Hålen i budgeten du kommer få betala


Magdalena Andersson hävdade att hon presenterat en budet som “håller ihop” och är finansierad “krona för krona”. 

Men hur ser det ut i verkligheten?

Stefan Fölster, fd chefekonom på Svenskt Näringsliv och nu chef över Reforminstitutet, har med erfarna nationalekonomglasögon gått igenom budgeten och hittade omedelbart intressanta saker. 

De avskaffar den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Kostnaden beräknas därmed öka, men bara några hundra miljoner kronor. Sett på hela statsbudgeten är detta nästan felräkningspengar givet hur stor budgetpost socialförsäkringar är totalt sett.

Hur är det möjligt? Jo, finurligt nog har de lagt in en brasklapp. Som man måste vara nationalekonom för att förstå. 
 

De har kallat det “Beräkningsteknisk överföring på hushållen”. Hushållen, det är alltså du och jag. Vi som betalar hela budgeten. 

Och här ligger inga kaffepengar längre. Utan 6-7 MILJARDER. Som regeringen medger att sjukföräkringen eventuellt kommer att kosta när gränsen tas bort

När Finanspolitiska rådet ställde frågor svarade regeringen: 

Deras brasklapp, och skälet till varför de i budgeten mörkar de verkliga kostnaderna för sjukförsäkringen är, “för att det svårt att prognosticera”. 

Well, vad sägs om att kolla på förra gången ni hade makten?

Mellan 1999 och 2003 ökade kostnaderna med 50 miljarder. Per år. 

Inga 200 miljoner, inte heller 6-7 miljarder. Utan 50 miljarder. Summan är svindlande. Men sossarna gör som sossarna brukar: de ljuger för väljarna innan valet, de vilseleder oss i budgeten med siffertrix och de underskattar medvetet kostnaderna med svepskäl som anledning. 

Jag förstår varför Magdalena Andersson inte gillar Finanspolitiska rådet och vill lägga ner dem. De gör ju inte som hon vill. 

15 kommentarer till Hålen i budgeten du kommer få betala

 1. Som svar till Den sjuke; det är ju förstås jättetråkigt att du inte kan jobba, hoppas du blir bättre snart. Men jag hoppas också du ser orimligheten i att vi gör det förmånligare att vara sjuk eller arbetslös – samhället har inte råd med detta helt enkelt. Vi behöver faktiskt fortsätta att sänka skattetrycket för att öka tillväxten – vilket förstås ökar resurserna. Svårsmält för 38% av er, men icke förty sant.

 2. För mig är det självklart att den bortre gränsen måste bort, jag är en av de som drabbats av den. Jag är Psykiskt sjuk och har varit det hela mitt liv, under mina tidigare år “självmedicinerade” jag med alkohol och droger men för 10 år sedan fick jag hjälp av psykiatrin. Jag har svårt att klara ett normalt liv med mina pendlingar mellan djupa depressioner och kraftig hypermani. försäkringskassan utförsäkrade mig och tvingade mig till att söka jobb, fick jobb och klarade det i 3 månader sen blev jag inlagd enligt LPT efter självmordsförsök. På sjukhus i 6 månader sen tillbaka på jobb denna gången klarade jag 2 månader innan samma sak, denna gången var jag nära att lyckas och låg i koma i 2 veckor. Så har tiden med alliansen sett ut för mig. har inte haft pengar att leva utan fått fokusera på att överleva samtidigt som jag kämpar med min sjukdom. Jag klarar inte av att arbeta även om jag älskade mitt jobb som truckförare. Så enligt mig får det kosta vad det kosta vill.

 3. vad jag undrar är hur ska försäkringskassan kunna göra en bra bedömning av hur sjuk en person är??? med en alliansregering finns det folk som är sjuka men som kan jobba till viss del och också ha kvar rutiner och kollegor som stöd och bollplank.. men med en rödgrön röra så är samma person för sjuk som arbetare får bidrag och tappar mycket social kontakt såväl som samhörighet med samhället.. frågan är vilken tolkning som är bäst för individ och samhälle??

 4. Magdalena ska just gå lös på ladan, men först måste hon locka ut Ulla Andersson ur nämnda lada, innan hon kan jämna den med marken.

 5. Det visar återigen att oavsett vilket parti dom tillhör så är det bara mygel för att få igenom sina förslag dom sitter får bara för att tjäna sina egna höga löner, se bara på Göran Persson det är ju en Ricktig Sosse han har ju utnyttjat sin makt om någon för att ta sig fram och är i dag godshäre tror någon av er som är inne på FB att han skulle blanda sig med dom andra sosarna som jobbar på golvet!! NEJ NEJ
  Varför skulle han detta få han kan frottera dig med näringslivets toppar. Det är kanske inte fel att ha den umgänges kretsen men då skall man inte utge sig för att vara en arbetare.
  Och dagens politiker är inte annorlunda.

 6. Mauds affärer i Tyskland på 90 miljarder ska vi ju också betala. Väldigt tyst om det från dom som regerat tidigare.

 7. Vad är alternativet? Är folk sjuka så är de sjuka, man kan ju inte gärna avliva dem när den den bortre gränsen är nådd. Det finns mycket att göra när det gäller att minska antalet sjukskrivningar, ibland räcker det att byta till ett höj -och sänkbart skrivbord för att en hel del ryggproblem skall upphöra, där kan man snacka om att spara pengar. Till exempel.

 8. Personligen så betalar jag gärna mer i skatt om det innebär att skyddsnätet blir bättre. Den bortre gränsen på sjukskrivningar måste bort – man kan inte sätta en tidsgräns på när någon som är sjuk måste vara frisk igen. Visst har sjukskrivningarna minskat – eftersom folk blivit utförsäkrade. Det har inte betytt att de är friska eller har kunnat jobba – det har bara betytt att man fört över kostnaden till ett annat ställe samtidigt som man förstört människors liv (som ni kanske vet måste man sälja allt man har om man ska få hjälp från soc, det betyder att många har förlorat hus och hem och allt de äger, för att de är sjuka, ofta p g a sitt arbete – och utan att det blir billigare för soc för på många ställen är det billigare att bo i hus än i lägenhet och en försäljning innebär bara att man kan betala lånen på huset). De reformer som alliansen (läs moderaterna, de andra verkar inte ha haft något att säga till om) har genomfört har förstört många många människors liv. Jag som är frisk och med ett jobb betalar hellre lite extra i skatt för att alla ska ha trygghet och ett värdigt liv än får ett par hundra extra (jag är inte höginkomsttagare, kanske därför jag inte känner den girighet som numera verkar vara så vanlig) i min egen plånbok. Man brukar säga att ett samhälle kan dömas efter hur den som har det sämst ställt har det – och under alliansen har det svenska samhället blivit ett samhälle att skämmas över.

 9. Ja naturligtvis så kommer en ökning på något ställe att skapa en minskning på ett annat ställe. Så “bättre”sjukförsäkring betalas ju av någon precis som jobbskatteavdraget på, fortfarande 80-100 miljarder, betalas av någon annan. Inte ökar skatteintäkterna med så mycket som detta utan kanske med 20-30 miljarder. Att vifta ett trollspö går ju bra och skapar illusioner MEN verkligheten ger “kalla fakta” även en så liten summa som alliansen skickar ut i jobbskatteavdrag är i min vy svindlande…MEM förmodligen har vi alla en ficklampa som belyser en liten, liten del av helheten och “varav hjärtat är fullt talar munnen”

 10. Men, vilket tramsigt inlägg. mellan 1999 och 2003 så satt sossarna och sparade pengar och betalade av på statsskulden genom att gå med överskott. Då kritiserades det av högern som tyckte att det var stöld att ta skattepengar och betala av på skulden! Läs artikeln nedan. Det som sedan skett är att Moderaterna lagt sig ann med stora underskott som Socialdemokraterna nu måste hantera. Dags att läsa på sin historia lite.

  //www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2564021.ece

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap