Överdrifternas paradis

Det läge som råder just kan sammanfattas med ett ord, och nej, det är inte varje debattörs tillfälliga favoritord ”sandlåda”, utan: överdrifter.

Det finns i vanlig ordning, trots beskyllningar om en ”skadlig blockmentalitet” en svensk konsenus i debatten. För att Sverige alltid alltid domineras av just konsensus. Så även lite tillfällig rubbning från denna konsensus som rått i politiken är man trots detta helt eniga på debattsidorna om följande:

– sandlåda
– alla politiker har undvikit ansvar
– man borde samarbeta mera
– man borde samarbete över blockgränserna
– SD måste till varje pris hållas utanför
– att Sverige förvandlats till Italien
– kaos

Jag håller inte med.

Jag tycker att det är dags att debattörerna själva hoppar upp ur lådan.

Visst är det ovanligt med nyval, eller extra val som det korrekt heter på myndighetssvenska, och det har inte inträffat sedan 1958. Och det orsakar lite stök. Men kaos? Kom igen. Det enda som hänt är ett scenario som var fullt troligt redan efter att röstsiffrorna blivit definitiva. För de talade om för oss att just i det här läget finns inget majoritet för något block alls. Och vi får alltså dra igång en valrörelse till. Mest jobbigt blir det här för media och politikerna. För majoriteten av befolkningen handlar det i huvudsak om att orka masa sig till vallokalerna en gång till. Åh. Så. Jobbigt.

Och jag håller aboslut inte med om att det bästa för Sverige är att vi ger upp blockpolitiken.

För det första: de som säger detta menar inte alls att både vänster och höger ska närma sig varandra. Utan att högern ska närma sig vänstern = Allianspartierna ska låta sossarna få igenom sin politik och regera. Och ja, detta gäller även majoriteten av så kallade högerdebattörer. Exempelvis Bengt Westerberg. Som alltid hedrar det gamla uttrycket ”lita aldrig på en Folkpartist”. För Westerberg gjorde exakt det sossarna idag vill:

I april 1990 gjorde Folkpartiet upp med Carlssons andra ministär om ett krispaket som innebar sänkt ersättning i sjukförsäkringen, höjd moms och höjd egenavgift till arbetslöshetskassan. Westerberg ansåg att socialdemokraterna hade närmat sig Folkpartiet och att det var möjligt att bryta upp blockpolitiken genom att fortsätta samarbetet mellan de två partierna.

I mina ögon har Westerberg aldrig varit något annat än en sosse i ljusblå kostym. Sossarna drömmer våta drömmar om återkomsten om det sociiiaaaliberala Folkpartiet (läs sossarna light-Folkpartiet) istället för det idag mycket tydligt liberala partiet som är en del av den starka Alliansen.

För det andra: politiken har länge dominerats av en rätt liten skillnad mellan just blocken. Förmodligen har den aldrig varit mindre än nu. Till och med de företagshatande vänsterpartisterna som i decennier haft planekonomi i sitt partiprogram, pratar nu småföretag och valfrihet. Även om det ekar tomt.

 Vi behöver snarare återupprätta gamla konfliktlinjer, byggd på de faktiskt väsenskilda ideologier våra olika block bygger sin politik på.

Ironiskt nog byggde en del av vänsterns mest tongivande gaphalsar sin strategi i förra valrörelsen just på att mana till större konflikt mellan sossar och moderater – att sossarna skulle gå till vänster. Långt till vänster. Det har de ”glömt” nu i sin iver för att ge sossarna mer makt och manar istället till ”samförstånd”. Ni fattar vart jag försöker komma.

Ironin slutar inte där. För samma borgerliga skribenter som i två års tid klagat på regeringen Reinfeldt för brist på reformvilja pratar nu om mindre blockskillnad. Ursäkta, men exakt hur ska det gå till? Att samtidigt bli mer ideologisk, och…. mindre ideologisk? Om det inte hela tiden handlat om socialdemokratiska reformer de ville att Alliansen skulle genomföra men det betvivlar jag.

För det tredje: att slipa ner dessa redan små skillnader ännu mer och börja aktivt samarbeta för att hålla SD borta kommer bara leda till att de på allvar blir den enda oppositionen. Det gynnar överhuvudtaget inte Sverige, vare sig nu eller i framtiden, och kan leda till att SD till slut kommer att på allvar vara ett eget block på kanske 20 %.

Nej, blocken behövs. Nu mer än någonsin faktiskt. Att sossarna är ordentligt vänster har blivit tydligt nu och de går till val på en socialistisk budget ihop med MP och V. Dags för borgerligheten att visa att de är…..borgerliga.  Inte mer som sossarna.

Nyval är verkligen inte en katastrof.

Snarare det bästa alternativet av alla dåliga som just nu finns. Nu får alla väljare bekänna färg själva och bestämma sig exakt hur sugna de är på att antingen minska eller öka SDs makt eller låta saker vara som ungefär det är nu. Eller helt sonika rösta bort en unikt kackig regering.

För en sak vi BORDE vara överens om är att alldeles oavsett hur SD röstade har Socialdemokraternas första regering sedan 2006, helt på egen hand, visat sig vara den största amatörmässiga soppan vi sett.

Det är världsunikt om något. Löfven visade sig vara exakt det som man kunde se i valrörelsen: en svag, mumlande och mycket oerfaren politiker utan någon idé om egentligen något.

Och regeringen Löfven har hittills levererat följande:

 • bostadsministern yttrar sig i utrikespolitiska frågor och relativiserar militär islamism med islamofobi
 • finansministern svartmålar Sveriges ekonomi felaktigt så till den grad att samlade experter inklusive Finanspolitiska rådet enigt protesterar
 • en kulturminister som inte har en enda dags politisk erfarenhet eller från kulturen och som varken kan svara på frågor eller i telefonen
 • miljöministern och landsbygsministern lämnar olika besked i vargfrågan och bråkar öppet i media
 • inrikesministern utser Dan Eliasson som rikspolischef trots en dokumenterad tveksam och mycket relativ inställnig till rätt och fel i tidigare jobb, bland annat minsiterstyre och jäv
 • sjukvårdsministern lämnar in en proposition om LOV så usel att Lagrådet tvingas såga den offentlig
 • skolministern pratar i en Youtube-film till landets alla lärare som om de vore 5 år gamla, vilket ledde till att han fick be om ursäkt i en debattartikel
 • Löfven kan inte namnet på sina nordiska kollegor och gör bort sig inför samlad press
 • de har knåpat ihop den mest socialistiska budget S haft på åratal för att de två stödpartierna skulle bli nöjda
 • en budget som medger att sysselsättningen kommer att sjunka dessutom samt mörkar kostnaderna för vad ett borttaget tak i sjukförsäkringen kommer kosta. 1998-2002 steg de med 50 miljarder.
 • Förbifarten stoppas till en kostnad av hisnande 4 miljoner kronor per dag för…. ingenting. Som någon trofé till Miljöpartisterna
 • Löfven själv gör bort sig kapitalt i EU-nämnden i den numera klassiska 30-40-50-frågan om miljömål
 • man bröt nästan omedelbart friskoleöverenskommelsen med Alliansen
 • utrikesministern förstör på ett par veckor våra goda relationer med USA genom erkännandet av Palestina och kommenteraren ”USA bestämmer inte vår utrikespolitik”
 • Strandhäll tar med Miljöpartiet till pensionsöverenskommelsemötet utan att ens fråga de övriga och förstör därmed 20 års samarbete och förtroende
 • S lovade i valrörelsen att Bromma flygplats inte skulle röras, Förbifarten byggas, inga skatter på arbete höjas, valfriheten vara kvar och alla ingångna överenskommelser hedras – samtliga bröt man inom 2 månader.
 • utrikesministern fräser igen i media, denna gång åt Israel i en fars om IKEA-paket
 • utrikesministern kallar svenska folket ”rädda” för Putin – well played. Not.
 • Löfven står och ljuger inför samlad press, inklusive internationell, om att Alliansen och SD kommer samarbeta öppet

Jag verkar vara den enda i Sverige som tycker nyval är bra. Eller?

Jag trodde inte att det skulle bli så och var lika förvånad som alla andra men det är det enda som Löfven gjort rätt sedan den 14 september.

Alliansen har allt att vinna och ingenting att förlora. Worst case är att de förlorar igen, som de alltså redan gjort. Men de kan ockskå bli större. Marginalerna är fortfarande små mellan blocken.

Och nu finns dessutom chansen att fullständigt tillitetgöra en redan sargad socialdemokrati.

För de har tvärtemot Alliansen ALLT att förlora. De har backat i varje val sedan 1998 och var en hårsmån i september att återigen göra sitt sämsta val någonsin. Och de har suttit 8 år i neslig opposition, där det ändå kunnat leva på gamla meriter om regeringsduglighet och ansvar. Nu har de på 2,5 månad visat att det inte ens faktiskt ÄR regeringsdugliga. Och tvingas dessutom att gå till val på ett färdigt regeringsalternativ och en socialistisk budget. Det Löfven körde i valrörelsen, att mumla och återkomma i alla viktiga frågor, är förbi. Nu ligger korten på bordet. Och vallöftena man gav i september är redan brutna så det kan man inte lura väljarna med längre.

OM de förlorar igen kommer Löfven med stor sannolikhet tvingas avgå och S förpassar sin tredje partiledare på 8 år till historien. Och tvingas sitta i opposition i…..3 år till.

Solklart är alltså nyval Alliansen lott med chans på storvinst.

Störst chans har Alliansen om de en gång för alla försöker ta ägandeskapet av integrationsfrågan. Det finns massor som inte fungerar idag och för att kunna försvara den så viktiga fria rörligheten som är grunden i Alliansens inställnig måste man på allvar göra något åt problemen. Det är det väljarna sagt och försökt säga i många år nu.

För man måste skilja på hönan och ägget här. Väljarna, det vill säga människor i Sverige, har sett systemfelen vi har inom integration på nära håll. Och missnöjet har börjat bubbla. Med systemet. Inte människorna främst. DET har SD sedan fångat upp. Det är inte så att SDs blotta existens plötsligt har fått en massa människor att kritisera invandringens konsekvenser. För det finns en massa sådana, både bra och dåliga.

Vi som försvarar de bra konsekvenserna måste erkänna och lösa de dåliga. Inte låtsas som det regnar. Gör man det har man alla chanser att ta hem det här och förpassa Lövet till  den näst kortaste regeringen någonsin i Sverige.

För valet kommer domineras av frågan om regeringsduglighet – och den vet vi ju vem som vinner nu -, jobben, ekonomi, välfärden.

Bäst argument vinner. 

Nu är det MATCH!

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!