Bra att Kaplan granskas


Miljöpartiet har haft en särställning i svensk politik. Nej, jag syftar inte på att de gillar miljö. Utan att det är det enda parti som undkommer kritisk granskning från media. Jag har skrivit artiklar om det tidigare, bland annat r där jag krossar fördomen om dem som ett liberalt parti. Och här, där jag kritiserar media just för att de särbehandlar dem.  

Därför är det välkomnande att se att media nu KANSKE börjar skärpa sig. Det finns fördelar med att MP nu sitter i regeringen – förhoppningsvis är räkmacke-åkandet äntligen över. För alltid.

Men det är tydligt att MP inte alls är vana att få riktig kritik. Jag har idag kritiserat Kaplan på Twitter genom att dela artikeln Pekgul skrev i DI (se nedan). MPs gruppledare Maria Ferms svar kan ni se på bilden. 

I en artikel i Dagens Industri kritiserar socialdemokraten Nalin Pekgul det miljöpartistiska statsrådet Mehmet Kaplan och vill ha svar på hans undfallenhet och försvar av islamister. Hon anklagar honom för en dold agenda. Även DN och Expressen tar upp Pekguls kritik. Aftonbladet har inte ens med en notis. Otippat….

Kaplan har bland annat sagt att rekryteringen till IS främst beror på islamofobin. Men läser man till exempel Säpos rapport om våldsbejakande extremism är den främsta orsaken (sid 36): 

Den faktor som av flera forskare utpekas som central dels för aktivism i allmänhet (Olesen 2009), dels för radikalisering och anslutande till våldsbejakande extremistgrupper i synnerhet (Sageman 2004), är sociala band till personer som redan är aktiva. I en jämförelse mellan studier av kristna väckelserörelser, vänsterextrema terroristgrupper i Tyskland och Italien samt islamistiska rörelser i Egypten konstateras att samtliga dessa grupper växer via sociala nätverk. Inledningsvis är nätverket mer betydelsefullt än ideologin (Sageman 2004, s. 126–135). 

Att hävda att radikaliseringen av unga muslimer till jihadism beror på rasism är att relativisera hela problemet och finner inget stöd i forskningen. Rasism anges som en av ett 10-tal orsaker. Snarare stödjer detta Pekguls påstående.

Kaplan är en av grundarna till Charta 2008 som 2010 motsatte sig att Säpo skulle kartlägga misstänkta militanta islamister i Sverige&nnbsp;.  Skälet? Att det riskerar att “peka ut” muslimer.

ett seminarium i Almedalen om islamofobi, där Kaplan deltog, hände följande: 

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Mehmet Kaplan tog då till orda och förklarade att detta inte var något att vara orolig över. Det var inte konstigare än att det fanns svenskar som deltog som frivilliga i finska vinterkriget.

Rashid Musa från Ibn Rushd Studieförbund instämde och förklarade att de som åker till Syrien inte alls är några galna självmordsbombare. Det åker dit för att de är engagerade och vill hjälpa till. Sen kanske kommer hem när de märker att detta inte var deras krig.

Detta togs sedan upp av Svenska Dagbladets ledarsida i ett blogginlägg, där de kritiserar det absurda i påståendet. 

Det finns fler som kritiserar Kaplan. I en debattartikel i Expressen i oktober skriver ordförande för Samfundet Sverige Israel i Stockholm: 

En blunder som Kaplan gjorde var att bjuda in en (ö)känd antisemit, Yvonne Ridley, till Sveriges riksdag. Det skedde på en konferens 21 november 2011. Hon är medlem i engelska Respect Party vilket är ett parti som har fört samman radikal internationell socialism och islamistisk ideologi; ett exempel på den alltmer vanliga alliansen mellan vänstern och islamismen. 2011 gjorde Ridley en exklusiv intervju med änkan till självmordsbombaren i Stockholm city 2010. Svenska journalister var kritiska till intervjun då intervjun hade ytterst få kritiska frågor.

Kaplan försvarade sig med att han inte visste att hon var antisemit. Det är 2014 nu (när händelsen inträffade 2011), där all information finns några knapptryckningar bort. Det håller inte att förklara sig med att man inte visste. Precis som andra organisationer gång på gång försöker med då de ertappas med att ha bjudit in extremister, givetvis medvetet. 

Media måste sluta att acceptera den förklaringen. Det är inte ok. 

Kaplan har också deltagit i Ship to Gaza, som har kopplingar till antisemitiska organisationer.

Tyvärr har vi ett debattklimat i Sverige som är dysfunktionellt när det kommer till den här typen av nödvändig debatt och Pekgul har rätt i att ingen annan än en muslim skulle kunnat skriva det hon skriver. Luftar man ens den här typen av kritik kommer rasist och islamofob-anklagelserna vinande som en smocka i luften. 

Men vi måste ändå ställa frågan:  

Har vi en islamist i regeringen?

Det återstår att se men klart är att det finns väldigt många obesvarade frågor. Och stämmer anklagelserna måste Kaplan avgå. 

7 kommentarer till Bra att Kaplan granskas

 1. Det är ingen fråga, om vi har en islamist i regeringen! Där har vi en femte kollon som kommer att arbeta för införande av sharialagar och seger av den enda rätta ideologin-islam. Läget är illa nog redan utan hans medverkan. Ex: Kommer Migrationsverket skicka bidrag till s k “asylanter” och “asylsökande barn” som efter kort tid i Sverige ger sig iväg till Islamiska Staten för att mörda kristna och andra? Blir de sedan välkomna tillbaka som hjältar, som ska få stöd, leva på vår bekostnad, för att förbereda terroraktioner mot oss, otrogna hundar? Bryt tystnaden och tala om för folk, att dessa handlar enligt Koranens djupaste befallning – “Slå ihjäl de otrogna varhelst ni möter dem”. Att föda de som vill ens död är riktigt sjukt, verkligheten överträffar den Orwellska fantasin. Man önskar att inte blinda leder hela nationen i fördärvet!

 2. Som man nmbäddarfår man ligga. Islamkramandet har ju blivit en naturlig del afv det offentliga svenska samtalet så det är helt logiskt att en islamist som Kaplan vädrar morgonluft.
  Sedan skall vi inte glömma, att den borgerliga sidan av parlamentet har sina skurkar: Hur det är möjligt att en Abderizak Waberi har fått (får!!!) representera Moderaterna är för mig en olöslig gåta. Han om någon är en uttalad islamist.
  Var vänlig, läs Wikipedia om honom (//sv.wikipedia.org/wiki/Abdirizak_Waberi) eller titta på Youtubefilmen med den berömda intervjun.

 3. I DN idag, 18/10 försvarar Niklas Orrenius i huvudsak Mehmet Kaplan och menar att han har goda uppsåt:

  //www.dn.se/nyheter/sverige/niklas-orrenius-hatet-mot-muslimer-forsvarar-kampen-mot-extremism/

  NO uppmanar läsarna att googla på Mehmet Kaplan+muslim, för att själva konstatera hur grova påhopp han får av antimuslimer.
  Den första länk jag fick upp efter wikipedias var en intervju i Aftonbladet, 14/10 med den troende muslimen Nalin Pekgul! Hennes kritik av Kaplan tycks mycket vederhäftig eller vad säger ni själva:

  //www.aftonbladet.se/nyheter/article19694669.ab

 4. Jag anser att vi har flera radikala islamister i regeringen, men som säger att de är för demokrati och jämställdhet, det får de göra enligt Koranen bara det gagnar Islam. Läs om detta i nedanstående inlägg i min blogg.
  //ladycobra.wordpress.com/2014/10/14/mp-ministern-mehmeth-kaplans-dolda-agenda/

  Läs även detta som bekräftar Socialdemokraternas hemliga överenskommelse med islamister att kvotera in islamister inom politiken.

  //ladycobra.wordpress.com/2014/01/30/socialdemokraterna-i-nara-samarbete-med-islamister/

 5. Självklart är Mehmet Kaplan islamist. Han jobbar ju för att islam ska få större politiskt inflytande inte bara i Sverige men också i hela världen. Är man inte islamist då?
  Att Maria Fherm tror på jultomten blir ju nästan gulligt i sammanhanget.

 6. Att det ens finns en tillstymmelse till misstanke om att denne man hyser islamistsympatier, borde rimligtvis vara skäl nog att han inte är lämpad som minister. Helt absurt att han får sitta i Sveriges regering/riksdag. En stor skamfläck i Sveriges historia!

 7. Jag tycker att bevisen är tillräckliga för att Kaplan ska gå omedelbart. Det är en skam att det får gå till på detta viset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap