Barnlösa får skylla sig själva


På något annat sätt kan man inte tolka den otroligt märkliga nyhet som idag publicerades på bland annat DN idag – transpersoner ska gratis få frysa ner ägg och spermier.

Personer som alltså genomgår en hormonbehandling och operation för att byta kön, och därmed många fall frivilligt gör sig själva sterila, ska av staten få gratis behandling mot barnlöshet. Huruvida detta även imbegriper framtida IVF-behandling framgår inte.

Som före detta barnlös gör det här mig oerhört provocerad.

Och innan ni som letar efter saker att missförstå hinner dra andan för att förbereda ett av era kränkthets-utbrott: nej, jag är inte emot att transpersoner får byta kön. Eller emot transpersoner generellt. Jag tycker folk ska få leva som de vill. Jag är nämligen liberal. Staten ska inte lägga sig i folks privatliv inklusive kropp och kärleksliv.

Om staten ska betala operationen som de nu gör är en annan diskussion. Nu gör staten det. Så jag lämnar det.

Men varför personer som frivilligt gör sig själva sterila ska få fertilitetsbehandling betalad av skattebetalarna och inte betala själv är helt obegripligt. Får de dessutom IVF-behandling betalad är det inget mindre än en skandal.

Ja, transpersoner gör sig själva frivilligt sterila. Vi tog nämligen bort tvångssterilisteringen för något år sedan (mycket bra beslut), och det innebär att det idag alltså är frivilligt att göra sig steril.

För det är ingen mänsklig rättighet att få barn.

Det tyckte jag inte som barnlös, det tycker jag inte nu. Och vill man ha barn får man betala själv. Ja, jag har synpunkter på att staten betalar IVF-behandlingar för alla och inte bara för de med lägst inkomster. Vi fick erbjudande om det och tackade nej. Varför vi som hade råd att köpa privat behandling skulle ta upp plats i det offentliga från människor som inte har råd är en gåta.

Vår resa i barnlöshetens gränslösa helvete kan ni läsa här.

Många väljer samma väg som vi. För att barn är så viktigt att man dels inte har de 1,5 års väntetid som landstinget erbjuder (privata kliniker har ingen kö), dels att de 60 000 kronor en behandling kostar är värt det. Flera gånger om. För att få barn.

För nedfrysning av ägg finns idag ingen statlig subvention. Om du inte är transperson, det vill säga.

Är du straight barnlös ensamstående vanlig kvinna är det bara att hosta upp minst 30 000 kr om du vill frysa ner ägg, i väntan på kärleken. Innan dina ägg hunnit bli för gamla. Skyll dig själv om du inte hittat kärleken. Du är ju vanlig straight. Inga specialregler för dig inte.

Transpersoner får gärna skaffa barn för min del.

Men de ska betala själva. Precis som alla andra får göra.

8 kommentarer till Barnlösa får skylla sig själva

 1. Såhär går det till: den som byter kön från man till kvinna (JA, JAG VET ATT JAG FÖRENKLAR NU!!!) måste idag göra om sitt manliga könsorgan till ett kvinnligt (JA, JAG FÖRENKLAR HÄR OCKSÅ!!!), annars anses hon inte “vilja bli kvinna på riktigt” i Pappa Statens ögon. Då ryker testiklarna på köpet, så vill hon ha genetiska barn i framtiden måste hon ovillkorligen frysa ner en laddning. Eventuellt kan man gräva ner kulorna i buken istället och hämta spermier ur vid senare tillfälle (vet inte om det faktiskt har testats dock), men det är ju fan så mycket mer meckigt och riskfyllt. Så så länge staten KRÄVER av en människa att hon gör sig av med sin fortplantningsförmåga så ska staten banne mig också erbjuda henne att få frysa ner några satser gratis!!

  Den som byter kön från kvinna till man behöver däremot inte göra något med sina könsorgan eftersom det fortfarande är omöjligt att göra en fullt fungerande snopp av en snippa, det är ju alltid lättare att återställa systemet till fabriksinställningen – betänk att alla däggdjur börjar sitt liv som honor (MEN FÖRLÅT DÅ!!!). Vill han bära och föda ett genetiskt barn i framtiden kan han bara sluta med testosteron tills ägglossningen kommer igång igen och sen är det bara att sätta igång och baka bulle på det gammeldags sättet! Men att ha äggstockar och livmoder och samtidigt pumpa i sig en massa testosteron är förenat med en laundry list av medicinska risker (liksom att ha testiklarna kvar och pumpa i sig östrogen) så därför väljer många att ta bort livmoder och äggstockar även om de behåller själva snippan. Så inte heller här är steriliteten helt frivillig! Så därför borde staten betala infrysning av ägg till de som av medicinska skäl inte KAN behålla sina äggstockar – och det oavsett kön! Och sen kommer vi in på det här med surrogatmödraskap, men det är en annan fråga…

  SÅ: om du INTE FÅR eller INTE KAN välja bort ingrepp som gör dig steril (av medicinska eller andra skäl) så ska staten erbjuda dig gratis nedfrysning. Dock ska staten ha rätt att sätta en övre gräns för hur många “laddningar” som du får frysa ner gratis. Men om du FÅR och KAN, ja då ska du få betala själv (eller staten betala om du är låginkomsttagare) – precis som alla andra.

  En transmans 5 cents.

 2. Du förstår att fullständig könskorrigering automatiskt innebär sterilitet va? Och att en könskorrigerande operation ofta handlar om liv och död på grund av extremt psykiskt lidande med väldigt hög frekvens av självmord och självmordsförsök som följd? Det är med andra ord inte en “frivillig” operation och inte heller en frivillig sterilisering. Tidigare var det förbjudet att spara könsceller om man genomgick könskorrigerande vård. Det är väl ganska rimligt att personer som riskerar att bli ofrivilligt sterila på grund av livsviktiga operationer erbjuds gratis bevaring av könsceller?

 3. Först blev jag sur när jag läste men när jag kom till slutet förstod jag vad du menar. Alla kvinnor och män borde behandlas lika – väljer man steriliseringen så ska man antingen få gratis hjälp att spara ägg/spermier inför framtiden eller få betala själv oavsett kön man fötts med.

 4. Jag jämför inte barnlöshet med akutsjukvård, Jag undrar vad man ska tvingas betala själv och vad staten ska stå för. En transexuell person väljer ju inte att bli det medan en som röker valt det. Men erkänner att jag läste lite fort och förstår nu att du inte anser att transsexualism är ett “medicinskt” tillstånd utan valt att sterilisera sig, jag gör inte det. Och ja visst kan den transsexuelle välja att betala själv, precis som du. Men någon skandal tycker alltså inte jag att det är om staten betalar för transsexuella, eller för sådana som dig.

 5. Ja i den här frågan kan man mycket riktigt placera sig mellan hjälpa ingen till hjälpa alla. Ska de som vet att de behöver operera bort äggstockarna få frysa ägg, ska rökare få vård för lungcancer och idrottare för idrottsskador?

  Personligen tycker jag inte att det är skandal att ge transpersoner möjligheten att få barn i framtiden men drar nog gränsen vid “medicinska” skäl, dvs friska och heterosexuella får göra barn på det gamla hederliga sättet. Detsamma gällande de som ev i framtiden anlitar en surrogatmamma.

 6. Tänkvärt inlägg, Rebecca.

  Jag har svårt att förstå hur någon som har råd väljer att vänta 1,5 år på landstinget s.k. gratis IVF. Tiden kan vara helt avgörande i sådana här situationer. Min erfarenhet är att det finns människor som egentligen prioriterar annat och förväntar sig att samhället ska ordna med barn åt dem. De allra flesta människor i dagens Sverige kan nämligen ordna 60 000 kronor för sådant de anser vara avgörande viktigt.

  Jag är förresten glad för din skull Rebecca, att det gick vägen för dig.

 7. Men snälla du om en straight kvinna vill ha barn är det väl bara till att leta upp en hane som passar henne så är saken klar alldeles gratis.
  F.ö. håller jag med dig att transpersoner själv ska stå för kalaset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap