Ja tack, jag vill också ha en bil


Många tror att facken nu för tiden knappt strejkar alls. Det råder fred och samförstånd på arbetsmarknaden och alla är sams. Det enda facken gör att då och då förhandla kollektivavtal och bedriva valrörelse åt sossarna.

FEL.

Svenskt Näringsliv, som är paraplyorganisationen för arbetsgivarorganisationerna och alltså är de som sitter på andra sidan förhandlingsbordet, sammanställde nyligen hur det egentligen står till med “freden” på arbetsmarknaden. Med fokus på LO.

Enligt Medlingsinstitutet hade vi 7 084 förlorade arbetsdagar 2013 på grund av strejk. Att jämföra med 1980 då nivån var 4,5 miljoner arbetsdagar, pga storstrejken. Men hela 80-talet hade totalt 7,2 miljoner dagar så den generella nivån var betydligt högre.

MEN om man istället även kollar på antal varsel, det vill säga hot om strejk, framträder en ny bild.  Under 2012 la Byggnads i snitt ett varsel om strejk per månad. Elektrikerförbundet la 2012 kom de nästan upp i samma nivå, 10 stycken under året. 

Och just Elektrikerförbundet är dessutom enligt egen utsago mycket förtjusta i just att strejka. De senaste 19 åren har just Elektrikerna varit inblandad i 26 (!) konflikter.

Den här förtjusningen bekräftar de själva på sin Facebook-sida.

Följande bild finns på deras Facebooksida och refererar till just rapporten ovan. Om man inte visste bättre kunde man nästan tolka inlägget som om de letar efter möjligheter att få strejka lite mer. Eller hota om det.

Och tänka sig, bara fyra dagar efter att Facebook-inlägget publicerades, meddelar Elektrikerna att de……varslar om strejk.

Otippat. Målet är denna gång företaget Sector Alarm, Nordens näst största företag för hemmalarm med 350 000 kunder.

Här kommer lite bakgrund till konflikten:

2013 såldes företaget Trygga Hem till Sector Alarm och 120 elektriker ingår nu alltså i det avtal som Sector Alarm sedan 2009 är bundna av , dvs Telekomavtalet. Fackförbundet Elektrikerna har ett 30-tal medlemmar i Trygga Hem men har inget eget kollektivavtal. Nu har SEF “beslutat” att de i förhandling med SEKO, som har Telekomavtalet, ska “ta över” hela avtalet men detta bestämmer inte SEF utan företaget. Läget nu är att SEF inte ha någon möjlighet att strejka för att undantränga det befintliga Telekomavtalet. Eller rättare sagt, 120 personer kan alltså inte strejka. Men 30.

Och för några som gillar att strejka så mycket som Elektrikerna till synes gör är detta dåliga nyheter. Så vad gör dom då?

Jo, de kräver ett lokalt avtal, det vill säga ett avtal utöver kollektivavtalet som finns, och som bara detta företag ska teckna. För 30 av de anställda, inte alla 120. De har nämligen redan kollektivavtal. 

Svenska Elektrikerförbundet har idag den 12 december 2014 varslat Sector Alarm Service AB om total arbetsnedläggelse fr o m den 8 januari 2015 kl 0800. Företaget är med i IT& telekomföretagen i ALMEGA och omfattas av Telekomavtalet med SEKO.

SEF kräver enligt bifogade förhandlingsframställan ett kompletterande avtal med fyra punkter:

1.    Reglering av rätt till ledighet och betalning för fackliga förtroendemän som innebär att SEF beslutar i vilken utsträckning så ska vara fallet.

= Vi på fackförbundet ska få bestämma när och hur många dagar våra fackligt aktiva ska få vara borta från jobbet med bibehållen lön. Vi bestämmer, ni betalar. Ok?

2.    En fritidsavgift ska inbetalas till SEF av SEF beslutad löneandel. Medlen ska möjliggöra en meningsfull och behaglig fritid  för förbundets medlemmar som är anställda av Sector Alarm AB.

= Företagen ska betala alla våra medlemmars fritidssysselsättning, utöver det ni kallar lön. Som alla andra alltså får använda till fritid, om det finns pengar till det när mat och hyra är betalad. Men facket är liiite mer värda än alla andra. Faktiskt. Så våra 30 gubbar ska inte behöva betala sin fritid av lönen. Ni betalar. Ok?

3.    En avtalsavgift ska inbetalas till SEF om 5 % av förbundet beslutad lönedel.

Vi i facket behöver mer pengar, alltså ska företagen betala straffavgifter till oss så att vi kan ha roligare personalfester samt bedriva valrörelse för sossarna. Ni betalar. Ok?

4.    Medlemmar ska ha rätt till fri tjänstebil upp till 7,5 prisbasbelopp.

 = Som vi sa är vi lite mer värda än alla andra så vi kräver fri tjänstebil för alla. Fackliga alltså. Ni andra vanliga dödliga får använda det där ni kallar lön. Om ni har råd. Så ni betalar bilen. Ok?

Och OM våra medlemmar hellre vill cykla ska ni betala dem kontant vad bilen kostar. Lite extra semesterpengar. Igen. Alltså. Ka-tjing!

Får vi inte gratis bil, gratis fritidsaktiviteter, mer pengar till facket och få bestämma helt utan begränsning när våra fackgubbar ska få jobba åt oss fast på er arbetstid och er kostnad kommer vi alltså sluta jobba den 8 januari 2014

Det vore ju nämligen synd om något händer med ert företag. Jättesynd. Ni kan tappa kunder medan våra medlemmar sitter hemma i sofforna och kollar på Skid-VM. Så hit med bilen.

Den här attityden påminner om en av mina favoritbilder, som jag haft i ett annat blogginlägg men måste ta med även här:

En annan kille som gillar Elektrikerna och deras metoder är….Stefan Löfven.

Som samma dag detta hot lades var där och……tja….fikade? Uttryckte sitt stöd? Pratade taktik inför valrörelsen? Ingen aning, det kan bara Stefan själv svara på.

Selfien är tagen (fr vänster) med Anonym fackgubbe 1, Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerna och Anonym fackgubbe 2.

Och så här blir det ju. När landets största parti Socialdemokraterna sitter i samma knä som landets största lobbyorganisation. Då får vi en statsminister som fikar med fackförbund samma dag som de hotar företag om strejk om de inte får gratis tjänstebilar och betalad fritid av sina företag.

Noterar ni för övrigt vad som står ovanför? Kungens valspråk. Att Elektrikerna verkar tycka att de lite grann ÄR kungen förmodligen. Eller så syftar de på Löfven. Jag vet inte vilket som är mest ofräscht.

Man vet inte om man ska skratta eller gråta faktiskt. 

4 kommentarer till Ja tack, jag vill också ha en bil

  1. Efter att ha läst på SEF sida så tror jag att dessa horribla punkter är en hävstång i kollektivavtalsfrågan. De är inte menade som seriösa utan bara svepskälet, ungefär som den av Stalin fejkade incidenten vid Mainila, för att skapa en konflikt som skall framtvinga ett kollektivavtal enligt LO uppdelning. Så i sak har nog Nille rätt, förutom i statmannafrågan, för någon sådan syns inte i bilden.

  2. Bra skrivet. Fack har gjort bra tidigare med reglerad arbetstid och arbetsmiljö. Men med dessa krav skjuter sig facket sig själva i foten. Jag skulle inte gå med i ett sådant fack som kräver detta av ett företag. Om jag varit med, så skulle jag gå ut ur facket med ett offentligt protest-brev. Antagligen på min blogg, vilket är offentligt.

  3. Jag hoppas innerligt att det här bara är en farsartad historia.
    Om inte finns det två lösningar. Lyft frågan till central nivå och den framstår som utopisk eller lägg ned företaget och ge SEF fingret. Detta är inte förhandling utan utpressning och kan därmed aldrig accepteras.

  4. Jag läser att du är grymt upprörd över att den avtalsdelning som förbunden i LO kommit överens om. Detta är inget nytt. Sådant görs hela tiden och skall så göras. Detta för att tex hotell o restaurang inte ska äga kollektivavtalen inom tex svensk gruvnäring. Allt för att skapa ordning och reda på marknaden. Så det du nu skriver är att du är mot den svenska modellen, intressant. Vad är du mer emot? Du tycker det är ofräscht med kungen. Det instämmer jag i. Jag tror det var så SEF menade också att här sitter en folkvald statsman. Där delar ni förmodligen åsikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap