Hycklar-regeringen

Filippa Reinfeldt får nytt jobb. När någon får nytt jobb brukar man antingen säga grattis, eller om man är lite småsint, hålla tyst.

Vad gör regeringen?

De kallar till PRESSKONFERENS.

Ardalan Shekarabi, en av de yngsta i regeringen, tycker att det här är en lämplig reaktion. För att fd politiker fått nytt jobb. För är det några regler som brutits?

Nej. Men folk – läs sossar – rasar. Argast är helt otippat Aftonbladet. ”Bottenlöst dåligt”, kallar de nya jobbet. Jonas Sjöstedt är inte mycket för överraskningar utan levererar ”Moderaterna och kapitalet sitter i samma båt”.

Han borde verkligen uppdatera sin repertoar.

Indignationen når inga gränser idag. Men kruxet är att vi å ena sidan kritiserar politiker för alldeles för generösa avgångspensioner. De ska jobba som alla andra. Men å andra sidan, när de får jobb, framför allt inom ett område som de KAN, då ska de alltså inte jobba. För det är fel. Den andra Reinfeldt har ju fått åtskilligt med sura kommentarer att han checkat ut och ”inte jobbar”. Och ska han verkligen skriva bok på skattebetalarnas bekostnad från den 10 januari när han avgår från även riksdagen?

Och det HELT orimliga i att kalla till presskonferens när personer följt reglerna. För det finns inga regler idag om karantän. Det vet sossarna mycket väl. För de hänvisar flitigt till detta själv när det bland annat gäller pension.

Detta är episkt hyckleri.

Vet ni varför? För att sossarna är de som innehar Svenskt Mästerskap i att sno åt sig schyssta positioner i näringslivet, post politiken.

De är även stora i sporten ”Svågerpolitik”.

Jag tänker därför idag uppmärksamma sossarna särskilt i den unika begåvning de själva besitter att utnyttja reglerna.
För är det någonting de själva utvecklat till en konstform så är det just att skaffa sig toppositioner i näringslivet efter politiken, oftast dessutom inom det politikområde de själva haft. Och då kallas det minsann inte till några presskonferenser.

Eller var det någon som var på presskonferensen när exempelvis Thomas Östros blev VD för bankföreningen? Inte det? Er inbjudan från Reinfeldt kanske kom bort i cyberspace.

Framför allt älskar sossarna bank och finans. Apropå Sjöstedt klassiska kommentar om staten och kapitalet. Och båtar. 

De har även svart bälte i grenen Svågerpolitik.

1. Göran Persson – statsminister 1996 – 2006

Några månader efter att han förlorade valet och sedan avgick som partiledare började han jobba med politisk rådgivning på PR-byrån JKL. Där hans f d presschef Anna Hellsén jobbade. Numera är hon presschef på SEB. Persson flyttade även in i sin herrgård och driver där en gård. 2008 utsågs han till styrelseordförande för statliga företaget Sveaskog.

Han gav en av sina bästa kompisar, Claes Ljungh, chefsjobbet på Kammarkollegiet samt fixade styrelseplatser i olika statliga bolag.

Ljunghs kommentar? ”Jag är alldeles utsökt för det här jobbet”

Persson gav en annan polare toppjobb. Anders L Johansson utsågs som GD för Statskontoret. Och Perssons egen kusin Mikael Sjöberg fick chefsjobbet på Arbetslivsinstitutet. Numera är Sjöberg chef över Arbetsförmedlingen. Bo Bylund, generaldirektören för AMS (arbetsmarknadsstyrelsen) är gift med f d statsrådet Berit Andnor och också vän med Persson

2. Margot Wallström, utrikesminister

Jag dedikerade i oktober ett helt eget inlägg åt Margot på bloggen. Hon tjänade 30 miljoner med minimalt med skatt under 14 år. Och när hon fick jobb på FN fick skattebetalarna betala hennes stora lön via SIDA. 6,6 miljoner kronor fick vi punga ut för att Wallström skulle ”bevaka våld mot kvinnor” i två år. När hon var klar med det fick hon jobb som Mångfaldsdirektör på Postkodlotteriet. Ni vet, det där holländska företaget som tjänar asmycket pengar på lotterier och har läskiga Richard Sjöberg som sektledare i TV.

Som motivering till varför hon tog jobbet sa Margot: ”Jag måste ju försörja mig”. Jo, vi förstår att 30 nästan skattefria miljoner inte riktigt räcker faktiskt. Direkt från politiken in i…..lotteriverksamheter alltså. Hon satt även i styrelsen för ICA fram tills hon blev minister.  Fiffigt nog fakturerade även Wallström arvoden från eget bolag, till framför allt Postkodlotteriet.

Varför då?

Tja, det hade säkert ingenting alls med att hon kvitterade ut 1,2 miljoner kronor per år i pension från EU. Hon ville säkert bara lära sig att driva företag efter alla år i politiken.

3. Ulrica Messing – biträdande statsråd 1996 – 2006

Hon gjorde klart 2007 att hon inte tänkte bli pensionär. Med det menade hon inte att hon inte tänkte leva på pension, för det gjorde hon länge, utan att hon tänkte jobba. Så medan hon lyfte statsrådspension minst 4 år efter hon avgått drev hon det egna företaget Porthouse samt är Vd för Kosta Boda. Som hennes make miljardären fiffigt nog äger. Samtidigt såg hon till att vi skattebetalare pröjsade lönen på 16 740 kr per månad. Måste vara skönt att driva eget och plocka ut lön från staten. Då kan man ju lite grann lajva företagare liksom. Aldrig ta någon risk. Ännu smidigare blir det ju om maken dessutom är MILJARDÄR.

Jag brukar inte gilla att man använder folks äkta hälft som argument men när det nu handlar om inkomst är det relevant att inkludera maken om han nu alltså har miljarder. Och ex-politikerna ändå lever på skattebetalarna. 

4.  Per Nuder –  finansminister 2004-2006

Han tyckte också att det var bättre om skattebetalarna betalade hans lön så länge som möjligt. När han jobbade med annat. Han startade också eget efter politikerkarriären, ett rådgivningsbolag. Passande nog var hans kunder banker. Lite grann där han har sin spetskompetens – inom finans. 2010 – 2012 gick hans bolag Dabok med 16 miljoner i vinst. Ni läste rätt, detta är inte omsättningen. Det är VINSTEN. Varför gick det så bra? Tja, en del av hemligheten förutsom att han uppenbarligen var bra på att sälja, är att han inte plockade ut någon lön alls. Utan tog ut statsrådspensionen. Alltså som du och jag betalar. Ännu en sosse som förstått det fiffiga i att låta någon annan betala lönen och spara de egna pengarna på banken. Han fick däremot avdrag av pensionen för att han fått styrelsearvode, som gick utanför bolaget. Nuder sitter i styrelserna Orrefors, Kosta Boda, Fastighetsbolaget Fabege, Sundbybergs stadshus och Swedegas. Totalt ger dessa uppdrag 500 000 kr i arvode.

Ni ser att han fått jobb av polaren Messing va? Hennes make äger Kosta Boda. Och rent formellt är det alltså Nuder som är Messings chef, bland resten av styrelseledamöterna.

Hur kommenterar Nuder uppgifterna själv?

Pär Nuder säger i en kommentar: Jag har gjort precis enligt regelverket

5. Tomas Östros – biträdande finansminister (skatteminister)  1996 – 1998, näringsminister 2004-2006

Han gick direkt från riksdagen till jobbet som VD för Bankföreningen, det vill säga lobbyist för storbankerna. Då satt han som ekonomisk-politisk talesperson för sossarna. Sedan blev Juholt chef och petade honom. Rätt passande bakgrund, att ha varit såväl biträdande finansminister och näringsminister i det jobbet. Bankföreningen har 32 medlemmar, varav 8 är utländska banker. Det är nu Östros jobb att se till att lagar och regler blir så gynnsamma som möjligt för bankerna.

6. Björn Rosengren – näringsminister 1998 – 2002

Han rattade privatiseringen av Telia, försökte fusionera Telia och Telenor men det misslyckades och när han slutade som näringsminister började han jobba för….Kinnevik. För att han hade rätt kompetens inom mobilbranschen. Bland annat. Han gillar precis som Persson herrgårdar och har köpt och sålt inte en utan två stycken. Han bor idag på herrgården Arnöbergs herrgård på Arnö i Mälaren.

Även Rosengren gillar banker. 2013 valeds han in i styrelsen för Amfa Bank.

7. Anders Sundström – näringsminister 1996 – 1998

När han slutade med politiken gick han direkt till VD-posten på Pitedalens sparbanken, sedan arbetade han som arbetande styrelseordförande för Sparbanken Nord. Mellan 2004 och 2013 var han VD för Folksam. 2013 valdes han som styrelseordförande för Swedbank och KF, sedan Folksam. I tidningen Fokus kallade man honom Den röde finansbaronen. Som ni säkert vet har sossarna långa historiska tentakler in i såväl Folksam som KF.

Sundström är mer aktuell än någonsin just nu. För han har också flugit med SCA:s privatjet. Till jakter i Skåne och annat kul. Flygandet fick VDn Sverker Martin Lööf att avgå nyss. Sundström tillhör den absolut makteliten i Sverige. Vem är då inte bättre att utreda just Bromma flygplats varande eller icke varande om inte en person med egen erfarenhet av den jet-service just Bromma tillhandahåller för bland annat SCAs privatflygplan? Han blev nyss utsedd av sittande regering.

8. Leif Pagrotssky – handelsminister 1996 – 1997, kulturminister 2004 – 2006

Även Paggan, som han kallas i politiken, tyckte bankvärlden lockade. Så 2013 tog han plats i Avanzas styrelse

9. Margareta Winberg, jordbruksminister 1994 – 1996, arbetsmarknadsminister 1996 – 1998

2008 utsågs Winberg till styrelseordförande för statliga Svenska spel. Då levde hon på statsrådspension, hon också. Och fick ett arvode på 25 000 kr per månad som ordförande. Och hon kom också på att det är mycket smartare att fakturera för då slapp hon ju avdrag av pensionen. Så efter ett halvår startade hon bolag och körde arvodena via det istället. Sen blev det klart att det bröt mot skattereglerna. Oops.

10. Ylva Johansson, för närvarande arbetsmarknadsminister

Ylva gillar också sin pension. Hon fick lite frågor om det:

Är det rimligt att en som arbetar och har 57.000 kronor i månaden plus utskottsarvode ska ha pension på 17.000 kronor?

– Det är inte rimligt om man har en pension som inte avräknas. Jag följer de regler som finns, säger Ylva Johansson.

Men den regeringen Ylva alltså sitter i kallade till presskonferens när en annan politiker, Filippa Reinfeldt, istället för att rulla tummarna och rulla hatt hela dagen för sin pension väljer att börja jobba direkt.

Man pratar om karantän. Att politiker ska hindras att ta jobb X tid efter att de slutat, ergo tvingas leva på bidraget alltså. Och rulla tummarna. Men ska man ha en sådan då måste man även ha en karantän på väg IN i politiken. Något annat blir orimligt. För det är i synnerhet så du kan verkligen göra skillnad.

Se på Stefan Löfven. Han hade definitivt inte klarat att bli partiledare med en sådan karantän. Direkt från LO. Och nu har han alltså lagt en budget som exempelvis höjer a-kassa och tar mot bortre gränsen i sjukförsäkringen, två av de frågor LO drivit i åratal som sina viktigaste frågor. Slump? Knappast.

Men regeringen är ”upprörd” för att en moderat fått nytt jobb alltså. Trots att inga regler finns om detta ännu och Filippa Reinfeldt alltså följer gällande regler. 

Samtidigt som deras eget parti har mängder med före detta högt uppsatta politiker som direkt eller nära efter politikerkarriären avslutat tagit sin spetskompetens och gått direkt till den branschen. Och nu tillhör det absoluta toppskiktet inom näringslivet.

Dessutom har många av dem satt i system att kräma ur så mycket av avgångspensionen som de bara kan genom fiffiga bolagsupplägg. Ju mer vi skattebetalarna får betala desto bättre, verkar devisen vara.

Vissa är väl helt enkelt lite mer jämlika. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!