Gick jorden under idag?

Texten har skrivits om efter beskedet om nyval då den efter redan 1 timme blev inaktuell. Ändringarna finns i mittenpartiet. 

Nä.

Det kan man annars tro om man lyssnar på Twitter och debatten i riksdagen idag. Som i alla bra följetånger inleder jag härmed med en kort resumé:

 • 2013 skulle Lööf fällas. Hon utsågs till sossarnas huvudmotstånd och skulle UT ur riksdagen. Bort.
 • Sossarna ägnar valåret åt att säga att Alliansen har förstört landet. Det har gått sönder. Alliansen har dragit isär landet. Inget ord var för stort för att beskriva hur jäkla dåliga de borgerliga var.
 • Jan Björklund var särskild ond i vänserdebattörernas ögon och en av huvudmålen för den av arbetarrörelsen finansierade skitkastarbyrån Alliansfritt Sverige
 • Sedan kom valspurten. Och Stefan Löfven började med uppvaktningen. Av Lööf. Och av…..Björklund.
 • Löfven ”sträckte ut en hand”. Och igen. Och igen.
 • Eller han sträckte ut handen när han inte puttades och fräste ”det är bara käbbel”. Handen gällde när han och polarna inte beskyllde Alliansen för att ha sönder landet.
 • Till slut fick Lööf nog av tjatet. Kan man ju förstå. En efterhängsen LO-pamp kan ju göra den bästa personen irriterad.

 • Sedan vann de valet. Vänsterblocket ökade med ofattbart stora 1 promille. En ”tydlig vänstersväng”. Eller inte. Snarare var det så att väljarna inte röstat för något block alls.
 • Och NU skulle plöstligt de som ”dragit isär” landet ta ansvar och ”rädda landet”. Slåss och kramas. Borta var dra ”landet-är-sönder”-retoriken. Och den utsträckta handen byttes under hösten ut mot ett långt pekfinger: vi kräver att ni gör som vi säger. Så kallad ”sosse-förhandling”. 

Här börjar nya texten.

Men idag förlorade Mästerförhandlare Löfven budgetomröstningen.


Nyval

Arga som bin (Fridolin såg mest ut som en ledsen vovve) utlyste alltså idag Löfven nyval. Eller rättare sagt, den 29 december utlyser man nyval den 22 mars. Istället för att alltså backa och slicka sina sår går de alltså full frontal.

Men glöm inte det här:

Oavsett vem som vinner den 22 mars kommer den regeringen att året ut få regera med Alliansens budget som idag antogs. Året ut. Läs detta igen: budgeten som togs idag gäller ÅRET UT oavsett valutgång. Några tillägg kan antas etc men helheten består.

En annan sak som Löfven är fast med är sin egen budget. Ni vet, den som åkte på däng idag. Magdalena Andersson sammanfattade läget framöver i Agenda:

”Det är viktigt att bryta blockpolitiken….. Vi går till val med Miljöpartiet och den budget vi förhandlade med dem och Vänsterpartiet”

Läs: det är viktigt att det framgångrika skitjobbiga borgerliga samarbetet sedan 2004 nu upphör. Vi sossar är hjärtligt trötta på att inte få regera. Själva.

Men att gå till val på den budgeten är ett riktigt jäkla kamikaze-uppdrag.

För det är följande innehåll, inklusive övriga överenskommelser som förhandlats under hösten, som de nu i denna valrörelse ska försvara:

 • Stänga Bromma flygplats
 • Avbryta Förbifart Stockholm
 • Stänga kärnkraften
 • Höjning av skatt för pensionärer som jobbar
 • Förbjuda alla välfärdsföretag
 • Miljardhöjning av skatter etc

Innan valet representerades dessa åsikter av blott ca 11 % av väljarna (MP och V), nu måste även S försvara detta. Debatt efter debatt. Ända fram till 22 mars.

Det ska bli jättekul att följa. En annan sak som jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning är att se kulturdebatter med Alice Bah Kuhnke. Som att kasta henne åt vargarna. Hu.

Och förlorar Mästerförhandlaren Löfven (igen, han förlorade ju budgetomröstningen), kommer han bli känd för att vara den första socialdemokratiska statsministern på 8 år, som sedan misslyckades så kapitalt att han utlyste nyval och fick sitta 7 månader på posten.

Hur detta kommer påverka Socialdemokraternas redan stukade självbild kanske Aftonbladet Ledare kan svara på? Eller vänta, de skriver ju bara artiklar på PM från högkvarteret.

En sak som defintivt kommer reta gall-feber på vänstern är det faktum att Alliansen går till val på att ge Sverige sin första kvinnliga statsminister. Får Alliansen regera blir Anna Kinberg Batra statsminister och får flytta in i Sagerska.

Hon ställs emot……en fackgubbe i kostym. 

Vad borde Alliansen nu göra?

Deras budget är ju redan antagen. Så de skulle kunna kosta på sig att prata om 2016 med nya tag, vilket inte Löfven kan unna sig.

Och, inte minst, de måste vinna tillbaka tappet till SD. Som de fick för att de var för dåliga på att prata om VARFÖR fri rörlighet är bra och HUR vi därmed löser alla de problem som stora flyktingsströmmar orsakar direkt. Det får de bara inte missa nu.

Därför borde Alliansen genast sätta sig ner och förhandla fram ett:

Integrations-politiskt program.

Och varför inte börja med sitt eget program? Som PJ Anders Linder i Axess så förtjänstfullt skriver om just idag.

1. Ja till arbetskraftsinvandring.

2. Ett europeiskt asylsystem. ”Det är inte rimligt att några svenska kommuner under perioder tagit emot fler irakier än hela USA.”

3. En rättssäker asylprocess där en viktig del är att ”den som får avslag ska lämna landet”.

4. Obligatorisk introduktion för nyanlända och en individuell etableringsersättning som siktar till egen försörjning.

5. Ett avskaffande av ebo-principen om eget boende. Att själv välja bostadsort ska leda till lägre ersätttning. Flyttar man till en överetablerad kommun får man ingen ersättning alls.

6. Medborgarskapets värde ska hållas högt, vilket bland annat betyder att den som fått det på oriktig grund ska kunna bli av med det.

7. Det ska bli vanligare med utvisning för utländska medborgare som döms för grova brott.

8. Man ska ha grundläggande kunskaper i svenska för att kunna bli medborgare.

Först måste man bryta den migrationspolitiska överenskommelsen med Miljöpartiet. För att ta bort de särskilda rättigheter illegala invandrare fick där, bland annat skolgång och fri vård.  Sedan är det dags att efterleva reglerna om försörjningskrav för anhöriginvandring, och ev skärpa dem. Men samtidigt vidga reglerna för arbetskraftsinvandring. Snabba på processen med validering av högskoleexamen. Skapa snabbare språkundervisning för akademiker.

Idag tar det flera år för dem att komma ut i arbetslivet, det måste gå att göra mycket för att korta den processen väsentligt. Vi har brist på ingenjörer, sjuksköterskor, läkare etc. Viktigt också att vi tar ställning i enlighet med den nya domen i EU-domstolen att EU-migranter INTE har rätt till att ta del av den gemensamma skattefinansierade välfärden automatiskt. Det vill säga, bland annat ska inte romska tiggare har rätt till gratis sjukvård, gratis skola för sina barn, socialbidrag, bostäder etc. Här bör vi följa EU-domen. Införa automatiskt återkallande av medborgarskap och pass när folk krigat för internationellt sett erkända terrororganisationer, som Al Shaabab och Daesh borde också ingå.

I det integrationspolitiska förslaget måste också ingå sänkta trösklar på arbetsmarknaden, återinfört och utvecklad RUT-avdrag, och ROT, förenkling av markanvisning och andra byggregler för att snabbare kunna bygga bostäder. Varför RUT? Jo, för att städjobb är ett av de enkla jobb en nyanländ snabbt kan få och kunna jobba med utan att kunna språket särskilt bra. Det gäller även andra praktiska jobb, som hantlangare på byggen etc.

Det centrala i våra problem är att endast hälften av en generation nyanlända har jobb efter 7 år. Och det skiljer sig mycket åt mellan invandrargrupper. Bland somalierna, som har mycket låg utbildningsnivå i snitt när de kommer, är siffran betydligt lägre, ca 20 %. En nyckel är även att sluta betrakta alla som invandrare och istället prata om olika invandrargrupper. Bland iranierna är andelen högskoleutbildade högre än infödda svenskar, bland syrierna är den bara 11 %. Och nästan 40 % har bara förgymnasial utbildning, vilket kan innebära allt från några år till 9 år i grundskola.

Det integrationspolitiska programmet MÅSTE vara omfattande. Och ta ett heltheltsgrepp.

För att kunna försvara den viktiga principen om fri rörlighet.

Som liberal kommer jag alltid tycka fri rörlighet är mycket viktigt och det är en gemensam grundsyn Alliansen har. Men man måste också prata om rättigheter kontra skyldigheter. Vi har decennier av förlorad bra debatt om integration utan den förvandlades istället till ett skitkastar-party med SD i mitten. Det är synd. Den här debatten hade vi behövt ta på just den här nivån för länge sedan och vi hade inte haft ett SD på 13 %.

Skitkastar-partyt fortsätter tyvärr, med Ali Esbati och arbetarrörelsens alla olika skribenter, tankesmedjor och småtöntiga sajter i spetsen. Men de får hålla på. Dags att ignorera dem på allvar och kavla upp ärmarna. Tack och lov har folk börja tröttna. Till slut kommer inte ens Anders Lindberg orka fäktas mot den väderkvarnen själv.

Vi har begränsad invandring i Sverige. Inte ett enda parti är för helt fri invandring. Och med begränsning innebär just avgränsande regler. Dessa måste vi skärpa för att kunna försvara det ansvar vi nu ska ta med massiva flyktingsströmmar från bland annat Syrien. Vilket vi kommer klara av. Men bara om vi samtidigt dels tar dessa långsiktiga integrationssteg och på allvar börjar jobba på alla flanker samtidigt för att integrationen ska gå fortare.

Det här handlar inte om att ”gå SD till mötes”. Det handlar om att de etablerade partierna blundat i decennier för de systemfel som vi har och som orsakar en av Europas sämsta integration. Det är inget fel på vår välvilja. Det är fel på vår beslutsförmåga. Det handlar inte om att låta ”rasister” diktera villkoren. Det handlar om att det FEL att 10 000-tals människor, som vi öppnar våra hjärtan för varje år, fastnar i utanförskap, bidrag, inga jobb, fattigdom. För att systemen är dåliga, inte för att för att människor är dåliga.

Dags att göra om och göra rätt. 

Den här valrörelsen kommer handla om jobb, ekonomi, skola och välfärd. Men borde ÄVEN handla om integration.

Först då kommer ÖPPNA ERA HJÄRTAN blir något som de flesta svenskar kommer skriva upp på. Vi är inte ett land av rasister. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!