt även i styrelsen för ICA fram tills hon blev minister.  Fiffigt nog fakturerade även Wallström arvoden från eget bolag, till framför allt Postkodlotteriet.

Varför då?

Tja, det hade säkert ingenting alls med att hon kvitterade ut 1,2 miljoner kronor per år i pension från EU. Hon ville säkert bara lära sig att driva företag efter alla år i politiken.

3. Ulrica Messing – biträdande statsråd 1996 – 2006

Hon gjorde klart 2007 att hon inte tänkte bli pensionär. Med det menade hon inte att hon inte tänkte leva på pension, för det gjorde hon länge, utan att hon tänkte jobba. Så medan hon lyfte statsrådspension minst 4 år efter hon avgått drev hon det egna företaget Porthouse samt är Vd för Kosta Boda. Som hennes make miljardären fiffigt nog äger. Samtidigt såg hon till att vi skattebetalare pröjsade lönen på 16 740 kr per månad. Måste vara skönt att driva eget och plocka ut lön från staten. Då kan man ju lite grann lajva företagare liksom. Aldrig ta någon risk. Ännu smidigare blir det ju om maken dessutom är MILJARDÄR.

Jag brukar inte gilla att man använder folks äkta hälft som argument men när det nu handlar om inkomst är det relevant att inkludera maken om han nu alltså har miljarder. Och ex-politikerna ändå lever på skattebetalarna. 

4.  Per Nuder –  finansminister 2004-2006

Han tyckte också att det var bättre om skattebetalarna betalade hans lön så länge som möjligt. När han jobbade med annat. Han startade också eget efter politikerkarriären, ett rådgivningsbolag. Passande nog var hans kunder banker. Lite grann där han har sin spetskompetens – inom finans. 2010 – 2012 gick hans bolag Dabok med 16 miljoner i vinst. Ni läste rätt, detta är inte omsättningen. Det är VINSTEN. Varför gick det så bra? Tja, en del av hemligheten förutsom att han uppenbarligen var bra på att sälja, är att han inte plockade ut någon lön alls. Utan tog ut statsrådspensionen. Alltså som du och jag betalar. Ännu en sosse som förstått det fiffiga i att låta någon annan betala lönen och spara de egna pengarna på banken. Han fick däremot avdrag av pensionen för att han fått styrelsearvode, som gick utanför bolaget. Nuder sitter i styrelserna Orrefors, Kosta Boda, Fastighetsbolaget Fabege, Sundbybergs stadshus och Swedegas. Totalt ger dessa uppdrag 500 000 kr i arvode.

Ni ser att han fått jobb av polaren Messing va? Hennes make äger Kosta Boda. Och rent formellt är det alltså Nuder som är Messings chef, bland resten av styrelseledamöterna.

Hur kommenterar Nuder uppgifterna själv?

Pär Nuder säger i en kommentar: Jag har gjort precis enligt regelverket

5. Tomas Östros – biträdande finansminister (skatteminister)  1996 – 1998, näringsminister 2004-2006

Han gick direkt från riksdagen till jobbet som VD för Bankföreningen, det vill säga lobbyist för storbankerna. Då satt han som ekonomisk-politisk talesperson för sossarna. Sedan blev Juholt chef och petade honom. Rätt passande bakgrund, att ha varit såväl biträdande finansminister och näringsminister i det jobbet. Bankföreningen har 32 medlemmar, varav 8 är utländska banker. Det är nu Östros jobb att se till att lagar och regler blir så gynnsamma som möjligt för bankerna.

6. Björn Rosengren – näringsminister 1998 – 2002

Han rattade privatiseringen av Telia, försökte fusionera Telia och Telenor men det misslyckades och när han slutade som näringsminister började han jobba för….Kinnevik. För att han hade rätt kompetens inom mobilbranschen. Bland annat. Han gillar precis som Persson herrgårdar och har köpt och sålt inte en utan två stycken. Han bor idag på herrgården Arnöbergs herrgård på Arnö i Mälaren.

Även Rosengren gillar banker. 2013 valeds han in i styrelsen för Amfa Bank.

7. Anders Sundström – näringsminister 1996 – 1998

När han slutade med politiken gick han direkt till VD-posten på Pitedalens sparbanken, sedan arbetade han som arbetande styrelseordförande för Sparbanken Nord. Mellan 2004 och 2013 var han VD för Folksam. 2013 valdes han som styrelseordförande för Swedbank och KF, sedan Folksam. I tidningen Fokus kallade man honom Den röde finansbaronen. Som ni säkert vet har sossarna långa historiska tentakler in i såväl Folksam som KF.

Sundström är mer aktuell än någonsin just nu. För han har också flugit med SCA:s privatjet. Till jakter i Skåne och annat kul. Flygandet fick VDn Sverker Martin Lööf att avgå nyss. Sundström tillhör den absolut makteliten i Sverige. Vem är då inte bättre att utreda just Bromma flygplats varande eller icke varande om inte en person med egen erfarenhet av den jet-service just Bromma tillhandahåller för bland annat SCAs privatflygplan? Han blev nyss utsedd av sittande regering.

8. Leif Pagrotssky – handelsminister 1996 – 1997, kulturminister 2004 – 2006

Även Paggan, som han kallas i politiken, tyckte bankvärlden lockade. Så 2013 tog han plats i Avanzas styrelse

9. Margareta Winberg, jordbruksminister 1994 – 1996, arbetsmarknadsminister 1996 – 1998

2008 utsågs Winberg till styrelseordförande för statliga Svenska spel. Då levde hon på statsrådspension, hon också. Och fick ett arvode på 25 000 kr per månad som ordförande. Och hon kom också på att det är mycket smartare att fakturera för då slapp hon ju avdrag av pensionen. Så efter ett halvår startade hon bolag och körde arvodena via det istället. Sen blev det klart att det bröt mot skattereglerna. Oops.

10. Ylva Johansson, för närvarande arbetsmarknadsminister

Ylva gillar också sin pension. Hon fick lite frågor om det:

Är det rimligt att en som arbetar och har 57.000 kronor i månaden plus utskottsarvode ska ha pension på 17.000 kronor?

– Det är inte rimligt om man har en pension som inte avräknas. Jag följer de regler som finns, säger Ylva Johansson.

Men den regeringen Ylva alltså sitter i kallade till presskonferens när en annan politiker, Filippa Reinfeldt, istället för att rulla tummarna och rulla hatt hela dagen för sin pension väljer att börja jobba direkt.

Man pratar om karantän. Att politiker ska hindras att ta jobb X tid efter att de slutat, ergo tvingas leva på bidraget alltså. Och rulla tummarna. Men ska man ha en sådan då måste man även ha en karantän på väg IN i politiken. Något annat blir orimligt. För det är i synnerhet så du kan verkligen göra skillnad.

Se på Stefan Löfven. Han hade definitivt inte klarat att bli partiledare med en sådan karantän. Direkt från LO. Och nu har han alltså lagt en budget som exempelvis höjer a-kassa och tar mot bortre gränsen i sjukförsäkringen, två av de frågor LO drivit i åratal som sina viktigaste frågor. Slump? Knappast.

Men regeringen är “upprörd” för att en moderat fått nytt jobb alltså. Trots att inga regler finns om detta ännu och Filippa Reinfeldt alltså följer gällande regler. 

Samtidigt som deras eget parti har mängder med före detta högt uppsatta politiker som direkt eller nära efter politikerkarriären avslutat tagit sin spetskompetens och gått direkt till den branschen. Och nu tillhör det absoluta toppskiktet inom näringslivet.

Dessutom har många av dem satt i system att kräma ur så mycket av avgångspensionen som de bara kan genom fiffiga bolagsupplägg. Ju mer vi skattebetalarna får betala desto bättre, verkar devisen vara.

Vissa är väl helt enkelt lite mer jämlika. 

24 kommentarer till Hycklar-regeringen

 1. Person nr 3, Messing, äntrade regeringen med ett nästan blankt CV och grundskola.
  Mitt under regeringstiden hade hon plötsligt “gymnasiekompetens” enl CV:t på regeringens hemsida? (Tyvärr tappat bort utskrifterna)
  Que?
  Inläst samtidigt man arbetade som minister?

 2. Anitra Steen då?
  Var det inte Kamrat Göran som fixade hennes jobb på på Bolaget? För ynka 180 papp i månaden?
  Passar på och förstärka kommande familjekassan innan man gängade sig???
  Diskuterade politik innan jul med en, nu fd, moderat som ansåg att politikerna hade som främsta må att berika sig själva..
  Våra lokala, ur riksdagen utsparkade, vpk-are lever samtliga på samhället. Inga nya kneg här inte…
  Nån pratar visst med blommor…

 3. gamar hela bunten, alla har sig själv närmast. Att kritisera andra när man sitter i glashus verkar inte påverka. Tvi vale

 4. Påminnelse- jag försvara verkligen ingen politikers oetiska handlande. Men jag anser att samma regler ska gälla alla. Jag tycker det är ganska lätt att se vad som kan och bör undvikas.Som ansvarig toppolitiker är man t.ex. med och utformar hur upphandlingsvillkor ska se ut- man är helt enkelt en ledande huvudperson i processen där villkor för upphandling specificeras. Ett toppjobb av den arten fru Reinfeldt fått kräver så mycket av sonderingar, kontakter och förhandlingar, något som rimligen pågått under en längre tid. Hon kan alltså haft god möjlighet till påverkan av politiska beslut i processer hon i nära tid har direkt nytta av. För att undvika misstanke om jäv kan, vad många debatörer föreslagit, en avlönad “karantän” vara ett bra sätt att minska risken. En annan sak är politikers rätt att driva företag vid sidan av sina politiska uppdrag. Ska eller ska dom inte gå det? Det är bara att titta på det som håller på att rullas upp i Örebro så ser man att svart/vit retorik med enkla sanningar knappast är lösningen.

 5. Jag håller helt med om kritiken men måste ändå invända mot sättet att argumentera. Det blir väl knappast mer eller mindre fel pga av “den andra sidan” inte reagerat på ett moraliskt relevant sätt? Varför reagerade inte de liberala när sossarna gjorde fel? Var var den liberala rösten då? Känns som sent moraliskt uppvaknande. I just Filippa R.:s fall kanske det är lite över gränsen att ena dagen sitta och fatta beslut om exakt det verksamhetsområde man nästa dag drar nytta av. Kanske bättre att ge tunga politiker en lön under en viss karenstid för att undvika misstanke om jäv.

 6. Fantastisk sammanfattning! Exakt dessa händelser brukar jag ta upp varje gång någon hävdar att ovannämnda politiker var att föredra.

 7. Oavsett vem som gör fel borde det väl regleras?
  ”Helena Sundén på Institutet mot mutor konstaterar att behovet att karantänsregler inte styrs av om beslut fattas på kommunal eller statlig nivå.
  – Kan det vara så att man har fattat beslut till fördel för en organisation behövs en karenstid innan man går in i den, säger hon.”

 8. Så är det, det ska klagas, den svenska nationalsporten. Det var som när kronprinsessan gifte sig, då rasade folket över att skattebetalarna fick betala bröllop osv. Då betalade en privat företagare deras bröllopsresa, då var inte det HELLER bra, eftersom kungahuset då satt i knät på kapitalet. Farsen fortsatte när Madeleine träffade en kille som är rik som Joakim von Anka. Då var det OCKSÅ fel, trots att det innebar mindre kostnad för skattebetalarna, och att kungahuset inte satt i knät på kapitalet. Vad var felet då? Jo att han var FÖR rik såklart…

  Det är dessutom totalt ointressant varifrån folk kommer enligt S. När Jens Orback blev minister i en S-regering kom han rakt från SVT:s granskande samhällsmagasin. Det förväntades inte att någon skulle ifrågasätta var han haft sina sympatier tidigare? Hyckleriet vet inga gränser…

 9. Precis på är det, hundratals miljoner roffar de åt sig våra politiker, helt lagligt med ett stort hånleende mot fårskocken som har röstat på dem. Debatten däremot som för att skyla över detta hyckleri går till invandrarna som ju är de stora bovarna enligt dessa politiker

 10. Läste nu Jarins kommentar, jag hittar de fakto mer likheter med fascismen än kommunismen i det som maktlystna glada sossar ägnar sig åt på kommunal nivå.
  Men med förbehåll för att jag är dålig på kommunismens alla olater.
  Jag är dock säker på att det finns beröringspunkter och likheter med fascismen då man jämför hur vissa sosseledda kommunala nämnder behandlar sjuka människor och anhöriga.
  Helt enkelt hur man genom enkla regelbrott lätt kör över dem.
  I min bok som ska komma ut nästa år visar jag exempel på hur nämndemän och kanslister i överförmyndarnämnder, alla sossar, tillsammans med ställföreträare (gode män och förvaltare) för svårt sjuka personer på märkliga sätt ombesörjer att de sjukas tillgångar liksom försvinner.
  Det går sällan längre än till kritik från J.O.
  Sveriges totalt uddlösa instans som ingen behöver bry sig om och bara finns där för att det så ska vara i en så kallad demokrati. För att skydda makten.
  Helt och hållet ett sossesystem.

 11. Kul allt det där fratt ingen av dessa verkar haft ett riktigt arbete, allt byggde och bygger på fiffel samt kontakter.
  Med lite vältalighet når man också ministerposter.
  Inte underligt att dessa figurer lätt hamnar i tex spelbranchen som iaf jag har svårt att se som en seriös och konstruktiv/kreativ dito.
  Men i gengäld har sossarna byggt upp ett system i massor av kommunalt styrda kommuner som i mångt och mycket undertrycker de svagaste och man bryter hej vilt mot diverse “tråkiga” regler därför att ingen kontrollerar om reglerna följs.
  Allra minst J.O. och nästan lika lite länsstyrelsen.
  “Kontrollanterna” på länsstyrelsen kommer ofta från kommunerna och då är det aktuellt att “kontrollera” sina gamla vänner och arbetskamrater.
  Jag vet mycket väl vad jag pratar om och skriver på en bok om detta helruttna system som sossarna bär skulden till.
  Förutom utslagningen av hundratusentals människor i onödan.
  Kan man inte tala om “social fascism” snart? Publicerar du en kommentar som innehåller det ordet? Ingen sossestyrd pappersblaska tar i det begreppet med tång. Nämner man detta relevanta begrepp så blir allt annat man berättar totalt ointressant. Man bör heller inte jämföra med myndigheternas godkännande av
  RASHYGIENEN förra seklet, särskilt inte om man som jag påpekar att det är en liknande myndighetsmentalitet som verkar idag och att sosse-fascismen märks tydligast inom kommunernas nämnder.
  tcker att detta behöver synas närmare i dagar som sossar beskyller annat parti att vara “ny-fascister”, fascism-anda i praktiken är intressantare att syna.
  Fascism utan misshandel?
  Nej. Inte helt. Se tex på ned-drogningen av många gamla på vissa boenden med sossar i ledningen. Det är en form av misshandel som blivit alldeles legal.
  Tack för en inspirerande bloggpost.

 12. Tackar så mycket för denna information ..att de hycklas och fifflas och klappas på axlar..de har man ju fattat..är så gött när man kan få rena fakta , svart på vitt ! Tack för detta ! De ska bli så gött med nyval 🙂

 13. Det är precis samma skrot och korn på de personer som nämns i texten, som de som hade datjor och åkte limosin i gräddfiler i gamla Sovjet unionen.Länge leve socialism, kommunism och dubbelmoralen

 14. Jan Emanuel, Wanja lundby wedin, Jens Henriksson osv osv.

  För att inte nämna de lokala kommunpolitiker som slutar och startar vård, skola och fastighetsbolag där man får massa pengar från staten…ofta deras tidigare “expertisområden”

 15. Håller med. Sjöstedt borde uppdatera sin repertoar till “Moderaterna, Socialdemokraterna, Timbro och kapitalet sitter i samma båt”

 16. Om man umgås lite djupare med socialister så inser man att de inte drivs av förnuft utan av känsla; och den känsla det handlar om är avundsjuka. Det genomsyrar allt de gör. Man till och med talar om orättvisor, vilket allt som oftast bottnar i rationella förklaringar som att den som har mer talang, jobbar hårdare på ett svårare jobb eller bara haft mer tur också får mer betalt. Livet må vara orättvist men den som kanaliserar sin energi från att känna sig kränkt till att göra något vettigt får ett väldigt bra liv – dessutom fritt från magsår.

 17. Skillnaden är också att sossarna, och andra rödgröna, står för en politik som aktivt vill förhindra för medborgarna att förbättra villkoren för sig själva genom arbete. Framgång och rikedom misstänkliggörs, borgarna vill fattigt folk illa, etc etc. Det gör hycklet än större. Tänk på Laila Freivalds och hennes lägenhetsköp. Hon ville förhindra för andra att göra det hon själv gjorde. Hon röstade inte emot att hennes hus skulle ombildas till bostadsrätter som hon hade kunnat. VÄNSTERHYCKEL på hög nivå!

 18. Sverker Martin Lööf avgår,men först 2016! Vill förmodligen klämma ut det sista av russinen i SCA… Det är det värt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap