Oärliga politiker gör mig vansinnig

Nu ska alltså partiet som gjort till sin huvuduppgift att säga NEJ sitta i en regering. Med inte ens 7 % av väljarstödet men med en politik som är extrem på många sätt ska de få ägna 4 år att säga nej i regeringsställning. 

Får tacka väljarna för det. Tack. Bra beslutat. 

Och nu ska alltså de bilhatande gröna hipsters som bor i stan och med kliande fingrar att få detaljstyra folks liv få stoppa ännu ett vägbygge – Förbifarten. 

Men det här är ju grejen med politik, man tycker olika. Så det har jag givetvis inga problem med egentligen.

Däremot finns den EN sak som gör mig vansinnig – ohederlighet.

När man spelar fult och dumförklarar väljarna. Och här har vänstern svart bälte. Följande citat hittade jag i morgonens SvD (se bild). Man ska alltså, precis som för trängselskatten, trixa med frågorna. För om man ställer frågan ”vill du att Förbifart Stockholm ska byggas?” kommer NEJ-sidan förlora. Detta vet de. Eftersom en majoritet av Stockholmarna inte vill sitta ytterligare 20 år minst 2 h/dag i bilköer utan vill ha den ringled  vi skulle haft för 25 år sedan om inte MP fanns. De vill inte ha avgaser mitt i stan via Essingeleden från tung trafik utan att den åker runt stan istället. De har accepterat trängselskatter för att pengarna skulle stanna i regionen och satsas på infrastruktur, som Förbifarten. 

Men nix. Att ställa en rak fråga går ju inte för sig, för då får vi inte rätt svar. Utan här ska vi trixa. Så vi LÅTSAS att väljarna måste välja med utbyggd T-bana och motorväg. Fiffigt. Det är bara det att förra majoriteten redan klubbat båda investeringarna. De är inte motsats, båda behövs. Båda kan byggas, parallellt. 

Och den här såväl dummie-fieringen av väljarna och som fifflandet gör mig helt vansinnig.

Här sitter folk i ekologisk bomull och ryggsäckar från Fjällräven med rättvisemärkt kaffe i och med åsikter från 1968 och säger till MIG att jag nog är lite dum i huvudet?

Men inget nytt på himlen. För detta är sossarnas hemmaplan. Minns ni folkomröstningen om trängselskatt i Stockholm?

Då bestämde detta hjärngäng att texten alltså INTE skulle vara ”Vill du att trängselskatter införs?”. För då kunde man ju få fel svar. Folk kunde svara nej. Utan istället blev det denna byråkratsvenska trix-text som vann deras hjärta: 

”Miljöavgifter/trängselskatt innebär att avgifter tas ut i biltrafiken i syfte att minska köer och förbättra miljön. Intäkterna återförs till Stockholmsregionen för investeringar i kollektivtrafik och vägar.

Räckte det här? Nej. Folk kunde ju ändå rösta nej. Så vad gör de? Jo, de förlägger ALLA innerstans vägbyggen samma vecka – veckan för folkomröstningen. Jag hittar inte på. Så att människor som körde bil i stan skulle bli vansinniga över ”trängseln” och rösta JA. 

Det visade sig att folk inte var dumma i huvudet utan kan läsa. Och Stockholm röstade nej. Vad händer då? Vad hände när politikerna fick fel svar i direktdemokratin? De struntade i resultatet! Och införde trängselskatten ändå. 

Så jag vill avsluta med att rikta ett stort TACK.

Tack, till dig som sitter med dåligt miljösamvete för att ni reser till Thailand och har bil. Du som släcker lampan på Earth Hour och tycker MP erbjuder ett frikort för ”vi har ju inte två jordklot”. Du la deras valsedel i kuverten och röstade fram nuvarande regering. 

Tack.

För att vi nu i 4 år har politiker som tycker att vi är lite dumma i huvudet. 
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!