Ansvar = gör som vi vill


Sedan det stod klart att inte fler än 31,2 % röstat på sossarna och 6,8 % på MP, och att vi därmed fått den svagaste regeringen någonsin som bara samlar 38 % av rösterna har den samlade vänsterns kritik varit:

– Alliansen, nu får NI ta ansvar. 

Fy fan för er som ser på när det går åt helvete, skrev Schulman och fick örti-fjorton tusen delningar. Fina medieeliten och vänsterdebattörer nickade och höll med. Han har så rätt. Han är klok den där killen. Jäkla egoistiska borgare. Ni bara sabbar.

Men killen fattar inget ett skit om politik. Det är mitt problem.

Mest höll sossarnas partitidning Aftonbladet ledare med. De som håller i den där jättestora megafonen de fått av sossarna. För deras och partiets plan har ju i åratal varit att knäcka det enda framgångsrika borgerliga samarbetet som funnits i historien. Alliansen som sådan har varit en nagel i ögat på partistrategerna sedan badtunnan i Högfors. Anledningen? Att sossarnas makthegemoni endast kunnat möjliggöras av att borgerligheten bara bråkat sins emellan. En samlad borgerlighet har alltid varit sossarnas största hot.

Och nu öppnade sig bästa möjligheten på 8 år: en valförlust. Och ett svagt parlamentariskt läge. Nu kräver vi att Alliansen bryter upp samarbetet. För landets skull (host…..för sossarnas skull men det säger vi inte högt).

För med “ansvar för landet” menar de:

Lägg er platt. Rösta på vår politik. Ert enda jobb nu är att ansvarfsfullt lägga er ner och bli maktpartiet Socialdemokraternas dörrmatta att torka skiten av stövlarna på i fyra år. 

Fy fan för er som står och kräver att borgerligheten ska ge upp hela sin politik och svika varenda en av dem som röstade på Alliansen för att sossarnas ska få igenom sin politik.

De menar inte ett dugg med ordet ansvar. Gå inte på den lätta.

En sosse anser att ansvar för landet är lika med driva deras politik. Att en borgerlig regering framgångsrikt i 8 år baxat landet genom den värsta finanskrisen sedan 30-talet och lämnar över landet med mindre underskott än när de tog över skiter de i.

De är BARA intresserade av att den där jäkla stenen i skon kallad Alliansen för evigt ska försvinna. För om Alliansen är borta kan sossarna fortsätta att regera i all tid och evighet. Är tanken.

Fy fan för er som går på det där skitsnacket om ansvar.

För landet kommer visst inte gå åt helvete med en minoritetsregering som med V bara samlar 159 av riksdagens 349 mandat. Det enda som kommer hända att de kommer tvingas driva delar av Alliansens politik.

Att jämföra Alliansens politik med helvetet är visserligen en del som gör men knappast majoriteten av väljarna. Inte ens de som inte röstat på Alliansen.

Och när det efter den 3 december visar sig att det inte blev nyval – varför skulle SD ge bort sina röster till Alliansen när de inte fått något för det, och orsaka kaos? – kommer riksdagen bli stället där besluten tas.

SD har 49 mandat. Så de förslag de gillar av Alliansens kommer att gå igenom och tvinga regeringen att genomföra det riksdagen beslutat. Eller de förslag som Alliansen kan förhandla med S. Såg ni nyckelordet här? Förhandla.

Det är så Alliansen tar ansvar. Inte att lägga sig platt. Utan att ta ansvar för den politik de gick till val på och de väljare som röstade på dem. Deras ansvar är och förblir att driva sin egen politik. Beklagligt att så få verkar fatta. Och se igenom kampanjen.

För det är ju det här Löfven och polarna vet. Att om drevet om ansvar inte funkar kommer han bli tvungen att 1) driva Alliansen politik 2) bara lägga förslag som SD gillar 3) kohandla om politiken. You give some, you lose some. Kallas alltså förhandling.

Mycket roligare, och enklare, att försöka tvinga sig till blind lojalitet. Men den gubben fungerade alltså inte.

Vi utanför riksdagen kan poppa popcorn och luta oss tillbaka i fåtöljerna för att framöver se regeringen i fråga efter fråga åka på däng. Med start av skolpolitiken, där regeringen redan nu kan förbereda sig på att få driva Alliansens politik.

Vem har sagt att sitta i opposition är tråkigt?

2 kommentarer till Ansvar = gör som vi vill

  1. @ Daniel

    S och MP har varit tydliga med att de vill förhandla med V, om vi ska vara exata. Det där med SD-kortet börjar vara tjatigt vid det här laget, inte minst när allt fler vågat öppna munnen om de konsekvenser som följer på att MP nu i flera år fått sista ordet när det gäller invandring.

    Vad historien beträffar, så kommer den att beskriva alliansregeringen som den mest framgångsrika regering Sverige haft i modern tid.

  2. Tja, regeringen har ju från dag ett varit extremt öppen och tydlig med att man vill förhandla. Det är ju Alliansen som gett kalla handen till detta alternativ. De vill hellre låta SD bestämma eftersom det kan få igenom Alliansen politik i flertalet frågor – de kunde inte bry sig mindre om att de på så sätt i princip samarbetar med förklädda nynazister.

    Är det den vägen som Alliansen vill gå så är det givetvis deras val. Men historien kommer döma dem. Hårt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap