Samvetsfrihet – foten i dörren för pro-life


Det här är Elinor Grimmark. En arg barnmorska som stämt ett sjukhus för att hon nekas anställning på grund av sin tro.

Eller?

I själva verket är Elin Grimmark del av något mycket större. Och fallet är betydligt mer komplicerat än hon och media vill göra gällande.

Grimmark är sjuksköterska och jobbade i Jönköpings landsting, som erbjuder studielön för vidareutbildning. Barnmorskeutbildningen är just en sådan och det krävs att du jobbat några år som sjuksköterska innan du kan vidareutbilda dig. Hon fick alltså lön och behövde inte låna, i gengäld måste hon arbeta i landstinget som betalar en viss tid efter examen. Men när hon i slutet av utbildningen meddelade att hon inte tänker arbeta med aborter drogs erbjudandet om jobb in.  Intressant nog hävdar hon att hon inte ens kände till att man inte kan vägra vissa arbetsuppgifter som barnmorska. Som om arbetsvägran är okej i något jobb.

Hon har alltså fått en utbildning betalad mot löfte att hon ska arbeta i landstinget utan att informera de som betalar att hon vägrar aborter. Då DO-anmälde hon landstinget, som dock inte tog upp fallet utan valde att gå på landstingets linje. Hon har inte behandlats annorlunda på grund av sin tro. Det är däremot något hon själv kräver och det är inte diskriminering.

Rimligtvis borde detta nu leda till att Elin Grimmark blir återbetalningsskyldig. Hon vägrar nämligen att utföra de arbetsuppgifter som ingår för att arbeta i Jönköpings landsting och det var ett krav för att få utbildningen betald. Men frågan kvarstår, jag har inte sett någon ännu från landstinget i Jönköping kräva detta.

Så här yttrade sig landstingets direktör i DO-ärendet:

“Alla barnmorskor måste vara beredda på att möta kvinnor i olika abortsituationer. De kan dyka upp på mottagningen, vårdenheten och på förlossningen. Att ha en barnmorska som endast jobbar på BB är inte möjligt ur ett bemanningsperspektiv”.

Men det här fallet egentligen inte bara handlar om Grimmark utan om hela frågan om samvetsfrihet och i förlängningen inskränkning av aborträtten. Och därför backas Grimmark upp av juristen Ruth Nordström, aktiv i Livets ord  och Ja till Livet. Hon är även VD för stiftelsen Provita, som står den mäktiga amerikanska Pro Life-rörelsen nära. Provitas anmälde fallet till Europarådets kommitté för sociala rättigheter och dom kommer vintern 2015.

Kostnaderna betalas i slutändan av Pro Life-rörelsen.

Deras mål är att inskränka aborträtten.

Provitas strategi följer en tydlig trend inom den europeiska anti-abortrörelsen; att driva rättsfall med hänvisning till de mänskliga rättigheterna. Syftet är att via EU tvinga Sverige att införa samvetsfrihet, som ett första steg mot att sedan jobba vidare för att begränsa aborträtten.

Ruth Nordström ligger även bakom organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, som bland annat samlar en grupp jurister, frikyrkopastorn Stefan Swärd, kristdemokraten Tuve Skånberg och Ja till livets tidigare ordförande Tomas Seidal i arbetet för »mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet« i Skandinavien. För det här är den nya fronten för abortmotståndet – mänskliga rättigheter.

Ni känner kanske igen namnet? Det var de som ville ge Drottning Silvia ett pris som hon, när hon förstod organisationens syfte, tackade nej till och det blev en rätt stor debatt på grund av detta. De säger sig jobba emot trafficking, men har gett priset två gånger tidigare till kända abortmotståndare. Scandinavian Human Right Lawyers använder inte ordet abort, smart nog. Utan skriver om “human rights and human dignity” istället. Men deras syfte blir klart när man bara skrapar lite på ytan.

Här är ett exempel, från ett seminiarum de arrangerade i Almedalen i somras:

Och på en presskonferens i februari i år med Elin Grimmark står inte bara Ruth Nordström utan också Roger Kiska, som är jurist på Alliance Defending Freedom – en resursstark pro life-organisation med säte i Arizona som samarbetar världen över med affialited lawyers. Bland andra Ruth Nordström.  Av en händelse fick samme Roger Kiska Scaninavian Human Rights Lawyers pris Dignity Award 2012, det pris de alltså ville ge till drottningen i år.

Nu har de vädrat morgonluft i och med Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. För bland Sverigedemoraterna finns flera som vill begränsa aborträtten, bland annat Julia Kronlid. Hennes svärfar är ordförande för Kristna Värdepartiet som helt vill förbjuda abort. De har i sin tur en nära relation till Ja till Livet, som har 18 500 betalande medlemmar. Ja till Livet driver frågan att sänka abortgränsen till vecka 12 men har en nollvision kring aborter. Även om dessa personer inte officiellt är associerade med Scandinavian Human Right Lawyers är det givetvis bra för frågan de driver att det nu finns ett riksdagsparti som tydligt är emot abort.

Så tro inte för en sekund att fallet Grimmark och samvetsfriheten bara handlar om henne. Det är en mycket större fråga. Och ställer helt andra krav på respons.

Aborträtten är en feministisk seger när den infördes och den är nu under attack. Men inte av galna demonstranter som skriker mördare till abortläkare utan av slipade jurister som kallar det mänskliga rättigheter och använder både smarta juridiska och PR-mässiga trick för att flytta fram sina positioner.

Vissa liberaler hävdar att samvetsfrihet skulle kunna införas om inga arbetsgivare kan krävas att anställa. Att individens rätt att vägra arbetsuppgifter likställs med arbetsgivarens rätt att neka arbete. Och så kan man se på det, om det bara handlade om det. Detta är idag tillåtet – det finns inte ett förbud mot att anställa abortmotståndare. Utan arbetsgivare och arbetstagare kan komma överens om alla möjliga begränsningar i arbete. Men det är frivilligt. Samvetsfriheten vi diskuterar nu är något annat.

Dels så ser varken Grimmark eller Provita på detta, annars hade de inte stämt landstinget. De vill tvinga arbetsgivare att anställa folk oavsett arbetsvägran. Och dels så måste man se den stora bilden.

I en artikel  konstaterar Läkartidningen att bakom kraven på samvetsfrihet ofta just finns ett bakomliggande syfte att begränsa aborträtten.

–  Det har dragit iväg otroligt långt i andra länder. Farmacevter åberopar sin samvetsfrihet för att inte lämna ut akut-p-piller, ambulansförare för att inte köra kvinnor till abortkliniker och läkare för att inte remittera till abortmottagningar.

Enligt dem bör den läkare som inte vill utföra aborter välja en annan specialitet än gynekologi och obstetrik.

Vi ska inte luras av andra etiketter och en smart taktik. Aborträtten är de facto under attack och måste försvaras. 

Nu.

Säg nej till samvetsfrihet.

Uppdaterad information: i en artikel i Svenska Dagbladet 15 nov tar RFSU och motsvarande i Norge upp hur samvetsfrihet fungerat i andra länder sedan det infördes. Och det visar tydligt hur det främst handlar om att begränsa aborträtten, vilket också blivit följden i alla de länder samvetsfrihet införts.

Uppdatering 2015-02-19: Ruth Nordström hörde av sig med synpunkter på faktafel som på vissa ställen därefter uppdaterats. Hon ville även ha med synpunkter inklusive att jag skulle inkludera repliker på vissa av de länkade artiklarna etc men driva opinion för sin sak från hon liksom andra jag granskar göra via egna kanaler. Jag driver ingen tidning. 

23 kommentarer till Samvetsfrihet – foten i dörren för pro-life

 1. Jag söker ett jobb/yrke, vägrar utföra visa uppgifter som arbetsgivaren kräver av mig och som ingår i yrket. Blir sen förvånad över att arbetsgivaren inte kommer vilja anställa mig? Ja vad säger man. Dumheten har inga gränser tydligen.

 2. Skall poliser få välja vilken typ av brott de vill utreda? eller de kanske inte vill arrestera en viss kategori av etiska/religiösa skäl?

  Nej, Om man som barnmorska inte vill utför aborter så får man försöka förhandla med arbetsgivare och kollegor, inte lobbya för en lagändring.
  Men bäst är nog att välja ett annat yrke. Som någon skrev: Läkare som inte vill utföra aborter specialiserar sig inte inom områden där det tillhör arbetsuppgifterna.

 3. Är så här att väljer man ett yrke, så utför man arbetsuppgifterna som åligger. Vad jag tror eller tycker får man helt enkelt lämna hemma under arbetspasset. Fixar man inte det så väljer man ett annat jobb. I sin yrkesroll ska man vara professionell och utföra arbetsuppgifter som står i avtalet punkt. Detta är allt ifrån professionellt…

  Hur skulle det se ut om alla gjorde lite som de ville på arbetet och efter sin tro eller övertygelse? Jobbar själv inom ambulansen som ssk. Ska jag tex vägra åka ut på larm där pedofiler, våldtäktsmän eller kriminella behöver ha hjälp? Jag som många andra skulle helst se att dessa försvann från jordens yta, om jag ska vara ärlig. Men i min roll som ssk så är jag professionell och räddar även dessa, för de har rätt att få min hjälp och är mina arbetsuppgifter som grönklädd. Är inte på jobbet för att döma eller särskilja folk utan hjälpa på bästa sätt, är där för patienten och följer våra lagar. Skulle jag inte fixa detta hade jag valt ett annat jobb helt enkelt.

 4. Det finns skillnader och likheter givetvis. En likhet är att vårdpersonal som av samvetsskäl inte ville avliva handikappade, sjuka eller friska men oönskade människor, sorterades bort.

 5. Jag tycker att det vore bra om de barnmorskor som arbetar på förlossningen och i mödravården inte alls utförde aborter. Skulle mycket hellre bli vårdad under graviditet av någon som jag vet inte avlivar ett likadant barn som det i min mage så fort jag gått hem från rutinultraljudet. I Nazityskland sorterade man också bort vårdpersonal med samvetsbetänkligheter.

 6. @Rick

  Vapenfri tjänst fanns under värnplikten då man tvingade människor till militärtjänstgöring. Att idag ansöka till armén och förvänta sig att få slippa använda vapen med tesen samvetsfrihet måste väl anses idiotiskt. Särskilt om man kräver att armén ska anställa en.

 7. Jäkla lätt att sitta och prata om aborträtt när man aldrig utfört en abort själv. De som utfört abort kan drabbas av PTSD med diverse symptom inkl ångest, mardrömmar och bilder som aldrig lämnar dem.

  Man väljer inte detta yrket för att få vara med om att döda ofödda barn utan för att hjälpa människor. Om denna kvinnan nu inte vill göra abort, tror jag säkert det finns andra där som ställer upp, eller hur? Visa lite medmänsklighet, och låt henne slippa.

 8. @ Britt Westerlind

  Du kanske inte har hört att det har funnits något som heter vapenfri tjänst.

  I övrigt är jag nog helt för aborträtten, men jag erkänner att frågan inte är alldeles svartvit när det handlar om personers övertygelser,

 9. Tack för en artikel som går på djupet om skälen/spelet bakom Elins snyftade i media för alla som inte har lika god insyn i vilka krafter som finns med i spelet. Jag visste delar av detta men långt ifrån allt.
  Det är inte ofta jag håller med dig Rebecca Uvell men här är vi rörande överens. Återigen tack! Jag kommer fortsätta försvara aborträtten och jag är glad att du också gör det!

 10. Detta är som att en person som har genomgått militäutbildning inte vill bära vapen. Vi har en lagstiftning som värnar kvinnans rätt till sin kropp och det är självklart att det måste ingå i en utbildad barnmorskas plikt att medverka till en laglig abort. Det borde alla veta som utbildar sig till det yrket.

 11. Förra året deltog jag i en kurs om fundraising i London. Mycket intressant ämne, mycket intressanta deltagare. Hälften var riktiga mörkermän medan resten inte förstod varför homsexualitet var ett problem.

  Där kom jag i snack med en amerikan, som jobbade heltid med att sprida kristendom i Afrika. Och inte mesig svensk statskyrka, utan varianten där Gamla Testamentet var viktigare än Nya. Han framhöll salamitekniken som påverkan. Först ett undantag för kristna värderingar, sedan ytterligare ett undantag, sedan en generalklausul och slutligen ett förbud mot kvinnliga präster, homosexuella vigslar, annonser med par som inte såg ut som på 50-talet, osedliga TV-program etc.

  Det är exakt vad vi ser i fallet Grimmark. Att det är små och ofta ryggradslösa landsting gör det bara enklare för mörkermännen att driva igenom första, andra och tredje steget.

  Här borde Socialstyrelsen eller SKL slå näven i bordet och förklara att samvetsbetänkligheter inte ryms inom den offentligfinansierade vården och att personer som obstruerar kommer avskedas. Alla läkare, sjuksköterskor, farmacevter mfl har tagit jobbet i vetskap om vad som ingår där – och om de inte vill utföra aborter, lämna ut preventivmedel eller behandla svarta/judar/muslimer bör de omgående lämna arbetet. Det är inte precis överskott på någon av yrkesgrupperna, så de kan få jobb inom primärvården, ej abort-orienterade delar av slutenvården eller de delar av sjukvården som aldrig har kontakt med patienter.

 12. Jag TYCKER att det vore bra och sansat om fler och fler människor – slutade upp med att slösa tid på ändlöst tramsade – om onödigt och klåfingrigt lagstiftningstrixande – där det ena rätts-/tänk-/tyck-/ -andet uppenbarligen motsäger andra sätt att tänka och resonera.
  Jag TYCKER att allt välmenande villkorstvång är “Satanistiskt”. Det är Satanistiskt på samma sätt som Jesus menade att Petrus betedde sig som Satan, när han i all välmening tog till svärd och våld för att få sin personliga vilja igenom. Om en enda barnmorska av samvetsskäl? vägrar att utföra aborter, så bör det väl finnas andra som vill göra det istället? Det fungerar tydligen i exempelvis Norge. Att vägras anställning på grund av detta är väl bara tramsigt – och slöseri med redan verbalt villkorslöst? utbetala utbildningspengar. Dessa utbildningspengar – i form att skatter – är ju dessutom statanistiskt påtvingande under hot om våld via kronofogde osv…

 13. Enig, Sådana begränsningar i yrkesrollen måste man vara eniga om innan anställningen. Då är det inget problem.

 14. Frågan om abort gäller kvinnans rätt till sin egen kropp, OCH det ofödda barnets rätt. Eftersom abort inte är tillåten under hela graviditeten, är hänsyn tagen till bägge faktorerna. Jag är positiv till abort, men självklart är den nuvarande 18-veckorsgränsen inte huggen i sten, utifall att foster inte mycket äldre än så kan överleva vid för tidig födsel eller kejsarsnitt.

  MEN: Oavsett vad man tycker i abortfrågan, ska en barnmorska utföra en abort under gällande lagstiftning. Allt annat är arbetsvägran. Vill man inte ha jobbet under de förutsättningarna, får man vara utan. Man kan alltså inte vägra vissa arbetsuppgifter.

 15. Aborträtten i vårt socialistiska samhälle är alltså rätten för alla kvinnor att få sina fosterfördrivningar betalda av alla, även av personer som anser detta var något i grunden felaktigt? Samtidigt ska personer av prolifeövertygelse vara förnekade att i yrkesmässig kapacitet vara med och dela på de stålar som i sjukvårdande syfte samlas in av statsmakten.

 16. Visst hamnar man snabbt på ett sluttande plan om man inom vården tillåter betydande avvikelser p.g.a. perosnliga uppfattningar och trosföreställningar i sådana här frågor. Men saken är att man i Sverige alltför länge kört med slentrianargument i abortfrågan (“cellklumpar”) vilket öppnat dörren för abortmotståndare. Skulle argumenten vara smartare och den allmänna svartmålningen av abortmotståndarna mindre så skulle abortmotståndarna ha svårare att hävda sig. Erkänn att de har en poäng, men att det finns sådant som väger tyngre. Som det är nu är det snällaste man kan säga om argumenten för abort att de är oslipade.

  Vi hade nyligen en lång diskussion om temat på bloggen “Cattas bubbla”.

 17. Vilken märklig inställning från en som påstår sig vara en “liberal”.

  Ska inte pro-life:are få kämpa för sina ideal?

  Jag tycker SHRL spelar med öppna kort. Och har alltid gjort det.

  Intressant att du hänvisar till RFSU:s tidskrift Ottar. En organisation som har bruna rötter på riktigt. Precis som resten av pro-death rörelsen med Planned Parenthood i spetsen. Finansierade av Wells Fargo, UBS, TD Bank Group, Bank of America, AOL, CFR, Johnson & Johnson, Bill & Melinda Gates, m fl.

  Så många rika och mäktiga människor så angelägna om att se till att abortera bort folk. Inget som en “liberal” som du skulle ens komma på tanken att ifrågasätta.

 18. Lysande sammanfattning och strålkastaren på det som är vad som pågår. Dags att lägga upp detta blogginlägg igen. Så glad att jag hittade din sammanfattning på det jag också skönjer under skogen av sly de strött ut över och kring detta mål.
  Jag kommer hänvisa till detta inlägg i din blogg, hoppas det är ok. Fler behöver få igång tankeapparaten och få hjälp med att se bakom dimridåerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap