Och så lite mer hyckleri


När man väl börjar gräva efter personer som säger en sak, gärna storstilat, och gör en annan, finns det raskt mer att hitta.

Petter Stordalen har blivit något av en entreprenörernas egen Skavlan för svenskarna. Och en rockstjärna inom företagandet. Han är jätterik. Pengarna har han tjänat genom att bygga och köpa hotell runt om i världen. Imperiet har han byggt från två tomma händer. Sådant imponerar, även på mig. Det finns nästan inget jag beundrar mer än människor som bygger storheter av ingenting.

En annan sak som imponerat på folk är att denna superkapitalist ÄLSKAR att betala skatt.

Skatt er sivilisasjonens kostnad. Det at vi har bygd et av verdens beste velferdssamfunn, er tuftet på at alle skal bidra. Da er det naturlig at de som har mye, skal bidra mer. Det handler verken om å betale minst mulig eller mest mulig, men å betale riktigst mulig skatt, sier Stordalen som ifølge Kapital er god for 9,2 milliarder kroner.

Skatt är civilisationens kostnad. Wow. Stora ord.

Jag vill göra världen bättre. Vad är det annars för idé att driva företag och betala skatt. Jag är inte sosse, men samtidigt är vi alla lite sossar. Vi tycker att alla ska med. Det är skatterna och den svenska modellen som gjort Sverige till världens bästa samhälle. Och om inte vårt företag betalar skatt, hur ska då samhället ha råd med de vägar och järnvägar som gör att människor kan resa till våra hotell? 

Han kommer dessutom aldrig att flytta bolagen till skatteparadis. Han älskar Sverige.

Allt det här låter ju väldigt fint. Det är bara det att Petter gillar inte alls att betala skatt när det väl kommer till själva betalningen. 

För han är en av tolv miljardärer i Norge som slipper 2/3-delar av förmögenhetsskatten. Jovisst, “den sista Sovjet-staten” Norge har kvar förmögenhetsskatten. Och undantagen. Så såg det ut i Sverige också.

Så Stordalen betalar bara 0,01 % i skatt i Norge.* 

I Sverige vill han inte heller betala skatt.

2007 upptaxerade Skatteverket hans bolag Capona för fastighetsaffärer med hans andra bolag Home Properties, som de bland annat gjorde via….. olika skatteparadis. För att undkomma skatt. Upptaxeringen landade på 500 miljoner, det vill säga en halv miljard mer i skatt än han hade tänkt att betala, tack vare sin finurliga skatteplanering. 

Nu stämmer han advokatfirman Mannheimer Swartling för “värdelösa råd”. De hjälpte Stordalen med affären, och skatteupplägget med paradisen. Men han fick ju ändå betala skatten, varför han nu stämmer byrån. Han vill att de ska betala 388 miljoner kronor av den skatt han ålagts att betala.

Så visst älskar Petter Stordalen skatt. Han älskar skatt när någon annan betalar.

*på sin förmögenhet

3 kommentarer till Och så lite mer hyckleri

  1. Någon som ÄLSKAR och vill betala mer i skatt är Kenza Zouiten. Kan vara värt att kika på… Tvekar på att hon inte tar ut stora utdelningar.

  2. Så det är fel att verka inom den ram som svensk lagstiftning medger?
    Vilka hotell menar du att han investerat i ute i världen?

  3. Hej Rebecca
    Bra att du skriver om denne klämkäcke norrman. Han är storfavorit i Malmö där han bygger hotell i alla hörn av stan. Nu börjar man ju förstå orsaken till framgången. Det är lättare att konkurrera om man slipper betala skatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap