Punkare eller pamp?


Vi har fått en ny rikspolischef. Det är Dan Eliasson, före detta generaldirektör för Försäkringskassan.

Om Eliasson säger inrikesminister Anders Ygeman, som utsett honom:

Han är en modern chef, en kommunicerande chef. Inte en sådan som tror att man kan styra med dekret och beslut, sade inrikesminister Anders Ygeman (S).

Ygeman kunde inte ha mer rätt. Om han hade sagt att man liksom inte kan styra Eliasson, med dekret och beslut. Det kommer framgå när ni läst resten av min granskning.

En gång i tiden var Eliasson punkare i bandet Bad Boo Band, som gjort den fantastiska låten “Knulla i Bankok” med bland annat den här textraden:

Så jag tog flyget 
Flyget till Bangkok
 Jag skulle knulla
Knulla i Bankok
 Och jag fick knulla
 Knulla i Bangkok
 Hela tiden

Ett mästerverk. Han tycker att han fortfarande är mer punkare än pamp. Trots att han enligt en artikel i DN är den bäst betalade generaldirektören av alla, med 147 000 kronor per månad. Ungefär samma lön som statsministern har.

Det tycker inte jag. Snarare är det så att nästan ingen lever upp till epitetet pamp mer än just Dan Eliasson.

Men det har mindre med lönen att göra och betydligt mer med attityden och handlandet. För att med en bild illustrera vad en fackpamp är har jag hittat denna, som är tagen på Gran Canaria på en dåvarande LO-förbundsordförande.

För gemene man blev förmodligen sossen Dan Eliasson (dåvarande GD för Försäkringskassan) mest känd för allmänheten i år, när han under valrörelsen från sitt Twitterkonto fällde detta numera berömda citat:

Han blev JO-anmäld direkt.  På grund av att anmälaren ansåg att han brutit mot regeringsformens krav på myndigheters opartiskhet. Vilket man faktiskt kan hålla med om.

Eliasson själv har en…hrm…bredare uppfattning av vad en GD får och inte får göra.

Men andra personers rätt till åsikter verkar han ha lite mer rigid inställning till.

När Eliasson var GD för Migrationsverket förflyttade han en av sina chefer, Lennart Eriksson, till en lägre befattning på grund av sina åsikter. Han drev nämligen en Israelvänlig blogg, som även kritiserade Hamas.  Eriksson anmälde verket för ogiltig placering, och vann. Men när han kom tillbaka från julledigheten sparkades han även från den nya tjänsten. Och valde att återigen stämma verket. Under processen anförde Migrationsverket på 3 av 5 punkter Erikssons åsikter som skäl för avskedet  men trots detta förnekade  Eliasson i media senare att detta var det egentliga skälet utan framhärdade att det var för att Eriksson var en dålig chef.

2006 var Eliasson statssekreterare åt dåvarande justitieminister Tomas Bodström. Han anklagades då av Justitiekansler Göran Lambertz att försöka tysta honom när han kritiserade rättsväsendet ett flertal gånger. Dessutom anklagades han vid ett annat tillfälle för ministerstyre då Eliasson ska ha fört samtal med den amerikanska musikindustrins intresseorganisation MPAA, precis innan  Pirate Bay-razzian drog igång. Men Eliasson hade iiiingenting med det faktum att polisen valde att jaga och fälla Pirate Bay precis då, företaget som MPAA avskydde mest av allt. Ingenting alls. Nix.

Så redan när han arbetade åt förra sosse-regeringen visade han alltså upp sin rätt flexibla inställning till befogenheter och vad som är rätt och fel.

Eliasson var generaldirektör för Migrationsverket mellan 2007 och 2011. Bland annat genomförde man under hans tid där ett projekt som skulle förena 480 ensamkommande flyktingbarn med sina familjer. Egentligen fanns det 800 barn men målet var 480. Resultatet av detta projekt efter 2 år var…… noll återföreningar. Men på Migrationsverket tyckte man ändå att projektet var värdefullt: “det gav oss struktur på hur vi ska tänka (….) att redan vid ankomsten fråga om kontaktuppgifter till familjerna”.

Två års projekt och Migrationsverket kommer fram till att man borde fråga barnen om föräldrarnas telefonnummer? Det här är så dåligt att jag faktiskt tappar andan. 

I en rapport till Justitiedepartementet förklarar Eliasson fiaskot med att projektet visade sig vara mer komplicerat än man trott.

2011 utsågs han till GD för Försäkringskassan. Och här hände det grejer minsann, under Eliassons styre. 

2013 avslöjade Expressen att Försäkringsdirektören Dani Razmgah anställt sin svärdotter (sonens sambo). Tjänsten hade dessutom inte blivit utlyst och ingen annan kunde söka jobbet. Detta avslöjades när interutredningen gick igenom mailen. Då hittade man också bevis för att Razmgah försökt anställa sin fru genom att skicka mail till sina underlydande med frågan om “det fanns något som passade” samt bifogat hennes CV. Han försvarade sig med att han “trodde att det var okej eftersom en annan chef precis anställt sin fru”.

Fallet lades ner utan disciplinåtgärd trots omfattande bevis samt stöd i lagen. Istället, hör och häpna, meddelade Dan Eliasson att han “med stor glädje” utsett Razmgah till Försäkringsdirektör och höjt hans lön med 12 000, till 107 500 kr per månad. Han fick även ansvar över 4500 medarbetare och ingick i ledningsgruppen.

Anställ dina släktingar, få nytt jobb och högre lön. Minsann.

En annan som levde efter devisen att det var okej att anställa sina anhöriga var kommunikationsdirektören Jonas Lindgren, som anställdes 2012. Han gjorde direkt en omorganisation och…..anställde sin flickvän. Hennes titel blev chef över Kundkommunikation och han passade också på att höja hennes lön från 38 450 kr till 47 500 kr per månad. Inför rektryteringen hade han och Eliasson kommit överens om att HR-chefen skulle skriva på avtalet och formellt vara kvinnans chef, för att undkomma jäv-anklagelser. Operativt var dock Lindgren sin flickväns chef och attesterade bl a hennes reseräkningar. Han köpte en extern kurs till henne för 193 750 kr och hon åkte på semester med Lindgren utan att behöva ta ut semester (hon fick lön som vanligt).

När Expressen avslöjade hela soppan skrev Eliasson brev till alla 13 400 anställda och kallade uppgifterna “direkt lögn” och “lätt parodiska”. Samtidigt avslöjade sex internutredare att de fick order av Eliasson att hela utredningen om jäv skulle avslutas.

Expressen avslöjade jävet efter tips och efter några veckor sa Lindgren upp sig själv med dessa ord:

“Den senaste veckan har tidningen utövat folklig domstol där många känt sig manade att agera domare – däribland en liten grupp av medarbetare. Det tycker jag är orimligt och ovärdigt”

Vi andra tycker att det enda ovärdiga och orimliga i den här situationen är att anställda sin tjej.

Eliasson fick till slut pudla och erkänna alla misstag som begåtts på myndigheten. Detta kom i samband med att de skulle ha invigningsfest av det nya kontoret, utrustat med bland annat hamockar. Men partyt i hammocken uteblev alltså då Eliasson tvingades erkänna för personalen vad som hänt.

Efter avslöjandena om jäv var medarbetarna, helt naturligt, mycket missnöjda.
Även Eliassons chef, socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, var missnöjd. Milt uttryckt. Och kallade Eliasson till utfrågning. Eliasson JK-anmäldes dessutom.

En annan sak ministern ville fråga om, förutom internkulturen att cheferna anställer sina fruar, var varför den säkerhetsansvarige på Försäkringskassan i sin utredning försökt få fram vilka anställda som läckt uppgifterna till Expressen. Detta är ett brott mot meddelarfriheten.

Tänk om det slutade där. Men härvorna kring Dan Eliasson bara fortsätter. För under utfrågningen ville man också få en förklaring till varför Eliasson lagt 38 miljoner av skattebetalarnas pengar på en PR-byrå. Bland annat kostade text och bild till en Facebooksida 18 500 och “kommunikation kring Fars dag” för 72 500 kr. Uppdateringen om fars dag på Facebook genererade 52 likes.  Eliassons svar var:

” för att stötta personalen i förvandling att bli mer inkännande gentemot människors behov”.

Jag är säker på att skattebetalarna är oändligt tacksamma för att deras 38 miljoner spenderats så klokt, fyllt av värme och omtanke. Solklart värt det. Eller så hade de hellre velat att miljonerna gick till sjukersättning och annat som är Försäkringskassans faktiska jobb.

När interutredningen kring Jonas Lindgren väl var klar uppgav Försäkringskassan att man inte tänkte anmäla honom till Statens ansvarsnämnd trots bevisen,  “för att han redan sagt upp sig”. HR-chefen hade känt till jävet hela tiden, även Dan Eliasson och den här lösningen passade säkert dem båda utmärkt. Detta ändrar de bara dagar senare då det framkommer att Lindgren, trots att han alltså sagt upp sig själv, krävde att få 6 månaders uppsägningstid och lön under tiden. Lite specialregler för Lindgren alltså. Igen.

Nu har Dan Eliasson, mannen som är inblandad i samtliga av dessa skandaler, alltså blivit högste chef över polisen. Men innan han blev det passade han på att göra en grej till:

Han beslutade att samtliga 13 000 loggade mail på Försäkringskassan skulle raderas

Internutredarna på Försäkringskassan kallar beslutet katastrof och att det nu kommer bli betydligt svårare att avslöja oegentligheter och fusk inom myndigheten.

Får jag påminna om att det var just via mail avslöjandena om jäv-historierna kom fram, de som Eliasson själv sanktionerade? Det har säkert ingenting alls med detta att göra. Eller så kallas just sådant här beteende för att sopa igen spåren. En term mycket användbar i jobbet …..som polischef.

Anledningen till att Eliasson raderade alla mail vet bara han men gissningsvis ligger här en hel kennel begravd. Och vi kommer aldrig få veta.

Nu är Eliasson JO-anmäld. Igen.

Det känns som en dålig film. Att en person som blivit JO-anmäld två gånger, inblandad i en JK-anmälan mot Bodström, JK-anmäld själv, sanktionerat jäv, slösat bort nästan 40 miljoner på PR, mörkat jäv, raderat mail för att sopa igen alla spår efter andra eventuella oegentligheter etc nu är rikspolischef.

Är det här verkligen Sverige eller har vi hamnat på Sicilien?

.

26 kommentarer till Punkare eller pamp?

 1. Var polis på den tiden Carl Persson var rikspolischef, den förste på den posten. Persson var en man att se upp till, oklanderlig, respektingivande. Många år före det jag gick i pension (för 22 år sedan) var uttrycket “Polisen, det är ett konkursbo” i svang. Det var en överdrift, då. Men i dag – med skrupelfrie Eliasson i spetsen, en dilettant visavi Persson – har påståendet fog för sig, verkligen. Jag blir beklämd när jag ser denne man utklädd i uniform, den klädsel som i fyrtio år var min tjänstedräkt och som jag bar med stolthet. Det är en skymf. Med ordval, som jag lånar av Eliasson, vill jag illustrera vad jag känner: Jag kräks!

 2. Vad folk gjorde när de var unga känns inte speciellt relevant och förtar själva sakligheten i kritiken. Vi har helt nyligen haft en finansminister som i sin ungdom var engagerad i Frihetsfronten som både uppmanade till brott, själva begick brott och som förfäktade legalisering av alla droger etc.

  Fotot på fackpampen är ett fota av Hans Ericson som var ordförande för Transport och en mycket kontroversiell sådan eftersom han centraliserade makten inom fackförbundet. En åtgärd som vann arbetsgivarnas gillande eftersom det underlättade centrala avtal. Han tvingades att avgå mycket för att han hade konstiga relationer med arbetsgivarorganisationer och arbetsgivare. Själva bilden är tagen vid Svenska arbetsgivarföreningens semesteranläggning på Kanarieöarna under en tid när åtminstone vänstern tyckte att man skulle bojkotta Francos Spanien. Hela hans resa dit betalades även av ett charterbolag som förhandlingsmässigt var Transports motpart. Hans Hoffa Ericson är alltså kanske urtypen för den sortens fackpampar som lierar sig med arbetsgivarna istället för att företräda sina medlemmar.

  Förutom detta är naturligtvis kritiken av Eliasson relevant men om det inte ska bli ytterligare ett exempel på pajkastning så krävs det faktiskt lite mer saklighet.

 3. För j-ligt dessa politrucker och deras anhang. Sverige är inte förskonat från korruption i alla möjliga former. Vilket visas av detta exempel.

 4. Bra att det här kommer fram. Tänk så mkt bättre sverige vore med intelligenta människor vid makten.

 5. Jag får starka vibbar av psykopatiska drag hos denna Eliasson. Det känns onekligen som en person som inte skyr några medel för att befästa sin position eller ta sig vidare uppåt. När man läser alla historier och turer kring mannen känns det som något som skulle platsa i Liftarens Guide till Galaxen, skillnaden är bara att det här är på riktigt, på jorden, i landet Sverige. Verkligheten överträffar än en gång dikten tyvärr.

 6. Bra gräv! Ta gärna upp att Eliasson mörkade sextrakasserierna på We Are Sthlm “eftersom det kunde gynna SD”. Polisen får som bekant inte agera i politiska syften. Kod 291 är också värd att uppmärksamma, eftersom Polisen är en myndighet som ska redovisa sitt arbete.

 7. Enligt uppgift så ska Eliasson dessutom blivit tagen av polisen för rattonykterhet samma dag som han fick sitt körkort. Tål att kontrolleras. Han är uppvuxen i Hedemora.

  1. Tyvärr har vi en Eliasson till och han sitter tom. i regeringen ! Vad i hela friden har han uträttat i sitt liv !
   Kolla honom, skum opolitlig FN- typ.

 8. Sverige är mästare i att beskylla omvärlden för kurruption! Samtidigt är vårt politiska etablissemang genomkorrumperat! Vänskapskorruption och neputism är legio. Merparten av minister posterna, Verkscheferna, Landshövdingar och Ambassadörer utnämns oftast på dessa grunder. Bakgrund och kvalifikationer oviktiga.
  Om man (typ Eliasson) gör sig omöjlig på en plats och tillockmed begår allvarliga tjänstefel, är bara en kick snett uppåt och löneförhöjning att vänta. Där vanlig Svensson obönhörligen skulle korsfästa och straffas utan hänsyn till person eller familj, kommer den politiska eliten undan, utan ens en anmärkning. Dom som är fullkomligt odugliga får kanske nöja sig med något välbetalt utredningsuppdrag. Utredningar som oftast inte har något värde för annan än utredaren.
  För att utnämnas till expert med förtroendeuppdrag är uppenbart upprepade misslyckanden meriterande.

 9. Handlar senaste JO om de raderade mailen? Mailen är potentiella allmänna handlingar. Borde rendera i polisanmälan.

 10. Hur kan konto användningen av div olika tidigare politiker göra att de får avgå… Och denna personen få en.sådan här position… Vem i helvetet är ansvarig för detta beslut? Vad har denne för egna ben begravda ? Eller är detta också släkt – skolkamrat – svåger- till dessa “piedestalmänniskor”? gräv vidare Och djupare

 11. Tillhör våldsvänstern
  Eliasson ställdes inför rätta i Hedemora tingsrätt: 1979.
  – Vi var några kompisar som var ute en kväll, hade festat, och konstaterade att en affärsinnehavare som vi inte tyckte var bra … Vi slog sönder en fönsterruta för honom. Och det var någon som såg det och då ringde polisen på måndag morgon hem till mina föräldrar och så fick man åka in och rodna och betala för den där rutan och sen dömdes jag för skadegörelse. Det var dumt gjort.
  “Vi var väldigt vänster”
  Vad hade fastighetsägaren gjort för att förtjäna detta?
  – Ja … vi var väldigt vänster på den tiden och han var väl stans kapitalist … den rikaste. Jag tror att det i stundens ingivelse var det som det handlade om. Som sagt, inget man är stolt över i dag.
  Polisutredningen visade att Dan Eliasson vid samma tillfälle hade krossat ytterligare en ruta på en bostadsfastighet i centrala Hedemora. Påföljden för de båda fallen av skadegörelse blev 60 dagsböter.

 12. Tycker det saknas en del, men det är ju mer nutida grejor.
  Jag blev nyfiken för jag visste inte att FK hade köpt PR. Också. Polisen gör ju det nu. Och vad finner jag när jag kollar båda PR-köpen?

  Rebecca U, du skriver just nu på en del 2 va?

 13. Helt galet!! Hur kan en människa med så dålig track record bli rikspolischef? Den posten borde gå till någon med mycket etik och moral.
  Tack för dina artiklar. Grymt bra!
  //Mia

 14. Bra gräv! Skandal att en sådan blir rikspolischef. Med en ny regering lär han inte bli långvarig på sin post.

 15. Du missade historien med hur försäkringsdirektör Svante Borg, fd chef för Svea livgarde, blev utmanövrerad (utköpt?). Sannolikt var han inte tillräckligt mycket jasägare för att passa in.

 16. Hej.
  Jättebra och intressant, föredömlig längd på texten också.
  Visste lite om personen ifråga och har ofta undrat hur han tagit sig upp- börjar förstå nu.
  Maktmänni(S)ka- skaffa lojala medlöpare och armbåga dig upp- säkert en och annan hållhake på vägen.
  Som sagt var känns som New York polisen 1965 (eller Sicilien).
  Hälsningar

  Peter

 17. Appropå raderade mail Försäkringskassan. Det är fullständigt omöjligt att radera mail fullständigt. Faktiskt all data. Med mycket jobb garanterar jag att allt kan återskapas. Säkert finns kopior hos mottagare (även om länkar kan förekomma), vilket innebär att man vet vad som är sänt/kan existera. Det finns dagliga backups, även om man kan ha “säkra” hårddiskrackar i system. Men ingen är utan backups. Dessa data förvaras sannolikt inte ens hos myndigheten, utan i något avlägset bankvalv.

  Så VILL man kan man spåra merparten av dessa mail. Precis som kan ske med Clintons mail i USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap