Vissa är mer jämlika än andra


Inlägget är redigerat 141028 med några förtydliganden, justerade siffror samt uppgifter om beräkningar efter frågor i kommentatorsfältet. 

Det finns en artikel som ofta yker upp i flödet just nu – Alex Schulman som skriver “fy fan” och ondgör sig över att Centern och Folkpartiet inte vill samarbeta med hans eget parti, Socialdemokraterna. Den har delats helt osannolika 70 000 gånger redan. 

Många av de som delat tycker att partierna nu ska “offra sig” på sossarnas hegemoniska altare, nu när ordningen är återställd och S igen sitter vid makten. Ni får ju ta en för laget, ställ upp nu för fan. Ert lag förlorade, då är det er roll att agera dörrmatta åt makthungriga socialdemokrater. 

Men “ta en för laget” är ju inte så kul om det handlar om dig själv. 

Samme Schulman har nämligen ägnat flera av sina krönikor att hylla höga skatter det senaste året. Bland annat här då han “älskar skatt” och tycker hög skatt är bra. I en annan tar han fram stora klubban och drämmer i huvudet på Anja Pärsson och kallar henne svikare för att hon inte vill betala så mycket skatt som möjligt. Skatt är ju coolt. 

Men coolast är när någon annan betalar skatt. 

För Schulman själv har ett bolag som omsatte 6 miljoner förra året. Då passade han på att ge sig själv en utdelning, utöver sin lön på 200 000 kr per månad. Utdelningen var 1,5 miljoner kronor. Faktum är att Schulman de senaste 3 åren tagit ut över 2,5 Mkr i utdelning.* 

Det är lägre skatt på utdelning. Så genom att ta utdelning istället för att öka sin lön har Schulman betalat 1 185 000 i skatt istället för 1 700 000 kr.

Skillnaden är 515 000 kr. Som Alexander “jag älskar skatt” Schulman skatteplanerat bort. 

Det motsvarar en och en halv heltidsanställda undersköterskors årslöner. **

En annan av snubbarna som gillar skatt är Henrik Schyffert. Som 2009 kom ut som sosse och var förband åt Mona Sahlin. Då var han även underhållning på deras jobbkongress och fällde den fantastiska meningen: “Reinfeldt har regerat Sverige lika bra som tjejer kör bil”.

Den meningen kräver nästan ett eget inlägg faktiskt. 

Han jobbade även åt S i årets valrörelse, gratis. Då var han speakerröst till en av deras filmer och fick två valvakebiljetter som betalning. 

Schyffert tog 12 Mkr i utdelning förra året. Det innebar en skatt på på 5,69 Mkr. Men hade han tagit ut pengarna som lön istället hade skatten istället blivit 8,2 Mkr (68 % skatt). Han “snuvade” alltså skattebetalarna på 2,5 Mkr. Eller 7 heltidsanställda underssköterskor ***. 

Samtliga uppgifter om personernas företag är hämtade från deras inlämnade bokslut då samtliga har aktiebolag och boksluten är offentlig information.  De har även tagit ut lön så utdelningen är givetvis inte enda inkomsten, då hade jag skrivit det. Det är nämligen sensationellt i sig i så fall. De har också stor omsättning båda två som möjliggör stora vinster, stora löner och därmed stora utrymmen för aktieutdelning. 

Jag har givetvis inga som helst problem med att man följer gällande skatteregler. 

Men personer som håller jäkligt hög skattemoralprofil offentligt, krititserar andra för just skatteplanering och sedan glatt skatteplanerar själva privat har jag svårt för. Poängen här är inte de exakta kronorna varje person betalat eller låtit bli utan att de VALT att ta utdelning som ger 37 % i snitt istället för löneutbetalning som inneburit 68 %. För så stor skillnad är det mellan alternativen. 

Varför är det så kul att betala skatt så länge man själv slipper? 

Tycker att det finns ett gäng fin-vänster med hög godhetsprofil som självupptaget på sina plattformar talar om vad alla andra borde göra men sitter på jäkligt höga hästar själv när det kommer till moral. 

Säga vad man vill om Jonas Gardell, också sosse för övrigt, men han är i alla fall konsekvent. Hans bolag har omsatt 20 Mkr per år de senaste åren och han har ändå tagit blygsamma 200-300 000 i utdelning per år.

Eller vänta, han inte alls så konsekvent. På bilden ovan twittrar han om att skattesänkningar skett på bekostnad av vården. Men när Ersta sjukhus ska bygga ut med 26 000 kvadratmeter rasar Gardell. Mot att hans utsikt blir förstörd.

Vissa är mer jämlika än andra.  

*Skatt på utdelning beräknat på ett snitt på 37 % för att ta hänsyn till bolagsskatt samt utdelningsskatt och fluktuationer mellan år. Summan är angiven efter att bolaggskatt på 22 % är avdragen så det har jag tagit hänsyn till. Beräkningarna är gjorda med att summan för utdelning, 2,5 Mkr fördelat på 3 år, istället skulle användas för att betala ut lön. Inte att summan blir lön netto. Lönen är beräknat på 68 % skatt inkl sociala avgifter. 

**Beräknat på 20 000 kr per mån i snitt plus sociala avgifter = 360 000 kr/år

***Skatt på utdelning beräknat på samma snitt på 37 % som ovan. Lönen är beräknat som om det samlade utdelningsutrymmet på 12 Mkr istället betalats ut som lön. 

Samtliga löneskatter är beräknade enligt ett snitt på 68 % inkl sociala avgifter, som också är en löneskatt. 

46 kommentarer till Vissa är mer jämlika än andra

 1. Sjalvklart tycker (S)ocialisten skall betala alla skatter..alla ar jamnlika men vissa mer an andra eller hur??

 2. Pär, anser du att deras arbete är mer värt än t. ex. en sjuksköterskas? De må betala in en mille i skatt men de smiter och skryter sen om sånt de inte lever upp till.

 3. Shit vilken bra artikel!
  Det är alltid trevligt att se vilka fantastiska människor dessa skatteförespråkare i själva verket är. Mer upplysande journalistik i denna anda tack!!!!
  //Göran

 4. En sak glöms lätt bort i sammanhanget.Dom betalar mer än 1 Milj kr i skatt varje år. Vem av er trötta sossar kan visa upp den skatten.

 5. “när Ersta sjukhus ska bygga ut med 26 000 kvadratmeter rasar Gardell. Mot att hans utsikt blir förstörd”

  Tack för skrattet till morgonkaffet. Kan inte ens minnas när jag skrattade åt ett Gardellskämt sist.

 6. Usch! Hemska människor!
  Deras sämsta gren är “Walk the talk”, deras bästa “Not in my back yard”.

 7. Öppna ett särskilt skattekonto för dom som vill betala mera skatt.Det vore intressant att se hur mycket pengar det kom in per år….Eller gäller det bara andra människor?

 8. Kan inte, har inte tid o ork att försöka räkna slattekronor hit o dit! Tycker man att det är häftigt att betala skatt så lär man väl betala mer i skatt, inte skatteålanera osv?

 9. De tyvket det är häftigt beyala skatt! Ja när andra, t ex undersköterskor betalar skatt! Ja när drssa får höjd skatt! Bara de själva Schulman, Schyffert o Gardell kan trixa så att de slipper skatt! Skatt är häftigt när ANDRA betalar den!

 10. Skenheligheten hos dessa hycklande posörer är sannerligen riktigt motbjudande. Dessa gåsleversocialister (media-Sverige formligen kryllar av dessa typer) bygger sin image kring att de är oerhört generösa och godhjärtade men i själva verket är de riktiga fullblodsegoister. Jag klarar knappt av att se på tv eller läsa tidningarna längre då det alltid dyker upp nån falsk Schulman-typ som ska kokettera med sin självutnämnda moraliska överlägsenhet.

 11. Ha, ha – snacka om att du silar mygg och sväljer kameler. För det är ju en ganska enkel ekvation det hela handlar om. Skattesänkningar innebär mindre pengar till skattefinansierade områden, som sjukvård, skola och åldringsvård. Enkelt, eller hur? Bara för att du hittar andra som agerar tveksamt, kan du väl inte bortse från detta?

 12. Har du vid dina beräkningar beaktat reglerna om fåmansbolag i 57 kap IL? Detta påverkar beskattningen.

  Vet dock inte hur de nämnda personernas bolag ägs, men en inte allt för vild gissning är att de är FÅAB.

 13. Hur uppenbart det är att alla vänstertomtar förutom att vara lågbegåvade inte förstår begreppet moral. Det är helt ointressant hur mycket de tjänar på att skatteplanera, enbart det faktum att det gör det visar att hycklar för att vinna popularitetspoäng.

 14. Hej,
  fick länk till den här sidan skickad till mig. Vad kul att ni engagerar er politiskt! För er som är intresserade så kan jag berätta att jag var tvungen att plocka ut så mycket pengar förra året pga en skilsmässa. Roligare, och mer skatteplanerande, än så är det tyvärr inte.

  // Henrik Schyffert
  //www.schyffert.se

 15. Att ta ut utdelning ur ens eget aktiebolag är inte skatteplanering. Pengarna skattas ju för enligt alla regler. I själva verket visar ju dina exempel på att både Schulman och Schyffert bidrar till statskassan.såsom de bör. Inget hyckleri således.

 16. Hej igen! Jag tror du missförstår hur beskattning av delägare i fåmansföretag går till. Du skriver att du tittat faktisk utdelning i de aktuella bolagens bokslut och räknat med “37 % i skatt på utdelning inkl bolagsskatt”. När du räknat med 37 procent skatt på utdelning har du ju utgått från dels vad bolaget betalar i bolagsskatt (idag typiskt sett 22 procent på redovisad vinst), dels vad kändisaktieägaren ifråga själv betalar i skatt på utdelningen (inkomst av kapital från onoterade aktier: typiskt sett 25 procent). Den sistnämnda skatten framgår givetvis inte av det utdelande bolagets bokslut, eftersom den skatten betalas av aktieägaren, inte bolaget. Min poäng är att om det aktuella bolaget är en s k fåmansföretag – vilket Schulmans, Schyfferts och Gardells bolag med stor sannolikhet är – så drabbas *aktieägaren* av högre skatt, inte bolaget. På den utdelning aktieägaren mottar betalar han – i stället för typiskt sett 25 procent – samma skatt som om utdelningen mottagits som lön, dvs omkring 58 procent. Eftersom denna högre skattebelastning drabbar *aktieägaren*, inte bolaget, så framgår detta inte på något sätt av bokslutet. Som jag skrev tidigare, det kan alltså mycket väl vara så att Schulman, Schyffert och Gardell faktiskt betalar skatt som om de fått pengarna som lön, *även om* det i boksluten för deras respektive bolag anges att pengarna är utbetalade som utdelning. Och i så fall blir dessa vänsterkändisars skenhelighet – i vart fall i just detta avseende – väsentligt mindre.

 17. Vilket tramsigt resonemang. Har man inte rätt att kritisera gällande regler, lagar och möjligheter bara för att man följer dem? Alla ovan nämnda personer gör ju större skillnad när de försöker påverka systemet än om de hade betalat mer skatt än de för tillfället behövde.

 18. Jag antar att du kommer att betala när du går på avgiftsfria muséer i höst eftersom du följer din politiska övertygelse?

 19. Halva mitt inlägg verkar ha försvunnit så jag provar igen:

  …vilket gör den totala skattebördan till 1 280 kkr.
  Jag hävdar alltså att han idag betalat mellan 1 280 kkr och 1 370 kkr i skatt på de 2 500 kkr han tagit i utdelning de 3 senaste åren. Du hävdar att han betalat 925 kkr.
  Skatt om han betalat detta i lön:
  Om han betalat ut allt detta i lön hade han istället haft en total lönekostnad på 3 279 kkr under de 3 åren (totala lönekostnader = totala vinstmedel innan skatt som delats ut = 678 kkr (år 1) + 678 kkr (år 2) + 1 923 kkr (år 3) = 3 279 kkr). Av det är 784 kkr arbetsgivaravgift (2 495 kkr * 31,42 % = ca 784 kkr => 2 495 kkr + 783 kkr = 3 279 kkr).
  Detta gör att hans bruttolön är 2 495 kkr på vilket han skulle betala ca 50 % på (jag har räknat på en månadslön på mellan 241 kkr och 325 kkr i Stockholms kommun 2014 vilket blev ca 50 %, jag antar att det är ungefär samma skattesats alla tre år). Alltså skulle det innebära en skattekostnad på totalt 1 247 kkr (2 495 kkr * 50 % = 1 247 kkr).

  Jag hävdar att om han tagit ut allt i lön hade han haft en totala skattekostnad på 2 031 kkr.
  Skillnaden mellan din och min beräkning blir 124-214 kkr ((1 800 kkr – 925 kkr) – (2 031 kkr – 1 280 kkr) = 124 kkr och (1 800 kkr – 925 kkr) – (2 031 kkr – 1 370 kkr) = 214 kkr)
  Även om det inte är en så stor skillnad som jag först trodde att det skulle vara så är det ändå en skillnad som jag tycker en seriös debattör ska ha med.
  Sen vill jag återigen understryka att utdelning inte är sjukpenninggrundande vilket ger dels lägre pension och dels en lägre ersättning vid sjukdom o.s.v. Ytterligare en aspekt som jag tycker en seriös debattör bör upplysa om.
  Sen tror jag att ditt exempel med Henrik Schyffert ger en ännu mer missvisande bild, då jag tror att du överdriver kraftigt med en total skatt på 84 %. Jag tror att den snarare kommer hamna på nånstans mellan 60 och 70 %. Vad gäller utdelningen tror jag den borde den totala skatten hamna på mellan 6 000 – 7 000 kkr i stället för det du påstår 4 400 kkr. Detta tänker jag dock inte göra några beräkningar på ikväll, eller innan du presenterat dina beräkningar heller för den delen.

 20. Mkt Stockholmsoerspektiv som jag inte förstår mej på. Men sätten att välja skatteplanering i förhållande till retorik….med Schyffert och Schulman…det sänker deras anseende till botten…

 21. Jo jag kan väl visa några beräkningar, även om jag tycker att du har ett större ansvar än mig att redovisa dina beräkningar eftersom, åtminstone i mitt tycke, mina anklagelser mot dig är mindre allvarliga än dina anklagelser i ditt inlägg.
  Att jag skrev att ”jag tror” beror på att jag inte hade gjort annat än överslagsräkningar och inte ville påstå att jag var säker när jag inte är det… Även i fortsättningen kommer jag säga att jag tror att mina utsagor är sanna, inte att jag är säker då jag är inte är någon expert på skatteberäkningar.

  Förutsättningar.
  Om vi tar Alex fall så säger du att Alex tagit ut en utdelning på 1,5 Mkr förra året och sen 1 Mkr totalt de två åren innan det och att han utöver det tagit ut 200 kkr i månaden i lön. Du skriver inte om hans lön har varit konstant över de 3 åren, men vi kan anta det (skattesatsen på lön blir oavsett närmare 50 %).

  Skatt som han betalat idag då han betalt utdelning:
  År 1 och 2 så har han alltså haft 500 kkr/år i utdelning vilket betyder att han skattat ca 178 kkr/år i bolagsskatt (vinst = 678 kkr, bolagsskatt = 678 kkr * 26,3 % (bolagsskatten 2011 & 2012) = ca 178 kkr (=> utdelbar vinst = 500 kkr)). Detta gör totalt 356 kkr i bolagsskatt år 1 och 2.
  Bolagsskatten blir år 3 med samma beräkningar (men med annan skattesats) ca 423 kkr (Vinst = 1 923 kkr, bolagsskatt = 1 923 kkr * 22 % = 423 kkr => utdelbar vinst = 1 500 kkr).
  Alltså har han totalt under de 3 åren betalt ca 780 kkr i bolagsskatt på det han sedan ska dela ut.
  Den totala utdelningen är på 2 500 kkr. Jag har inte helt pejl på hur skattereglerna på utdelning i fåmansbolag fungerar, men jag får det, med hjälp av olika verktyg på nätet, till att år 3 har han ett gränsbelopp på ca 1 200 kkr som han betalar 20 % i skatt på och resten (300 kkr) skattar han på samma sätt som tjänst vilket blir totalt 390 kkr (1 200 kkr * 20 % + 300 kkr * 50 % = 390 kkr).
  2011 och 2012 var reglerna för hur man räknar ut gränsbeloppet mindre förmånliga, men jag har valt att inte sätta mig in i dem, så vi antar att han kan ha den lägre skattesatsen på hela utdelningen. Det gör totalt 200 kkr i kapitalvinstskatt (1 000 kkr * 20 % = 200 kkr).
  Detta gör att den totala skatten på utdelningen blir 1 370 kkr (780 kkr + 390 kkr + 200 kkr = 1 370 kkr) Om jag skulle fattat skattereglerna helt fel eller mina antagna värden är fel (jag har utgått från 50 kkr i aktiekapital och att han äger 100 % i bolaget) så skulle han som minst behövt betala 20 % på all utdelning, vilket gör den

 22. Så röstar man på socialdemokraterna som vill ha högre skatt än moderaterna så har man inte rätt att använda lagliga sätt som ALLA använder.
  Ska man behöva vara bättre och mer givmild än moderaterna med samma motsvarande lön för att inte bli kallad en hycklare.
  Förklara gärna hur du menar med att de sitter på sina höga hästar.

 23. Förstår vad du far efter i inlägget, men jag tycker inte att du har rätt angående att de “sitter på jäkligt höga hästar när det kommer till moral”. Dessa personer betalar otroligt mycket skatt jämfört med normalinkomsttagare, trots deras “skatteplanering”. Men instället för att gnälla över det så tycker dem att det är bra, om nu skattepengarna går dit de ska.

 24. Hej! Även om jag håller med att skenheligheten hos kändisvänstern är plågsamt och att exemplen på den är legio, så undrar jag lite över hur du räknat. Jag tror att vi kan utgå från att Schulmans, Schyfferts och Gardells bolag samtliga är s k fåmansföretag. Eftersom vi sannolikt också kan utgå från att dessa bolag inte har några andra anställda än just Schulman, Schyffert och Gardell, innebär detta att den utdelning som de tar emot – utöver ett schablonbelopp om cirka 150.000 kronor (se //tinyurl.com/l4ckcwl) – beskattas som inkomst av tjänst. Schablonbeloppet gäller visserligen per år och kan sparas, så det är inte omöjligt att dessa vänsterkändisar undkommer skatt på det sätt du skriver, men det kan också mycket väl vara så att de faktiskt betalat nästan precis så mycket skatt som de skulle betalt om de hade tagit utdelningen som lön. Även om jag själv gärna hade sett att du hade rätt, så finns en uppenbar risk att just de här vänsterkändisarna faktiskt lever som de lär. Och det skulle göra blogginlägget ganska mycket mindre lyckat. Hur trist jag än tycker att det vore.

 25. Hej, intressant inlägg. Helt klart ska man ju leva som man lär. Ställer mig lite frågande och tveksam till uppgifterna bara. Är det inte så att man får göra en utdelning på 25% av lönekostnaderna och som mest 50% (de över 2,6 milj) av det totala lönekostnaderna som bolaget haft? Jag förstår inte hur de då skulle kunna göra utdelningar i den omfattning som du skriver om.

 26. Rätt skall va rätt. 12 millar som personal kostnad blir med högsta marginalskatt 58% 12 milj/1,3142=9.13 milj x 0.42=3.84milj
  alltså 68% i skatt jmf utdelning 37% i skatt vilket skulle bevisar.

 27. Nå, om man nu får fakturera primärt Aftonbladet och SVT för sin utkomst så vill man ju inte bita den hand som föder en. Enkom skribenter med integritet eller förmögenhet kan göra det. Alex har väl ingendera. Att Gardell flärpar runt med 100 millar på kontot som han ser som en mänsklig rättighet för artister är väl inte heller förvånande. Kulturen skall ha sitt.

 28. För att kunna ta ut aktieutdelning så måste ju pengarna vinstskattas i bolaget. Tar man ut dem som lön så räknas ju det bort från resultatet. Så även om man såklart tjänar på det, så haltar kalkylen den hel del.

 29. Du kan inte påstå såna här saker utan att redovisa dina beräkningar. Jag tror nämligen inte att du har många rätt i dina siffror!

  Det blir visserligen en skillnad i att ta ut pengarna i utdelning än om man tar ut den i lön, men jag tror den är långt mindre än du skriver. Dessutom ligger en del av den skillnaden i lön är sjukpenninggrundande vilket utdelning inte är, så en del av de skatter man betalar mer där går i slutändan till sig själv när man tar ut sin pension.

 30. Lustig syn på vad som är moraliskt. Har de begått skattefusk? Avancerad skatteplanering. Nej, de har tagit ut vinst från respektive företag..

 31. Att ta ut utdelning sin komplement till lön är inte att skatteplanera. Egenföretagare i Sverige betalar en mycket högre marginalskatt än stora företag eller t.ex riskkapitalister, att kritisera egenföretagare för att utnyttje den enda tillgängliga skattelättnaden som står till buds utan att använda avancerade skatteplaneringsupplägg är faktiskt inte hederligt.

 32. Du menar alltså att om man tagit ut 12M i lön så skulle man bara få ut 1.8M? Har lite svårt att tro på att vi har 85% skatt på lönen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap