Artikel på Nyheter24: FI behövs inte


Följjande artikel finns publicerad på Nyheter24 idag

Välj FI och skapa historia, påstår Feministiskt Initiativ. Men i vanlig ordning från vänster nämns inte ett ord om den verkliga feministiska revolution som faktiskt redan inträffat. Den har redan skapat historia. Men den vill Feministisk Initiativ avskaffa.

Två av de övergripande målen för jämställdhet är jämn fördelning av makt och inflytande samt ekonomisk jämställdhet.

Och här har tre politiska reformer uppnått mer än vad ens den mest optimistiske feministiska politiker kunnat drömma om: friskolereformen, privata välfärdsföretag och RUT-reformen. För även om Kvinnor Kan-seminarier, genusvetare och en oändlig rad med öronmärkta pengar för kvinnors företagande har haft aldrig så goda intentioner har de inte gjort någon skillnad i praktiken. Men att konkurrensen släppts fri i traditionella kvinnoyrken har gett kvinnor helt nya möjligheter. Och med det ökat deras makt och möjlighet att tjäna mer pengar.

I genomsnitt leds 28 % av företagen i privata näringslivet av kvinnor. Privata vård- och omsorgsföretag har 160 000 anställda i 11 000 företag. Av dessa leds hela 54 % av kvinnor, både små och stora företag. I enbart äldreomsorgen är de 67 %. Av de ca 900 friskolor som finns är 68 % av cheferna kvinnor. Det finns ca 17 000 RUT-företag och 56 % drivs av kvinnor. Sedan RUT infördes har antalet företagare i branschen ökat med 24 %.

Detta har uppnåtts genom liberalisering. Genom att tidigare monopol tagits bort, konkurrensutsättning av marknader och sänkning av kostnaden för städning som gjort att privatpersoner idag har råd att köpa. Och det är framför allt borgerligheten som gjort det möjligt, såväl den borgerliga regeringen 1991-1994 som den nuvarande.

Tidigare var majoriteten av dessa kvinnor hänvisade till en enda arbetsgivare i offentlig sektor, nu har de friheten att välja var de ska jobba. De gör idag i betydligt högre utsträckning än tidigare traditionella chefskarriärer och företagarkarriärer, erfarenheter som dessutom möjliggör en fortsatt karriär i andra branscher och styrelseposter. De tjänar mer pengar och har mer makt idag än de haft tidigare och har öppnat dörrar som tidigare varit stängda. De är också förebilder för alla de kvinnor som fortfarande arbetar i dessa kvinnodominerade yrken. Och det utan en enda statlig jämställdhetsfond eller kvotering.

Det är inget annat än en stor feministisk seger.

Men inte nog med att vi inte pratar om det. De partier som gjort feminism till sin profilfråga – Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ, vill dessutom dra tillbaka reformerna. Privata företag och vinst inom välfärdssektorn och skola ska förbjudas och RUT avskaffas. För deras feminism grundar sig på politisk ideologi främst, inte verkligheten. Då trumfar alltid ideologiska reformer feminism i praktiken och förlorarna är just kvinnorna.

I Feministiskt Initiativs värld är det ointressant att vi uppnått stora vinster mot mer jämn fördelning av makt och inflytande och ekonomisk jämlikhet mellan könen. För om det inte skett med den socialistiska feminism de själva representerar är det inte intressant. Om det inte skett med tvång, kvotering och med genusglasögonen i högsta hugg offrar de utan att blinka stora feministiska framgångar och struntar i alla de kvinnor det drabbar.

Det tycker inte jag är feminism alls faktiskt.

Politik är absolut ett medel för att nå jämställdhet. Men inte genom mer statlig inblandning, regleringar och förbud. Utom genom mindre.

För att öppna upp monopol, sänka trösklar och underlätta för individer att ta egna beslut är också politik. 

2 kommentarer till Artikel på Nyheter24: FI behövs inte

 1. Ah! Lite klassisk härskarteknik. Trevligt. För varken min eller Lööfs ålder är det minsta relevant faktiskt. Men när vi ändå är inne på det, hur gammal är du själv? Jag fyller 40 näste år och är alltså 10 år äldre än Annie. Jag fyller 10 december så skriv gärna upp det i din kalender.

  Bra att du lyfte alla kvinnliga chefer i offentlig verksamhet. De ska hyllas. Men skillnaden i privata sektorn är dels att tjänsterna att göra karriär är fler, dels att de är applicerbara på resten av privata näringslivet. Och möjliggör därför i högre utsträckning en traditionell karriär, med styrelseposter som slutdestination. Utan kvotering.

  Sedan är ett tips till andra diskussioner – man tar dig mer på allvar om du diskuterar sakfrågan och varken blandar in ålder, designklänningar etc.

 2. Hej!
  Du och Annie Lööf verkar vara bästa kompisar – och i samma aningslösa ålder. ( Det har ju visat sig att yngre människor numera behåller fler barnsliga drag även när de närmat sig eller tom överskridit 30-års åldern.)
  Att endast se en företeelse i taget – så gör du och Annie Lööf- Hon tom försade sig i en TV-debatt om vilka chefer som var alliansens förstjänst och mål – de som driver egna företag i välfärden. Men alla andra kvinnliga chefer och ledare i välfärde då?
  De är många fler.
  Du själv är inne på samma linje.
  Gå ut och studera verkligheten – släpp designklänningar, frisyrerna hippa caféer i storstäderna mm. Hur många dagar skulle du palla och Annie i socialtjänsten, hemvården, hemtjänsten, sjukvården.
  Kvinnor behöver se sin verklighet och stå tillsammans. – inte taleskvinnor som tjänar
  många gånger mer och ändå inte har tid att se andra kvinnor som medsystrar.
  Otroligt att stureplanscentern med hög utbildning, ingen arbetslivserfarenhet och
  ideologisk härdsmälta dess utom ska ha hand om näriingsdepartementet! Mc. Donlalds aktieägare jublar – liksom Max´. Men kanske inte Saab och Vattenfall!
  Din sk ideologi är inget annat än ren vänkapskorruption. Hoppas fler inser det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap