Margot Wallström – en myt?

Wallström har länge betraktats som en stjärna av väljarna. Hon fick exempelvis 40 % stöd i en SIFO om vilken man ville se i en regering.  Men vad har hon egentligen uträttat? Det är inte det inte många som vet. 

Wallström inledde sin politiska bana redan som tonåring och var som 20-åring ombudsman i SSU. Istället för att plugga på högskola har Wallström ägnat sitt liv åt politiken – det som brukar kallas “politisk broiler”. 

Hon kom in i riksdagen redan som 25-åring. Sin första statsrådspost fick hon av Ingvar Carlsson 1988, som biträdande civilminister. Och hon fortsatte i regeringen när Persson vann. Först som kulturminister 2 år, sedan som socialminister i 2 år. Innan hon lämnade inrikespolitiken 1998. Och har inte gjort comeback förrän nu, hela 16 år senare. 

Men trots en frånvaro på mer än ett och ett halvt decennium från inrikespolitiken har hennes populäritet varit stor. 

Anledningen till att hon lämnade Sverige var en konflikt med Göran Persson. Och för att bli av med henne inrikespolitiskt utsåg regeringen henne till kommissionär. Det passade säkert båda parter väl. Men det är inget jobb man söker så att hon fick det berodde på att Persson utsåg henne.  Och hon var inte ens först på hans lista. Hon fick frågan när Persson fått nej av sitt förstahandsval.  Anna Lindh övertalade honom när Wallström varit borta från politiken ett år, hon åkte till Sri Lanka med familjen och jobbade åt organisationen World view.

Var har hon då gjort i EU under 10 års om kommissionär?

Den frågan ställde sig journalisten Emily von Sydow och skrev en bok om Wallström. På frågan vilka avtryck hon gjort svarar Wallström själv “väldigt få”. Hon var först miljökommissionär men trots den tunga posten betraktades hon aldrig som en tung kommissionär av internationella bedömare. Henns andra position som ansvarig för kommunikation innebar inget lagstiftningsansvar. Detta kan man se som en degradering i EU-sammanhang. Och posten innebar i praktiken ett “feel good-ansvar”, att sprida en positiv bild av EU typ. Sossen Sören Wibe kallade henne “branding kommissionär”. 

Här kan ni se ett klipp med Wallström när hon försöker göra just det, i brittiska Newsnight.

Inte direkt imponerande…..

Von Sydow konstaterar också i sin bok att Wallström är federalist och vill att EU ska bestämma mer än idag.  Någon grundläggande tanke om maktdelning och medborgarnas roll i politiken verkar inte finnas. 

Hennes förslag att anställa fler debattörer och talespersoner i EU vittnar just om det. Som om billboards och av EU anställda propaganda-personer skulle skapa mer medborgerligt inflytande. Det är en absurd tanke. 

Von Sydow konstaterar också att hon är bra på att bygga okritiska lojaliteter med folk runt omkring sig. Gör man det i många år finns det många som underhåller myten. Wallström använder sig dessutom själv av de härskartekniker hon beskyllt Persson för. När von Sydow lanserat boken sa Wallström till henne: 

Madeleine Allbright har sagt att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte stöttar andra kvinnor”

När tidningen The Economist utvärderade gångna periodens kommission fick hon omdömet “en besvikelse”. 

2010 lämnade hon EU.

Med en stor säck pengar i bagaget. Enligt uppgift har hon tjänat 30 miljoner som kommissionär, och bara betalt den låga EU-skatten. Att betala svensk skatt är valfritt. Trots att hon företräder ett parti, och ny en regering, som vill höja världens högsta marginalskatter ännu mer lät hon bli. Och trots att andra svenskar i EU betalar skatten. 

I ett pressmeddelande från 25 mars 2009 säger socialdemokraterna:

“Alla inkomster ska beskattas. Skattereglerna för de svenska EU-parlamentarikerna bör inte avvika från dem som gäller för de svenska riksdagsledamöterna, menar Lars Johansson (S), vice ordförande i Skatteutskottet.” Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson och de andra socialdemokraterna i Europaparlamentet betalar sina skatter. 

Men Wallström ville ha pengarna själv och hälsade via sin pressekreterare att hon följt gällande regler. Intressant i sammanhanget är att hennes parti kritiserat stora företag, bland annat inom välfärdsbranschen, för att smita från skatten när de bara följt gällande skatteregler. I min bok kallas detta dubbelmoral. 

Visst gällde pressmeddelandet parlamentariker och inte kommissionärer men hyckleriet består ändå. Hon kunde gått betalat svensk skatt trots det, betala skatt är ju häftigt. 

2011 började hon arbeta för FN som särskild representant för att bevaka kvinnors utsatthet i krig och konflikter. Problemet var att FN missat att budgetera för detta. Då löste de det genom att den fond SIDA avsatt för bistånd till just detta område betalade Wallströms lön. 

Svenska skattebetalare fick alltså betala Wallström 1 miljon dollar, motsvarande 6,6 miljoner kronor. Pengar som skulle gå till bistånd. Pengar som skulle gått till utsatta kvinnor.

Inte heller här betalade Wallström skatt. Istället betalade hon en avgift till FN på pengarna. Kvar blev ca 80 000 kronor för henne att disponera varje månad. 

När hon sedan slutade på FN fick hon jobb som “mångfaldsdirektör” på det omdiskuterade Postkodlotteriet, som tjänar enorma pengar men påstår att de ger bort det mesta till välgörenhet. 

Som motivering till varför hon tackade ja till jobbet sa Wallström: 

Jag måste ju försörja mig

Vänta lite nu. En person som tjänat 36 miljoner kronor de senaste 14 åren, det vill säga 2,5 miljoner per år, och betalat minimal skatt måste försörja sig? Well… Samtidigt har hon i flera år suttit på stora styrelseuppdrag, bland annat i ICAS ägarbolag. Bara för det uppdraget fick hon 360 000 kronor per år. 

Hon påstod i den här intervjun att hon fakturerade ur eget bolag. Men när jag söker på Wallström på Bolagsverket står hon vare sig nuvarande ägare eller tidigare ägare till något bolag. Så vems bolag har hon använt?  
 

Men kollar man på hennes make, Håkan Wallström, finns det visst ett bolag registrerat. Lydia Consulting. Och det har detta som beskrivning:

Det finns bara ett krux. Wallströms make är inte föreläsare eller författare. Han är snickare. Utan det är Wallström som är författaren i familjen. Om man nu räknar att fått en bok om sig själv spökskriven som författare. Men hon skrev i och för sig en häftad bok 2004 “Folkens Europa eller arför är det så svårt att älska EU” så det får räknas, även om det är att leva på gamla meriter att 2014 kalla sig författare tycker jag. 
 

Bolaget har faktiskt anställda. En man, gissar att det är Håkan kanske? Och…..trumvirvel…..en kvinna. Kan det vara Margot?

Bolaget går bra. Det omsatte 1,1 miljoner första året och hela 2,4 miljoner andra året. Och det är alltså det året som Margot Wallström jobbade åt Postkodlotteriet. På 25 %. Man kan ju undra om hon fick 1 miljon för 25 % jobb? Och varifrån kom resten av intäkterna? Styrelsearvode brukar man inte få fakturera av skatteskäl nämligen. 
 

Ska bli intressant att se om hon fortfarande var anställd efter 30 juni. Den årsredovisningen kommer först i sommar. 

Vad vill då denna person göra med utrikespolitiken?

Enligt egen utsago, inte så mycket. Inte så mycket skillnad från förra regeringen alltså. Förutom att driva “en feministisk utrikespolitik“. Vad detta innebär kanske kommer framgå i den genusbudget Löfven utlovade i sin regeringsförklaring .

Men det tog henne två dagar att släppa följande utrikespolitiska groda

USA bestämmer inte vår politik

Och där var 8 års uppbyggnad av mycket goda relationer med världens supermakt naggade i kanten. 

Det är perfekt att odla och driva myten om sig själv när man inte behöver visa sig i landet. Men att inte göra det som utrikesminister kommer bli svårt så det ska bli spännande att se Wallström effektivt avliva myten om sig själv under kommande fyra år. 

Hon verkar inte hört frasen “sluta på topp”. 

 

68 kommentarer
 1. Jävla hyklerska. Patetiskt hela skiten med hennes olika höga arvoden. Sossepamparna bara tar av svensken skattepengar

 2. Mycket intressanta uppgifter. Det är etn bärande tanke hos mig att alla makthavare (offentliga personer) skall granskas ordentligt för att upptäcka ev bindningar eller uttalad dubbelmoral. DocK! Tidpunkten när uppgifterna sprids ÄR INTE okritiskt. För en person som Utrikesminister Margot Wallström är det, med tanke på hennes uttalande i MR frågor, inte okritiskt att publicera uppgifter. Till detta kommer kampanjen mot hennes lägenhetsaffärer med Kommunal. Jag vet att Israel är specialister på att gräva upp generande uppgifter om personer som de anser som obekväma eller rent ut som hot. Censur är ett mycket fult ord men omdöme har ännu inte skadat någon.

 3. Hon skulle nog lika gärna kunna vara aktiv i folkpartiet eller moderaterna med denna bakgrund, Wallström agerar ju i stort sett fullt ut som en skatteplanerande borgerlig politiker på gott och ont.

 4. Har du hunnit att titta vidare på
  “Ska bli intressant att se om hon fortfarande var anställd efter 30 juni. Den årsredovisningen kommer först i sommar.”

  Margot är ju som alla vet i hetluften nu igen.

 5. Varför blir hon inte uthängd/ifrågasatt av pressen? Tycker det här är betydligt allvarligare än Mona Sahlins toblerone!

 6. Många menar att hon inte åstadkommit något. Det är fel. Man måste åtminstone tillerkänna henne, att hon första dagen utrikesminister bestämde att öka stödet för palestinska terrorister, både finansiellt och genom erkännande av en icke existerande stat. Och hon är konsekvent i att hacka på den enda demokratin Israel och stödja det arabiska packet. Detta svineri glömmer man aldrig!

 7. Avundsjukan verkar vara enormt. Sossar får tydligen inte äga företag, de får inte tjäna pengar, de får ha kontakter de kan utnyttja. De ska leva som de lär; dvs passa in i mallen för vad högern tycker en sosse ska vara, sticker den ut från den mallen så är de svikare.

  Trams!
  Jag äger företag men jag vill ha ett samhälle för alla, då tjänar jag mer pengar. Ju fler som har det bra i ett samhälle ju fler konsumenter. Därför anser jag att fördelning av vårt gemensamma är bättre än ekonomin i en kåkstad i Brasilien.

  Jag tycker det är en självklarhet att våran utrikesminister ska ha nånstans att bo, sen hur hon fått tag i lägenheten är ganska ointressant egentligen. Hon har ju också varit stenhård på att hon inte ville gå före i kön.

  Tramset att hennes man sitter är ordförande är så löjligt så man skäms. Det är så sjukt ohederlig argumentation. Klart hennes man kan sitta som orförande, äga hennes företag. Hon jobbar, drar in pengarna och de tas emot i deras AB. Vad är grejen?
  Får en sosse inte äga ett AB?
  OM det varit nåt fiffel så hade jag förstått. Men jisses, varenda företagare har ofta fler AB och ofta har man olika VD och ordförande i styrelserna.

  Oj. Nu sitter hennes son som suppleant.. Jaha? So fucking what? Får han inte det? Är det olagligt att ha sin son i sitt egna bolag? Då bör nog varenda småföretagare i Sverige se upp för Uvellska vreden.

  Jag kan verkligen förstå 30 miljoner och inte betala skatt i Sverige. Det är ohederligt. Men tramset att sossar inte får äga företag, tjäna pengar, eller om hennes man sitter i styrelsen… nä, bättre kan ni.

 8. Det är bra, i bedrövelsen, att såna som du granskar makten “och härligheten”. Det som stör mig mest är Wallströms klavertramp om Saudiarabien även om i sak rätt. Och mest av allt hennes kärleksrelation till Palestina.

 9. Finns snart inte en sosse som lever som de lär. Det dubbelmoralister och hycklare hela bunten En del är dock smarta och är hyfsat ärliga under tiden de är offentliga politiker men direkt när de avgått blir de girigare än alla svenska borgerliga småföretagare är tillsammans. (Göran Persson, Per Nuder, Anders Sundström, Jan-Emanuel m.fl.). Socialdemokratin stinker, den är rutten. Men det mest skrämmande är att så många fullkomligt intelligensbefriade och osmarta sossar fortsätter rösta på skiten. Usch!!!!

 10. Vad har Wallström egentligen uträttat?
  Svaret är mycket enkelt: INGENTING.
  Hon kan ingenting.
  Hon har inte uträttat någonting vare sig i svensk eller internationell politik, förutom gjort bort sig totalt.

 11. Giriga socialister och dubbelmoralister!!! Tycker att “alla andra” ska betala världens högsta skatter men ser själva till att de lever fett och skattefritt på andra människors bekostnad. Margot är troligtvis vår mest överhypade och överskattade politiker någonsin.

 12. Vad är det som är så konstigt med det Margot gör? Det finns INGEN politiker av kvinna född som är ärlig, röd,blå eller grön! ALLA vill sko sig på det ena eller andra sättet! / S

 13. Jag blir så fruktansvärt besviken och upprörd, när jag läser detta. Nu röstar jag inte mer på sossarna. Trodde faktiskt inte att hon är en sådan profitör som hon faktiskt är

 14. Anser inte att MW har kompetensen som behövs för att verka som utrikesminister. Det är skralt med de diplomatiska färdigheterna som behövs

 15. Bra beskrivning av en kvinna, som inget uträttat, men som därför blivit populär i rörelsen. Synd att vi har en opposition som väljer att lägga ner sin röst då det blir skarpt läge

 16. Mycket bra genomgång av M Wallströms cv. Det finns många verkligt egoistiska människor. En stor del utgörs faktiskt av sådana (främst vänster) som ständigt kritiserar näringslivets företrädare, ofta till dess de själva blir sådana ( ex. Anders Sundström).
  Det är egentligen obegripligt att deras respektive partier (främst Mp o V) fortfarande får några röster.
  Tack för alla Dina viktiga klarlägganden i politiska frågor.
  Torsten A

 17. Det skrämmer av sossarnas politik med flufferi att ha bedragit av vara skattemedel, det händer dagligen av politiska bedragare som Wallström, Sahlin med flera att är häftigt att betala skatt, med dom själva utnyttja alla förmåner medel att komma undan, men bestraffas den svenska folket är bedrövande att förtroendet för politiker är i botten!

 18. Fruktansvärd läser jag den artikeln det skrämmer mig att vilka bedragare finns i politiken att smitta betala skatt att vara skattemedel går till inkompetenta ministrar som gör det minsta och bluffa Skatteverket, dom borde bestraffas med höga återbetalning och ska dom lämna sina uppdrag med omedelbart verka att förtroendet för politiken har gjort sitt!

 19. Årsredovisningen per 30 juni -15 är officiell. Nu finns en ny suppleant, troligen en son. Löner 420 tkr

 20. Detta är absurt från en såssepolitiker. Vi har sett girigheten grina i trynet på dess medlemmar tidigare. Rosengren, Sahlin, Ulvskog, Billström, Jytteland, Y Johansson o justitieministern med bostadsrätt. Läs Djurfarmen av G Orwell. Sista stycket.

 21. Men för just detta frasen att ” USA bestämmer inte vår politik” bör hon blir värd alla dem pengarna som hon hittills har tjänat. Eller kallar du 8 år av sanslös fjäskande och spionerande mot andra för USA räkning för ” Sverige POLITIK” ?
  Då saknar du sans och förstånd i mycket större grad än denna arma kvinna!!!
  Bravo Margot! Äntligen en svensk som vågar säga ifrån!

 22. Var inte Wallström en av de kommissionärer som bötfälldes för att ha använt material av hotade trädslag när EU-kommissionen renoverade sina lokaler? Vet att det skrevs em del om det då i europeisk press, men de artiklarna tycks ha försvunnit.

 23. I moved to my beloved Sweden 19 years ago for love sake- I LOVE SE!
  -and with all due respect to the writers; beträffande Wallström, det är helt omöjligt att skriva en kommentar med politiskt korrekt terminologi… WTF?

 24. Bedrövligt! Inte undra på att förtroendet för makthavande politiker ligger i rännstenen !
  Hon var ju dessutom en strävsam EU motståndare! Av det märks inget idag, inte ens en svag kritik men makt betyder pengar!

 25. Wallström borde avgå .
  Det har andra ministrar fått göra då det har funnits misstankar om oigentligheter fram
  för allt vad det gäller skatter då hon är sosse med en sådan hög skatte moral( dom tycker det är kul att betala skatt) .
  Sedan är hon en kattastrof i utrikes politiken (om hon är så kunnig i utrikes politik som mona salin sa i går på tv borde hon veta när hon skall göra sådan utalanden)
  mvh john

 26. Det kostar cirka 462 kr att göra en afrikansk kvinna självförsörjande via organisationen Hand-till-hand. För 6,6 miljoner kronor kunde 14 285 kvinnor har lyfts ur fattigdom och fått ett värdigt liv.

  Ganska hög kräkfaktor när jag tänker på det.

 27. ta genast bort henne från all makt, det blir många arbetslösa p.g.a. Hennes korkade uttalande.

 28. Jag beundrar människor som det går bra för, de skall också ha möjlighet att tjäna bra inkomster för utfört arbete !!!!!
  Däremot, hatar jag skattefuskare/ eller dom som kallar sig “skatteplanera”!!!!!
  Är du en av dessa Margot, så lämna din post som en av Sveriges ansikten utåt !!!!!!
  Önskar dig lycka till bland oss vanliga skattebetalare !!!
  MVG Jan-Erik

 29. Tittar på Riksdagsdebatt med bostadsminister Kaplan i huvudrollen… herregud vilket svammel. Var tvungen att googla på denna man och upptäckte då dina skarpa inlägg. Ett ljus i mörkret där sanningen tystas ner eller förvrängs i många medier.
  Tack för bra inlägg fortsätt och kämpa för rättvisa!

 30. Du får väl skriva: “Vad var det jag sa?”, Rebecca. Din prognos var “spot on”.

  MW har redan nu gått till historien för att hon på endast sex månader har lyckas sabba relationerna med både Israel och samtliga 22 Arabförbundsstater.
  Nu är hela regionen i alla fall överens om EN sak…
  En inte obetydlig bedrift i sammanhanget är att “Palestina” var med och dissa trots ett svenskt erkännande av “Palestina” som stat och med en extra 0,5 miljard kronor extra i årligt bistånd (ovanpå den tidigare miljarden) från Sveriges skattebetalare.

  På vägen har hon antagligen dessutom saboterat decennier av affärsansträngningar (och investeringar) från ett antal svenska företag i samma region.

  Listan på MW’s icke-bedrifter efter sex månader kan göras ännu längre, men den överlämnar år Rebecca att utveckla.

 31. Hon kunde ha fortsatt med grodkommentaren:
  “Usa bestämmer inte vår utrikespolitik, DET GÖR PUTIN. “
  “Han dikterar var och när vi får landa våra Gripen-plan och när han säger “hoppa” då frågar jag hur högt?”

 32. Artikeln speglar exakt min refflektion; vad har Wallström uträttat politiskt? När man sedan får höra om hennes skattemoral så förstår man att hon är en riktig lömsk typ. Säga vad man vill om Göran Persson, men någon naiv och lättlurad typ är han inte, så jag förstår att han gjorde sig av med henne liksom andra som av olika anledningar inte platsade i hans lag. Vad som brast hos henne är inte svårt att förstå.

 33. Är det den socialistiska idiologin eller egenintresset som skall stå i första rummet!? Den typen av idiologi tycks oftast passa andra bättre när de stora beskattningsbara inkomsterna kommer!

 34. En fantastisk beskrivning av en nu levande.Detta borde kunna vara underlag för att undervisa i svensk korruption och maktfullkomlighet som är helt tillåtet när man är socialdemokrat.

 35. 42 miljoner kostade MW post vid FN.

  Publicerad 28-02-2011 00:00

  Skriv ut
  Öka textstorlek
  Rätta artikeln
  LÄSARREAKTIONER
  0 0 0 0
  n Sidas beslut att ge ett stort bidrag till FN:s fond mot sexuellt våld i väpnade konflikter sammanfaller med att Margot Wallström fick toppjobbet i New York.

  Hösten 2009: FN:s säkerhetsråd fattar beslut om att inrätta tjänsten. När Sida får kännedom om planerna inleds förberedelserna att ge 42 miljoner 2009–2011 till en fond som verkar för samma sak.

  31 december 2009: Sida fattar beslut om pengarna.

  31 januari 2010: Ban Ki-moon meddelar att Margot Wallström får tjänsten under två år.

  April 2010: Wallström tillträder sin post.

  21 juni 2010: Generalförsamlingens kommitté kritiserar att Ban Ki-moon tillsatt Wallström utan att få kostnaderna godkända av FN:s medlemsländer.

  Hösten 2010: FN:s fond mot sexuellt våld i konflikter fattar beslut om att ge 6,6 miljoner kronor för att betala löner och omkostnader för Wallström och hennes medarbetare under 2010.

  December 2010: Generalförsamlingen beslutar att pengar för Wallströms kontor ska tas från den ordinarie FN-budgeten under den återstående tiden från 1 januari 2011 till och med mars månad 2012.

 36. lite festligt att en ko-missionär ( din stavning) har varit ansvarig för miljöfrågor. Kor släpper ju ut mycket metangas.

  Bokslutet nu 2014-06 ser inte uselt ut. Är det en son som är suppleant?

  Gillar mycket dina skriverier, ursäkta påhoppet om stavningen, men jag vågade efter ett gott glas vitt vin….

 37. En del kan sko sig riktigt bra andra har bara en dålig pension efter alla år i arbete,är hon socialdemokrat? Det är inget arbetar parti längre!!

 38. Enligt en brittisk EU-parlamentariker så är Wallström enbart en “inkompetent propagandaprinsessa”.
  Eftersom man har stor respekt för brittisk parlamentarisk frispråkighet så ligger det säkert väldigt mycket i detta.

 39. Det enda Wallström har gjort under de 10 år hon jobbade i EU är en pension på 55 miljoner kronor. Skämt å sido. Hon har ingen aning om det hon nu sysslar med. Hon är ett bra exempel för Parkinsons lag, inkompetent på den nivå där hon befinner sig idag. Klart att hon är en myt.

 40. Märkligt att de som utser ministrar i denna regering inte verkar ha gjort någon research på Wallström innan hon fick det viktiga uppdraget som utrikesminister. Ett skämt jämfört med Carl Bildt.

 41. Sossar tänker bara på sig själva…Hon kommer få sitt straff medierna kommer vakna och huvuden kommer rulla…Svenska folk vakna….

 42. Var är de 36 miljonerna nu? Skattas det för dem tro i Sverige?
  Jag vet att hon gift sig rikt, men frågan kvarstår.

 43. Ett litet fortydligande, som internationell FN-anstalld sa betalar du en skatt till FN-systemet och inte till ditt hemland. Dessutom maste du betala din pension och sjukforsakring som ett loneavdrag. Skulle Margot dessutom betalat skatt i Sverige menar forfattaren? Da tror jag inte att denne har forstatt Svenska skattelagstiftningen.

 44. Haha. Avslutningen kunde inte vara med felaktig. Ska man sluta på topp måste man ju peakat någon gång. Nåt som Wallström aldrig gjort. Hon har ju varit genomgående urusel. :-/

 45. Usch, vad besviken jag blir på Margot Wallström, hade faktiskt högre tankar om henne …tills nu!

 46. Jag håller till fullo med i det betyg som Margot Wallström får. hon är fullblodsegoist och inte särskilt social.

 47. Jag tycker de är ett fattigdomsbevis inom s-leden att de inte har någon annan är Wallström att sätta som utrikesminister. Vi har tagit ett stort steg bakåt med henne som efterträdare till Carl Bildt. Jag har problem med henne då hon inte ställde upp för att stötta Mona sahlin då hon hade det kämpigt som partiledare. Wallström vill inte göra grovjobb, hon kom som aktiv i valrörelsen då de var upploppet och då s hade segervittring

 48. Jag har aldrig fattat Margot Wallströms popularitet. Så vitt jag kan bedöma är det enda bra hon gjort var hennes tal vid Anna Lindhs begravning. Som EU kommissionär för kommunikation var hon en stor besvikelse. Att hon dessutom gjort sig en förmögenhet på att inte uträtta något och vãgra betala skatt gör inte hennes sak bättre. Och vad menas med feministisk utrikespolitik??

 49. Ett mycket viktigt inlägg om en ministers trovärdighet. Förtjänar en stor spridning.

  Tror hennes förordnande kommer att sluta med ett brakfiasko.

 50. Häpnadsväckande och arrogant agarande av en toppolitiker som tillhör ett skattehöjsrparti. Varför går inte drevet denna gång?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *