Vem betalar Skiftet och vad är TTIP?

TTIP – vad är det? Ni har säkert hört förkortningen många gånger.

TTIP står för Transatlantic Trade and Investment Partnership och ett frihandelsavtal som förhandlas just nu mellan USA och EU.

Vill du lära dig mer om frihandel och TTIP, följ Frihandelsbloggen.

Socialdemokraterna är för TTIP,  Alliansen med. Miljöpartiet är helt otippat emot, de älskar ju att säga ja till saker annars menar jag. I EU stödjer majoriteten av våra svenska parlamenteriker TTIP. LO är också för liksom de övriga fackförbunden. Före detta Alliansfritt, numera Skiftet, som driver opinion för sossarna och LO, är emot. Extremt mycket emot både TTIP och ISDS kan man säga.  Och LO har även de en linje emot, de är för med en reservation – de vägrar accepterar den tvistemålslösning som idag finns och som kallas ISDS – Investor-state dispute settlement.

Det är över huvudtaget faktiskt främst ISDS som har skapat debatt och en massa vänsterröster kastar nu påstående runt omkring sig om att det är odemokratiskt, att amerikanska jätteföretag nu kommer att stämma Sverige för biljoner med dollares. Ja, vi släpper liksom fram alla möjliga typer av ”mörka” krafter med det här avtalet. I vanlig ordning är detta i bästa fall hetsiga överdrifter, i värsta fall rena lögner skapade av den socialistiska vänstern som är emot all form av globalisering och marknadsekonomi.

Som Sjöstedts påstående att TTIP skulle skada folkhälsan (!). Ni får inte heller missa när Kajsa Ekis Ekman med stor konspirationsteoretisk skicklighet påstår att TTIP är fascism.

Tur att samhället inte bara består av folk som ”känner” saker utan att det finns en och annan med kunskaper. Som Anne Ramberg, VD för Advokatsamfundet och som på sin utmärkta blogg reder ut begreppen kring ISDS och TTIP.

Den mest effektiva och beprövade formen för detta är att ta tvisten till skiljeförfarande i ISDS form. Detta är en ”privat” tvistlösningsform där parterna själva väljer sina domare. I investeringstvister krävs det av dessa domare att de är väl insatta i internationell rätt, något som ordinarie domstolsdomare mycket sällan är. För att ordna detta har man slutit flera internationella överenskommelser, bl.a. ICSID-konventionen från 1966 varigenom man genom Världsbanken tillskapade ett institut, International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID). ICSID har varit mycket framgångsrikt. 150 stater har numera ratificerat konventionen. Mål tillströmningen är f.n. ca 40 mål per år. Erfarenheterna av detta är överlag goda. Ibland får investeraren rätt, ibland staten. I 46 procent av målen har investeraren fått framgång helt eller delvis. Det kan inte med fog hävdas att något statsfientligt mönster har utvecklats. En ICSID-dom kan verkställas över i stort sett hela världen.

Officiellt är alltså arbetarrörelsen, bestående av S och LO officellt för TTIP och enig.

Ändå driver den av arbetarrörelsen finansierade opinoinssajten Skiftet en kampanj mot hela TTIP. Det är just nu deras enda stora projekt.

 Varför? Och hur hänger det här ihop? 

Skiftet är det som tidigare kallades Alliansfritt Sverige. De påstod då och de påstår nu att de inte alls är finansierade. Av någon. De får bara lite frivilliga donationer. Och alla jobbar graaaatis. Jajamensan. De vill förtydliga det här SÅ mycket att de till och med skrev ett helt blogginlägg bara baserat på några små frågor jag mailade dem. Man tackar.

Men smicker biter inte på mig. 

Varje gång någon frågor om pengar fladdrar de fram det här pappret. Som visar att inkomsterna var blygsamma 20 000 förra året. Jag tror på att Alliansfritt, som startades av Björn Fridén 2006, bara var en liten blogg. Då. Men det var länge sedan. Och länge sedan det drevs enbart ideellt utan pengar.

Nu tror jag att människorna på Skiftet tror att vi andra är lite dumma i huvudet.

För om man får blogga och skriva åt Skiftet på arbetstid ÄR man finansierad. Tid är pengar. All finansiering handlar inte om kontanter som byter ägare, att finansiera med tid är lika värdefullt. Och det finurliga är – det finns inga lätta bevis. Som exvis transfereringar via fakturor och i årsredovsningar. Fiffigt va? Då kan man dessutom beskylla folk som lägger ihop två och två för konspiratoriska. Som de försöker beskylla mig för.

Men, det finns bevis 🙂

Björn Fridén jobbar idag med bloggar på S-kansliet = arbetarrörelsen. Robin Zachari jobbar med bl a sociala medier på tankesmedjan Tiden = arbetarrörelsen.

Sanna Schiller är frilansjournalist. Inte så svårt att tänka sig att hennes uppdragsgivare skulle kunna varit bland annat Socialdemokraterna och LO. Hon har tidigare skrivit i ETC bland annat. Hon uppger på Twitter att hon numera jobbar för Vänsterpartiet, så ju ligger sååå långt ifrån arbetarrörelsen i alla frågor.

Och själva inititativtagaren till Skiftet, Anna Westberg arbetar enligt egen uppgift som omvärldsanalytiker på Socialdemokraterna = arbetarrörelsen. Visst finns det några skribenter som är studenter och säkerligen skriver åt dem helt gratis. Men långt ifrån alla.

Alla dessa personer som jobbar åt arbetarrörelsen får skriva på arbetstid, ergo är Skiftet finansierat. Med tid. Av arbetarrörelsen.

Men det är solklart att det finns pengar också. För Skiftet skriver inte bara. De annonserar. Joje. Och annonser på Google är som bekant inte gratis. Jag är dessutom svårt att tro att just Google skulle vara en sponsor.

Skiftet är en förening. Registrerad på Badstrandsvägen i Stockholm. På Lilla Essingen.

Så långt ser inget skumt ut. Men, tittar man på en annan sida dyker en c/o-adress upp.

Nu blir man ju nyfiken. Eller hur? Vem är den här Robert Johansson? Som inte finns på Alla Bolag-bilden. Jag kollade runt lite och hittade den här killen:

En landstingspolitiker för socialdemokraterna = arbetarrörelsen.  Och som av en händelse är Robert även kassör i just Skiftet. *

Som bekant jobbade Alliansfritt mest med sociala medier, så även Skiftet. Och på lördag håller de utbildning på ABF. Givetvis GRATIS åt ABF, jag menar de är ju ideella. Mmm.

Som ni ser kan ni strunta i vad Skiftet själva påstår om att de bara är ideellt drivna studenter och sossar vars hjärta brinner för att tjäna det goda. Givetvis får de betalt. För att driva sajten, annonsera etc.

Skiftet finansieras av arbetarrörelsen med tid framför allt. Men någon betalar annonserna. Gissningsvis skickas fakturan till någon del av arbetarrörelsen.

För det finns EN sak som Skiftet vägrar svara på i sitt lilla blogginlägg  – min fråga om var folk jobbar. Svårt att räkna ut varför. Jättesvårt.

Varför är nu frågan. Varför finansierar arbetarrörelsen Skiftet och deras smutskastarprojekt mot TTIP?

Jo, för att de finansierade Alliansfritt på samma sätt. Fiffigt sätt att ha en organisation vars enda jobb är att med fula metoder kasta skit på motståndaren, en kampanjbyrå för Dirty Campaigning. Nu när socialdemokraterna vann valet vill man ändå hålla liv i satsningen, som ju ändå genererade en del följare på både Twitter och hemsidan. Och därför låter man dem nu driva frågor, som ISDS, på ett mycket mer skitigt sätt än LO och S kan göra själva. Varför ändra ett ”vinnande” koncept liksom.

 Skiftet är fortfarande Alliansfritt – en av arbetarrörelsen finansierad dirty campaigning-byrå för sossarna.

Uppdatering (se bilderna nedan):
Och så här ARGA blev minsann Skiftet minuterna efter detta inlägg publicerades: 

Uppdatering 2:
Robert Johansson på Schibstedt säger att han inte är samma Robert som är kassör i Skiftet och som registrerat föreningen Skiftet. Jag inväntar belägg för detta nu från Skiftet så att vi kan reda ut det.

Uppdatering 3:
Kl. 22.36 fick jag belägg för att det var fel Robert och jag bytte då ut bilden. Skiftet eller dess medarbetare har fortfarande vägrat svarat. Bilden fick jag en vänlig twittrare. Skiftets tystnad om detta och annat jag frågat, deras ovilja att maila mig utan istället lägga upp mitt mail på nätet tillsammans med ett blogginlägg samt deras reaktioner på detta blogginlägg stödjer bara tesen. 

Och det roligaste av all: här kallar Politisms starke man att bli associerad med Skiftet…..trumvirvel…..

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!