Vilka partier ställer upp i valet på söndag?

Det kanske verkar som en fråga med givet svar. Men så är det inte. För givetvis ställer det varje år upp en massa andra partier än de som är i riksdagen. 

Nej, då tänker jag inte på Feministiskt Initativ och Svenskarnas Parti som fått oändligt mycket uppmärksamhet i årets val redan trots att de inte sitter i riksdagen. SvP fick 600 röster 2010 och FI 0,6 %. 

Utan jag syftar på partier som: De nya Svenskarnas Parti (lite olyckligt namn kan jag tycka), Djurens Parti, Europeiska Arbetarpartiet, Framstegspartiet, Nya Partiet, Vägvalet, Fredsdemokraterna, Humandemokraterna, Reformist Neutral Partiet och min personliga favorit, Högerpartiet de Konservativa som har en enda medlem – Oscar Lagerberg. Men som inte anger sig själv som partiledare utan som partisekreterare. 

Vad vill dessa partier då? Aftonbladet körde en serie i somras där man kan läsa om flertalet. Reformist Neutral Partiet (namnet valdes tydligen slumpmässigt) vill sänka pensionsåldern till 60 år, göra alla mediciner gratis och alla som studerar på univeristet ska få låna alla böcker gratis. Och den mest kontroversiella idén: alla som vill vara hemma med sina barn ska få samma bidrag som de som lämnar barn på dagis. 

Partiet Enhet bildades redan 1990 och har alltså ställt upp i 6 tidigare val, utan framgång. Deras främsta fråga är medborgarlön, som ska finansieras genom alla befintliga bidrag, skatt på transaktioner (Tobin-skatt) samt naturresursfördelning. Med detta menar de att ingen har rätt till naturens resurser och därför ska alla dessa delas rättvist mellan alla. I Sverige, på planten. Antar jag. 

Högerpartiet de Konservativa vill framför allt reformera med finansiella systemet och kan tänka sig att samarbeta med alla utom Vänsterpartiet, SD och Folkpartiet. 

Fredsdemokraterna har till och med en egen hemsida. Där kan man läsa att deras främsta mål är antirasism, fred (!), och hjälpa invandrarna. De har även som enda parti Kärlek som egen punkt i partiprogrammet. Fint tycker jag.

Framstegspartiet verkar vara en annan version av Sverigedemokraterna. De påstår att de är liberala men läser man lite ser man kritik mot marknadsekonomi och krav på en massa regleringar.  

Själv blir jag ändå lite glad att se att det faktiskt finns en massa engagemang där ute i denna värld av påstått politikerförakt. Och det enda jag kan säga till alla dessa partier är – lycka till på söndag. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!