Framträdande vänsterpartist tjänar storkovan. På skolpengen.

 Hans-Åke Scherp är en framträdande vänsterpartist och har bl a skrivit debattartiklar med Rosanna Dinamarca, som den här på SVT i valrörelsen där de hävdar att ”vinstintresset dränerar skolan på resurser”. Vänsterpartiet har, som säkert ingen mislänge haft som huvudfråga att förbjuda alla privata företag inom vård, skola och omsorg. Men för att ett förbud inte ska verka som om företagen kommer försvinna vill Vänsterpartiet att SVB-bolag vara tillåtna, företag med en särskild vinstuttagsbegränsning på statslåneräntan plus 1 %. Vilket i dagsläget motsvarar en nivå på 2,43 % i utdelning av omsättning.

 Intressant i sammanhanget är att Hans-Åke Scherp själv har ett aktiebolag sedan 1987. Som säljer utbildning. Till lärare. Han säljer alltså sina tjänster till skolor, som i sin tur betalar honom med skattemedel. Som ju är alla skolors enda intäktskälla, även friskolorna. Det är inte tillåtet att ta en enda krono mer än vad skolpengen är.

Vänsterpartiet hävdar ofta att det minsann är skillnad på att bygga huset och driva utbildningen. Men det viktigaste i skolan är läraren och lärarens kompetens, det konstaterar även PISA och Skolverket är det avgörande för att få goda resultat. Scherps företag säljer kompetensutveckling, det vill säga, han utbildar lärarna. Om inte det är kärnverksamhet så vet jag inte vad kärnverksamhet är. Varje utbildning Scherp sålt till skolor och kommuner har betalats av skattemedel. Skolpengen. Som borde gå till att utbilda barnen, istället har de gått tills Hans-Åkes fickor. Han tjänar pengar på utbildning. För att använda hans partis egen retorik. 

Och varför lärare som gått 5 år på universitetet, en hel del ganska nyligen, behöver Scherps dyra utbildning kan bara skolorna själva svara på. 

 Han har även drivit företaget så framgångsrikt att han gjort vinst.

Betydliga vinster faktiskt. Sedan 2008 har hans företag i snitt haft en vinstmarginal på 60 %. Och 2013, ett år före valet som alltså hans eget parti gjort till valet då utdelningar och vinst av skattemedel ska förbjudas, gjorde hans företag hela 75 % i vinst. Han har dessutom tagit utdelningar varje år. Bara sedan 2010 har Scherp ”dränerat” skolor på 578 000 av skattebetalarnas kronor, för att använda hans egen retorik. Hans genomsnittliga utdelning har varit 32 % av omsättningen.  32 % är väldigt långt ifrån 2,43 %, som han hade fått ta ut om han hade haft ett SVB-bolag.

 Det finns knappt 1000 friskoleföretag, de allra flesta små. De hade en genomsnittlig rörelsemarginal på 3 % och delade ut i snitt under 1 % av omsättningen.

Som ni ser passade inte Scherp på att göra om sitt aktiebolag till SVB-bolag när dessa infördes 1 januari 2006. Varför inte, undrar jag? Han representerar ju ett parti som vill tvinga alla företag som tjänar pengar på skattemedel att omvandlas till SVB. 

Förmoldigen för att han inte heller har lust att bara få ta ut 2,43 % i aktieutdelning. För faktum är att sedan SVB-bolagen infördes 2006 har Hans-Åke Scherp tagit ut hela 1 006 050 kronor i utdelning. Över en miljon av BARNENS pengar har gått till en girig egenföretagare….

Han har haft en total omsättning på 2 954 000 kr sedan 2006. OM han varit ett SVB hade han fått ta 71 783 kr i utdelning. Det är 930 000 kronor mindre än hans faktiskt utdelning.

En annan pikant detalj i sammanhanget är att Scherp bara tagit ut kapitalinkomst. Inte en krona i lön. För Scherp är anställd av universitetet och har lön därifrån, uppenbarligen med avtal att han får driva eget bolag. Och varför har inte tagit ut lön då? Ja, gissningsvis för att han skatteplanerar. För med lön måste han betala såväl arbetsgivaravgift och löneskatt. Men det är betydligt mindre skatt på utdelning. Så hyckleriet här når inga gränser faktiskt. 

Han har kvar sitt aktiebolag.

SVB är nämligen är dålig bolagsform, något som KPMG nyligen undersökt på uppdrag av Almega. Trots att bolagsformen funnits i 8 år finns det bara 45 stycken idag. Det är en total flopp. Anledningen är att man inte har någon möjlighet att som ägare få ersättning för investerad tid, kunskap och inte minst pengar. Uteblivna löner, inställda semestrar, förlorad tid med barnen. Det som man kanske kan få tillbaka lite av den dagen man gör vinst och kan börja ta utdelning. SVB har dessutom mycket svårt att få externt kapital, från exempelvis banker och investerare. Så många tvingas ta privata banklån och höga risker om de ska kunna finansiera. Och de är omöjliga att sälja. För att värdet som skapats går inte att realisera i form av utdelning.

De knappt 1000 friskoleföretagen och 11 000 vård- och omsorgsföretagen som finns kommer alltså inte att finnas kvar.

För om inte ens Vänsterpartiets egna företrädare, som ändå driver en politik de tror gör samhället bättre, vill driva SVB hur kan de då förvänta sig att andra ska göra det?

Jag tycker både Hans-Åke Scherp, och alla andra som driver företag inom välfärdssektorn ska kunna få ersättning för sitt arbete. Det är kvalitet som ska styra, inte driftsform. Det tycker däremot inte Scherp, som glatt säger en sak och gör en annan. 

 Ett förbud mot privata företag inom välfärden kommer innebära att valfriheten försvinner. Något annat är att föra väljarna bakom ljuset.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!