LO och miljarderna


Löfven han knappt lossa på slipsen efter presskonferensen om nyval innan LO var igång: 

Vi räds inte ett nyval, alla är beredda att komma igång snabbt om det skulle behövas. Vi kallade ihop LO-styrelsen och var helt eniga. Vi kommer att föra en mycket offensiv och intensiv valrörelse, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

LO är ett fackförbund. Som alltså inte kan ställa upp i val. Men LO ska alltså bedriva kampanj. Nu undrar man ju hur de andra fackförbunden tänker. Jag började med SACO och googlade: saco om nyvalet.

Nä, jag menade nyvalet. Så nix. Fanns ingenting. Och på deras hemsida fanns en liten kommentar om läget av ordföranden. Inget kampanjmaterial, inga extramöten. Nada. För övrigt hade de ingenting om valet i september heller gällande kampanj och valplattform. Och även om TCO är nära sossarna fick jag det här resultatet när jag kollade på deras hemsida:

Ingen av dem bedrev någon som helst organiserad kampanj i valrörelsen. Högst förståeligt, eftersom de är FACKFÖRBUND och alltså inte är några partier. Men, LO är…..speciella. På fler än ett sätt.

Jag tänker börja med pengarna. För att pengar är det som köper just valkampanjer. När man kollar på LOs hemsida kan man läsa det här:

Särskilt intrssant är meningen om övriga intäkter – “anslag från statliga myndigheter”. Det betyder skattepengar. Dina och mina pengar alltså. Ingen mer specificering finns i årsredovisningen om varifrån och hur mycket. Det finns säkert en mycket bra anledning till det.

Bidrag är ju ett sätt att finansiera verksamheter som inte av olika anledningar kan tjäna pengar själva. Men hur ser det ut med LOs ekonomi egentligen?

De har alltså totala intäkter på 871 miljoner kronor. Och tar ändå emot dina och mina pengar i bidrag? Verkar ju….vettigt. Men det slutar inte där. De har också 1,3 MILJARDER i eget kapital.

LO och alla deras förbund är rätt komplicerade historier. Bland annat så består koncernen LO av dessa bolag:

Som ni ser äger de inte bara tidningar och försäkringsbolag utan även fastigheter, hotell i Italien och ett slott. Bland mycket annat. Som koncerner brukar. Alltså. Sätt detta i kontext om deras ständiga attacker mot giriga storföretag och siffrorna blir helt plötsligt ännu roligare att titta på.

Bland annat sa deras ordförande Thorwaldsson det här på kongressen:

Den alltmer giriga kapitalismen med överdrivna målsättningar för avkastning har lett till en farlig politik. De långsiktiga investeringarna har ersatts av kortsiktig spekulation.

Samtidigt som Kålle snackar girigheten i avkastning har LO placerat nästan 200 miljoner kronor i fastighetsfonder och har värdepapper med marknadsvärdet 1,4 miljarder. De har även bara i år tjänat 6,7 miljoner på försäljning av värdepapper. Så kallad avkastning.

Stefan Löfven gillar inte heller girighet. När han var Metallordförande lät det så här på en kongress: 

Men IF Metall gillar också bidrag. De tog emot 14,5 miljoner av skattebetalarnas pengar förra året, samtidigt som de hade 934 miljoner i intäkter och tillgångar på över 8 miljarder.

De  konstaterar nöjt att deras avkastning varit god 2013:

Världens börser har under 2013 haft en bra utveckling. Stockholmsbörsen gick upp med över 20 procent. Räntorna har varit fortsatt låga. Det har inneburit, sett till marknadsvärden, att förbundets avkastning på de finansiella tillgångarna blev nästan 13 procent (8). 

Pengar är bra grejer. 
.

Faktum är att IF Metall lyckades oerhört bra i just området avkastning, som alla andra som sysslar med är girigheten själv. För resultetet av deras värdepappersrörelse blev 178 miljoner 2013. Well done.

Nu kan man ju tro att detta är IF Metalls enda portföljer. Men smart nog har man dessutom ett eget riskkapitalbolag. Ja, ni läste rätt. Som sedan länge investerar IF Metalls pengar i olika bolag. För närvarande förvaltar Metallica (igen, ni läste rätt, dom heter Metallica), 220 miljoner.

Som kuriosa kan jag dessutom avslöja för er hårdrocksfans att Metallica bandet och Metallica riskkapitalbolaget haft en namntvist som rörde ett domännamn. 2006. Metallica bandet förlorade då riskkapitalbolaget hade namnet först.

Även fackförbundet Byggnads hade ett bra år 2013. De fick hela 43 miljoner kr i avkastning på värdepapper och fastigheter. Kapitalism FTW. Men bara när det gynnar saken. Givetvis.

Vissa är mer jämlika än andra.

Vad gör då LO och deras förbund med alla pengarna?

Nu när det dessutom är val? Förmodligen ungefär samma sak som de gjorde i valrörelsen för valet i september: satsade sjuka mängder på kampaner och opinionsbildning för sossarna. De påstår att det handlar om 6 kr per medlem. Det stämmer säkert, om det bara handlade om kontanta bidrag till partiet.

Men förutom det satsar LO och många av förbunden på en massa olika opinionsbildande verksamheter, vissa enbart inför valet och andra är alltid en del av deras opinionsbildning men fokuserar vid valrörelse på att kampanja för sossarna. En variant av sleeping cell inom politisk påverkan alltså.

Ett sådant är det relativt nyblidade aktiebolaget Fackförbund i Samverkan AB – FASAB. Som på hemsidan kallas 6F. Bolaget servar förbunden med IT, HR etc. De säljer tjänster till förbunden.

MEN de hade också en omfattande valsatsning, som förärardes med en helt egen flik på hemsidan. Förra årets sålde FASAB tjänster för 63 miljoner. Man undrar ju hur stor omsättningen blir 2014 och hur stor andel som var opinionsbildning för sossarna.

Det vi vet är att det tillhandahöll ett gäng fräsiga give-aways för den trendige valarbetaren. Notera också den mycket neutrala färgen. Man undrar vem som fick hjärnsläpp vid den beställningen:

“Rött är ju förstås snyggt, och är vår färg. Men det känns lite tjatigt.  Blått är ondska. Brunt med. Men orange då? Det är ju skitsnyggt. Och den är ju ledig.”

6F finansierar en annan sak. Och det är tankesmedjan Katalys, som drivs av Daniel Suhonen. Sveriges mest socialistiska sosse. Och abrakadabra, så hade LO hittat ytterligare en opinonsbildande kanal för bland annat valrörelse.

En annan av LOs valsatsningar, som hölls i av deras sociala medie-kille Johan Ulwenlöw var plattformen Opinonsverket. Som funkade som ett mobiliseringsverktyg för sociala medier för deras aktivister. Det funkade typ så här: ung arg sosse skrev upp sig och fick därefter mailutskick om tips på vad som händer, “det här borde vi prata om, klicka på länk XYZ för fakta”, tips på tweets etc. Mobilisering helt enkelt.

Bland annat ville Ulwenlöw hjälpa folk att twittra. Och använde sig själv som exempel på framgång: “under Agenda fångade en twittrare”. Mycket ödmjukt. Något han lärt sig på kurs på Bommersvik. Ödmjukhet alltså.

Han illustrerar också hur man rekrytera kändisar för att sprida budskap. Det är inte det som står men givet hur Özz Nujen uttrycker sig i tweeten gissar jag att det också var Ulwenlöv som skrev.

LO var också med och finansierade, tillsammans med Aftonbladet (som man också delvis äger), sajten Politism. Som ville vara speciell men som blev en lite mer omfattande blogg. Ungefär. Och som hakade på Alliansfritts sandlåderetorik fast inbäddat i längre texter.
För att förstärka mobiliseringen som man fick via bland annat via Opinionsverket använde man sig bland annat av Thunderclap – en tjänst där alla ansluter med sina Twitterkonton till en specifik kampanj som styrs av en administratör och vid givna lägen, exempelvis under Agenda, tycker ut samma budskap i samtliga för att få maximal reach.

Alliansfritt Sverige var alltså sossarnas skitkastarbyrå. Från början en liten blogg som startads av sossen Björn Fridén, sedermera upplockad och finansierad. Främst med tid. Fridén fick jobb som “sociala-medie/blogg”kille på S-kansliet och kunde dra igång skitkastarmaskinen varje morgon från sitt kontor på Sveavägen 68. Robin Zachari “jobbade” på tankesmedjan Tiden, bl a med sociala medier, och rattade också delvis sajten. Resten av skribenterna var käcka SSU-are som säkert var nöjda med att få biljetter till valvakan som tack.

Arbetarrörelsens tankesmedja Tiden, som alltså Zachari jobbade på, finansieras också av LO. Så indirekt betalade alltså LO även Alliansfritts satsningar under valrörelsen. Med att donera tid. Och tid är som bekant pengar.

Det finns fler tankesmedjor som LO har sina fingrar inne i – Arenagruppen. Som består av följande verksamheter:

De får pengar från lite olika håll, hur hade jag gärna läst i en årsredovisning som inte finns på hemsidan. Men de har ett system med “abonennter”, som de kallar sina bidragsgivare.

När valet var slut i september gjordes Alliansfritt om till det lökiga namnet Skiftet, som ämnade driva opinion mot bland annat frihandelsavtalet TTIP. De ville väl inte fimpa projektet, och gissningsvis är de glada för den konstgjorda andningen nu när det är nyval.

Ett, två, tre så återuppstår garanterat Alliansfritt. I gamla kostymen eller lök-kostymen. För övrigt har säkert ingen missat exakt hur arga Skiftet blev när jag avslöjade var pengarna kommer ifrån. De har fullt upp med att försöka imbilla folk (oklart vem, de flesta är ju inte dumma i huvudet) att de lever på pur godhet allena. Och luft. Som ju är gratis. Hade varit rimligare att vara ärlig men det ligger inte riktigt för arga SSU-are med självhävdelsebehov antar jag.

En annan sak som sossarna, för valrörelsen handlar ju om dem, satsade på var en egen “reklambyrå” som funkade lite som en pop-up-restaurang: de öppnade i maj på Sveavägen 68 och stängde morgonen den 15 september. Med baksmälla. Hemsidan är numera borta men Facebooksidan finns kvar.

När jag nu sammanfattar alla de kanoner sossarna har i sin valrörelse, och säkerligen kommer få stöd av även nu i extra valet, får vi heller inte glömma den mest högljudda partimegafonen av dem alla. Ledarredaktionen som varje dag måste hitta på en “ny” text på partiprogrammets innehåll – Aftonbladet Ledare.

Med eldunderstöd från jobbiga Kajsa Ekis Ekman och de andra på ETC, DN kultur, Aftonbladet Kultur, Expressen kultur, Göran Greider…… och alla s-märkta krönikörer och ledarskribenter på små skuttidningar. Som Ida, vad hon nu heter, på den där tidningen i dalarna. Ni fattar.

Och dessutom jobbar förstås majoriteten av LOs eget folk med valet just när det är valrörelse. Den medlem som inbillar sig att de främst arbetar med medlemsfrågor under valrörelsen – Glöm. Det.

 • 22 ombudsmän. De mobiliserar fackligt aktiva i sina respektive distrikt och ser till att hitta på olika fiffiga anledningar till att ha möten på arbetsplatser, sätta upp affischer, hjälpa lokala S-föreingar på torgsmöten och valstugor etc.
 • 18 personer  på ledningskansliet, bland annat 7 kommunikatörer (ja, Ulwenlöv är en av dem) agerar ledningskontor under valrörelsen och jobbar förmodligen i princip uteslutande med valet. Nämnda Ulwenlöv gjorde exempelvis det under förra valrörelsen så det finns inget anledning att tvivla på det.
 • 21 personer på ekonomisk politik och arbetsmarknad förser resten med faktaunderlag.
 • 17 personer på arbetslivsenheten förser också resten med faktaunderlag.

Min poäng är följande (ja, det tog en stund att lägga ut texten, ni ser ju hur skitmånga bilder jag blev tvungen att illustrera med):

Det snackas mycket i valrörelser hur mycket pengar borgerligheten har för att “hela näringslivet sponsrar”. Utan minsta lilla belägg eller bevis för det här. Och det ylas om de borerliga ledarsidorna. 

Men den riktiga degen kommer från kapitalisterna i LO-borgen. Som ni ser.

Game on.

Nu kör vi. 

20 kommentarer till LO och miljarderna

 1. Slutet kom visst inte med. Dessutom fanns nåra felskrivningar pga den automatiska stavningskontrollen…
  För att inte tala om fortbildningen som saknar kunskap i vad Arbetsmiljöverket skriver om kränkningar och dess verkningar för privatpersoner. När jag tar upp detta och de paragrafer det handlar om, känner de inte till dem utan jag måste upplysa dem om dem och ge en kopia av texten. Detta ser jag som en ovärdig del i fackets arbete. Det är möjligt att det är meningen att fackets personal ska vara okunniga men det är inte särskilt bra för medlemmarna som kan gå ur facket och vem skull detta gagna? Jo medlemmarna som kan få högre lön med 315kr per månad! Och kan anställa en jurist istället och få adekvat hjälp.

  Som sagt var detta en mycket intressant och ögonöppnande artikel som du skrev och kommentarerna som fanns med. En god fortsättning önskas er och förhoppningsvis ett bättre nästa år. MVH

  1. Det som är intressant är att jag som medlem hellre ser att vi arbetare äger hotell, bolag eller andra intressanta objekt, än att några få girigbukar till miljardärer gör det.
   Konstigare än så är det inte!

 2. Hej, har läst igenom artiklarna skrivna ovan och kommentarerna här nedan. Det är väldigt upplysande information.

  Jag har hela mitt yrkesliv varit med i lärarfacken (har pendlat mellan de två som finns ifall jag skulle få bättre hjälp i det andra men det var ingen skillnad!) för det ev skydd som det skulle ge om något händer, med att få juridisk hjälp, el likn.

  Det var facken som tog bort strejkrätten på 1990-talet, det får man inte heller glömma, det är därför som strejkrisken är så låg! Det som också hände för oss lärare var att vi hade en jämlik löneprogression som togs bort (den s.k. tarifflönen), till förmån för något som mom att heta “individuell lönesättning” där facken fortfarande satte lönerna till förmån för kommunernas kvoter, dvs lönerna hölls nere och de manliga lärarna fick genast mycket mera lön till förfång för oss kvinnor som halkade efter. Det hette ju att lönekvotera efter kön! Hade vi haft tarifflönerna nu och fortsatt vara statliga som vi var före den fackliga kuppen på 90-talet hade våra, både kvinnornas och männens, lärarlöner varit 10-15000kr mera, alltså lön motsvarande utbildning, det som gäller civilingenjörernas löner eftersom man måste vara magister för att få jobba som ämneslärare.

  När man söker hjälp hos facket, får man en person som ska hjälpa en. En person som visar sig kunna mindre än mig ang arbetsrättsliga lagar. Organisatoriskt har det varit kaos med tanke på att utskrifter som facklig representant tar emot varken får kontrolläsas eller undertecknas av den det gäller, där texten dessutom skrivs med blyerts och sedan slängs bort vid en flytt! All bevisföring bortkastat!

  Jag har vid flera tillfällen försökt få med fackliga representanter att ställa upp för mig i dispyter mellan chef och mig, dels när det gällt trakasserier och kränkningar ffrån kolleger, dels när det gällt kränkningar och utfrysningar från chefer. Det som hänt var att den facklige representanten ställde upp på cheferna INTE på mig som var betalande medlem och som denne skulle stödja gentemot cheferna! Hade jag varit smart hade jag lagt undan de 315kr x12mån= 3780kr x 40 år= 151.200 kr som jag betalat in under min livstid i yrket och använt den till en riktig arbetsjurist som kan sin sak. Kvacksalvare får vi inte ens ha inom läkarkåren eller lärarkåren! Men det verkar gå för sig inom facket! De vet inte hur man skiver anmälningar, hur man genomför undersökningar el likn. För att inte tala om fortbildningen som saknar kunskap i vad Arbetsmiljöverke

 3. Håller med dig Tony, dumt att kategorisera och nedvärdera. All typ av Vi och Dom uppdelning är negativ. Det ger en icke konstruktiv dialog och leder bara till konflikter.

  Är dock så väldans trött på all populistisk smutskastning som florerat i sociala medier och tidningarna, framförallt kvällstidningarna, under året. Rena lögner. Eller PR-trick som Magdalena Anderssons presskontakt beskriver det… Bestämde mig så sent som igår, när jag lyssnade på Bi Puranens sommarprogram, för att sluta läsa Aftonbladet och Expressen.

  Förstår vad du menar, men jag tycker ändå att vi även måste belysa goda exempel i media istället för att bara kritisera och ifrågasätta. Mina journalistkompisar försvarar sig med att deras uppdrag är “kritisk granskning”. Jag tycker att det är fel fokus. Framförallt behövs både och.
  Förståelse, balans och konstruktiv dialog/kommunikation, det är vi helt överens om. 🙂

  Önskar dig en fin onsdag!

 4. Håller med dig Mia när det gäller de små företagen då de regler och avtal som finns inte är anpassade för dessa. Där finns det säkerlien mycket att göra.
  Som jag skrev tidigare så är det nog snarare så att fackförbunden och alla andra för den delen måste förhålla sig till den värld de befinner sig i, dvs en kapitalistisk värld. Hur skulle fackförbunden kunna öka sitt kapital för att skydda sina medlemmars intressen om de inte för investera?
  Din beskrivning av vänsterns dubbelmoral är för mig något främmande och som du beskriver den direkt fördummande och nedsättande… Lika illa som att säga att alla “blåa” är rika och giriga… För mig så är detta exakt samma sak…
  Personligen har jag inga som helst problem med företag som vill investera, utveckla sin verksamhet osv.
  Angående artiklar om vad folk tjänar håller jag också med om att det är helt meningslösa. Vill inte heller se de artiklar du föreslår då jag tycker det skulle vara konstig att inte nog med att berätta att någon tjänar massa pengar de ska också hyllas att de betalar in massa pengar till välfärden.
  Tro inte att stigmatiseringen av att vara underbetald, inte betala lika mycket till välfärden, alltså att var en mindre bidragande faktor till välfärden.
  Jag tänker att de som redan har ångest över att inte kunna ge sina barn vad de behöver, får vända på varenda krona, har en kortare genomsnittlig livslängd, mår sämre under livet, har sämre så kallade livschanser, ska inte behöva ha dåligt samvete över att de inte bidrar lika mycket som vissa andra också.
  Nu tog jag i lite gran men jag tror du förstår vad jag menar 🙂
  Jag tycker du har helt rätt i “Utan den privata sektorn skulle vi inte ha en fungerande offentlig sektor.” Om vi nu vill/ska ha kvar de ekonomiska system vi har idag.
  Håller också med om att hur debatten förs angående vänster-höger är inte speciellt konstruktiv och förståelsen för det olika perspektiven lyser med sin frånvaro.

 5. Har fullt koll på det Tony, men jag tycker inte att det är rätt att LO satsar så mycket av sitt kapital på Sossarna. Jag tycker inte heller att det är rätt med all dubbelmoral inom vänstern. Usch o fy för alla kapitalister! Vi får, men inte ni. När privata företag försöker investera i och utveckla sina verksamheter, då är de giriga. Utan den privata sektorn skulle vi inte ha en fungerande offentlig sektor. Det är något som många inom vänstern väljer att blunda för.
  Det behövs en balans, förståelse och respekt mellan dessa sektorer, framförallt från vänsterns sida.

  Jag tycker även att det är på tiden att Fackförbunden och vänstern förnyas. Idag är det inte löpande bandet och industrin som är motorn i svensk ekonomi.
  Moderna företag (IT, Media, Mode, Telecom etc.) kan inte begränsas av föråldrade arbetsmarknadsregler, som bygger på basindustrins förutsättningar. Det behövs mer flexibilitet, framförallt för små företag.

  Och istället för alla kritiskt vinklade artiklar, såsom “Så mycket tjänar han/hon i din kommun…” skulle jag vilja se fler inspirerande artiklar som “Så mycket bidrar han/hon med i skattemedel till vår gemensamma välfärd”.

 6. Vill börja med att säga att jag är med i facket men röstar inte på socialdemokraterna.
  Att LO och socialdemokraterna har och alltid haft ett nära samarbete borde du nog ha koll på Mia S då partiet och LO är sprungna ur arbetarrörelsen. Jag anser också att det är LO’s plikt att med alla till buds stående medel försöka påverka och styra politiken mot att värna om arbetarnas rätt och att på alla plan förbättra dessas utgångsläge på arbetsmarknaden då detta är anledningen till att fackförbunden överhuvudtaget finns.
  Fackförbundens kapital som bland annat består i äganden av bolag/fastigheter är bland annat till föra att du som arbetare skall slippa stå utan lön i händelse av strejk och/eller lockout. Att facken är TVUNGNA att följa de ekonomiska spelreglerna som samhället satt upp (genom att bland annat investera i andra verksamheter) ser jag inte heller som något konstigt. Hur menar du annars att facken skulle kunna öka/hålla jämna steg med den kapitalmakt som företagarvärden har, om de inte får använda sitt kapital och låta det växa?
  Utan att veta så antar jag att fackförbunden har samma rätt till “anslag från statliga myndigheter” som vilken annan förening eller liknande som helst. Politiska partier får partistöd för antalet medlemmar, idrottsföreningar kan få pengar för barn och ungdomsidrott osv. Vilka menar du har rätt till stöd och vilka inte?
  Det grundläggande i att LO stöttar socialdemokraterna är att allianspartierna verkar se som sin största uppgift att demontera arbetsrätten i tron om att detta kommer ge fler jobb. Några exempel på detta är att man vill ta bort strejkrätten, förlänga provanställningar, göra det lättare att sparka arbetare. För mig är detta steg i helt fel riktning!

 7. LO är som statskyrkan. De är ett bevis för Guds nåd att de kan hålla på ostört så länge.

 8. Mycket intressant!! Man kan fråga sig hur många av LO’s medlemmar som vet att deras medlemspengar går till Sossarnas valrörelse… Jag tror att de flesta ser att dessa miljoner istället används till att satsa på och hjälpa medlemmarna.

  Jag tycker att det är helt galet att dessa redan rika organisationer tar emot/får bidrag från staten!
  Hade varit mycket bättre om dessa skattemedel gått in i välfärden och använts till att hjälpa nystartade företag att växa. Det hade varit en bra investering för Sverige!

  Och på tal om företag, så tycker jag att det är mer än dax att införa en Entreprenörsgala och Ledarskapsgala på bästa sändningstid. Vore ett vettigt komplement till att hylla och ge Zlatan guldbollar år efter år. För att inspirera ungdomar till att bli entreprenörer och duktiga företagsledare.

  Alla är inte lämpade att bli fotbolls- eller idrottsstjärnor. Så det vore bra med lite nyansering i vad vi hyllar i vårt “jämställda” Sverige. Och dessutom så bidrar företag och duktiga företagsledare med stora mängder skattemedel till välfärden, vilket sällan våra idrottsstjärnor gör… Så det är dax att vi hyllar dessa välfärdshjältar!
  Keep up the good work!!
  //Mia 🙂

 9. Klart facken engagerar sig politiskt. Hur ska man annars kunna ändra något till det bättre? Socialdemokraterna grundades trots allt av LO så att vi arbetare kunde få makt över vårt arbete som vi säljer till arbetsgivaren.

 10. Glöm inte alla de som får betald tjänstledighet av facket om de kampanjar för S i valen. I Gbg erbjöds horder av människor 2 veckors betalt om de fick tjänstledigt från sin arbetsplats.

 11. Men rätt ska vara rätt: varken LO, TCO eller SACO är fackförbund utan centralorganisationer. Viktigt med termonologin här tycker jag. Tack för ordet.

 12. Hej igen.
  Jag vill också Alliansen ska vinna valet men jag tycker det ska vara med öppna kort så inte t.ex etc kommer med en vinklad artikel. Tror du är bättre lämpad för uppgiften.
  men du har fullt upp med att vara grym så Keep up The good work!

 13. Har i hela mitt långa liv undrat varför en fackförening med medlemmar av olika politiska åsikter delar ut pengar till ett enda parti. Måste vara unikt i världen

 14. Bra grävt!
  Kommer du göra ett liknande gräv på allianssidan? Vore intressant att se kopplingarna däremellan.
  Mvh

 15. Läs “Den socialdemokratiska maktapparaten” (1976) av Erik Anners. Boken ger en skrämmande bild av sossarnas tentakler ut i samhälle och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap