Bra att Kaplan granskas

Miljöpartiet har haft en särställning i svensk politik. Nej, jag syftar inte på att de gillar miljö. Utan att det är det enda parti som undkommer kritisk granskning från media. Jag har skrivit artiklar om det tidigare, bland annat r där jag krossar fördomen om dem som ett liberalt parti. Och här, där jag kritiserar media just för att de särbehandlar dem.  

Därför är det välkomnande att se att media nu KANSKE börjar skärpa sig. Det finns fördelar med att MP nu sitter i regeringen – förhoppningsvis är räkmacke-åkandet äntligen över. För alltid.

Men det är tydligt att MP inte alls är vana att få riktig kritik. Jag har idag kritiserat Kaplan på Twitter genom att dela artikeln Pekgul skrev i DI (se nedan). MPs gruppledare Maria Ferms svar kan ni se på bilden. 

I en artikel i Dagens Industri kritiserar socialdemokraten Nalin Pekgul det miljöpartistiska statsrådet Mehmet Kaplan och vill ha svar på hans undfallenhet och försvar av islamister. Hon anklagar honom för en dold agenda. Även DN och Expressen tar upp Pekguls kritik. Aftonbladet har inte ens med en notis. Otippat….

Kaplan har bland annat sagt att rekryteringen till IS främst beror på islamofobin. Men läser man till exempel Säpos rapport om våldsbejakande extremism är den främsta orsaken (sid 36): 

Den faktor som av flera forskare utpekas som central dels för aktivism i allmänhet (Olesen 2009), dels för radikalisering och anslutande till våldsbejakande extremistgrupper i synnerhet (Sageman 2004), är sociala band till personer som redan är aktiva. I en jämförelse mellan studier av kristna väckelserörelser, vänsterextrema terroristgrupper i Tyskland och Italien samt islamistiska rörelser i Egypten konstateras att samtliga dessa grupper växer via sociala nätverk. Inledningsvis är nätverket mer betydelsefullt än ideologin (Sageman 2004, s. 126–135). 

Att hävda att radikaliseringen av unga muslimer till jihadism beror på rasism är att relativisera hela problemet och finner inget stöd i forskningen. Rasism anges som en av ett 10-tal orsaker. Snarare stödjer detta Pekguls påstående.

Kaplan är en av grundarna till Charta 2008 som 2010 motsatte sig att Säpo skulle kartlägga misstänkta militanta islamister i Sverige&nnbsp;.  Skälet? Att det riskerar att ”peka ut” muslimer.

ett seminarium i Almedalen om islamofobi, där Kaplan deltog, hände följande: 

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Mehmet Kaplan tog då till orda och förklarade att detta inte var något att vara orolig över. Det var inte konstigare än att det fanns svenskar som deltog som frivilliga i finska vinterkriget.

Rashid Musa från Ibn Rushd Studieförbund instämde och förklarade att de som åker till Syrien inte alls är några galna självmordsbombare. Det åker dit för att de är engagerade och vill hjälpa till. Sen kanske kommer hem när de märker att detta inte var deras krig.

Detta togs sedan upp av Svenska Dagbladets ledarsida i ett blogginlägg, där de kritiserar det absurda i påståendet. 

Det finns fler som kritiserar Kaplan. I en debattartikel i Expressen i oktober skriver ordförande för Samfundet Sverige Israel i Stockholm: 

En blunder som Kaplan gjorde var att bjuda in en (ö)känd antisemit, Yvonne Ridley, till Sveriges riksdag. Det skedde på en konferens 21 november 2011. Hon är medlem i engelska Respect Party vilket är ett parti som har fört samman radikal internationell socialism och islamistisk ideologi; ett exempel på den alltmer vanliga alliansen mellan vänstern och islamismen. 2011 gjorde Ridley en exklusiv intervju med änkan till självmordsbombaren i Stockholm city 2010. Svenska journalister var kritiska till intervjun då intervjun hade ytterst få kritiska frågor.

Kaplan försvarade sig med att han inte visste att hon var antisemit. Det är 2014 nu (när händelsen inträffade 2011), där all information finns några knapptryckningar bort. Det håller inte att förklara sig med att man inte visste. Precis som andra organisationer gång på gång försöker med då de ertappas med att ha bjudit in extremister, givetvis medvetet. 

Media måste sluta att acceptera den förklaringen. Det är inte ok. 

Kaplan har också deltagit i Ship to Gaza, som har kopplingar till antisemitiska organisationer.

Tyvärr har vi ett debattklimat i Sverige som är dysfunktionellt när det kommer till den här typen av nödvändig debatt och Pekgul har rätt i att ingen annan än en muslim skulle kunnat skriva det hon skriver. Luftar man ens den här typen av kritik kommer rasist och islamofob-anklagelserna vinande som en smocka i luften. 

Men vi måste ändå ställa frågan:  

Har vi en islamist i regeringen?

Det återstår att se men klart är att det finns väldigt många obesvarade frågor. Och stämmer anklagelserna måste Kaplan avgå. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!